Šta je novo?

Vojna parada za 70godina oslobođenja Beograda

izmene-zbog-parade1.jpg
 
Taj drveni brod je poklon nekih ruskih udruzenja Svibor-u.
Valjda je replika slovenske ladje...
 
у колико сати креће парада? мада, када год да је, због посла нећу моћи ни на ТВ-у да је гледам :(
 
Drakche":ks8v3yqg je napisao(la):
relja":ks8v3yqg je napisao(la):
Drakče
svako ima pravo na svoje mišljenje, to je jedna od tekovina anti-fašizma.
E, sad, da li je ovo demonstracija moći: pa i nije. Ovde nema ni M od moći. Stara tehnika, malo našminkana, nešto novih oruđa, ali vidi se (po boji) da je za izvoz. Uostalom, kako druge zemlje obeležavaju svoje vojne pobede? Pa vojnim paradama.
To je jedan cirkus, ništa više.
Ni meni se SNS ne dopada (blago rečeno), ali ovo je stvar države, bez obzira ko je na vlasti. Ja bih pre prozivao SNS za neracionalno trošenje, nego za pravo da organizuju paradu.
To što su oni osvedočeni desničari - i to pre svega zbog ekonomske politike koju sprovode, ne zbog stavova iz "prethodnog života" koji se pre svega odnose na neprijatelje srpskog naroda u II svetskom ratu, a ne na sradnju sa fašističkim okupatorima - ne znači da za njihovog mandata ne bi smeli da se organizuju ovakvi događaji. Partija poražena na izborima verovatno ne bi ogranizovala ništa...

Nemojmo zaboraviti mi da je ruski predsednik pre samo nekoliko meseci, dok su borbe u Ukrajini bile u punom jeku, bio na obeležavanju 70 godina iskrcavanja u Normadiji. A Crvena armija nije ni učestvovala u tome. Pa bilo bi sramota da nije pozvan u Beograd.
Ne verujem da je parada organizovana samo za njega. Jeste da imao velike dupeuvlake u vrhu vlasti, ali ovo bi bilo previše.

I još nešto - "parada ponosa" nema veze sa anti-fašizmom, već sa opravdavanjem novca dobijenog kroz međunarodne donacije. To što ta vrsta aktivizma sebi dozvoljava da izvrće logiku naopačke i da zloupotrebljava terminologiju kako im se prohte, ne znači da su anti-fašisti. Čak ni to što što su na meti militanstnih desničara (za koje sam ubeđen da su u stvari isfrustrirani latentni homoseksualci) ne znači da su automatski antifašisti.
Moj deda je bio partizan i antifašista i borio se protiv njih jedinim pravim lekom: šmajserom.

Vojna parada je demonstracija moci po sebi, sad, da li je naoruzanje bedno i iz proslog veka to je apsolutno nebitna stvar. Mislim da je vojna parada kao koncept obelezavanja dana pobede nad fasizmom jako nazadan (bez obzira da li kod nas ili u Svetu), takodje je nezreo! jer se radi u obicnoj muskoj - decackoj fantaziji o nadmoci u sili.
Ipak je ovo na najvisem drzavnom nivou, a ne neke vojne vezbe u nekoj nedodjiji pa da kazes "ajd' neka ih".

Slazem se da drzava treba da ima neke vrednosti koje se neguju bez obzira ko je na vlasti , kao sto je ovo obelezavanje pobede nad fasizmom, ali to zvuci povrsno receno ako se ne sagleda siri konteskt, a to je : zasto je bas NJIMA palo na pamet da prave vojnu paradu posle toliko godina?, da smo ne tako davno bili u ratu (verovatno sa istim ljudima u vojnom vrhu), Putin!, kako na sve to gledaju nase komsije i Evropa itd itd. Cak mi ni troskovi za paradu nisu najbitniji argument protiv, jer se drzava i ovako bespotrebno razbacuje parama na sve strane.

Proslava pobede nad fasizmom, opet kazem, se obezelava demonstracijom slobode, a ne naoruzanjem, a sloboda u Srbiji danas je pod znakom pitanja. Sadasnji rezim em' gusi slobodu medija na jedan vrlo bezobrazan nacin, em# u isto vreme orhanizuje vojnu paradu, tu nesto bas i nije u redu (?).
Fasizam danas mogu da sprovode i desnicari i levicari, ne zavisi toliko ni od ideologije, vec od samih rezima bilo kojom bojom da su obojeni. Zbog toga je gej parada bitna, jer demonstrira nesto sasvim suprotno od patrijarhalnog poredka koje je u samom korenu fasizma, nesto sto je samo u slobodnim drustvima operisanih od mrznje moguce izvesti na pravi nacin. E sad, to sto je ova nasa bila über-kontrolisana i opkoljena sa svirh strana + homofobi pre i homofobi posle parade je druga tema.

Sta znaci "demonstracija slobode?" Pa, postoje mnogi kreativni nacini da se to izrazi.
Sto bi se reklo - sve su diktature u svetu iste, a slobodu svako izrazava na svoj nacin.

Imam, stavise, razumevanja za ljude kojima je Putin simpatican, imam ih i u svom krugu prijatelja, ali ja ne mogu da progutam to na koji nacin gospodari, gusi slobodu medija, izrazavanja itd. u svojoj zemlji. I jos milion stvari i sve posledice toga. To nigde nije vecito trajalo, jer je tako daleko od onog sto danas podrzumevamo pod humanoscu i civilizacijskim vrednostima.
Rusi u inostranstvu se danas tacno onako osecaju kao mi za vreme Milosevica kada kazemo da dolazimo iz Srbije.

Evo jednog teksta o paradi (vojnoj) koji je malo nedorecen, ali prenosi reakcije iz zemlje i susednih drzava (sa kojima smo nedavno bili u ratu).

http://www.slobodnaevropa.org/content/g ... 35190.html


Koju moć ti ovde vidiš, 'leba ti?
Nema je. To možeš ti "samo po sebi" jedino sam sebi da podrazumevaš, i ništa više.
Moći - nema. Krš, komponente oklopnih vozila izraubovane da se samo nadamo da se nešto ne pokvari na samoj paradi, Ruski avioni došli da bi makar nešto letelo...jedan od komentar vojnih lica je bio: "uzeli mi 10% od plate zbog štednje, a onda mi kupili nove čizme za paradu". Ovo je cirkus za narod, klasično "hleba i igara" za naše građanstvo i ništa više. Nikome se neće gaće zatresti zbog ove parade, jer konkretne cifre samo pokazuju našu - nemoć.

A parade se održavaju u Parizu, Londonu.. ja gledao na kablovskoj paradu belgijske vojske - isto kao kod nas, dosadno, spikeri izgovaraju gotovo identičan tekst.

Mi (kao država) sa Rusjim imamo - spoljne odnose. I tako treba da ostane, ne treba da se mešamo u njihove unutrašnje stvari. Isto kao što ne treba da naše spolje odnose sa SAD menjamo zbog rasnog nasilja i policijske brutalnosti, niti drugih zemalja sa kojima "zapad", zbog svojih interesa, ima odlične odnose a u kojima se takođe dešavaju strašne stvari.

A ti idi i obeležavaj Dan oslobođenja Beograda i pobedu nad fašizmom kao god hoćeš.
 
Eво које ће оружје бити на паради, чланак са чисто техничким карактеристикама без малициозних коментара "аналитичара"

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/Друштво/1722218/Оружје+Војске+Србије+на+паради.html
 
mekbejn":3u4hwyeq je napisao(la):

Baš na ovu temu: pre neki dan sam saznao da tenkovi M-84 pravljeni za SFRJ nemaju na "člancima" gusenica otvore predviđene za montažu gumenih dodataka. Kuvajćani su to tražili i dobili.
 
A kako stvari stoje, vreme im neće biti naklonjeno.
Danas popodne počinje da pada kiša, a na sam dan parade će biti "promenljivo oblačno sa kišom...".
 
Прогноза данас изгледа боље него јуче. Видећемо, по овоме не би требало да буде лоше време за време самог одржавања параде

prognoza.jpg
 
A posle sinoćnjeg skandala kada je bespilotna letelica ušla na stadion na kojem je bio predsednik države i ministar odbrane, ne bi me ni malo iznenadilo da Putin otkaže posetu.

Zamislite parada na Ušću, i u jednom momentu se pojavi bespilotna sa zastavom velike albanije, Ukrajine i sl...
 
Ja sam u nedelju video jedan kamion sa raketama koji je stao na raskrsnici B. Mihajla Pupina i Trešnjinog cveta, uredno izašao vojnik i stavio trougao iza... valjda neće neki tako i na paradi. oov je bilo negde oko 13h u nedelju.

Uglavnom ovo za ivičnjake je stvarno katastrofa, mislim da nije morala parada ovog obima da se pravi, opšta situacija ne opravdava trošak.
 
A onu bespilotnu ne znam kako bi skinuli da nisu otišle baterije ili su je greškom nisko spustili :)

Zaj****i nas Albanci u sred Beograda.
 
DusanBG":3plgzfn4 je napisao(la):
A onu bespilotnu ne znam kako bi skinuli da nisu otišle baterije ili su je greškom nisko spustili :)

Zaj****i nas Albanci u sred Beograda.

Pa nije ni smela da uzleti - da su se pratile frekvencije oko stadiona ... ako ne zbog 25 hiljada ljudi, onda bar zbog predsednika države.

Ali pošto zemlju vodi ekipa sa kupljenim diplomama i razmišljanjem:
http://www.youtube.com/watch?v=k0OZ0HbIip4
ovo što se desilo i nije tako čudno.
 
Feanor":2ex1q6s3 je napisao(la):
Taj drveni brod je poklon nekih ruskih udruzenja Svibor-u.
Valjda je replika slovenske ladje...

Да не буде да сам напамет писао о руским ходочасницима који су у дрвеним лађама пре 2-3 године кренули на своје дуго путешествије и "поход на Србију".

Кога занима можде погледати ову Мемедовићеву емисију...

Први део:
http://www.youtube.com/watch?v=2-cV7SkqpQo

Други део:
http://www.youtube.com/watch?v=O4qGeIWZZQI

Врло је могуће да су Руси стигавши у Србију једну од лађа поклонили својим пријатељима из "Свибора", па се данас у Београду у њој може крстарити Савом и Дунавом.
 
Ovaj ono sto se desilo na utakmici je sramota , ipam mislim da tako nesto nemoze da se desi na pradi ne zbog nasih strucnjaka vec ekipe koja stiti i prati putina , Onaj kvad kopter mogao je i bombu nako da unese ,reaksjia policje ocajna pumjesto da su oni uletjeli u teren dozvolili su navijacima da ulete u isti
 
DusanBG":3nbv8cvi je napisao(la):
Ja sam u nedelju video jedan kamion sa raketama koji je stao na raskrsnici B. Mihajla Pupina i Trešnjinog cveta, uredno izašao vojnik i stavio trougao iza... valjda neće neki tako i na paradi. oov je bilo negde oko 13h u nedelju.
Da. To sam već napisao. PVO kamion se pokvario. Još oko 11 časova.
 
direktor":15crpuh1 je napisao(la):
Ovaj ono sto se desilo na utakmici je sramota , ipam mislim da tako nesto nemoze da se desi na pradi ne zbog nasih strucnjaka vec ekipe koja stiti i prati putina , Onaj kvad kopter mogao je i bombu nako da unese ,reaksjia policje ocajna pumjesto da su oni uletjeli u teren dozvolili su navijacima da ulete u isti

Ono je bruka... još kad je naš igrač uspeo da uhvati transparent i da spušta dron - niko, ama niko od policije da reaguje, svi blenu kao u pevaljku u kafani...
 
dsc01872.jpg

dsc01874.jpg

dsc01875.jpg

dsc01877.jpg

dsc01879.jpg

dsc01880.jpg

meni nije jasno zasto dikovic komaduje zar on nebi trebalo da je na bini kako je bilo nekad
dsc01882.jpg

dsc01883.jpg

dsc01884.jpg

dsc01885.jpg

dsc01886.jpg

dsc01887.jpg

dsc01888.jpg
 
Vrh