relja":ks8v3yqg je napisao(la):
Drakče
svako ima pravo na svoje mišljenje, to je jedna od tekovina anti-fašizma.
E, sad, da li je ovo demonstracija moći: pa i nije. Ovde nema ni M od moći. Stara tehnika, malo našminkana, nešto novih oruđa, ali vidi se (po boji) da je za izvoz. Uostalom, kako druge zemlje obeležavaju svoje vojne pobede? Pa vojnim paradama.
To je jedan cirkus, ništa više.
Ni meni se SNS ne dopada (blago rečeno), ali ovo je stvar države, bez obzira ko je na vlasti. Ja bih pre prozivao SNS za neracionalno trošenje, nego za pravo da organizuju paradu.
To što su oni osvedočeni desničari - i to pre svega zbog ekonomske politike koju sprovode, ne zbog stavova iz "prethodnog života" koji se pre svega odnose na neprijatelje srpskog naroda u II svetskom ratu, a ne na sradnju sa fašističkim okupatorima - ne znači da za njihovog mandata ne bi smeli da se organizuju ovakvi događaji. Partija poražena na izborima verovatno ne bi ogranizovala ništa...
Nemojmo zaboraviti mi da je ruski predsednik pre samo nekoliko meseci, dok su borbe u Ukrajini bile u punom jeku, bio na obeležavanju 70 godina iskrcavanja u Normadiji. A Crvena armija nije ni učestvovala u tome. Pa bilo bi sramota da nije pozvan u Beograd.
Ne verujem da je parada organizovana samo za njega. Jeste da imao velike dupeuvlake u vrhu vlasti, ali ovo bi bilo previše.
I još nešto - "parada ponosa" nema veze sa anti-fašizmom, već sa opravdavanjem novca dobijenog kroz međunarodne donacije. To što ta vrsta aktivizma sebi dozvoljava da izvrće logiku naopačke i da zloupotrebljava terminologiju kako im se prohte, ne znači da su anti-fašisti. Čak ni to što što su na meti militanstnih desničara (za koje sam ubeđen da su u stvari isfrustrirani latentni homoseksualci) ne znači da su automatski antifašisti.
Moj deda je bio partizan i antifašista i borio se protiv njih jedinim pravim lekom: šmajserom.
Vojna parada je demonstracija moci po sebi, sad, da li je naoruzanje bedno i iz proslog veka to je apsolutno nebitna stvar. Mislim da je vojna parada kao koncept obelezavanja dana pobede nad fasizmom jako nazadan (bez obzira da li kod nas ili u Svetu), takodje je nezreo! jer se radi u obicnoj muskoj - decackoj fantaziji o nadmoci u sili.
Ipak je ovo na najvisem drzavnom nivou, a ne neke vojne vezbe u nekoj nedodjiji pa da kazes "ajd' neka ih".
Slazem se da drzava treba da ima neke vrednosti koje se neguju bez obzira ko je na vlasti , kao sto je ovo obelezavanje pobede nad fasizmom, ali to zvuci povrsno receno ako se ne sagleda siri konteskt, a to je : zasto je bas NJIMA palo na pamet da prave vojnu paradu posle toliko godina?, da smo ne tako davno bili u ratu (verovatno sa istim ljudima u vojnom vrhu), Putin!, kako na sve to gledaju nase komsije i Evropa itd itd. Cak mi ni troskovi za paradu nisu najbitniji argument protiv, jer se drzava i ovako bespotrebno razbacuje parama na sve strane.
Proslava pobede nad fasizmom, opet kazem, se obezelava demonstracijom slobode, a ne naoruzanjem, a sloboda u Srbiji danas je pod znakom pitanja. Sadasnji rezim em' gusi slobodu medija na jedan vrlo bezobrazan nacin, em# u isto vreme orhanizuje vojnu paradu, tu nesto bas i nije u redu (?).
Fasizam danas mogu da sprovode i desnicari i levicari, ne zavisi toliko ni od ideologije, vec od samih rezima bilo kojom bojom da su obojeni. Zbog toga je gej parada bitna, jer demonstrira nesto sasvim suprotno od patrijarhalnog poredka koje je u samom korenu fasizma, nesto sto je samo u slobodnim drustvima operisanih od mrznje moguce izvesti na pravi nacin. E sad, to sto je ova nasa bila über-kontrolisana i opkoljena sa svirh strana + homofobi pre i homofobi posle parade je druga tema.
Sta znaci "demonstracija slobode?" Pa, postoje mnogi kreativni nacini da se to izrazi.
Sto bi se reklo - sve su diktature u svetu iste, a slobodu svako izrazava na svoj nacin.
Imam, stavise, razumevanja za ljude kojima je Putin simpatican, imam ih i u svom krugu prijatelja, ali ja ne mogu da progutam to na koji nacin gospodari, gusi slobodu medija, izrazavanja itd. u svojoj zemlji. I jos milion stvari i sve posledice toga. To nigde nije vecito trajalo, jer je tako daleko od onog sto danas podrzumevamo pod humanoscu i civilizacijskim vrednostima.
Rusi u inostranstvu se danas tacno onako osecaju kao mi za vreme Milosevica kada kazemo da dolazimo iz Srbije.
Evo jednog teksta o paradi (vojnoj) koji je malo nedorecen, ali prenosi reakcije iz zemlje i susednih drzava (sa kojima smo nedavno bili u ratu).
http://www.slobodnaevropa.org/content/g ... 35190.html