[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=558901#p558901 je napisao(la):
Pupsik » Ned Avg 12, 2018 3:09 pm[/url]":ldt9wrjg] Не могу да замислим како изгледа човек који инвестира у стан 100000+ хиљада, а да није претходно извагао све "за" и "против".
Naravno da ljudi vagaju, narocito za takve stvari.
Stanovanje realno jeste prilicno subjektivna kategorija i svakom odgovara neka druga stvar, neko se prilagodi na nesto, neko ne moze nikad. Ja sam npr. pre 15 godina jako pogresio pri kupovini stana, a mislio sam da sam kupio bas ono sto ce mi u zivotu odgovarati i da se nikada necu preseliti. A ne mogu za sebe bas da kazem da nisam sistematican ili da sam u kupovinu isao brzopleto. Narocito sto nisam ni zaljubljenik posebnog dela grada pa sam bukvalno gledao sve. Prosto mi se kockice nisu poklopile i jako sam razocaran svojim izborom. Tako da sada prevelikih ocekivanja nemam, nadam se samo da cu izbeci ono sto mi licno puno smeta.
Sto se tice vaganja, kupac moze da vaga samo na osnovu cinjenica. A cinjenica jeste da su Vozdove kapije u gradjevinskom smislu prosecna novogradnja kao i ostale novogradnje u kraju, mislim na one OK sa gradjevinskom dozvolom. Licno sam gledao i VK i Panoramu, moram reci da se uopste nisam dugo dvoumio, Panorama mi je bila definitivan izbor. Nazalost, ni sa njima nisam nasao zajednicki jezik oko nekih stvari i otisao sam na potpuno drugu stranu. Ono sto jeste zaista upecatljivo je znacajna razlika u ceni na prilicno slicnoj lokaciji, razmak je jedna stanica prevozom. Sto se tice mikropolozaja i jedna i druga imaju neke svoje mane i prednosti.
Glavna stvar koja je cenovno izdvojila Vozdove kapije od okoline je cuveni "kondominijum", ili prevedeno na srpski jezik "grupacija vise gradjevinskih objekata na jedinstvenoj katastarskoj parceli" sto kupcima stanova u tim objektima daje suvlasnistvo na datoj parceli, pa i nad sadrzajima. Znaci tih 300-500 evra razlike po kvadratnom metru u odnosu na okolinu cini upravo to cuveno privatno dvoriste (mada je pitanje koliko u pravom smislu moze biti potpuno privatno obzirom da u lokacijskim uslovima pise da se parcela ne sme ogradjivati).Po istom principu su i Zemunske kapije kondominijum, malo vise otvorenog tipa. Da li ce to biti dobro, videcemo. Jedinu prednost vidim u tome da sutra grad nece moci da uzme par parking mesta i nabije neku pljeskarnicu ili trafiku i znam da cu placati odrzavanje tog dela. U kolikoj meri ce sustinski biti moje, nisam bas tu prednost video. Kad sam recimo video taj teniski teren, prva pomisao, broj stanova, pa broj stanovnika, pa neka se uvek igra dubl i da pustimo samo decu da igraju, koliko puta godisnje ce moje dete doci na red da odigra partiju tenisa? Hoce li se deliti vauceri za cekanje ili sta vec? Koliko stanara ce tu setati ljubimce? Da li ce roditeljima odgovarati i sl? Previse pitanja za 300-500 evra/m2.
Najgore od svega je sto je drzava zakon napisala da ide iskljucivo u korist investitoru. On u toku gradnje na jednoj parceli moze da izvodi projekat fazno sto znaci da svaki cas moze menjati resenja shodno tome kako mu trziste odgovara u datom trenutku. Vidimo da cak moze da menja i PDR, sve zivo. I kada se odlucis da das tih 300-500 evra/m2 iskljucivo za jedan dodatni sadrzaj koji zapravo uopste nije definisan i kada posle kupovine vidis kako se taj kupljeni deo zapravo menja, pa te jos uslovljavaju nekim potpisom da ga i posle izgradjenosti menjaju sa nekom unapred potpisanom vecinom, pa naravno da si u soku i da mozda tolike pare ipak ne bi dao za tako nesto.
Opet ponavljam, cena je subjektivna stvar, svako ima neku svoju racunicu. Ono sto je cinjenica je da je dvoriste koje kosta 300-500 evra/m2 stana postalo izuzetno podlozno promenama a moras priznati da to nikom ne moze biti tek tako svejedno. Parket i ove druge stvari ce se srediti, ja na to ne obracam paznju.