Odlican post sa detaljima, samo ne znam u cemu se mi generalno nismo slozili.
Mozda neki termini, ali sustina je ista.
Rekao sam da se u katastru upisuje iskljucivo IZVEDENA povrsina i to je bila cela poenta rasprave jer su neki mislili da je projektovana. Projektovana povrsina jeste izmisljena jer mi se cini da nije bas ni zakonski regulisana kupovina stana u izgradnji. Da li preko Elaborata izvedenih radova ili Projekta izvedenog stanja, sustinski je isto. Stan mora da se izmeri kada se zavrsi i to je jedina relevantna povrsina.
Gradjevinska direkcija Srbije npr. projektovanu povrsinu umanjuje za 3% u startu i prodaje tu kvadraturu, kao sto si opisao, neto povrsinu. Zato na kraju gotovo da retko postoje odstupanja, i ako postoje, vraca se ili dodaje novac na povrsinu na dve decimale. Ali drzavna je firma pa mora da postuje neke kodekse, mada ima i fer investitora koji to isto rade kao sto si rekao.
Rekao sam da je 3% zakonski ispravna stvar, mogu oni da stave u ugovor bilo sta, princip je hoces - neces. I primetio sam da to najcesce rade investitori koji za prodaju angazuju profesionalne firme kojima placaju proviziju za svaki prodati stan. Mozda je ovo bas njihova ideja da im to bude neka provizija agencije.
Sto se tice p.s.2. naravno da moze da se desi da stan bude uknjizen na povrsinu iz projekta, ali to nije upisana povrsina iz projekta, vec povrsina iz Elaborata izvedenih radova. To sto je projektant prepisao povrsinu, to je njegov rizik da u slucaju neke provere u najboljem slucaju izgubi licencu za rad jer je povrsinu garantovao svojom licencom i potpisom. Naravno da znamo u kakvoj drzavi zivimo i sta se sve radi. Ima toga sigurno i ko zna cega jos.
Ljudi su ovde samo pitali da li su prevareni za tih 3% u ugovoru. Zakonski nisu jer su je potpisali, sustinski - nisu nikog pitali sta zapravo ta klauzula znaci. Ja sam rekao da bih je i ja potpisao ako mi se stan svidja. Neka to prosto ukalkulisu kao trosak "agencijskih usluga".