Šta je novo?

Voždove Kapije [ Stambeno poslovni kompleks | 70 000 m² ]

Ma bitno da je SAGA zaradila. Ostalo će prebaciti na kupce. Baš sam se pitao ko je dobio posao. Hvala na informaciji.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk
 
Nije problem napravio investitor već izvođači i njihovi dobavljači. Jednostavno nije ispoštovana specifikacija koju je postavio investitor. Takođe je bio i loš nadzor. Sada se navodno svi nedostatci otklanjanju na teret izvođača. Treba napraviti razliku između prodaje, investitora, izvođača... Sve je to zasebno. Zna se ko je nosilac projekta a to nije investitor. Mislim da se ovde radi o alavosti izvođača da u isto vreme budu angažovani na velikom broju projekata. E sad kada su u minusu onda sigurno boli...a mora da se radi.

Inače u opisu tehničke opremljenosti i ugovorima stoji PREFABRIKOVAN hrast ... Ako je "popravljan" tj. hoblovan onda nije prefabrikovan. Tako da mislim da "džaba kreče" tj. "popravljaju" parket. Ako su izmenili natur u rustik onda bar neka ostane prefabrikovan a ne "bužen". Ja lično ne bih prihvatio toliko izmena. Ako je tačno da su prešli na Tarkett onda je bar to prednost što se tu dobija 30 godina pisane garancije. Baš me zanima šta daje SAGA i da li se neće podići taj "opravljeni" parket čim se ljudi usele...pa onda Jovo nanovo, iznosi nameštaj da ti pošalju ekipu da opet "popravlja". Kad krene grejna sezona videćemo šta će biti od tog "popravljenog" parketa posle 2-3 godine. Opet kažem, milsim da prefabrikovan ima svojih prednosti i da nikako ne mogu tako da ga urade ponovo nakon hoblovanja.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=546213#p546213:1pk4cvx8 je napisao(la):
miodragmiki » Sre Jun 20, 2018 12:35 pm[/url]":1pk4cvx8]Nije problem napravio investitor već izvođači i njihovi dobavljači. Jednostavno nije ispoštovana specifikacija koju je postavio investitor. Takođe je bio i loš nadzor.

Sa strane kupca kriv je iskljucivo investitor. On je nosilac gradjevinske dozvole i garant celog projekta i izvedenih radova. A on zna kakav je ko izvodjac, niko ovde nije od juce. A da ne pricam o izboru materijala. Umesto da uzmu Tarket sa garancijom uzimaju neke druge da ustekaju 10 evra po kvadratu, neke plocice ko zna koje i sl. Zato ja i pitam u Zemunskim kapijama koji je parket jer mozda uzmu od nekog proizvodjaca da ustekaju, a kupcima na duzi period naprave haos. Nista gore od loseg parketa jer je to najteze menjati.

To je problem u Srbiji, umesto da se strogo definisu materijali, oni to ostavljaju otvoreno da bi se cenkali sa ko zna kim. I mi nazalost sve to prihvatamo, jos i kao lux gradnju.
 
Mene baš interesuje ova teza da investitor nije nosilac projekta... Mada, kao što sam već objašnjavao, ovde de facto uopšte nema investitora.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk
 
Ma de facto je i to da su mnogi postovi korisni kao stop taster u autobusu pa opet ništa...

Garancija je koliko je meni poznato 5 godina na radove a za opremu se daje garancija proizvođača. U slučaju Tarkett-a se dobija knjižica sa uslovima garancije itd. Da li je neko pri primopredaji dobio bilo šta od Sage tj. dokument na kome je jasno navedeno da je postavljen parket kako je navedeno u ugovoru kao i garanciju i uslove garancije?

Završiti stan u smislu krečenja zidova, montaže klima i elektro galanterije a onda opet hoblovati parket je po meni horor. Prašine koliko voliš koja se lepi po zidovima, ulazi u "mikro pore"... Na kraju i ako daju garanciju za parket, koliko to može nekome da znači kada se useli i pojave se zazori nakon par godina? Naravno da će oni poslati ekipu a vlasnik stana neka se snađe sa nameštajem i životnim prostorom dok oni odrade sanaciju...

Koji su uslovi za zamenu parketa? Po meni jedini izbor. Zna se šta piše u ugovorima...
 
Опет је естетика победила функционалност..
 
To ni sad ne liči na šta, a tek kad postane oglasna tabla....

Sent from my SM-N950F using Tapatalk
 
Najnovija informacija je da će se primopredaja nastaviti posle 25.06. Dotle će valjda da reše pitanje parketa. Tu više niko ne zna dali se menja, sanira ili šta se već radi....
Kada tamo prođete vidite neuseljene zgrade i tek ponekog majstora u ponekom stanu, niko ne govori ni šta se ni gde radi. Objašnjenja su i dalje maglovita i uopštena...
Logično je da ako postoji problem parketa u većem broju stanova da bi trebalo sve da "pršti" od radova, a tamo jedva da nekoga vidite da nešto radi
Kada bi čovek sam angažovao parketara da mu u celom stanu menja ceo parket verovatno bi sve bilo gotovo za 7-8 dana, ovako traje mesec dana???
I dalje verujemo da će se sve dobro završiti, ali ostaje gorak ukus neprofesionalnosti investitora
 
Ja sam cuo, iz prilicno dobrog izvora informacija, da se desila havarija na vodovodnim instalacijama u fazi 1, i da je dosta stanova poplavljeno, zbog cega se parket podigao. Pa su zbog toga resili da zamene/poprave parket u tim stanovima, otud kasnjenje u primopredaji stanova.
Mislim da njihovo saopstenje u vezi "problema" koji su se desili nije zbog natur/rustic problema o kojem se diskutuje ovde, vec zbog te poplave koju su nesrecno imali. Svakako da i natur/rustic problem treba da se resi, kao i kontejneri.
Savetovao bih svim buducim vlasnicima stanova u fazi 1 da pogledaju da li ima ikakve stete od vode u stanu, ipak verujem da ce sve sanirati kako treba.
 
Iz ugla stanara, postoje 2 problema:

1. Ugradjen parket koji nije po specifikaciji iz ugovora
2. Parket koji se iskrivio usled vlage (da li iz cementne kosuljice, vazduha ili je parket isporucen sirov)

Iz ugla investitora, postoji samo problem 2. koji pokusava da resi, u gotovo svim slucajevima hoblovanjem, lakiranjem i poliranjem. Zamena parketa se radi samo u slucajevima gde je procenjeno da hoblovanje nece resiti problem iskrivljenja a to je, koliko sam upoznat, do sada uradjeno u max 1-2 stana koji su prosli primopredaju od nekih 20ak.

Ovo cujem prvi put za izlivanje vode...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=545566#p545566:i30zlb50 je napisao(la):
vrlorad » Ned Jun 17, 2018 6:38 pm[/url]":i30zlb50]
U fazi 2, investitor je promenio dobavljaca za parket i tamo se sada ugradjuje Tarkett (ne znam u kojoj varijanti).

Ako je ovo tačno, voleo bih da znam koji je Tarkett u pitanju jer koliko mi je poznato oni su svi debljine 14mm. Na sajtu i nakon izmene stoji "Parket: Prefabrikovani hrastov parket, rustik, dim 12 / 50‒120 cm; debljina 1,5 cm; fabrički lakiran i poliran". Debljina 1,5 cm je i u ugovorima...
 
Prefabrikovani parket nije predviđen za hoblovanje, možda eventualno za dodatno lakiranje.
Ne verujem da je sloj hrastovine deblji od 2-3mm, ispod je čamovina slepljena unakrst zbog čvrstine.
Prefarbikovani parket je često četkan posebnim četka a da bi se istakla tekstura drveta ili peskaren pre toniranja i lakiranja u samoj fabrici i taj proces se veoma teško može oponašati u uslovima kada je već ugrađen u stanu.

Ako neko ima iskustva ili slike kako to izgleda zamolio bih da podeli informacije

Sent from my SM-N950F using Tapatalk
 
Listajući temu, naletoh na strani 27 da je danas tačno mesec dana od kada se investitor oglasio saopštenjem zbog rasprave na temu šta se dešava sa parketom i slično. O ovom saopštenju je reč:

od Igor » Pet Maj 25, 2018 3:12 pm
S obzirom na to da se u okviru teme projekta "Voždove kapije" proteklih dana povela rasprava u vezi sa stanovima, oglasio se investitor, ciji vam odgovor prenosim:

„Voždove kapije, kompleks stanova, gradi renomirani investitor čiju profesionalnost i konkurentnost na tržištu nekretnina, ne samo u Srbiji, potvrđuje niz uspešno realizovanih projekata, kao i mnogo zadovoljnih kupaca.

Svesni da je kupovina stana jedna od najvažnijih životnih odluka, investitor je posvećen svakom detalju i pažljivo bira isključivo renomirane izvođače i podizvođače radova. Uvek oko sebe okuplja najbolje firme i u skladu sa tim, stambeni kompleks Voždove kapije gradi tim profesionalaca, kakav dolikuje velikoj i ozbiljnoj kompaniji.

Uzećemo u obzir sve primedbe koje se odnose na ugovorene specifikacije za završno opremanje i posvetićemo se rešavanju svakog slučaja pojedinačno. Svi kupci, bez izuzetka, će biti kontaktirani, a žalbe rešene u najbržem mogućem roku, jer je naš glavni cilj - zadovoljan klijent.“

Ispada da je ovih mesec dana prošlo u konfuziji na relaciji investitor-kupci. Na mom slučaju ne vidim da je išta rešeno, znam ljude koji nisu ni kontaktirani, umesto toga hobluje se prefabrikovani parket masovno, uglavnom bez pitanja vlasnika stanova, a pouzdano znam za jedan slučaj da je to rađeno uprkos izričitom protivljenju vlasnika, takoreći njemu iza leđa.

Stvarno bi bilo korisno da se investitor "trgne" i da postupa u skladu sa poslednjom rečenicom iz saopštenja: "jer je naš glavni cilj - zadovoljni klijent." Jer, da vam kažem, postoji nas 10 koji smo se u međuvremenu upoznali i verujte mi na reč, mnogo smo daleko od zadovoljnih klijenata. Ali baš daleko. Jedan od glavnih razloga za kupovinu stana u VK bio je taj što smo bili uverenja da će poznati investitor koji je dosta toga uspešno izgradio u centralnoj i istočnoj Evropi u slučajevima nekih nepredviđenih problema postupati onako kako bi postupao i u drugim uređenim evropskim zemljama u kojima je poslovao.

I da zaključim, mesec dana je prošlo, a kupci nisu dobili ništa. Koliko još treba da prođe?
 
Verovatno da nije ovog foruma ne bi ni izašli sa navedenim saopštenjem.

Lično želim investitoru, projektantima, izvođačima, nadzoru, prodaji i svima ostalima puno uspeha na kako ovom tako i mnogim drugim projektima. S druge strane smatram da istinu ne treba prikrivati i da je rustik, rustik, natur je natur i sl. Ako smo ovakvo tržište, sutra može prodavac automobila da proda novo vozilo kome je rađena generalna motora. Ovo je po meni ekvivalentno hoblovanju prefabrikovanog parketa.

Na kraju još jedno pitanje s moje strane: Zašto su "srećnici" koji su prvi ukazali poverenje renomiranom investitoru imali u ugovorima član 10.1, 10.2, 10.3, 10.4 i 10.5 u kojim se pominje "Grafički prikaz kompleksa" koji je ujedno i sastavni deo ugovora? Zašto je nekoliko meseci kasnije ugovor imao samo tačke 10.1 do 10.3 i gde se izgubio "Grafički prikaz kompleksa"? Ovo je faktičko stanje, nije izmišljeno da bi se naškodilo nečijem ugledu. Ako je neko kupio stan, naročito dvorišno orijentisan, na osnovu "Grafičkog prikaza kompleksa" koji mu je i u ugovoru, da li i to može da se menja? Da li je i to podložno promenama? Ima li neko sličnih iskustava sa drugih projekata?

Citiram Član 208. Krivičnog zakonika:

(1) Ko u nameri da sebi ili drugom pribavi protivpravnu imovinsku korist dovede koga lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica u zabludu ili ga održava u zabludi i time ga navede da ovaj na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina i novčanom kaznom.

(2) Ko delo iz stava 1. ovog člana učini samo u nameri da drugog ošteti, kazniće se zatvorom do šest meseci i novčanom kaznom.

(3) Ako je delom iz st. 1. i 2. ovog člana pribavljena imovinska korist ili je naneta šteta u iznosu koji prelazi četristopedeset hiljada dinara, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godinai novčanom kaznom.

(4) Ako je delom iz st. 1. i 2. ovog člana pribavljena imovinska korist ili je naneta šteta u iznosu koji prelazi milion i petsto hiljada dinara,
učinilac će se kazniti zatvorom od dve do deset godina i novčanom kaznom.
 
Ti si sada arhitekta-pravnik ili pravnik-arhitekta?

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk
 
Zar je bitno sta je? On hoce da pomogne za razliku od tebe

Sent from my SM-G955F using Tapatalk
 
Citiranje proizvoljnih članova proizvoljnih zakona se ne pomaže nikome. Hoćete možda da tužite uglednog investitora sa kojim ste trčali da zaključite ugovor, mesec dana nakon osnivanja???

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk
 
Ako se ne ispostuje ono sto je naznaceno u ugovoru naravno da hocu da tuzim. Kao sto bi oni mene tuzili da im ja recimo nisam uplatio sav iznos koji je definisan u ugovoru i da im dugujem 100 evra. Sigurno mi ne bi progledali kroz prste. Pa sto bih ja njima progledao? Ako rade na moju stetu onda ih treba tuziti. Ne treba da rade ni na sviju stetu, samo treba da se ispostuje ugovor. Ugovor tome i sluzi zar ne? Sta je svrha ugovora ako ga potpisu obe strane a oni ga ne postuju? Pa mogu tako i za sve ostalo. Potpisao si ugovoor za garazu, dao 12000 evra i oni uzmu i zaliju betonom celu garazu. Progledaces im kroz prste?

Sent from my SM-G955F using Tapatalk
 
Obično su 15.000 garaže, tako da si super prošao...

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk
 
Garazu nisam uzeo vec sam rekao okvirno 12k. A ti si od svih ovih pitanja koje sam postavio nasao da se uhvatis da li sam dobro prosao za garazu ili ne... Vrlo zrelo od tebe

Sent from my SM-G955F using Tapatalk
 
Ostala pitanja su bespredmetno ako si kupio nešto što ne postoji. Ne može se ništa dokazati da nije saobrazno uslovima.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk
 
Dejjjjjjjane, vi ste kupili stan ili garazu u kompleksu Vozdove Kapije? Ili vam trolovanje na ovoj temi dodje kao neka vrsta terapije?

Sent from my SM-G920F using Tapatalk
 
Decko je ili mnogo ljubomoran sto ne moze da kupi stan ni u jednom kompleksu ili ima ozbiljan problem pa troluje na svakoj temi. Ne troluje on samo ovde vec na svakoj temi na forumu. Meni nije jasno zasto ga Administrator ne banuje

Sent from my SM-G955F using Tapatalk
 
Vrh