Šta je novo?

Veštačka inteligencija

Veštačka inteligencija, ili ljudska kreativnost, ko ima veće šanse da pobedi?​


zaključak na kraju je
Na kraju, odgovor na pitanje u naslovu mogao bi da leži u uspostavljanju ravnoteže između ovo dvoje, pri čemu ljudi mogu da koriste veštačku inteligenciju, da bi unapredili i poboljšali sopstvene kreativne rezultate.
 
Ne moras da brines roboti su bolji i u ratovanju

Možda, u nekoj daljoj budućnosti ako, ili kada, zaista po svemu postanu bolji od nas. Ali o tome je još rano pričati.

U međuvremenu, rat je skoro po svemu vrhunska aktivnost ljudskog roda, u smislu da od učesnika traži sam vrh fizičke spremnosti, pokretljivosti, snalaženja u prostoru, tolerancije na manja "oštećenja", malu zavisnost od složene infrastrukture za podršku i resursa, i pre svega postojanje kompleksnog, strateškog, kreativnog i nepredvidljivog razmišnjanja. Roboti su još veoma daleko od toga. Uzevši u obzir trenutno stanje u geopolitici i u AI istraživanju, "optimalne" uloge nam se nameću takoreći same od sebe :(
 
Poslednja izmena:
Kako je danas klimava wikipediija postulat verodostojnosti, koliko sutra na pijadastalu stajace još klimaviji AL
Bojiim se te nove ,,verodostojne,, istine .
Ako AL ,,kaže,, da smo evoluciijalnnom porekllom
od delfiina , tako ce i biti 🙄
 
Stvari se drastično ubrzavaju ...

Znate da je Elon Mask odavno upozoravao na opasnosti od veštačke inteligencije. Koren teškoće je skoro nerešiv problem: Kako se možete sigurno zaštititi od nekoga ko je pametniji od vas? "Sigurno", ne možete nikako. Ali je možda moguće povećati verovatnoću "miroljubive koegzistancije", da ovde upotrebim politički rečnik. Elon misli da su glavni metodi za to globalna zakonska regulativa i otvoreni softver (open source). Ovo poslednje zato što je širenje tehnologije uvek bilo nemoguće zaustaviti, pa je prva sledeća najbolja odbrana da se osiguramo da je sva nova tehnologija javna, tako da joj ne samo "zli" nego i "dobri" akteri imaju pristup. Onda bi postojale veće šanse neko "dobar" na vreme digne uzbunu, ako stvari pođu naopako. Jer ako je ta tehnologija zatvorena (closed source, proprietary), o opasnostima nećemo puno znati sve dok ne bude kasno. Zato je bio jedan od osnivača i finansjer firme OpenAI (ChatGPT).

Posle su posvađali iz razloga o kojima dve strane ne pričaju isto ... i tako smo došli do ovog trenutka.

Elon Mask je tužio OpenAI da su povredili osnivački akt postavši profitna organizacija. A sada OpenAI javno odgovara Elonu objavivši njihovu internu prepisku. Evo prikaza te objave

 
Poslednja izmena:
A posle ovoga Elon Mask odgovara ... u njegovom stilu.

I ovo je prava civilizacijska bomba o kojoj će se tek pričati. Umesto da se bavi kontra pričom i ubeđivanjem ko na kome hoće da zaradi ...

UPRAVO JE OBJAVIO KOMPLETAN SORS KOD SVOG "GROK-1" SOTVERA i dodelio mu OPEN SOURCE licencu (Apache 2.0)

314 milijardi parametara. NECENZURISAN i bez finog posešavanja ili specijalizacije !


Tako je AI duh i zvanično izašao iz boce. Mada se to nezvanično desio još prošle godine sa ChatGPT-ijem i drugim velikim igračima.
Možemo samo da nadamo najboljem.

 
Mislim da previše ozbiljno shvataš Elmoa. Na polju AI je skrajnut na stranu i sad kreće pljuvačina. Jedna od njegovih lošijih odluka u životu da izađe iz te priče, imao ih je nekoliko. Druga mu je što je okupirao i zagadio Twitter, treća što se previše bavi ugradjom implatanata u ljudski mozak. .
 

168513.gif
 
Ovo si dobro primetio. To je druga velika "bomba" u svetu AI. Što se mene tiče jesam očekivao da se posle velikog uspeha i vodećeg mesta u svetu firma OpenAI pre ili kasnije okrene robotima, ka tome da sada taj svoj veoma uspešni ChatGPT "mozak" ugradi u nešto što može da se kreće i da radi korisne poslove. To je logičan i očekivan dalji razvoj. Ali nisam očekivao da će toliko brzo da napreduju i u robotici, snalaženju u prostoru i u drugim više "robotskim" disciplinama. Ovaj demo je zaista izuzetan.

Evo i jednog komentara toga što se u njemu može videti ("Figure 01")

 
I tu nije kraj šokovima. Zapadnjaci su verovali da je ovaj razvoj ograničen na njih. Međutim nedavno je jedna privatna Kineska firma izašla sa OVOM ponudom. Iako nisam siguran kako ovaj Kineski robot stoji sa AI, ali robotski deo je izuzetan. I što je simptomatično i važno za dalji razvoj, na zapadu su ovo laboratorijski i razvojni primerci. Ali ovaj robot se u Kini VEĆ PRODAJE. Znači oni već imaju i serijsku proizvodnju. I to po početnoj ceni od 90.000 dolara, što za početak, i za ovakvo nešto, nije preterana cifra. Pogledajte. Kinezi se nisu trudili oko PR šminkanja i ulagivanja uplašenoj publici. Robot deluje zastrašujuće. I stvarno jeste takav.

 
Ovo je zaista izuzetno. Mogu da zamislim kakav je to osećaj nove slobode za te ljude. Kao bekstvo iz posebno užasnog zatvora.
 
show :) @Zuma da znas. (stavio bi ti like na post kao sto ti obicno i stavljam ali mi je ovo zastrasujuce)

Najgore je sto kao hoce da uvedu regulaciju ali to je nemoguce. Cim tehnologija uznapreduje na nivo da neko u Iranu ili Africi moze da napravi robote koji ce da proizvode druge robote gotovo je. Jedini nacin da se spreci neprimereno koriscenje robota bi bila globalna vlada.
 
Izašla je verzija 1.5 Groka (AI sistema firme Tesla Elona Maska). Veliki napredak u odnosu na prvu verziju.


Par zanimljivih komentara ispod Youtube videa.

* Hang on, wasn't Grok launched in December, 4 moths ago?
And now "it finally happened, massive update." It seems to me the acceleration is visibly becoming hyperbolic at this point.
I think AGI will come much, much faster than anyone predicts. We're not two years out anymore.
* * That s the KEY point : this news shows the pace of AI development .. probably across the whole space, not just at X/Tesla.
* * Musk thinks certainly within 5 years and most likely 2025. It seems to be the consensus view. I guess it will be unless some unexpected constraint emerges at the last moment.

* i hope grok succeed and will not go closed source

* That robot looks pissed off.

* You do realise Grok is part of the Tesla Company AI research don't you? Telsa if a half a TRILLION dollar business whereas X was valued around $50 billion.

* Dojo can train AI's on all that real world data the cars have been collecting, no one else has that much real world/human data. By comparing real world with simulated world they can make better simulated worlds. Using that for those robots and you can expect Elon to surpass almost anyone and also apply it to manufacturing - Car, Starship, Starlink, Robots, Solar Cities.........

* Meta accidentally leaked Llama, thought "Oh shit we made a mistake", then found out that it was good business for some reason I don't understand. After that they spent mind-blowing amounts of money on hardware to train Llama 3 and is going for open source AGI. Now it's a genuine possibility that X will go toe-to-toe against Meta to be the king of open source AI. These two titans might fiercely compete for AI supremacy. I believe Meta has the compute and talent, but it will be interesting to see X at least try to beat them. I believe the best business model will be to open source models and sell cloud compute for fine-tuning and inference of these beasts. I think that is going to beat the proprietary models long term because cloud is now profitable beyond comprehension.

* Hmm.. One should first understand that philosophically, there is no difference between a model which is actually sentient to a model which acts indistiguishibly from being sentient. Such models are philosophically sentient. If such a model is released as open source, it could mark the end.

* Well that escalated fast
 
Poslednja izmena:
Evo nečega što bi potencijalno zaista mogao biti početak svetske revolucije u transportu. Mada, vodite računa da je do avgusta sve ovo samo pogađanje.

Dakle, sasvim je moguće da su Elon Mask i njegova firma Tesla odlučili da su njihova AI bazirana "full self driving" vozila toliko napredovala, da (za sada) nameravaju da preskoče pravljenje očekivanog jeftinog individualnog vozila od oko 25.000 dolara. Ova vest je bukvalno izazvala slom vrednosti deonica Tesle jer su sva dosadašnja očekivanja bila da je jeftino električno vozilo sama osnova buduće Tesline poslovne strategije. Odmah je reagovao Mask rekavši da je to neistina, i usput nagovestivši nešto drugo, zaista izuzetno. Naime u sledećem videu je iznesena vrlo razumna pretpostavka da je, umesto da se takmiče sa jeftinim Kineskim električnim vozilima koje tamo dotira država, donesena odluka da prvo treba da iskoriste njihovu ogromnu prednost u AI self driving softveru. Tako bi umesto privatnog vozila počeli da prodaju jeftini robo-taksi. To bi bio deljeni taksi robot bez vozača, koji bi preplavio gradske ulice. Onda ljudima za gradsko područije više ne bi bili potrebni privatni automobili, nego bi prosto na ulici zaustavili prvog taksi robota. Pošto nemaju vozača, moglo bi da ih bude zaista puno, tj (uz metro), dovoljno za sve potrebe građana. Tako bi se gradske ulice u dobroj meri očistile od privatnih vozila. Pošto jedno vozilo više ne služi samo jednom čoveku ili porodici, već mnogima, jer bukvalno nikada ne staje, u gradu bi bilo dovoljno i za red veličine manje automobila, a da kvalitet prevoza ostane isti. A onda otpada i potreba za odvajanjem velikog procenta gradskog prostora za parking mesta i garaže. Veliki delovi grada bi tako u perspektivi mogli biti vraćeni pešacima. Ovo je Maskova velika vizija čiju je mogućnost najavio ranije, pa bi ovo sada zaista mogao biti početak implementacije baš te ideje.

 
Poslednja izmena:
Мени је ок да аутоматизација преузме слабије плаћене, дефрадирајуће, тешке и опасне послове, од трафика, чишћења улица, преко бербе поврћа, чишћења штала и свињаца до рудника, али нема смисла да због ње без посла остану добро плаћени људи само да би похлепне компаније зарадиле више.
 
Ironično, preuzeće sve one poslove koji su čista teorija/bubanje/intelekt i one koji su repetativni pa se mogu lako isprogramirati i automatizovati. South Park je odlično prilazao to u nedavnoj epizodi:

Pritom niko nema nikakav plan. Ljudi se uzdaju u glupe političmare, oni se uzdaju u korporacije i kapital, koji se na kraju uzdaju u pohlepu. Takođe, na stranu ekonomski kolaps, nego sam ljudski mozak neće moći da se prilagođava promenama koje će biti toliko brze i nagle u ovom veku. Gadan svet pravimo sebi i svojoj deci.
 
Poslednja izmena:
Vrh