Šta je novo?

Veštačka inteligencija

d990b9c6e2dcdd8fe19885d14b1d9b21dfc3cc3d.jpg

Tvoja zabrinutost je svuda a ne samo kod tebe. Mislim da je kod vecine zdravorazumnih ta zabrinutost prisutna.
Pa ne znam baš, meni su i ovde na forumu a i izvan njega, više puta govorili da sam ludak, ksenofob, ludista, Daning-Krugerovac, teoretičar zavere i propalitet ispred dragstora što se usuđujem da brinem o razvijanju inteligencija koje će biti milijardu puta sposobnije od ljudskih; zatim što govorim da nam ne treba AI da nam reši globalne svetske probleme (npr ne vidim kako će to AI da reši problem da jedni ne znaju šta će od para, dok drugi crkavaju od gladi); i za kraj - što govorim da je svetu potrebniji veći broj VI (virtuelnih inteligencija), a ne AI (veštačke inteligencije) koje će se množiti, otom potom razviti svest, i kasnije vrlo verovatno i oteti kontroli.
Takodje mogao si da kazes uf znaci neko ce sve zivo znati o nama.
Pa i znaju. A pritom ne govorim o policiji i DBu zemlje u kojoj čovek živi, nego govorim o tome da multinaci korporacije rasute širom sveta, često čak i iza radara zakona i institucija, imaju podatke o celom nečijem životu.

Ali većina ljudi su glupi a alavi pa su brže bolje prihvatili to. Ali ima i nas ludista i ludaka koji to onemogućavamo, onoliko koliko možemo. Odnosno delimo samo ono što želimo i što smo spremni da podelimo. A sa AI će to biti još teže, jer će lako zaobilaziti mnoge mehanizme i kršiti mnoge zakone.

Ironično, sav taj nadzor koji je došao sa modernim tehnologijama, nije doprineo da gradovi širom sveta postanu bezbedniji za običnog čoveka u nešto većoj meri nego recimo 90ih. Doprineo je da bude manje terorističkih napada ili velikih međunarodnih kriminalnih grupa. Ali nije nešto pomogao u smanjenju šansi da neki običan čovek bude izboden, ili prebijen, ili da se smanji šansa da mu stan bude obijen, ili automobil ukraden. Povećane su sigurnosti državnih institucija, aristokratije i državnih činovnika i interesa. Ali mislim da nije imao efekat na smanjenje opšte stope kriminala i propaliteta, širom svetskih gradova.

Mislim da je u ovom momentu bitnije da se razmislja na koji nacin iskoristiti postojecu AI tehnologiju, umesto sto se bavimo fenomenom iste, jer to uvek brzo i lose zastareva.

Pa evo, daj predlog. Reci, makar uopšteno i idejno, kako bi to AI mogao da reši aktuelne svetske probleme.
Šta je to što postoji od rešenja za najveće aktuelne svetske probleme, što bi AI mogao da nam otkrije i kaže, a što mi kao ljudi već ne znamo?

AI moze pomoci, recimo, pri logistici, kreativnom radu, ubrzavanju raznih procesa itd.
Ovo je forum posvecen arhitekturi i modernizaciji, a ne resavanju svetskih problema, valjda.

AI moze pomoci, recimo, pri logistici, kreativnom radu, ubrzavanju raznih procesa itd.
To već može i virtuelna inteligencija.
Ovo je forum posvecen arhitekturi i modernizaciji, a ne resavanju svetskih problema, valjda.
Ovo je tema o veštačkoj inteligenciji. Dakle priča se o veštačkoj, i virtuelnoj inteligenciji. Kažeš kako treba iskoristiti Veštačku inteligenciju (AI) da nam svima bude bolje. Ja, koji pravim razliku između AI i VI, pitam šta će to moći da uradi AI što ne može VI. I šta će to AI da nam otkrije i pomogne, a što mi već ne znamo i ne umemo, samo što nema volje.

Jer VI može da donese ogromne benefite a sa sobom nosi nešto manje opasnosti nego pravi pravcati AI koji će moći sam dalje da se razvija. A jednog dana, sa razvojem i kvantnog računarstva - AI će da stekne i svest. Ili neku formu svesti. Stoga je ovo srljanje da se napravi što je moguće veći broj i što više vrsta AI, u svetu koji je postao zavistan od interneta, je po meni vrlo opasno i nepredvidivo. U odnosu na VI, koji je ograničen i lakši za kontrolu i pravno okvirenje.

Više puta sam čuo od ljudi ''opušteno, ako se AI ikad otrgne kontroli, samo se isključi struja gde god je potrebno''. Prvo, da vidim kako će neko da isključi struju svakom računaru gde neki ''rogue'' AI može da se nastani, što znači milijarde računara, kontrolera, čipova, ''smart'' uređaja, i mreža širom sveta. A drugo, da ne pričam koliko je opasno, i nemoguće, isključivati elektrane, vojne sisteme, telekomunikacije i druge kompleksne sisteme u toku rada. Meni je zaprepašćujuće koliko neki ljudi (ne mislim na tebe nego kažem generalno) banalizuju takve stvari, i umanjuju opasnosti od svega toga. Kao, samo izvučeš iz struje i gotovo. Jeste, ali onda izvlačiš i ceo svet iz struje. U vreme kad je sve na kljakavim nogama i izuzetno delikatno i osetljivo na bilo kakve turbulencije i odstupanja.

A takvih opasnosti je mnogo, mnogo manje sa korišćenjem i razvijanjem VI, odnosno virtuelne inteligencije. Ali ne, neki ljudi žele baš AI jer žele da osete taj osećaj da su ispali bogovi i stvorili veštački život i inteligenciju. Iako realno isto to mogu da urade i u spavaćoj sobi. Ali za neke od njih to nije dovoljno. Mora da se napravi pravi pravcati HAL 9000 ili Skynet po svaku cenu. Meni je npr to jako nezrelo i bolesno. Ali dobro, to je samo moje mišljenje, a većinu ludista poput mene ionako mnogi ignorišu, tako da nije ni bitno.

Poslednja izmena:
Mlitavo odrađen film, ali ima odličnu poentu. I odlično prikazuje bolesne mentalitete, patologije i kultove koji se neguju u kompanijama kao što su Google, Facebook, Apple i slično.

P.S.
Legendarni Don't look up je isto odlično objasnio takve entitete i njihove patologije (između ostalog).

Dragi moj @Bender Rodriguez Ovo rade i u manjim firmama. Ovo je realnost.
Pokusali su da urade i meni, ali sam se izvukao nekako.
Svi mi koji nisko regularni zaposleni smo se izvukli da nismo regularni zaposleni.
Postoji specijalni software za to.
Kada neko hoce d aproda firmu na berzi on zaposljava ljude, HR managere koji donesu ovakve gluposti da bi pokazivali da i oni nesto rade.
Totalni totalitarizam.

Verujem.

Meni su i inače moderni Američki način komuniciranja i neke kulturološke odlike uvek delovali izveštačeno i malo... opičeno. Ali sam prelazio preko toga jer reko ajd, ok, druga kultura, drugi mentalitet, druga pravila... Ali kako se zadnjih decenija pojačala ta kultura korporatokratije, a sa njom i razvitak masovne kontrole kroz suptilne načine (gde ne vidiš jasnu tiraniju, već ti je suptilno podmetnu), tako je više počelo to da mi zapada za oko. Takođe je u zadnjih 20-30 godina došlo do pojave i širenja raznih korporativnih moćnika koji imaju nastupe i fasade kao da su sveci i dobrotvori, a kada se malo bolje prouče, vidi se da se radi o bolesnim ljudima sa mesijanskim i božjim kompleksima, a neretko i pravim psihopatama, ili prosto otpadima od ljudi (kao npr Jobs, za koga su posle priznali da je bio đubre).

Za njih čak kažu da su im i osmesi izveštačeni u nekim situacijama. Ima na netu i izraz za to, zovu ga ''Fake American smile''. Ta neka praksa i insistiranje da svi moramo da budemo nasmejani non stop, čak i na silu i čak i protiv svojih emocija i instinkta.

No dobro, to je sad već druga tema. Sve u svemu, ovaj film i ova scena su prikazale ono o čemu su govorili neki bivši zaposleni, kako ti tehnološki giganti vole da prave kultove među svojim zaposlenima. A i koliko su skloni tiraniji i psihopatiji, samo što ih slađe i lepše pakuju da se to ne primećuje.

To već može i virtuelna inteligencija.

Ovo je tema o veštačkoj inteligenciji. Dakle priča se o veštačkoj, i virtuelnoj inteligenciji. Kažeš kako treba iskoristiti Veštačku inteligenciju (AI) da nam svima bude bolje. Ja, koji pravim razliku između AI i VI, pitam šta će to moći da uradi AI što ne može VI. I šta će to AI da nam otkrije i pomogne, a što mi već ne znamo i ne umemo, samo što nema volje.

Sada si me uhvatio u izazovu, da sam morao da naucim razliku izmedju AI i VI, ali zakljucak je da je to, zapravo, jedno te isto, barem u ovom momentu. Nema tu neke jasne linije razgranicenja, sve je to softver.

Svestan sam svih izazova i mogucih zloupotreba, samo smatram da ne treba odmah krenuti od nekog najcrnjeg scenaria za buducnost, jer se gotovo uvek pokaze da se ljudi mogu sasvim ok nositi sa novim tehnologijama. Potencijalno duboko fejkovanje materijala, recimo, ce sigurno moci na nekom tehno-forenzičarskom nivou vrlo lako da se otkrije. Mi vec sada imamo skeptican odnos prema video i foto montazama.
Bezbednost covekova je deo paketa onog sto smo u proslosti prirodno prihvatali za svakodnevnu upotrebu. Naravno da ce neki nastradati u saobracaju i da ce nekom izgoreti kuca zbog havarije, ali to nije razlog za banovanje automobila i elektricne energije u privatnim domovima.

O napadu AI robota bez ljudske kontrole ili sl. je stvarno isprazno govoriti.

Iz sve ove negativne i treba spomenuti i jednu sasvim očiglednu, blisku i definitvno pozitivnu primenu AI. To je lečenje.

Recimo u Americi lekar je strahovito skup ako nemate odgovarajuće osiguranje, a i kad ga imate pitanje je šta sve NE pokriva. A tamo gde je lekar tobože besplatan, kvalitet toga što je besplatno je očajan. Koliko se kod nas čeka na i običan dijagnostički pregled specijaliste? Čak je i samo zakazivanje takvog pregleda često svakog prvog u mesecu, tipa od 1:00 do 1:15, pa i to samo ako je objavljeno da on ima slobodnih termina. Čitav sistem je pomalo farsičan. Pa onda, i kad je sve raspoloživo, ljudi se iz raznih razloga često ustežu da idu kod lekara. Treba zakazivati kod lekara opšte prakse, čekati u čekaonici sa gomilim zaraženih najrazličitijim virusima, onda posle dugog čekanja bivate primljni samo da bi vam on rekao koja sva laboratorijska ispitivanja prvo treba da uradite. Onda zakazujete njih, pa čekate na redu za njih, pa rezultati, pa onda ponovo čekate kod lekara opšte prakse, onda vam kaže kod kog specijaliste treba da idete. Zatim vam kaže da morate doći prvog da zakažete kod tog specijalite. Onda čekate kod lekara opšte prakse prvog mesecu. Onda, ako imate PUNO srećem, on vam zakaže. Onda čekate da dođe termin kod specijaliste, što može biti par meseci u budućnosti. Onda, kad to dočekate, imate puno sreće ako on ne kaže da su potrebni JOŠ neki laboratorijski rezultati ... posle čitavog niza takvih iteracija, morate sve to da odnesete vašem lekaru opšte prakse da on odradi još malo administracije. Zar je čudno da se ljudi onda dugo ustežu da krenu na takvo mučenje, verujući da će "proći samo od sebe", čime se često situacija drstično pogorša. Pa ono što je bilo lako izlečiti da se reagovalo odmah, sada više nije lako ili nije uopšte moguće.

Usko grlo i kritični resurs su ovde lekari, tj ljudi sa odgovarajućim znajem, a ne mašine i oprema. Pri tome je znanje lekara opšte prakse uglavnom niz činjenica koje treba naučiti napamet. Retko i sami lekari znaju zašto nešto pomaže ili ne pomaže (ljudsko telo je isuviše komplikovano za naše trenutno znanje), pa im samo u školi naučena gomila činjenica i kasnije iskustvo govori šta je najčešći uzrok određenih simptoma, a šta trenutno najbolji tretman za njih. Nema ništa magično u tome. Već je trenutna verzija AI-a idealna za pamćenje baš takvih jednostavnih relacija i ogromnog okeana raznih medicinskih činjenica. Za takav, prvi nivo zdravstvene zaštite, AI bi već mogao da bude bolji od verovatno 90% lekara opšte prakse budući da ima MNOGO bolju memoriju od njih. A prednosti su ogromne. Čim ostetite bilo koji simptom, istog sekunda možete pitati svog ličnog i uvek raspoloživog AI lekara da proceni da li je to nešto potencijalno ozbiljno, pa se morate javiti pravom lekaru, da li su potrebni neki dodatni laboratorijski testovi (što će vam tražiti i pravi lekar pa štedite vreme), ili je najbolje prosto sačekati budući da to ne izgleda kao nešto važno. Već će samo ovo da odseče bar 60% odlazaka kod lekara i ogromnu količinu troškova i vama i državi, a oni koji po saveti AI-ja odu kod pravog lakara, to će učiniti na vreme jer su ODMAH, istog minuta po pojavi simptoma, dobili preliminarnu AI dijagnozu.

Ovakvih primera radikalno bolje usluge koju jednostavno nije MOGUĆE obezbediti na drugi način će biti ogroman broj.

Ja bih otišao korak dalje pa uveo lečenje Excel tabelama.

Pacijent se poveže na sajt bolnice, uđe u spreadsheet, ukuca simptome i muke u ćelijama, i onda mu Excel funkcije izbace od čega boluje i šta da pije.

A stručne specijalističke preglede zameniti smartfon aplikacijama. Recimo, uzme se smartfon, upali se aplikacija i lampa na telefonu, uperi se u stomak, i onda aplikacija (pravljena od ko zna koga, ko zna gde) putem fotografije stomaka proceni stanje u njemu bolje nego ultrazvuk ili skener. I izbaci rezultate istog časa, i u skadu sa time i terapiju.

Excel - Aplikativna Telemedicina FTW.

Poslednja izmena:
Struktura prosečnog lekarskog znanja na najnižem, tj osnovnom nivou zdravstvene zaštite, je takva da se na dovoljno dobar način MOŽE zameniti sa AI lekarima. Da li će biti toliko dobar kao živi lekar? Naravno da neće. Pa je u pitanju trade-off: Ili recimo 10% bolja i svakako humanija usluga, ili dobra u "svega" 90% slučajeva, drastično jeftinija, brža i uvek dostupna u vašem stanu? Pa je to slobodni lični izbor koji i ne mora biti ili-ili izbor, jer vas ništa ne sprečava da koristite i jednu i drugu mogućnost. Ne vidim šta je u tome loše, sem ako ne pričamo o širem kontekstu od lečenja i nizu drugih problema sa AI, ali je to onda sasvim drugo pitanje.

Vidim i ti si prešao u ove tabore koji će sve živo da smisle i podrže osim da se deficitarnim i/ili teškim zanimanjima povećaju plate i poboljšaju uslovi.

Mislim ti si do skora protivao sve odreda da su desničari čim se u nečemu ne bi složili sa tobom, a sam si daleko od levičara kakvim se zamišljaš, a uz to se i ložiš na neke ljude i grupacije koji i ne kriju svoje naklonjenosti ka desnici i ka profiterstvu.

A i ovo banalizovanje dijagnostike...

Zaustaviću se ovde.

Poslednja izmena:
Trudim se da zadržim izbalansiran i neutralan stav. Pošto trenutno nema apsolutno nikoga ko ume da kaže nešto sigurno, zasnovano na stvarnom razumevanju mogućnosti i ograničenja veštačke inteligencije, pa čak ni razmevanju koliko će nam ona možda biti neophodna da rešimo niz drugih, takođe egzistencijalnih problema, mislim da je loše čisto napamet, unapred i konačno se opredeljivati za jedno ili drugo gledište. Da imamo stav samo da bi ga imali? Zašto? Treba biti oprezan prema opasnostima i preduzeti sve što možemo da ih predupredimo, to se podrazumeva, ali nisam ni za to da se prema nečem nedovoljno poznatom ali od potencijalno ogromne pomoći čitava civilizacija ponaša kao u srednjem veku prema "vešticama". To je isto tolika greška, pogotovo za civilizaciju kojoj očajnički treba svaka moguća pomoć, pošto joj vrlo brzo zbog niza drugih stvari može postati sasvim svejedno da li je AI opasan ili nije. Socijalne i političke posledice novih tehnologija treba rešavati tamo gde se one jedino i mogu rešiti, u sferi politike i društvenih odnosa, a ne u sferi ograničenja nauke ili tehnologije. To ne samo da je pogrešno nego i ne može da uspe. Upravo sam ja insistrao na raznim društvenim nepravdama i ukazivao da one moraju da se rešavaju, i objašnjavao gde to jedino može da se uradi, u sferi političke teorije i prakse. Ostalo su dimne zavese, skretanje pažnje na obast gde se rešenje ne može naći.

Poslednja izmena:
Recimo, uzme se smartfon, upali se aplikacija i lampa na telefonu, uperi se u stomak, i onda aplikacija (pravljena od ko zna koga, ko zna gde) putem fotografije stomaka proceni stanje u njemu bolje nego ultrazvuk ili skener. I izbaci rezultate istog časa, i u skadu sa time i terapiju.

Mnogo si staromodan, neće da uperi obično svetlo u stomak nego će telefoni u budućnosti imati skener/MRI opciju/ultrazvuk opciju i AI porodični lekar će moći da postavi dijagnozu istog trenutka...

- Uz savršeno dizajniran softver i unapređene kontrolne mehanizme, prostora za grešku više nema. Hajde da započenomo sa analizom vašeg današnjeg zdravstvenog stanja. Izaberite vašu medicinsku proceduru.

- Brzi sistematski pregled od kuće /trial verzija- odabrano.

- Na opis vaših simptoma i unete parametre procedure obavljam sam i u skladu sa tim postavljam dijagnozu. Dvostruki kontrolni mehanizam zaštite onemogućuje neželjeni ishod. Želite li da vidite izveštaj o mojoj 10togodišnjoj reputaciji rada bez greške?

- Ne, nastavi.

- Dobar dan. Čitav tim AI lekara je spreman za vas. Unesite vaše simptome.

- Odobri hologramski prikaz AI lekara. Izaberi: Psihijatar.

- Žao nam je u trail verziji nemate pristup AI psihijatru. Želite li da pređete na punu verziju? U suprotnom izaberete drugog AI lekara.

- Izaberi: Radiolog

- Radilog odobran.

Hologramski prikaz radiologa odobren. Dobar dan. Ja sam vaš AI radiolog, član vašeg AI lekarskog tima... Hajde da detaljno pogledamo stanje vašeg organizma iz ugla radiologa...

Full body scan - odabran. Procedura se u trial verziji dotira sa 50 USD koji će biti preneti sa vašeg povezanog računa ukoliko odaberete opciju nastavi...

- Nastavi.

Plaćanje izvršeno. Udaljite telefon od vašeg stomaka u selfi poziciji na 40 santimetara i držite ga paralelno postavljenog ka vašem stomaku tako da stomak vidite na ekranu... Izgovorite "skeniraj sada" i sačekajte 5 sekundi za prikaz i analizu vaših rezultata...

Važno upozorenje. Tokom odabrane procedure full body scan ne gledajte direktno u izvor svetla. Laserski snop kojim skeniram vaše telo može oštetiti rožnjaču.

Od pravilno obavljenih pretraga od kuće zavisiće i vaša uspešna terapija od kuće...

Error 305. Ne vidim da žmurite. Procedura ne može biti nastavljena ukoliko gledate u izvor svetla. Zažmurite sada.
Ne vidim da žmurite.
Zažmurite sada.
Procedura ne može biti nastav...

Sada žmurite. Ostanite zatvorenih očiju narednih 5 sekundi.

5, 4, 3, 2, 1. Otvorite oči.
Upravo ste primili dozu od 0.2mSv radijacije što je ekvivalent osmočasovnom letu preko Atlantika ili jednomesečnom boravku radiološkog tehničara na svom radom mestu... Danas potrebe za radiolozima u ljudskom obliku više nema. Bezbednost na prvom mestu.

Vaši rezultati su spremni. Kupite novi unapređeni Moj AI lekar paket od kuće i lečite se bez reklama narednih godinu dana. U suprotnom odgledajte dvominutni 8D 400UltraK IMAX hologramski trejler o dobrobitima AI tehnologije pre prikaza vaših rezultata...

Hologramski trejer dok čekate rezultate:

Neki idilični ambijent savremene pametne kuće u planini koju gotovo niko sebi ne može da priušti, sem onih koji imaju pristup pravom timu lekara u ljudskom obliku i pravoj nezi kao nekad. Čuje se potok kako žubori i cvrkut ptica...

Potreba da izlazize napolje nema. Bezbedno je u kući. Potreba da viđate druge ljude nema. Drugi ljudi stvaraju nervozu. U ljudskoj prirodi je konflikt. Ne ulazite u nepotrebne dijaloge. Bezbedno je u kući. (Eksperiment je započet 2020. disciplina zarad kontrole, distanca zarad kontrole, strah zarad kontrole, bezbednost zarad kontrole)... Samodovljan si i bezbrižan.

Sada možete pogledati vaše rezultate.

____

Biće zabavno prava šteta što je ta tehnologija još par stotina godina ispred nas...

Sećam se onog skenera Therac 25, to je prvi skener koji je zbog greške u softveru ubijao pacijente 80tih... Mogao bi film da se napravi, kako je kompanija zanemarivala, pa govorila da je nemoguće da se pojavi softverska greška pa su kao našli nešto da ipak ne valja, pa ispravljali, pa je bio safe proof mesec dana i u punoj upotrebi da bi opet ubio pacijenta... i tako je 6toro ljudi ubio dok ga nisu stavili van upotrebe zbog softverske greške...

Ali medicina se između ostalog i na greškama razvija... Tako da, biće zabavno, da vidimo ko će biti pokusni kunići 🙂 ljudi sa margine društva koji veruju da je tehnologija tu zbog njih, da olakša njima dok direktor gleda iz pametne kuće u planini trlja ruke i unapređuje dobrovoljni matriks sistem u kojem smo svi zdravi i bezbedni...

Malo sam SF maštao nemojte da mi zamerite, tema je vrlo inspirativna 😊

Trudim se da zadržim izbalansiran i neutralan stav.
Ne ide ti.

Sta mislis da li ce se Bil Gejts leciti kod doktora sa Menhetna ili pomocu Excel tabele?

Ova svetska AI pomama nije nista drugonego onanisticka ekstaza neoliberalnog kapitalizma i njegovih slugu. Kalvinisticki vlazni snovi o zgrtanju.
Trijumf analnog karaktera. (Videti kod Frojda sta je to)

Sad si već počeo da se gađaš terminima u nadi da će nešto značiti ako se tako naslažu.

Pre godinu dana niko nije ni znao da će AI tako brzo postati tako sposoban, pa niko nije ni mogao da planira još jednu "mračnu zaveru". AI je samo jedna vrsta računarskog programiranja pa se sasvim ravnomerno već decenijama razvija u skladu sa razvojem računara, a ne u skladu sa "analnim karakterom" podlih zaverenika koje žele sve da nas porobe. A računari su samo logičan nastavak automatske obrade podataka koja je počela još tokom drugog svetskog rata, što je logičan i nužan odgovor na sve kompleksniju okolinu u kojoj živimo i sve veće, planetarne izazove sa kojima smo suočeni. Bez njih ovakva civlizacija više i ne bi bila moguća. Pri čemu je automatska obrada podataka samo jedan od bezbroj alata koji se razvijaju otkad ljudi postoje. Već sam mnogo puta rekao, elita na vlasti je pragmatična pa koristi sve što se pojavi, a što bi moglo da im pomogne, pa će tako iskoristiti i AI. Međuitim to je potpuno različito od teorija zavera po kojima oni tobože unapred planiraju, usmeravaju i kontrolišu razvoj bukvalno svega, predviđaju sve, pa je sve što se dešava neki mračni tajni plan. Ovakav AI je iznenađenje za sve, pa samo od nas zavisi kako će biti iskorišćen, za dobro ili loše. OBE opcije su otvorene i tako se, bez predrasuda, prema tome treba i ponašati.

Poslednja izmena:
Pitajte nesrećnike koji nedeljema i mesecima vise po raspalim čekonicama Domova Zdravlja šta bi više voleli, ali da biraju između realnih mogućnosti, a ne da to bude poziv na fantaziranje. I dodatno pitanje, "Da li je VAMA (tj njima) bitno ko leči Bila Gejtsa?" Vrlo jednostavan eksperiment. Uzmete mobilni, odete tamo i snimate šta je ko rekao. Dobar materijal za Youtube video.

Do kraja godine AI lekar na WEBu će biti bolji od većine naših lekara opšte prakse (doduše samo ako se reši problem privatnosti ličnih zdravstvenih podataka i zakonska ograničenja o pravu na davanje zdravstvenih saveta, ali to nema veze sa tehničkim aspektom o kome sada pričamo). Ako se ti zakonski problemi prevaziđu, to može biti bukvalna revolucija u kvalitetu zdravstvene zaštite za siromašniji deo naroda. Doduše, to jeste ne samo zakonski nego i etički problem, ali ako već pristajte da život čitave vaše porodice zavisi od AI vozača u self-driving vozilima, onda će biti manje problematično potražiti samo dodatni lekarski savet od veštačke inteligencije, nešto što ne zamenjuje živog lekara nego samo odgovore daje bitno ranije, bitno potpunije i bitno obrazloženije nego što bi inače došli do njih. Čuveno medicinsko "drugo mišljenje". Za Bila Gejtsa se neće ništa izmeniti, ali za nas hoće, i to nabolje.

Vrh