@Zezeljko @astrodule (pišem vama jer em što vas cenim, em što znam da ste razumni i da se razumemo u mnogo toga)
Suštinski, vi jeste u pravu. I ja mogu da se složim s vama u nekim stvarima, ali ne mogu da lično da kritikujem ovakve proteste. Dakle, mogu da budem na neutrali, ali ne mogu da stanem na stranu koja je protiv njih. Iz tri razloga.
Prvo, zato što sam i sam bio na blokadama krajem prošle godine. Tako da stavljajući sad na stranu ko je u pravu ko nije, ko se za šta bori, ne bi bilo u redu da ja koji sam učestvovao u tome - jer nije postojao drugi način da se vlast dovede u red - danas kritikujem ove ljude koji rade isto to jer ovaj put ni oni više nemaju drugog izbora.
Drugo, zato što sam još odavno umoran od prepucavanja u Srba na relaciji Beograd vs. Unutrašnjost. Tako da opet, stavimo na stranu ko je u pravu - zašto ne iskoristiti ovo da se pokaže ljudima iz Kragujevca (i ostatka unutrašnjosti) da nisu svi Beograđani sebični snobovi koje baš briga za sve izvan svog kraja? Razmislite samo kako ti ljudi iz drugih gradova, a posebno iz manjih mesta, vide Beograđane. ''Aha, Beograđanima ne smeta kada im delegacije ili recimo parade za 20. oktobar blokiraju grad, a smetaju im naši radnici?'' Ili ''a šta, ne smetaju vam prajdovi, a smetaju vam ovi naši?'' Šta mislite, kakvu onda poruku to šalje tim ljudima i kako će tek onda biti odnosi Beograda i unutrašnjosti na dalje ako budemo svaki takav protest tako dočekivali? I zaista, jel normalno da nam ne smetaju prajdovi (kojih nekad bez osnova bude i dva godišnje), razna snimanja, delegacije i druge papazjanije, a ne možemo da istrpimo jedan radnički protest jednom godišnje?
I treće, možda najbitnije - ja ne mogu da se složim sa bilo kime u Srbiji ko neki miran narodni, radnički ili aktivistički protest odmah dočekuje na nož. Razumem da postoje ljudi koji ne žele da se bore za bilo šta. Ok, njihovo pravo, ako vole da budu robovi i sluge.
Ali ne mogu da razumem kada u jednoj takvoj Srbiji, zemlji punoj podanika i beskičmenjaka, neko odluči da ispravi kičmu i bori se za sebe i/ili za opšti boljitak, a ljudi to brže bolje dočekaju da satru, ako već neće da podrže.
Da mi živimo u zemlji gde se svakog dana protestuje u velikim masama, gde se stalno politički rivali nadmeću i dodvoravaju, gde svako ima pravo da kaže šta misli i gde svako ima pristup medijskom prostoru... pa da razumem da neko kaže ''vidi ove, nisu im dovoljne sve slobode izražavanja i političke opcije nego mi još sami da sprovode pravdu!'' Ali ljudi...
Ovo je Srbija. Zemlja gde do skora opozicija nije ni postojala. Gde vlada hegemonija nad mišljenjem i politikom. Gde jedna grupa otpada drži 90% medijskog prostora. Gde se za svako dizanje glasa šalju batinaši, botine, provokatori ili murija... I kada u jednoj takvoj zemlji, se s vremena na vreme pojave ljudi koji su spremni da stanu protiv toga... ako već neko ne želi da ih podrži, da li baš mora odmah da ih kritikuje i umanjuje ih?
Mislim dajte bre ljudi, u Briselu i Belgiji su trenutno
masovni protesti i štrajkovi širom zemlje. Bune se ljudi što im domaći i svetski hohštapleri uništavaju živote, obezvrednjuju rad, dižu cene, profitiraju i maste se na njima, a za sve probleme krive njih same. Ali Belgijanci ne daju na sebe. Kad im je dosta, oni to i viknu.
A šta se u Srbiji dešava? Svinja na čelu EPSa uništi energetski sistem i sada nam na zimu prete restrikcije i dugovi od uvoza struje usred krize. Na već povećane cene svega spremaju se i poskupljenja struje, da se otplate brljotine partijskog otpada. Čitaj -
narod plaća partijske svinjarije. Uslovi života kao Turska, a cene nekretnina kao Austrija, a uskoro će sa njima i toliki porezi (državi odgovara što jača cena m2). Karteli divljaju li divljaju, i rokaju cenčuge za sve, od kafe, preko kompa do automobila. Uvoze se tuđini da Srbima otimaju poslove. Kinezi miniraju planine ljudima iznad zgrada. Rusi ucenjuju sa gasom. Lokalni šerifi i poglavice bambusaju žene i ćerke, a muškarce porobljavaju i pretvaraju u SNS janjičare koji posle idu u Šabac da mlate mirne protestante. Medijski mrak i dalje vlada. Jednoumlje i dalje vlada. Partokratija i dalje steže. Murija, Udbaleri i partijski vojnici i dalje zastrašuju i privode. Izbori se i dalje kradu ili se šteluju uz pomoć zapadnjačkih sila i sponzora kojima SNS još uvek više odgovara nego što im smeta.
I onda se u svemu tome, u svom tom brlogu, jadu i čemeru, par puta godišnje dese neki iskreni protesti očajnika sa kičmom, kojima prekipi za nešto i odluče da, ako već drugi neće ili nemaju herca, oni će da izađu na crtu domaćim poglavicama i stranim robovlasnicima... i prvi komentar nekih Srba na to bude ''e majku im njihovu, pa baš su sad morali da blokiraju...''
Pa ne znam šta da kažem na to. Onda crknimo jbg... Ako nismo u stanju da vidimo dalje i šire od toga, onda crknimo, nestanimo.