Šta je novo?

Vanredno zatvaranje ulica zbog snimanja, manifestacija, protesta i sličnog

:D
Ipak preferiram Topcider.
Banjica im dosadila tokom skolovanja.
U Topcideru priroda, mir, ima mesta za parkiranje, ne ometaju saobracaj...

Jos samo da se ne parkiraju po parku u topcideru ...

Ceo grad je paralisan vec tri sata, ovo je nevidjeni bezobrazluk!!! :bash:

Sta se desava, pa je grad blokiran?

Sent from my HTC Desire 526G dual sim using Tapatalk

Nike We Fly maraton. Od Kruznog toka na NBG sve do Slavije. Nikad goru rutu nisam video, 30 JGP linija su zatvorili zbog njih.

Jbg...

Sent from my HTC Desire 526G dual sim using Tapatalk

10k sa zaista najgorom mogućom trasom za one koji nisu trčali.
0281aaf3233a6843e43b3d2c9c9cb276.jpg

Послато са SM-G800F уз помоћ Тапатока

Pa ne bih rekao da je 10ak, sve sto je islo/polazilo sa: Kneza Milosa, Kralja Milana, Nemanjinoj, Studentskom trgu, Slaviji, Brankovom mostu, Brankovoj, Zelenom vencu, Mihaila Pupina, kruznog toka ... je bilo obustavljeno. I to bas dugo. Znam posto sam cekao da predjem ulicu kod Vlade, i cekao sam 20 minuta a nisam docekao kraj kolone. Sto znaci da je sve to bilo zatvoreno jos bar pola sata pre i posle.

Ovo zatvaranje ulica svaki drugi dan stvarno postaje bezobzirno. Grad je funkcionalno naselje, ne bina ili kulisa za rentiranje.

Dobro, nije 10km vec 10.1km.
Pričam o dužini staze jer si rekao da je maraton u pitanju.
f8280d9a1837cdfa693c447378457845.jpg

Послато са SM-G800F уз помоћ Тапатока

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=566220#p566220:42pkbqr4 je napisao(la):
Bender Rodriguez » 09 Sep 2018 10:20 pm[/url]":42pkbqr4]
Ovo zatvaranje ulica svaki drugi dan stvarno postaje bezobzirno. Grad je funkcionalno naselje, ne bina ili kulisa za rentiranje.
Ali oni ga baš tako vide. Kao prostor koji se može ili prodati ili rentirati. A uspešnost upravljanja gradom cene po tome koliko je ko para uspeo da izvuče iz tog prostora.

Zuma, baš tako.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=566223#p566223:1do47tsc je napisao(la):
astrodule » Ned Sep 09, 2018 11:26 pm[/url]":1do47tsc]Dobro, nije 10km vec 10.1km.
Pričam o dužini staze jer si rekao da je maraton u pitanju.
Nismo se razumeli, ja sam pročitao ''10ak'' pa sam mislio da kažeš ''10ak linija je bilo zatvoreno''. Sad tek vidim da piše ''10k'' i da se odnosi na kilometre.

Замислите сад да имамо уз обале река 10 километара довољбо широког шеталишта и пешачки мост МСУ-Бетонхала па да се ту лепо организује трка уз реке без затварања централних мостова.

Nešto mi se javlja da bi se i onda našao deo ljudi koji ne bi prestajali da smaraju dok ne isteraju da se trka ipak održi na zatvorenim ulicama. Jer ne mogu da izdrže da ne privuku što više pažnje na sebe. Isto je i sa ostalim manifestacijama i organizacijama. Zatvaranje ulica u Beogradu je postalo nešto poput trofeja, statusnog simbola. Ko zatvori više, taj je veći baja.

Фора је прећи Бранков по сред траке :D

Maraton 2x , polumaraton , 5k i 10k trka , i još neke trke , trke dedamrazeva , rolerijada , krosevi , kružne auto trke oko Ušća i Kalemegdana , parade svih mogućih i nemogućih organizacija , pešački vikendi , biciklističke manifestascije i dešavanja... Na sve to kad još dodamo proteste , proslave pobeda i titula u raznim sportovima , snimanje filmova , reklama , serija i sl. , za šta se ne zna unapred kada će biti organizovano , eto nama potpunog ludila. A da , i rekonstrukcije ulica da ne zaboravimo.

Gde baš ove slike da staviš sa začelja kolone. Sad će ovi što negoduju da negoduju još više zbog "šake jada" koja trči i blokira 2 miliona Beograđana.

https://www.instagram.com/p/BniSpFuAnWq/

Inače, Blic je preneo slike sa Tvitera gde se vidi đubre (plastične flaše) koje je ostalo iza jedne stanice za okrepu. Slikano je pre nego što je pušten saobraćaj, pa nije baš za očekivati da se istog minuta pokupi to.

Činjenica je da je bilo dosta ljudi, to lično potvrđujem. Ali ipak ostajem pri stavu da su organizatori danas vrlo bezobzirni i bahati, iz dva razloga:

1) Ruta je bila nikad gora, dakle da je neko namerno hteo da sabotira saobraćaj Beograda, ne bi smislio bolji (gori) način od ovoga. Iako četiri puta kraća od punog maratona, trasa je tako imbecilno postavljena da je napravila podjednaki problem kao da je bio pun maraton :bash:
2) Iako deluje kao šala, ja sam ozbiljan kad kažem da se ide ka tome da svako ima svoju manifestaciju. Što je debilno ne samo sa aspekta blokiranja, nego i zdravog razuma. Ako se zbog nečega zatvara grad, to onda valjda treba da bude nešto unikatno, važno, veliko i neponovljivo. A ako dođemo dotle da Pera može da ima Perinu paradu, da Mika može da pravi Mikin maraton, da Žika može da vodi Žikinu litiju... onda to obesmišljava poentu takvih ceremonija i manifestacija. To onda postaje kao kućna žurka na koju dođu domaćin i tri gosta. Besmisleno je. :bash:

A da ne pričam tek o tome koliko je licemerno i bezobzirno, što od organizatora što od gradskih vlasti, da toliko često to rade pod parolom da je to ''za dobrobit grada i zadovoljstvo građana''. Hajde da uradimo veliku anketu na nivou grada i da pitamo njegove stanovnike, one što plaćaju poreze i trista harača, da li su za tolika zatvaranja. Garantujem da bi 80% ljudi bilo protiv toga. Imajući to na umu, postavlja se pitanje da li je stvarno normalno da zbog nekoliko manjina svaki drugi dan ispašta preostala većina?
Jel vi znate nekog ko voli kad navijači zauzmu Autokomandu i sve oko nje pre i posle utakmica? Jel znate nekog ko bi voleo da gleda gej paradu? Ili dve? Ili tri? Jel znate nekog koga je treći, privatni maraton u gradu naveo da krene da trči? Ili nekoga ko je bio na onim litijama za ''spas'' već potopljenog manastira? Ja ne znam nikoga ko je bio za takve akcije. Ne znam nikoga kome je to donelo neku korist ili dobro. A siguran sam da će isto reći i ostali članovi. I o čemu onda mi pričamo? Koga to predstavljaju te manifestacije kad sve zajedno nemaju ljudi ni za jedan Paraćin a blokiraju sve druge Beograđane oko sebe?

Sinoć sam oko 20h išao sa 36 preko Autokomande. Ono je bio haos kolika se kolona vozila stvorila na autoputu.
Inače , više puta sam se vraćao 100 godina kući zbog šetnje šake jada koji protestvuju zbog manastira. Prosto je nemoguće da svaki vikend presediš kod kuće i ne ne obavljaš poslove.

Mali off ali ipak ima veze sa temom, tj sa bezobzirnošću svih tih koji bi da blokiraju grad a ni sami ne znaju šta hoće:

Evo sad izašla vest na B92, jedna od 23623692511794 LGBT organizacija kaže da će biti bezobrazluk i sramota ako se ''Premijerka'' pojavi na gej paradi. :shock: Jer će onda kao da se dovlače hiljade policajaca iz cele Srbije da čuvaju nju i VIP zvanice, a tako se onda stvara loš imidž i dodaje goriva u priče kako LGBT crpe budžet da bi pravile parade.

Znači, ne valja im kad im niko ne dođe, ne valja im kad im dođu strani političari, ne valja im im kad im dođu domaći političari. Ne valja im kad ljudi pričaju o njima. Ne valja im kad ljudi ne pričaju. Ne valja im kad ih ceo grad kritikuje, ne valja im kad ih ceo grad izignoriše. Ne valja im kad ih je puno. Ne valja im kad ih je malo. Ne valja im ruta oko Manježa jer je prekratka. Ne valja im ruta od Slavije do Trga jer je predugačka.

Pravi dokaz one izreke ''daj im prst, tražiće ti ruku''. Nikad im ništa ne valja. I zato danas svaka bu******** ima svoju paradu i svoju manifestaciju.
A da stvari budu gore, i ostali što bi da zatvaraju grad ih slede u stopu. Pa tako imamo Maraton Gradski, Maraton Bobanov, Maraton Predragov, Derbi ovaj, Derbi onaj, Litiju SPC, litiju wanna-be-SPC, paradu za oficire, paradu za kraj WW1, paradu za oslobođenje Beograda...

Kao što rekoh - daj im prst, tražiće ti šaku. Daj im šaku, tražiće ti ruku. I to postaje svakodnevnica.

Ja, iako me uopšte ne dotiče zatvaranje ulica zbog trka jer učestvujem na njima, razumem ljude kojima to smeta.

Ipak, neću reći da potpuno razumem, jer garantujem da 80% ljudi koji su zaglavili juče u saobraćaju nisu znali da se ikakva trka dešava. Da su znali, dobar deo njih bi mogao da se organizuje oko trke i da pronađe alternativne putanje do svoje destinacije.

Kako to da kada dolaze veliki zvaničnici uopšte nema gužve i to u najgorem periodu kada su uvek gužve? Očigledno ljudi umeju da se organizuju kada ih non stop bombarduješ informacijama o blokadama saobraćajnica.

E sad, da li treba u Drugom dnevniku da se najavi svako zatvaranje saobraćajnica ili je potrebno se informisati se malo i pratiti razne medije - na to ne mogu da utičem.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=566310#p566310:3eza82ns je napisao(la):
astrodule » Pon Sep 10, 2018 12:12 pm[/url]":3eza82ns]Kako to da kada dolaze veliki zvaničnici uopšte nema gužve i to u najgorem periodu kada su uvek gužve? Očigledno ljudi umeju da se organizuju kada ih non stop bombarduješ informacijama o blokadama saobraćajnica.
Nema gužve zato što te na perifernim lokacijama zaustave i ne daju ti da ideš dalje , što peške , što kolima , u zavisnosti od raspoloženja. Više puta lično iskusio , a i živim na Dedinju , tako da...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=566310#p566310:3eza82ns je napisao(la):
astrodule » Pon Sep 10, 2018 12:12 pm[/url]":3eza82ns]E sad, da li treba u Drugom dnevniku da se najavi svako zatvaranje saobraćajnica ili je potrebno se informisati se malo i pratiti razne medije - na to ne mogu da utičem.
:kk:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=566310#p566310:11u5kbbc je napisao(la):
astrodule » Pon Sep 10, 2018 12:12 pm[/url]":11u5kbbc]
Ipak, neću reći da potpuno razumem, jer garantujem da 80% ljudi koji su zaglavili juče u saobraćaju nisu znali da se ikakva trka dešava. Da su znali, dobar deo njih bi mogao da se organizuje oko trke i da pronađe alternativne putanje do svoje destinacije.
Ovo stoji. I poštujem što ti kao učesnik te trke imaš razumevanja za one koji nisu bili deo nje.
Kako to da kada dolaze veliki zvaničnici uopšte nema gužve i to u najgorem periodu kada su uvek gužve? Očigledno ljudi umeju da se organizuju kada ih non stop bombarduješ informacijama o blokadama saobraćajnica.
Ipak ima razlike. Kad su u pitanju delegacije, na svakoj raskrsnici duž rute stoje saobraćajci tako da je sve fleksibilnije. Jer oni puštaju saobraćaj do poslednjeg trenutka. Ja volim da gledam te kolone i primetio sam šablon. Saobraćaj se pušta sve dok ne naiđe policijsko vozilo koje signalizira da se kolona bliži. Onda idu još dva signal vozila, otprilike na 200 metara jedno iza drugog, i onda sama kolona. Što znači da od momenta zatvaranja, da tako kažem, poprečne ulice duž kolone, do otvaranja, nikad ne bude duže od 5 minuta. I bukvalno čim poslednje vozilo kolone prođe saobraćajca, on spušta ruku i pušta sve ''iza'' sebe.
S druge strane, kad se radi o ovakvim trkama, litijama, paradama, derbijima... to uvek traje mnogo mnogo duže. I nema fleksibilnosti jer se ne stavljaju saobraćajci duž cele trase, nego se sve lepo zatvori pa ko veli nek čekaju ljudi.

Takođe, kad prolaze delegacije, saobraćajci kad ne puste vozila da ''preseku'' rutu, puštaju pešake. Njih baš puštaju do poslednjeg momenta. Kod ove trke ni toga nije bilo. Ja sam kao pešak izgoreo što nije išlo apsolutno ništa od prevoza kroz Kneza Miloša i što sam morao da idem do Sajma da probam da uhvatim nešto. I onda sam došao do Nemanjine, gde sam povrh toga morao 20 minuta da čekam da pređem ulicu. Uredno sam čekao sa još 20ak pešaka na mojoj i suprotnoj strani. Kad smo svi skontali da talasu trkača nema kraja, iskoristili smo momente kad je masa bila ''razuđena'' da protrčimo između njih bez ometanja.

E baš zbog takvih stvari treba misliti na sve kad se prave ovakve manifestacije i organizovati ih negde gde neće biti takvih problema ili gde će biti svedeni na minimum. A u zadnje vreme radi se sve kontra. Kao da je postalo svojevrsno dostignuće blokirati što je moguće više ljudi, i to što bliže centru odnosno srcu aktivnosti, to bolje i prestižnije.

Sve razumem, ali sam siguran da uz bolju sinhronizaciju može bolje da se sve izvede.

Koliko su dugo trkači sekli Kneza Miloša? Realno su mogli taj deo da zatvore bukvalno na sat vremena. Slavija je bila blokirana isto oko sat vremena (tj deo ka platou).

Mogli su policajci da preusmeravaju ljude na vreme, a ne da samo zaustavljaju.

Mislim da ipak ovakva trka pokazuje koliki kolaps nastaje kada se Brankov most blokira na par sati i to nedeljom. Da li će novi Zarićev most i pristupne saobraćajnice i tunel iz Kameničke to malo olakšati. Trebalo bi.

Prošle godine su zbog maratona preusmerili autobuse 2-3 sata pre početka trke. Uvek sam išao busom, ali tada smo čekali na stanici i na kraju uzeli taksi.

Policiji je najlakše da sve blokira na 5 sati, umesto da se uključi malo mozga i čekanja svedu na minimum.

I ja se izvinjavam svima (a ima i puno članova moje porodice) koji su trpeli zbog saobraćajnih gužvi, između ostalog i zbog mene. Da bih se nekako odužio postaviću kako je to izgledalo iz moje perspektive:

Inače ideja vodilja kod ovakvih manifestacija je promovisanje trčanja, ali besmisleno je to raditi ovako neplanski. Grad mora da se odluči da tu privilegiju dozvoli za dve manifestacije trčanja (npr. BG Maraton, kao najprestižnija, i ova Nike trka kao najmasovnija), jer trenutno imamo bar 5. Ko želi da trči po ulicama, može to da radi i u drugim gradovima. Osim toga, postoji i čitav niz drugih manifestacija, a posledica je stravično maltretiranje većine građana i gostiju grada.

Da rezimiram, grad (i sekundarno MUP) mora planski da odredi koje manifestacije su primerene da zatvore saobraćaj (sa tendencijom drastičnog smanjenja), da im odredi optimalne trase koje što manje remete tokove saobraćaja i da se dramatično više potrudi oko informisanja javnosti.

Vrh