Šta je novo?

Vanredno zatvaranje ulica zbog snimanja, manifestacija, protesta i sličnog

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=577929#p577929:16pbuuqu je napisao(la):
Bender Rodriguez » Uto Okt 30, 2018 6:40 pm[/url]":16pbuuqu]Da, i na njih sam mislio kad sam pisao ali nisam hteo da nabrajam po imenima jer ne želim novu Pera vs Mika vs Žika raspravu ovde. A i kad sam pratio te sve vesti nisam se bavio pojedincima i njihovim agendama nego sam gledao u globalu nastupe tih organizacija. Govor, argumente, fokuse, same proteste... i video da sve mnogo smrdi na politiku. Tj. da se više oseća na politiku nego na pravi entuzijazam. I od tada mi se sve to ogadilo. Da ih više ''pogoni'' entuzijazam a da je politika tek propratni efekat pa i ajde. Jer istina, u Srbiji se stvari teško menjaju bez politike. Ali u njihovom slučaju uglavnom se sve svodi na politički angažman i karijere, a sve ostalo je sekundarno. E s takvima ne volim da se petljam.

Bender , mislim sve više vidim da imamo pa identične stavove u skoro pa svim sferama života. :kk:
Ali bre nemoj da me mešaš sa Perom i Mikom. :grand: :D :D :D :D

koji ce bre nama djavo holandjani da setaju sa njihovom nacionalnom bojom???? to je kao da odes u rusko carstvo oko 1917 i setas sa crvenom majicom

cak i da nije od strane neprijateljske drzave, opet je bolesno da ti neko namece nacionalni simbol kao da si okupiran

A zasto u svemu vidis negativnu konotaciju okupaciju ...
U srb postoji problem vise sa srb simbolima koji se nipodastavaju njihovo isticanje i majce sa istim se vidi kao nesto lose nacjonalizam itd

zato sto je u njoj sud koji nase heroje optuzuje za lazne zlocine a necije zlocince proglasava za nevine

Da vas pripremim za nedeljno zatvaranje ulica oko Arene

U nedelju 04.11.2018. godine izađite da bodrite trkače na trkama od 5 i 10km

U vremenskom periodu od 05:00 - 08:00 časova u ulicama:
Španskih boraca od Bulevara Arsenija Čarnojevića, Bulevar Zorana Đinđića i
Bulevar Zorana Đinđića od Španskih boraca do Antifašističke borbe.

U periodu od 08:00 do 12:00 časova zatvoren saobraćaj i parking će biti u sledećim ulicama i bulevarima:
Mihajla Pupina od Ušća do Bulevara umetnosti,
Bulevar Zorana Đinđića od Milentija Popovića do Bulevara umetnosti,
Milutina Milankovića od Miledntija Popovića do Omladinskih brigada, Španskih boraca od Milutina Milankovića do Mihajla Pupina.

Svi blokovi će ostati slobodni za izlaz i u tom terminu.

Hvala vam što podržavate zdrav način života!

Trka boja će sledeće godine biti u noćnom terminu (sa fluoroscentnim bojama), a trka kučića i dece će biti izdvojeni događaji.

Popularizacija farbanja kučića i dece :)

Ako išta, mislim da oni blokiraju samo par ulica.

http://color.running.rs/

The first athletic club in Serbia with a goal to make running more approachable and closer to Serbian young people in an entertaining and modern way.

ŠTA JE COLOR RUNNING?
Jedna od najpopularnijih i najuzbudljivijih tematskih trka u svetu, čija je osnovna karakteristika posipanje učesnika bojama organskog porekla!

Na stranu blokiranje - jer jasno je da trka kučića i dece ne može da bude duža od 1km ni u kom slučaju... meni je apsurdna cela ta ideja. Lično vidim sve to kao jedan veliki hipsteraj od kog koristi ima samo prvih 10 ljudi u organizaciji. I naravno sponzori.

Uopšteno, u zadnjih 10ak godina vlada pravi bum profesija i radnih mesta koja se vrte oko presipanja iz šupljeg u prazno a jedno od njih je i organizovanje tih ''kolaž''/paprikaš manifestacija i događaja.

Ja ne volim taj hipsteraj (mada sam učestvovao na jednoj obojenoj trci, pa sam shvatio da nisam za to - trebala mi je jedna trka na 5km da oborim svoj ekord, ali trasa nije bila dugačka toliko, a mene te nepreciznosti mnogo nerviraju), ali poštujem te ljude koji su shvatili da tako mogu i da zarade i izvuku novac od mnogih.

Koliko sam shvatio, organizatorka (tj, glavna u running.rs je supruga/devojka Vladimira Arsenijevića, a svi znamo da nema 'leba od pisanja)

Nekad su ovakve i sportske manifestacije organizovali državni/gradski organi uz saradnju sa profesionalnim sportskim organizacijama. A te org. bi činili sportisti, treneri, sportski menadžeri i ostali iz sveta sporta kojima su takve stvari (maraton i slično) bile usputno zanimanje. Ali opet nešto za šta imaju entuzijazam i ljubav. Te bi se našli povremeno i dogovorili trase, organizaciju, goste... uz saradnju sa Gradom. Nije bilo drame oko toga, nije bilo hispterisanja, foliranja, infantilnosti, lupetanja o druženju, ljubimcima, ''teambuildingu'', deci (won't somebody pleeeease think of the childreeen!!!???™ )...

Prosto, trčalo se radi trčanja. Ne radi zarade, samopromocije i popularnosti.

Danas pak imamo čitave armije ljudi koji sporta videli nisu, menadžment su naučili sa dvodnevnog kursa, o urbanizmu i ekonomiji pojma blagog nemaju... ali ih to ne sprečava da smišljaju 2363675 trka i manifestacija. I kad ih pitaš čime se bave, iza fensi upakovanih floskula (''ja sam PR, HR, SR, Media distribution officer, project manager, trte mrte...'') krije se odgovor ''ja organizujem trke za sponzora koji da najviše para''. Kad ih pitaš šta rade u pauzama između tih stvari, shvatiš da su to mahom tzv. influenseri, odnosno lezilebovići koji kače sadržaj na društvenim mrežama i govore ono što im sponzor naloži. Dakle jednomrečju - plaćenici. Ja tu ne vidim ništa vredno poštovanja.

Poštovanje što znaju kako da uzmu novac, a u Srbiji to nije toliko lako na pošten način (bez veze sa kriminalom).

Poštovanje ne povlači i moje oduševljenje jer mi je taj način zarade nekako ispod časti, ali kada ogolimo to do koske (uklonimo razna proseravanja koje si spomenuo), onda se vidi suština.

E sad, neki se i dalje lože da to rade iz nekih uverenja, ali verujem da oni koji vuku konce u tim organizacijama vrlo dobro znaju šta rade.

Nije problem zatvaranje ulica za manifestacije, problem je što nemamo metro.

Guess what? Upravo pročitah najavu za još jednu trku i to Noćnu i to Adidas

http://adidasrunners.adidas.com/communi ... NIGHT-MILE

BELGRADE NIGHT MILE trka se održava u petak 2.11. sa početkom u 22h.
Učešće u trci je besplatno, mesta su ograničena. Registracija za trku je obavezna i vrši se putem Runtastic aplikacije. Neophodno je da se svaki član tima prijavi zasebno putem aplikacije, dok će se registracija, preuzimanje startnih brojeva i prijava timova obaviti pred samu trku, 2.11. u START ZONI na Savskom Trgu od 20:30h do 21:30h.

START je na Savkom trgu, a ruta obuhvata ulice Milovana Milovanovića i Gavrila Principa.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=578329#p578329:1dgvrf08 je napisao(la):
Bender Rodriguez » Čet Nov 01, 2018 4:46 pm[/url]":1dgvrf08]Nekad su ovakve i sportske manifestacije organizovali državni/gradski organi uz saradnju sa profesionalnim sportskim organizacijama. A te org. bi činili sportisti, treneri, sportski menadžeri i ostali iz sveta sporta kojima su takve stvari (maraton i slično) bile usputno zanimanje. Ali opet nešto za šta imaju entuzijazam i ljubav. Te bi se našli povremeno i dogovorili trase, organizaciju, goste... uz saradnju sa Gradom. Nije bilo drame oko toga, nije bilo hispterisanja, foliranja, infantilnosti, lupetanja o druženju, ljubimcima, ''teambuildingu'', deci (won't somebody pleeeease think of the childreeen!!!???™ )...

Prosto, trčalo se radi trčanja. Ne radi zarade, samopromocije i popularnosti.

Danas pak imamo čitave armije ljudi koji sporta videli nisu, menadžment su naučili sa dvodnevnog kursa, o urbanizmu i ekonomiji pojma blagog nemaju... ali ih to ne sprečava da smišljaju 2363675 trka i manifestacija. I kad ih pitaš čime se bave, iza fensi upakovanih floskula (''ja sam PR, HR, SR, Media distribution officer, project manager, trte mrte...'') krije se odgovor ''ja organizujem trke za sponzora koji da najviše para''. Kad ih pitaš šta rade u pauzama između tih stvari, shvatiš da su to mahom tzv. influenseri, odnosno lezilebovići koji kače sadržaj na društvenim mrežama i govore ono što im sponzor naloži. Dakle jednomrečju - plaćenici. Ja tu ne vidim ništa vredno poštovanja.

pola danasnjih poslova, pogotovo u novim i stranim kompanijama su menadzment u menadzmentu, sve neki engleski izrazi neki account menadzeri ovo ono a realno samo forwarduju mejlove ako i to, e tuga je sto tako postaje i u drzavnim firmama, normalno je da sede i piju kafu i rade sa 20% energije kolko bi radili kod privatnika, ali ovi novi nece ni tolko

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=577936#p577936:1kvvzney je napisao(la):
astrodule » Uto Okt 30, 2018 8:26 pm[/url]":1kvvzney]@solecar nikome ja ne namećem trčanje niti insistiram na zatvaranju centralnih ulica. Iskoristiću skoro svaku priliku da trčim na velikim manifestacijama jer volim da trčim, a i da se takmičim. Da nema tih trka, opet bih trčao (ima dosta trka u okruženju). Odavno sam prestao da ljude ubeđujem kako je to zdravo. Imam tekstove na blogu kojima pomažem ljudima da krenu sa trčanjem davanjem saveta i raznim opisima staza i trka.

Evo, za dve nedelje je Plavi krug maraton na Adi. Hoćete li da vam kažem kako je tamo? Trči se na stazi oko jezera i ništa se ne zatvara. Jedino postoji molba pešacima da se ne rašire po stazi već da ostave pola staze. I kako se ponašaju pešaci? Blago rečeno užasno. Čak i psuju trkače. Slično je nekada i na ostalim šetalištima - pešaci se rašire po stazi i neće da se sklone kada naiđe rekreativni trkač (a dovoljno je pola metra da se pomere). Da li treba da kažem nešto o organizaciji Plavi krug?
To što ti ne insistiraš na zatvaranju centralnih ulica , a učestvuješ na takvim manifestacijama , samim činom daješ indirektno sliku da propagiraš upravo to. Kako možeš da kažeš da nećeš da trčiš određene događaje zbog toga što ih organizuju ti i ti , isto tako možeš da kažeš i da nećeš da učestvuješ i na ostalim događajima koji blokiraju kolovoz (sve dok je takva situacija) , zar ne?
Što se tiče ove trke koju si spomenuo , slažem se. I mene , koji sam više pešak nego vozač , takve stvari nerviraju. Pogotovu što kada se tako nešto održava , dovoljno je da se milicija postavi na ključnim tačkama i blokira ulazak na šetalište , jer niko ko se tu nalazi u datom trenutku , nije tu zbog toga što mora da ide na posao (kao što je uglavnom slučaj kada se blokira kolovoz) , već jedino i isključivo zato što ima slobonog vremena , koje može da provede tako što će taj dan biti na nekom drugom mestu. Pogotovu me nervira kada idem ulicom , i zastanem iz nekog razloga na par sekundi , a na mene naleti neka „bu********“ koja zna da ide samo pravolinijski i obara ko „kegle“ sve što mu se nađe na putu. Zbog jedne takve „budaletine“ pre par godina je moja majka povredila ruku , i to tako što su joj istegli ruku , pokušavajući da je zadrže da ne padne , što se naravno nije desilo. A sve to se potrafilo da bude nedelju dana pred operaciju koju je čekala dve godine , a koja je zahtevala postoperativni period sa korišćenjem štaka. Ili situacija kada primetim da mi ide neko u susret , i ja krenem da mu se sklanjam , a taj neko onda krene da se sklanja u istu stranu kao i ja.

P.S.
Iako ima situacija kada idem bici stazom , ili trim stazom , uvek se sklanjam biciklisti ili onome ko trči , čak i kada je to na trotoaru , bilo da je na ulici , parku ili šumi , zato što i sam dosta šetam šumom. Naravno , nikad mi to nije bilo mrsko da radim , zato što kako oni vole da se opuste neometano , isto tako to volim i ja , te stoga kada blokiram njihovu stazu , za normalno smatram da treba da se sklonim isto koliko za normalno smatram i da u surotnom slučaju treba da se uradi. Isto se odnosi i na roditelje sa malom decom.

Pa poenta je u tome što ja mislim da se čovek uvek može organizovati tako da izbegne gužvu ili neko zatvaranje ulica.

Znaš da je trka tada i tada i u tom delu grada, organizuj se malo unapred. To je cena života u metropoli. Naravno, sve je ovo samo moje mišljenje i način kako ja funkcionišem u životu.

Naravno, uvek ostaju nepredviđene okolnosti, tipa hitne službe, ali oni će uvek biti propušteni u slučaju opasnosti, a i ne sećam se da je neko umro zato što hitna pomoć nije mogla da prođe negde.

Zamisli sad situaciju da ja , primera radi , baš u zoni gde se održava trka , radim ili moram da obavim nešto u zoni trke , zato što se baš tog dana organizuje to što je meni potrebno , i nijedan drugi dan. Kako onda da se organizujem unapred i zaobiđem gužvu i manifestaciju?

Pokušao bih da izboksujem nešto sa nadređenima, objasnio situaciju, ponudio neku alternativu...

Opet, svestan sam da postoje situacije kada je nemoguće se uklopiti, ali sam ubeđen da 90% zaglavljenih u gužvi nisu uložili ni promil truda da pokušaju da izbegnu gužvu.

Naravno, i naravno, ne treba zaboraviti da te stvari treba organizovati nedeljom, a ne subotom u gradu bez metroa.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=578805#p578805:1bs1hw6g je napisao(la):
astrodule » Sub Nov 03, 2018 1:45 pm[/url]":1bs1hw6g]Pa poenta je u tome što ja mislim da se čovek uvek može organizovati tako da izbegne gužvu ili neko zatvaranje ulica.
Da, ali to je prihvatljivo 5-10 puta godišnje. Ne 5-10 puta mesečno. Inače znam da se za to ne pitaš ti. Samo kažem. Kao dopuna tvom postu.
Znaš da je trka tada i tada i u tom delu grada, organizuj se malo unapred. To je cena života u metropoli.
Uz dužno poštovanje prema tebi, ali toliko puta sam čuo ovo ''to je cena života u gradu/metropoli'' da sa svakim novim slušanjem pritisak mi skoči za još jednu jedinicu.

Da se podsetimo suštine - zašto ljudi žive u gradu? Da bi iskoristili određene benefite i prednosti takvog života. Zauzvrat plaćajući određene cene. Što materijalne, što nematerijalne. Viši porezi, komunalije, parkiranje, održavanje... zatim buka, zagađenje, određena odricanja, itd itd... Sve ovo postaje pomnoženo 2 do 3 puta kako se više približavaš centru. Ako ćemo na svaku konfliktnu situaciju na ovom forumu i u javnosti, neslaganje, raspravu, kako god to nazvali... vezanu za grad, okretati na tu priču ''pa jbg, to ti je cena života u gradu/centru'' onda tako možemo bukvalno u beskraj. Ne kažem da ti to radiš, ali želim da odmah budemo načisto da ta priča nije argument. Jer se time obesmišljava ceo koncept i poenta života u gradu, i ljudskog pregrupisanja i organizovanja u naselja i gradove.

Jer koliko cena, mana, smetnji i stresa treba da se naređaju na jednom tasu vage da bismo rekli da je ta priča otišla predaleko i da bi se uvidelo da nedostaci života u centru/gradu (ne treba da) nadjačavaju prednosti? Kad možemo da kažemo da je otišlo predaleko? Kada ceo širi centar grada ima troškove i namete kao Beverli Hils a kvalitet života kao Las Vegas strip(štrafta) ? Usput, dokle ide oblast gde je normalno da imamo Las Vegas, a odakle kreće oblast gde ljudi treba da imaju normalan i funkcionalan život? Od Ušća do Trga? Od SIVa do Slavije? Ili pak od Zemuna do Konjarnika? Jer po onome što vidim, ka tome se ide. Gde god živeo danas, sve češće čujem argument ''pa jbg to ti je život u gradu''. Pa dobro onda, koji će nam taj grad? Aj da ga rasformiramo ako ćemo tako.

Elem, određena odricanja, smetnje i problemi života u gradu su normalna i prihvatljiva stvar do određene mere. Do određene mere. Dakle, neka odricanja moraju da postoje. Ali problem nastaje kad se izgubi mera. A ovo u šta se pretvorio Beograd, i to ni manje ni više nego da bi nekoliko desetina hohštaplera, i na vlasti i van nje, ućarilo neku mizernu kintu... to ne da nije u okviru mere, nego je već odavno prešlo u domen bolesti. Onih bolesti koje (treba da) se leče kratkim i odsečnim dodirom zglavcima. Pod ovim mislim na nadležne i ove protuve koje prave svoje ciskuse svaki treći dan.

Onda mogu da promenim floskulu o ceni života u gradu u "cena životu u gradu gde gradski oci ne misle na svoje građane, već samo na svoj džep".

Pa može tako. :D

I ma koliko komično i trivijalno delovala ta promena, ipak je vrlo bitna. Jer to znači da se ne postavlja stav da je grad vašar zato što treba da bude vašar. Nego zato što oni koji treba da brinu o njemu, brinu samo o svojoj guzici. Dakle, ovo kako je nije normalno. Bitno je da to bude jasno i istaknuto.

I opet kažem, zarad teme, ne direktno tebi... nije problem imati manifestacije. Ali kao i sve u životu... mora da postoji neka mera i smisao.

Vrh