Šta je novo?

Usce Multifunctional Centre - [ Tržni Centar | 130 000 m² ]

Izgradnja kule bliznakinje na Uscu, kao i niz drugih arhitektonskih promasaja u Beogradu, predstavlja tipican primer kriminala u oblasti urbanizma i predstavlja ociglednu destrukciju pravog i jedinog arhitektonskog nasledja moderne arhitekture u nas. Zgrada CK (PC Usce) je izgradjena 60tih godina proslog veka i predstavljala je izuzetnu arhitektonsku vrednost upravo zbog ideje autora i urbanista da se svojom vitkom konstrukcijom uzdize potpuno izolovana i sama u prostoru velikog parka oko Usca Save u Dunav. Ovaj urbanisticki projekat je cak u svetu smatran za jedan od najuspesnijih primera moderne arhitekture 60tih godina 20. veka, pored grada Brazilije.

Umesto osmisljavanja prostranog parka oko palate Usce koji bi krasile skulpture eminentnih srpskih vajara i fontane i tako predstavljao kulturnu riznicu pod vedrom nebom (po ugledu na gradove poput Vasingtona, Pariza, Londona i drugih), domaci urbanisti grubo unistavaju prostorno urbanisticko nasledje i dozvoljavaju gradnju novih mastodonata poput zgrade Narodne Banke na Slaviji, neprilicnih ruznih betonskih sanduka u koje ce se useliti novi hipermarketi i soping centri, kao da ih Beograd vec nema dovoljno.

A Beograd ima toliko intrigantnih i svetski slavnih savremenih skulptora cija dela came po podrumima ateljea, ili su grubo preseljena (opet) zbog izgradnje novog neprilicnog kompleksa "Savograda" nasuprot Genexovih apartmana, medju kojima je uklonjena i izuzetna skulptura naseg vrsnog vajara Rase Todosijevica inspirisana progonom Jevreja.

Potpuno je porazavajuce da Beograd gubi identitet najlepse lokacije na Uscu zbog mita i korupcije urbanistickog sektora u Beogradu i nezajazljivosti srpskih tajkuna da na svakom koraku izgrade prodavnice i tako zaradjuju. Ukoliko je sadasnja gradska vlast zaista iskrena i nekorumpirana, trebalo bi da hitno stane na put ovoj neprilicnoj gradnji, revidira sve urbanisticke greske i spreci izgradnju barem onoga sto jos nije izgradjeno.

Ne dozvolimo da se dalje bespovratno unistava beogradski prostor. Sacuvajmo odlicno i strucno priznato moderno arhitektosnko nasledje 20. veka i dozvolimo izgradnju novih parkova u koje bi bile postavljene skulpture domacih vrsnih skulptora. Samo na taj nacin cemo Beograd naciniti gradom budusnoti i postaviti ga u monografije savremene arhitekture! Urbanisticki kriminal u Beogradu pravi novu kasabu na Novom Beogradu! Progovorimo i delujmo dok jos nije kasno!!!
Savest Beograda
 
Treće rešenje izgleda šoping mola na Ušću
Novi trendovi za novu fasadu
Autor: S. PALIĆ | 03.11.2008. - 08:31

usce-v.jpg


Britanski arhitektonski biro „ Chapman Taylor” iz Londona uradio je novu verziju fasade budućeg šoping mola na Ušću.
To je treća i, verovatno, konačna verzija izgleda najvećeg tržnog centra na Balkanu koji se intenzivno gradi uz Poslovni centar „Ušće”.


- Želja nam je da Šoping mol Ušće ima fasadu urađenu prema najsavremenijim trendovima u arhitekturi. Zato smo angažovali ugledni britanski biro da uradi konačno rešenje - kažu u firmi „MPC Properties”, koja je investitor.
Novi šoping mol imaće 160 prodavnica sa domaćim i stranim brendovima (90 odsto lokala je unapred zakupljeno), supermarket na 3.500 kvadrata, restorane i barove na hiljadu kvadrata i multipleks bioskop sa 11 sala. Ceo objekat imaće čak 130.000 kvadrata i dve hiljade parking mesta. Vrednost investicije je 150 miliona evra. Završetak radova očekuje se u prvom kvartalu 2009.
„MPC properties” intenzivno gradi na još dve izuzetne lokacije u Beogradu. Na placu nekadašnje kafane „Tri lista duvana”, koji se nalazi na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Ulice Kneza Miloša, kopaju se temelji za novu poslovnu zgradu sa lokalima u prizemlju. U MPC Properties kažu da se zgrada zida „za poznatog zakupca”, što znači da će „neka ugledna firma imati svoje sedište u njoj”, ali ne otkrivaju koja.
Na Kalemegdanu, uz Pedagoški muzej, raskrčen je i ograđen plac na kojem treba da se grade „Park apartmani Kalemegdan”.
Prema projektu, zgrada na uglu ulica Cincar-Jankove i Taduša Košćuška, imaće prizemlje i šest spratova. U prizemlju će se nalaziti lokali, a sve ostalo je namenjeno stanovanju. Planira se da ispod zemlje budu tri nivoa, gdeće biti smeštene podzemne garaže, spa centri i bazen. Stanovi koji gledaju ka Kalemegdanskom parku biće veličine od 150 do 350 metara kvadratnih, a oni koji budu gledali u pravcu Ulice Cara Uroša od 80 do 105 kvadrata. Svi su rezervisani, a kvadrat, prema procenama agenata za nekretnine, neće biti manji od 4.000 evra. Ova investicija vredna je 30 miliona evra.

Izvor: Blic
http://www.blic.rs/beograd.php?id=63703

Оvo rešenje mi deluje nekako profesionalnije od postojećeg (staklene kule i crveni mol).
 
^^^ Moram da te razocaram, ali trenutno su u toku zavrsni radovi na fasadi, i sve konstrukcije su postavljene, ali za crveno sivu varijantu fasade.

usce20hq6.jpg

usce21mm0.jpg

080516-USC-VS-01.JPG


U toku nedelje Steva ce postaviti i ostale slike na sajt
 
Da, ovaj clanak mi uopste nije jasan. Moguce je da je doslo do promene u zadnji cas, ali ima par nedoslednosti u celom tekstu. ("kopaju se temelji u Tri Lista Duvana") itd itd... Iskreno ova "nova" varijanta mi izgleda lepo, ali sam skeptican da ce do te promene i doci.
 
Ma ljudi ovaj blicov clanak je bajat. Kopaju se temelji trilista duvana, a zgrada pocinje da dobija fasadu. Ogradjuju se park apartmani, a u njima vec kopaju temelje.
Menjanje fasade usca, a fasada 50 postavljena,...
Izgleda da su nesto pomesali na sajtu pa su postavili neki stari clanak.
 
Ova maketa sto je objavljena uz Blicov txt je stara par godina i bila je izlozena na MIPIM-u u Kanu. Ako se secate starih rendera, to je onaj sto je imao trzni centar u istom plavom staklu kao i kule.

Crvena varijanta je konacna varijanta i najbolja do sada, sto ce se videti kad se TC zavrsi. Da su isli po ovom ranijem resenju na kraju bismo dobili nesto sto veoma lici na Roda centar u Kragujevcu.
 
Evo informacije koje sam dobio od jednog od zakupaca u USC-u. Kaze da bi svecano urucivanje kljuceva trebalo da bude do kraja godine, a onda od novaka zakupci mogu da krenu sa sredjivanjem lokala. Po onome kako je on nacuo, otvaranje ce da bude pocetkom maja.

Ne znam koliko je to tacno za otvaranje jer po ovom tempu, meni deluje da bi moglo vec negde krajem marta, pocetkom aprila da se otvori, ali ajde neka bude da je njegova verzija tacna.

evo par interesantnih slicica od pre par dana, ko mi odgonetne sta je ovo koso na prvoj slici bicu mu zahvalan.



evo malo dela fasade ka uscu


a sad malo da zumiramo na taj deo


evo kako radnici postavljaju ove panele, e sad meni nije jasno da li se ispod njih krije konacna fasada ili ce jos nesto da ide na njih ili ce nekoliko dana pred otvaranje da skidaju zastitu sa tih panela i onda cemo da ugledamo konacnu fasadu.


evo nekih probnih panela, vec je to neko kacio


na ovoj slici se vidi lepo kako ce jedan deo unutrasnjeg zida/plafona da bude malko "nakriv"
 
ovo koso na prvoj slici su pokretne stepenice :)
 
Steva":2iwpl3jo je napisao(la):
ovo koso na prvoj slici su pokretne stepenice :)
to sam i ja pomislio, ali kada ga uzivo vidis to deluje suvise strmo za pokretne stepenice. stevo promeni povrsinu nije 120000 vec 130000 (tako makar pise u projects delu) :D
 
Kakvi divni paneli :bash: A ja sam se sve nesto nadao da ce fasada pored stakla imati i malo kamena.
 
Da li je neko upoznat da li postoji povezanost izmedju ovog projekta i ECE iz Nemacke to je kompanija koja ima preko 100 shoping centaru u evropi a mozda i sire. Bio bih zahvalan na informaciji.

Link Nemacke kompanije ECE www.ece.com
 
Za sada o tome ne postoje informacije. Na kakvu povezanost tacno mislis?
 
Pa nisam siguran ni kakva povezanost je moguca, mozda ce ECE raditi 2 kuli ili tako nesto moje info nisu pouzdane samo me interesovalo da li se nesto o tome zna
 
Da li jeneko saznao sta ce na kraju da pise na samoj zgradi.

Ušće shopping center ili Usce shopping center ili ce da smisle neku trecu varijantu?
 
shmeksi":1hm1eu6f je napisao(la):
Da li jeneko saznao sta ce na kraju da pise na samoj zgradi.

Ušće shopping center ili Usce shopping center ili ce da smisle neku trecu varijantu?
v5lmch.jpg


:vops:
 
Nekreativne budale.
Trebalo je da skrate naziv, i puste ga da bude CK. Mogao bi Calvin Kline da otvori tu predstavništvo za Balkan.

Tada bi bilo lepo, ali nemoguće, i da postave bistu Filipu Filipoviću.
200px-Filip_Filipovic.jpg


CK je užasno zanimljiv primer kako transformacija društvenog uređenja prati transformaciju "javnog" prostora, i šta na simboličkoj ravni mogu da predstavljaju promene imena, dograđivanje, itsl. Ali, o tome neki drugi put.
 
Vise me zanima kako ce taj naziv da stave na sam objekat. Na ovom logu je dobro reseno sa ovom crtom izmedju. Mozda bi mogli tako nesto i da smisle za natpis kod objekta.
 
Praguc, oprosti, tako bogohulno od mene. Idem da se izbičujem dvadeset puta, i kažem 200 Avemarija.
 
Vrh