Šta je novo?

Usce Multifunctional Centre - [ Tržni Centar | 130 000 m² ]

Ako je ovo projekat koji mozemo da ocekujemo od Usca, onda: Beograde, dobro dosao u svet trzista na kojima posluje Merrill Lynch!! ;) :cool:

Citat iz Blica sa druge strane ove teme, ne mora da znaci da se ovim podrazumeva promena projekta, ali daje "legitimitet" nasim nadam a da je ovaj redizajn realno resenje :D

- U odnosu na Plan detaljne regulacije iz 2004. godine, povećana je udaljenost između kula od prvobitnih deset na 60 metara iz bezbedonosnih razloga., jer postoji opasnost da bi druga kula tako blizu mogla da ugrozi podzemne tehničke prostorije prve kule. Drugi razlog se odnosi na protivpožarne mere - kažu u firmi MPC, koja je investitor kompleksa "Ušće".
Uz razdvajanje kula, novim planom detaljne regulacije, koji se nalazi na javnom uvidu u Skupštini grada na Trgu Nikole Pašića do 13. novembra, predviđeno je horizontalno proširenje tržnog centra, i redizajnirana njegova fasada. Dvoetažna garaža ostala je kao što je predviđeno planom iz 2004.

nego jel moze neko da objasni sta ce da bude u podnozju, posto stakla pocinju tek negde od kasnijih spratova?

Projekat kule kao projekat izgleda zanimljivo, ali baš ne stoji pored prve kule. Bila bi šteta staviti ih jednu pored druge, poređenje neće laskati ni jednoj ni drugoj. Ako se prva uzme kao referentna, druga liči ne neku Gremlin-like mutaciju, a ako se druga uzme kao referentna, prva liči na siroče-patuljka :)

ljudi bre ovaj trzni nema teorije da ce biti veci od naprimer delta cityja mislim kad prodjem pored njega uoste nije toliko sirok i dugacak kao dc, jel mozda stvar u visini? ili sto ima ogromne parkinge pa to zauzima..? ne kontam,,, :(

aleksa":2przh3me je napisao(la):
ljudi bre ovaj trzni nema teorije da ce biti veci od naprimer delta cityja mislim kad prodjem pored njega uoste nije toliko sirok i dugacak kao dc, jel mozda stvar u visini? ili sto ima ogromne parkinge pa to zauzima..? ne kontam,,, :(
koliko se secam, ovaj shopping mall na uscu ce imati i dva nivoa ispod zemlje, pa mu valjda tako dodje to vece od dc. ajde ako moze neko da ostavi podatak koliko realnog poslovnog prostora ima dc, a koliko shopping mall na uscu?

ali podzemni prostor ce biti parking i think, a isto cde biti pri sprata ,,comercijalnog" prostora..... al mislim da ce manje biti usce, aj stvarno ako neko zna neka kaze.... :D

u poslednjoj slici na prosloj strani, gde je steva dao unutrasnje planove, sta je ono zeleno na slici, na parkingu? oce to biti neka radnja ili sta? i kakva je razlika izmedju crvene, zute i zelene boje lokala?

Bilo bi zanimljivo ako bi bilo prilike videte rendering iz perspektive kalemegdena,tada bi bilo lakse proceniti uklapa li se ili ne.Ja licno mislim da je novo resenje bolje,prvo jer mi se ne dopada koncept bliznakinja. Zbog cega svi misle da se samo na taj nacin postize simetrija forme? Ja sam pre za neko zanimljivo resenje,neku vrstu komplementa prvoj kuli kroz koji ce komunikacija izmedju te dve zgrade biti dinamicnija.Ta komunikacija naravno ne treba da lici na svadju,ali mislim da kule ipak nisu u toj meri razlicite da bi to bilo realno.Sa druge strane, zbog cega uopste ciljamo na apsolutnu simetriju?U buducnosti bi trebalo da tu bude niz kula,a ako mene pitate, ja bih radije skyline sa mastovitim varijacijama.Ne bih marince istih visina i formi...Dakle,zamislite ceo skyline pa prosudite sta se vise uklapa...Jos jednom:kule nisu ni toliko razlicite ali jesu dovoljno da razdrmaju monotoniju i probude magiju :cool:
Ja nesto ne verujem da bi Bobic bio odusevljen ovim,mislim da ce on insistirati na bliznakinji...
Evo primer Istanbula:
01az8.jpg

Meni se jednostavno ne dopada ta estetika "bliznakinja" na sve strane....Postujem ako se ne slazete...

sudeći po renderingu malo iznad, neće biti identične bliznakinje, što ih čini... Boljim.

Meni se dopada ideja iznad, nadam se da će zaista biti reaizovana.

Biće jako dobro da dobijemo jednu zgradu koja vredi nešto kao arhitektonsko ostvarenje za razliku od sadašnje zastakljene kurije kojoj se svi neosnovano dive.

@littlelightning & kingdom
Slazem se s vama, ljudi, ali mislim da je problem blizina ta dva objekta jedno drugom, a ne samo resenje koje je odlicno... mnogima od nas se cini da ne izgledaju bas skladno kao bliznakinje... doduse, kao sto neko rece, treba nam rendering pogleda sa kalemegdana da bismo imali bolju perspektivu... i, kingdom hvala na slicici, odlican primer kako simetrija dovodi do mrtvila...

EDIT: Sad se nesto mislim, zavisi od visinske razlike - ukoliko bi ova nova kula bas dominirala starom, onda to ne bi bilo tako lose... zasad mi se ne cini tako iz renderinga koje smo videli...

Kula je super, a novi projekat ekterijera trznog centra mi je grozan, kao neki Sopingmol za bogatase ali daleko daleko van grada.

al dobro bolje da zigleda tako ultra. al ova mala slika nista ne znaci jer je samo sa jedne strane slikana, i cisto sumnjam da ce tako da izgleda....... :/

jovanovm,ja mislim da su sa 60m dovoljno odmaknute?Ne znam...deluje mi kao mastovitije resenje koje nije na racun simetrije.U konceptu bliznakinja sam uvek video neki copycat sindrom koji vlada Srbijom u zadnje vreme,a ja bih radije da sami stvorimo neki svoj estetski koncept. Zbog cega se ne bismo malo igrali formom?Videcemo,ne znamo ni da li je u planu ili nije promena projekta jos uvek.

Na Novom Bgdu će (trebalo bi) u sledećoj deceniji da se izgradi nekoliko pravih kula, i ne može se očekivati da će se sve prilagođavati/ličiti Ušću, koja je u suštini ružna (ima lepa stakla,ali...), tako da je ovo svakako (ako bude nešto od toga) odličan početak.

Cini mi se samo da postoji greska na zvanicnom delu o projektu, jer na poslednjim fotkama pise 17. januar 2007. mislim da treba da pise 2008. :D

Evo ga i Usce od sinoc

pcusceosvetljenje2re8.jpg

Tu foru su uradili i za badnje vece, samo bez ocila, tj. u ovom slucaju cetiri C....

Sa jedne strane i ja kazem katastrofa a sa druge strane shvatam njihov postupak. Kada u jednoj "demokratskoj" zemlji policija ne moze da te zastiti od rulje onda cinis sve sto mozes da izbegnes da ti id*** razlupaju sve i naprave milionsku stetu.

Vrh