Šta je novo?

Upravljanje stambenim zgradama (stambene zajednice, kućni saveti, upravnici zgrada)

Nisam, u pitanju su žute vojne zgrade na Ceraku vinogradi, kod okretnice autobusa 52 i vidikovacke pijace. Ali živeo sam u tom kraju (Reljkoviceva) 20ak godina :)

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk
 
A ta ventilacija mozda ne moze da se reparira vec mora da se zamjeni a da to vjerovatno nisu uradili kako treba
 
Moguće je sve. U slučaju da ne može da se reparira očekujem da me Gradsko Stambeno izvesti o tome i ponudi alternativu. Oni su navodno nešto reparirali medjutim mrka kapa od toga. Pretpostavljam da ta ventilacija ima neke amortizere ili slično koji služe da ublaže vibracije i da je to vremenom propalo pa sad treba zemeniti. Čak je i poslednja ekipa majstora nešto slično pomenula medjutim to sam saznao iz druge ruke jer nisam tad bio prisutan. Za sad čekam odgovor Gradskog Stambenog na reklamaciju koju sam uputio.

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk
 
Lako je vama da se zezate a meni se komšije popele na glavu sa tom ventilacijom :) Pri tome jedan uredjaj nije bio u pogonu više od 10 godina (zbog tih vibracija i buke) no to su svi naprasno zaboravili :D A da je bolje sa ventilacijom u stanu bolje je, nije besmislena stvar.

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk
 
Vibracije se rijesavaju gumenim elementima da se ne prenose neko to nije ugradio ili su se istrosili
 
Pa da, pretpostavljam da postoje takve gume negde, to ću nastojati da izguram kod GS.

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk
 
Da li mozemo da imamo manji iznos za investiciono odrzavanja od onog sto je propisano u sluzbenom glasniku? Po zakonu o stanovanju visinu troskova investicionog odrzavanja odredjuje upravnik tj stambena zajednica.

Kod nas se komsije zale da im je mnogo da placaju oko 600din jer kad smo ranije pricali ideja je bila od 200 do 300din po stanu. Dakle da upravnik koji to inace zeli moze da trazi manje od minimuma koji je propisan.
 
To bi trebalo da je minimalni iznos i ne moze biti manji od propisanog, samo veci ukoliko stanari tako izglasaju.
EDIT - Cenovnik preuzet sa https://www.blic.rs/vesti/beograd/d...datak-koji-ce-vas-cekati-na-uplatnici/s1gj55s

  • 3,13 dinara za zgrade stare do 10 godina, bez lifta
  • 4,69 dinara za zgrade stare od 10 do 20 godina, bez lifta
  • 6,25 dinara za zgrade stare od 20 do 30 godina, bez lifra
  • 7,82 dinara za zgrade stare više od 30 godina, bez lifta
  • 4,07 dinara za zgrade stare do 10 godina, sa liftom
  • 6,10 dinara za zgrade stare od 10 do 20 godina, sa liftom
  • 8,13 dinara za zgrade stare od 20 do 30 godina, sa liftom
  • 10,16 dinara za zgrade stare više od 30 godina, sa liftom.
Ovo su cene po M2.
 
U zakonu je propisan minimalan iznos koji zavisi od starosti objekta i ne moze biti manji
 
Za nekih desetak dana ću napraviti sastanak na kome ćemo sasvim sigurno odlučiti da investiciono održavanje uplaćujemo na svoj račun, a ne na račun GS.

Moj savet svima je da isto tako urade, jer ako bi se išlo preko GS - vrlo brzo bi novac nestao sa računa, a uz to bi svi sigurno bili gurnuti u "duboki minus".
 
Vladivoje investicjono odrzavanje nikad te pare nisu isle GS vec samo pare od tekuceg odrzavanja ...
A investicjono odrzavanje moze na rucun zgrade direkt
Ili ako hoce uz proviziju da ti ide preko infostana ...
 
Znam, direktore.

Ovo govorim zato što će verovatno iz GS stići ponuda (ako već nije stigla) i o mogućnosti plaćanja investicionog održavanja preko njih.

Investiciono održavanje preko računa GS ne dolazi u obzir.
 
Da li neko zna firmu (mislim da je iz NS) koja je ugradjivala LED rasvetu preko Gradskog Stambenog? Treba nam kontakt telefon posto se vec jedna plafonjerka pokvarila, majstor koji je ugradio je ostavio komsinici ali ona ga je izgubila.
 
krivakapa":3qgifer4 je napisao(la):
Da li neko zna firmu (mislim da je iz NS) koja je ugradjivala LED rasvetu preko Gradskog Stambenog? Treba nam kontakt telefon posto se vec jedna plafonjerka pokvarila, majstor koji je ugradio je ostavio komsinici ali ona ga je izgubila.
Obratite se GS za reklamaciju, imate garanciju.

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk
 
Naša firma održava pedesetak zgrada i u svakoj smo nailazili na različite probleme.
Pitanje broj jedan je : Gde je upravnik, jel umro?
Problem broj dva je preveliko zahtevanje, a pri tom plaćanje se svodi na opomene, pa i pretnje da se isplate predhodni računi.
Naravno, svaka zgrada ima dežurnog lovca na "greške" i ukazivanje na propuste u radu, naročito kada je u pitanju higijena. Sve bi to bilo u redu, da do juče nisu gazili po psećim govnima u ulazu i probijali se kroz paučinu dok im se sa zidova ljuštila preostala bela boja. Misle da je Gradsko Stambeno vrhunac kvaliteta jer su "državna firma" i da mi nemamo mogućnosti da se merimo sa njima.

50% -60% % stanara se prilagođava i maksimalno korektno se ophodi prema kolegama. Deo ne primećuje, a dobar deo izvrgava ruglu posebno čistačice.
Dokle god takve seljačine postoje biće i problema.

Saradjejemo sa desetak različitih upravnika nismo imali većih problema do sada.

A vlast koja je odredila cenu prinudnog upravnika je pucala u noge svim pro upravnicima. 320 dinara cena za prinudnog (još manje kada je manja zgrada, nigde logike), a 300 - 400 plaćaju pro. Pa naravno da je jeftinije da ljudi žive u neslozi i da im vlast nametne nekog svog, nego da se plaćaju pro.
 
300 dinara po stanu je prilicno lepa cifra i uopste ne vidim zasto je to malo po bilo kom merilu?

Ako zgrada ima 20 stanova u proseku, a barem ove na NBG imaju minimum toliko to znaci da se mesecno uzima 6.000 po zgradi.
Sa maksimalnih 30 zgrada to je 180.000 samo prihoda upravnika - Naravno da na to idu troskovi osiguranja, poreza, doprinosa itd. ali i da je tu zahvatanju 70% dolazimo do minimalne plate od ~50.000 RSD za nekoga sa srednjom skolom pod uslovom da ima 30 zgrada u svojoj nadleznosti.

Mi smo za nasu zgradu dobili veliki broj ponuda, a od kojih je samo par bio ispod 400, a vecina je bila oko 500 RSD sto automatski znaci da taj upravnik ima potencijal da uzme 300.000 mesecno (bez troskova). Malo li je za kurs od nekoliko dana.
-----
EDIT:

Inace kod nas je Kosmaj izabran za profesionalnog upravnika zato sto stara garda misli da su oni super drzavno preduzece i nece da rade sa ovim privatnicima.

Rezultat takve saradnje - Od prvog sastanka su nam promenili tri upravnika koja su zaduzena za zgradu, nekoliko meseci ih cekamo da otvore racun i da donesu ponude za ugradjivanje interfona i novih vrata. Nakon tri meseca su se setili da otvore racun i okace obavestenje o obaveznom placanju odrzavanja, a na ponudu su zaboravili pa to opet treba cekati.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=582179#p582179:wlmbpcst je napisao(la):
kolombaja » 18 Nov 2018 10:29 am[/url]":wlmbpcst]
krivakapa":wlmbpcst je napisao(la):
Da li neko zna firmu (mislim da je iz NS) koja je ugradjivala LED rasvetu preko Gradskog Stambenog? Treba nam kontakt telefon posto se vec jedna plafonjerka pokvarila, majstor koji je ugradio je ostavio komsinici ali ona ga je izgubila.
Obratite se GS za reklamaciju, imate garanciju.

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk

Ma obratili se oni rekli da najbolje zovemo firmu koja je ugradila ali u nasoj filijali, jer ako budemo cekali GS da to resi ko zna koliko cemo da cekamo zato je majstor komsinici ostavio telefon kad ih je ugradio a ona ga izgubila. U filijali nisu imali telefon te firme posto rade ko preko one stvari nisu ni hteli da ga potraze.
 
Direktore, jeste li doneli neku odluku u vezi investicionog održavanja (po novom zakonu)?
 
Placamo po 6 din po metru kvadratnom stana investicjono odrzavanje na racun zgrade i rekao bih da nije dovoljno .ciscenje radi GS i tekuce odrzabanje radi GS
 
Da li je stambena zajednica duzna da radi zavrsni racun ako nema nikakvu zaradu (izdavanje zajednickih prostorija)?
 
Direktore, hvala ti za info.

Otkad plaćate investiciono održavanje (?).

Mi ćemo verovatno krenuti od januara meseca, za moju zgradu minimum po zakonu je 10,16 dinara po kvadratu.

Slažem se sa tobom, i ja mislim da će ovih 10 dinara biti nedovoljno za prikupljanje.

I kod mene tekuće održavanje (ne)radi GS još od 1994, a od 2015. godine ulaz čisti firma SHINE.
Tada smo se otresli (ne)čišćenja od strane GS.


@ krivakapa, SZ nije dužna nikome da podnosi finansijski izveštaj, osim uvida zainteresovanim stanarima svoje zgrade.
 
Vrh