Šta je novo?

Upravljanje stambenim zgradama (stambene zajednice, kućni saveti, upravnici zgrada)

Nama 300 din,zaboravih ime firme/upravnika ali stoji ugovor na oglasnoj tabli isto i kao 6 mjeseci probni period.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Ovo što sam pričao da su u sandučiće stavljali je ponuda 300 din po stanu na mesečnom nivou...

Mada meni to što piše onako "praznjikavo" ...

Ja sam bio predsednik Skupštine stanara od avgusta 2014. godine.
Niko od komšija nije hteo da se prihvati da bude upravnik, pa sam ja rešio da se ponovo prihvatim, da ne plaćamo bezveze nešto što nema nikakvog efekta.

Vladivoje":2284zzyu je napisao(la):
Ja sam bio predsednik Skupštine stanara od avgusta 2014. godine.
Niko od komšija nije hteo da se prihvati da bude upravnik, pa sam ja rešio da se ponovo prihvatim, da ne plaćamo bezveze nešto što nema nikakvog efekta.
Svaka čast! Ovde kod mene žena koja je to radila, prosto zašla u neke godine i ne može više sa ludacima da se bakće. A ludaka ima i previše...

Čuj, ja sad mogu nekima da pripretim ucenom da me smene ako im se nešto ne dopada, ali onda će morati neko od njih na moje mesto, ili će morati da se izabere profesionalni upravnik. Pa kako im volja... :D

Šalim se (malo). :mrgreen:
U svakom slučaju, videću ima li neke razlike u odnosu na ranija zaduženja, pa dokle izdržim... :kafa:

Ljudi u mene imaju puno poverenje i to je zaista najvažnija stvar kada govorimo o saradnji i korektnim odnosima.

Taman da sredis fasadu krov dekorativnu rasvjetu da zgrada bude ful

I da hoću, ne mogu, jer stanar nisam, niti sam profesionalni upravnik. :D

Vladivoje":38t4p9nr je napisao(la):
Čuj, ja sad mogu nekima da pripretim ucenom da me smene ako im se nešto ne dopada, ali onda će morati neko od njih na moje mesto, ili će morati da se izabere profesionalni upravnik. Pa kako im volja... :D

Šalim se (malo). :mrgreen:
U svakom slučaju, videću ima li neke razlike u odnosu na ranija zaduženja, pa dokle izdržim... :kafa:

Ljudi u mene imaju puno poverenje i to je zaista najvažnija stvar kada govorimo o saradnji i korektnim odnosima.
Verovatno jedna od retkih situacija.
Ništa , ja čekam da se ovaj dodeljeni pojavi , valjda će da održi neki sastanak " da se upoznaaaamo" ;-)

Ja sam kontaktirao 25 profesionalnih upravnika iz Registra licenciranih upravnika, a odgovorilo mi je ponudom njih 17.

Evo svih iznosa u njihovim ponudama (hronološki navedeno onako kako su mi ponude stizale):
350, 500, 350, 380, 400, 350, 300, 300, (200-2.000), 120, 400, 400, 300, 300, (350-400), 150, (350-500) dinara po stanu mesečno.

Inače, ovaj koji je imao najpovoljniju ponudu (120 dinara) je nudio besplatno krečenje ulaza i postavljanje led-rasvete.
Ja sam ga posle preko mejla pitao da nije slučajno napravio grešku u kucanju, s obzirom na ovo što besplatno nudi.
Međutim, čovek mi uopšte nije odgovorio, jer je najverovatnije tipkao pogrešnu cifru. :mrgreen:

Kako se racuna nadokanda za prinudnog upravnika, po kvm ili po stanu? Inace i nama su zalepili obavestenje da cemo dobiti prinudnog ako ne izaberemo sami. Neko iz zgrade prijavio. Kod mene u lameli od 26 ulaza samo dva imaju upravnike.

Što se tiče prinudnog upravnika, niko još uvek ne zna kako će obračunavati svoje "usluge", jer do sada nisu počeli da ih postavljaju.

Koliko kontam, opština će da odredi prinudnog upravnika, pa pretpostavljam da će plaćanje da ide preko objedinjene uplatnice Infostana.

Profesionalni upravnici su mi ponudili iznos striktno po stanu, bez obzira na kvadraturu, što je i logično.

Jel neko od vas zna , ima li osnova ova prica?
Radi se o tome da je ideja stanara da im opstina dodeli prinudnog pro upravnika, jer oni nisu uspeli ni SZ oforme , a onda ga oni "smene".
Meni to suludo izmedju ostalog i zbog one ali:

Obzirom da zgrada nema nikakvu realnu imovinu od koje bi se ova kazna mogla naplatiti, država može blagoizvoleti da nam pljune pod prozor sa ovom kaznom. Pare od vlasnika stanova za održavanje će se skupljati u kešu, kao i do sada, promet na računu zgrade će biti nula.

Naime, izgleda da su carevi koji su pisali zakon propustili da predvide supsidijarnu odgovornost vlasnika pojedinih delova za prekršajne sankcije, već ta odgovornost postoji samo za ugovorne obaveze zgrade, kao i za štetu koja je naneta trećim licima usled neodržavanja zgrade. Stoga, zgrada može da bude kažnjena u prekršajnom postupku, ali država neće imati od čega da naplati tu kaznu, obzirom da zgrada nema imovine, niti se ta kazna može proširiti na vlasnike pojedinih stanova.

Drugi propust u zakonu je taj što izgleda da mandat predsednika SZ prestaje ostavkom, a ne registracijom ostavke u nadležnom registru, a prinudna uprava se postavlja samo na zahtev zainteresovanog stanara. Stoga je nastavak gornje priče (koju sam saznao malopre, i nisam proveravao da li je održiva), da nakon smene profesionalnog upravnika bude imenovan neko od komšija, koji će podneti neopozivu ostavku dan nakon što bude bio upisan u Registar u opštini, s tim da o toj ostavci Registar neće biti obavešten. Ako neko od genijalaca iz zgrade bude inicirao izbor novog prinudnog upravnika, biće zakazana sednica Skupštine zgrade, na kojoj će ta osoba biti jednoglasno izabrana za upravnika zgrade (ne traži se pristanak u Zakonu, kako su mi rekli), pa će imati izbor - ili da podnese ostavku i ćuti, ili da podnese ostavku i ponovo inicira izbor prinudnog i opet bude birana za upravnika (i tako u nedogled), ili da se prihvati posla upravnika, u kom slučaju ćemo svi da je najašimo za rekonstrukciju lifta, sređivanje ulaza i sanaciju krova i generalno joj zagorčamo život.

Ne znači ti link ništa, pošto je to priča čoveka, a ne zvanični stav ili tekst.

To se zove rekla kazala. Prinudnu upravu, tako kaže zakon, može pokrenuti i stanar i inspektor po službenoj dužnosti. Tako zakon kaže a i ovo drugo je pod znakom pitanja.

SerbPacker wrote:
Obzirom da zgrada nema nikakvu realnu imovinu od koje bi se ova kazna mogla naplatiti, država može blagoizvoleti da nam pljune pod prozor sa ovom kaznom. Pare od vlasnika stanova za održavanje će se skupljati u kešu, kao i do sada, promet na računu zgrade će biti nula.

Naime, izgleda da su carevi koji su pisali zakon propustili da predvide supsidijarnu odgovornost vlasnika pojedinih delova za prekršajne sankcije, već ta odgovornost postoji samo za ugovorne obaveze zgrade, kao i za štetu koja je naneta trećim licima usled neodržavanja zgrade. Stoga, zgrada može da bude kažnjena u prekršajnom postupku, ali država neće imati od čega da naplati tu kaznu, obzirom da zgrada nema imovine, niti se ta kazna može proširiti na vlasnike pojedinih stanova....

supsidijaran (lat. subsidiarius)
prav. pomoćni, koji pruža pomoć; drugostepeni, sporedan; supsidijarna obaveza obaveza koja stupa na snagu tek kad se neko drugi ne odazove svojoj; supsidijarni poziv poziv koji se može dostaviti samo pomoću drugog nekog sudije ili suda; supsidijarno pravo pravo čije se odredbe počinju primenjivati tek kada se odredbe drugog prava pokažu kao nedovoljne.

Kako račun od infostana glasi na vlasnika tj. prvo lice a ne na sporedno
a preko infostanovog računa , ces placati prinudnog upravnika

Nece ti niko pljuvati pod prozor nit mozeš skupljati pare u kešu od dr. stanara za prinudnog upravnika
koj cak moze za izvedene nuzne radove da cifru dostavi stanarima preko uplatnice infostana
Uvecace ti na računu infostana cifru ,
te se sve svodi hoceš li samo ceo račun platiti ili ništa , bez mogucnosti izdvajanja nj.delova tj. stavki

Samo za kašnjenje po blagovremenog roka teku kamate
a ako odeš i do suda.... drži i gace da ti ih ne uzmu

Jedino sa izabranim upravnikom , moze se naglasiti u ugovoru dogovoren način, vrsta, visna i rok placanja
što je daleko povoljnije
nego od tipskog podrazumevajucim opštin ugovorom preko nametnutog bahatog infostana

Ako grešim, voleo bih što pre da vidim ispravku , na opštu korist :)

:sesir:

Aman lepo sam pitao za mišljenje, čovek je advokat i ovo mi ispričao...

Nisam tvrdio ni da je to istina ni da nije. Ne znam i zato sam pitao.

Aman... ako si pituvao :kk: to je na opštu korist :)
evo i jedne negativne pojave ,
a bitne za održavanje stamb. zgrada, sa kojom upravnici tek treba da izadju na kraj ....

Lopovi kradu i delove liftova
LAŽNE liftadžije u poslednjih nekoliko nedelja haraju centrom grada! Predstavljajući se kao majstori za hitne intervencije, nepoznati lopovi ulazili su u zgrade i odnosili određene delove liftova...
http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... ve-liftova

Jednina opcija je osiguranje svega i svačega po zgradama
a to je opet dodatni još veci izdatak za odgovorno i dobro upravljanje...

a rokovi se polako pomeraju
PRVO IZBORI, PA PRINUDNI UPRAVNICI Zgrade koje nisu izabrale "šefove" mirne još NEKOLIKO MESECI
https://www.blic.rs/vesti/beograd/prvo- ... ko/fh7q7mc

:sesir:

Jel prosao nekome rok od 30 dana od obavestenja inspekcije?
Nama su juce zalepili na vrata da moramo da se registrujemo blabla. E sad, to je neko od stanara lepo skinuo. Imamo bivseg predsednika (ili sadasnjeg ne znam da li mu je mandat istekao) i pitam se da nije on...Sta mislite koliko je izvodljivo da on isfalsifikuje registraciju i njegov nov izbor? On ima interes da ne dodje uprava sa strane jer je zazidao kucicu za lift i deo stepenista.
Da li moze anonimno da se prijavi ta vrsta uzurpacije zajednickih delova zgrade inspekciji? Hocu da imam odstupnicu ako bude dovoljno drzak da isfalsifikuje izbor da reagujem.

Većina stanara (51%) mora da potpiše zapisnik sa održane konstitutivne sednice i izbora upravnika Stambene zajednice.

Ako se i ne održi ta konstitutivna sednica, može da se ide od vrata do vrata i da se traže potpisi od onih stanara koji žele da daju saglasnost za izbor upravnika.

Ne znam na koji način neko može da falsifikuje potpise, jer stanari moraju biti upoznati sa namerom da se izabere upravnik i konstituiše nova Stambena zajednica po novom zakonu.

Nemam pojma izparanoisala sam jer je lik dziber, mislim zazidao je hodnik i kucicu za lift.
Nego, posto nam je skinuto resenje sa vrata, da li mogu ja da odem u inspekciju i da trazim kopiju resenja? Angazovali su me da zavrsim te tehnicke stvari, hocemo da uzmemo profi upravnika, pitali su me da budem predsednik ali morala sam da odbijem. Jel ima neko licnu preporuku i iskustvo sa nekom firmom da su ok?

Vrh