Šta je novo?

Upravljanje stambenim zgradama (stambene zajednice, kućni saveti, upravnici zgrada)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=479085#p479085:2nj2wkj4 je napisao(la):
Ksenija » 20 Sep 2017, 11:46[/url]":2nj2wkj4]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=478690#p478690:2nj2wkj4 je napisao(la):
astrodule » Pon Sep 18, 2017 11:20 pm[/url]":2nj2wkj4]Slažem se, samo što ja mislim (tvrdim) da je dovoljno obavestiti stanare putem poruke u ulazu, a ne neki nadležni organ.
Pročitaj Zakon o stanovanju i održavanju zgrada, imaj strpljenja (recimo oko člana 90), ali i članak iz Blica: I za renoviranje stana POTREBNA GRAĐEVINSKA DOZVOLA
Evo koristan link: Radovi za koje se ne izdaje građevinska dozvola

Uglavnom se svoji na to da je potrebno lokalna samouprava da propiše neke stvari.

Kućni red

Član 76

Jedinica lokalne samouprave je u obavezi da u roku od 90 dana od stupanja na snagu ovog zakona, propiše opšta pravila kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na svojoj teritoriji.

Odlukom o opštim pravilima kućnog reda iz stava 1. ovog člana, jedinica lokalne samouprave naročito određuje dozvoljeni nivo buke u korišćenju posebnih delova zgrade, kao i uslove pod kojima se mogu obavljati određene privredne delatnosti u stambenoj zgradi, odnosno stambeno-poslovnoj zgradi, kako se vlasnicima stanova ne bi remetio mir u korišćenju stanova.

Pravilima vlasnika može se propisati i kućni red zgrade, koji ne može biti u suprotnosti sa opštim pravilima kućnog reda iz stava 1. ovog člana.

Svaki grad (opštinska samouprava) to definiše posebno. Evo npr NS (gledao sam i za par drugih gradova)

Član 23

Lice koje izvodi građevinske, građevinsko-zanatske i instalaterske radove u zgradi ili na zgradi, dužno je da prethodno o tome obavesti stanare, odnosno organ upravljanja zgradom i prijavi dan početka, vrstu i trajanje radova, i da po obavljenom poslu prostorije u zgradi koje su bile predmet radova ili na bilo koji način vezane za izvođenje radova, ostavi u ispravnom stanju.

Obavezu obaveštavanja iz stava 1. ovog člana, ima i stanar kada izvodi radove u stanu ili poslovnim prostorijama, kao i obavezu da prikaže odobrenje iz člana 22. ove odluke, predsedniku organa upravljanja zgradom.

Radovi iz st. 1. i 2. ovog člana, osim u slučajevima havarije i potrebe za hitnim intervencijama, ne mogu se izvoditi u vreme određeno kao vreme odmora.

Sve u svemu, nigde nisam našao da se nekom organu (van zgrade) treba prijaviti buka u periodu van vremena odmora za vreme građevinskih radova na tekućem održavanju (a tu najviše mislim na obijanje pločica).

Бог нас је осудио да живимо у бетонским кавезима а моје нас научио као да живимо.Неки се понашају као власници зграде и наравно да онда настаје конфликт.Конфликте нико не решава и тако то траје ....

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=440774#p440774:2jefj45m je napisao(la):
SerbPacker » Суб Мар 18, 2017 11:23 am[/url]":2jefj45m]Ako moze pomoc:
U podrumskim prostorijama imamo "pojedinacne bokseve" i plus imamo jednu "sobu" koja je valjda po planu trebala da bude vesernica za stanove u prizemlju koji nemaju vesernice kao ostali stanari.
Vremenom je ta prostorija postala skladiste, pre deponija za stvari koje ne trebaju stanarima i postala je ruglo.Posto je stanje u zgradi u smislu SS haoticno i nema nikakvog dogovora, interesujeme koja su moja prava da "uvedem red" u tu prostoriju jer ona postaje djubriste?
Ima li smisla bilo kakva prijava i kome?

Можеш да пријавиш комуналној инспекцији или сам да је очистиш.Када је будеш очистио сви ће почети да ти је отимају.

Борисав":3efx9yae je napisao(la):
Бог нас је осудио да живимо у бетонским кавезима а моје нас научио као да живимо.Неки се понашају као власници зграде и наравно да онда настаје конфликт.Конфликте нико не решава и тако то траје ....

Meni život u betonskom kavezu u zgradi više odgovara nego kuća na periferiji. Blizina grada, prodavnice, a najviše ljudi koji su mi dragi i blizu i dostupni su mi ogromni plusevi.

Od svih ljudi koje imaju kuću čujem istu priču da u kuću non stop treba ulagati i da uvek ima nešto da se radi. Koliko voleo kućne majstorije i fizičke rad oko nečega što je moje, ipak više volim da vozim bicikl, trčim i odem na neki izlet.

Život u kući ima prednosti, ali postoje neke stvari koje mogu da ti upropaste život (komšije od kojih ne možeš da pobegneš osim da napraviš zid od 3 metra, kuče koje non stop laje...)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=479788#p479788:6ble2x0z je napisao(la):
astrodule » Суб Сеп 23, 2017 1:59 pm[/url]":6ble2x0z]
Борисав":6ble2x0z je napisao(la):

Meni život u betonskom kavezu u zgradi više odgovara nego kuća na periferiji. Blizina grada, prodavnice, a najviše ljudi koji su mi dragi i blizu i dostupni su mi ogromni plusevi.

Od svih ljudi koje imaju kuću čujem istu priču da u kuću non stop treba ulagati i da uvek ima nešto da se radi. Koliko voleo kućne majstorije i fizičke rad oko nečega što je moje, ipak više volim da vozim bicikl, trčim i odem na neki izlet.

Život u kući ima prednosti, ali postoje neke stvari koje mogu da ti upropaste život (komšije od kojih ne možeš da pobegneš osim da napraviš zid od 3 metra, kuče koje non stop laje...)
Погрешно је што људи беже из куће у стамбену зграду јер као кућа је рупа без дна а зграда као није.И зграда је рупа без дна али с обзиром да је заједничка и да се не одржава кад тад ђаво дође по своје.Сећате ли се колико је пожара уништило станове комшијама који нису криви за пожар већ комшија.Имам тога још али други пут

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=419198#p419198:hwdxnyte je napisao(la):
direktor » Суб Нов 26, 2016 12:35 pm[/url]":hwdxnyte]Pa moze se desiti ja znam slucajev gdje su ljudi stekli stanove odrzajem nakon 20 godina potrkrovlje zgrade
Pokretne stvari odrzaj je 10 godina

Тако је .То је могуће по Закону

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=479791#p479791:3f9js41e je napisao(la):
Борисав » 8 minutes ago[/url]":3f9js41e]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=479788#p479788:3f9js41e je napisao(la):
astrodule » Суб Сеп 23, 2017 1:59 pm[/url]":3f9js41e]
Борисав":3f9js41e je napisao(la):

Погрешно је што људи беже из куће у стамбену зграду јер као кућа је рупа без дна а зграда као није.И зграда је рупа без дна али с обзиром да је заједничка и да се не одржава кад тад ђаво дође по своје.Сећате ли се колико је пожара уништило станове комшијама који нису криви за пожар већ комшија.Имам тога још али други пут

Koliko?

Više ima požara po kućama nego po stanovima. Generalno, stanje instalacija je mnogo bolje u proseku u zgradama, nego po kućama.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=479794#p479794:2vb3og4k je napisao(la):
astrodule » Суб Сеп 23, 2017 2:16 pm[/url]":2vb3og4k]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=479791#p479791:2vb3og4k je napisao(la):
Борисав » 8 minutes ago[/url]":2vb3og4k]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=479788#p479788:2vb3og4k je napisao(la):
astrodule » Суб Сеп 23, 2017 1:59 pm[/url]":2vb3og4k]
Борисав":2vb3og4k je napisao(la):

Koliko?

Više ima požara po kućama nego po stanovima. Generalno, stanje instalacija je mnogo bolje u proseku u zgradama, nego po kućama.
То да има пожара у кућама више него у зградама је потпуно нетачно.

Nista kuca nije veca niti manja "rupa" za novac.
Prvo, uporedjujete neuporedivo.
Stan od 40-50 kvadrata ce svakako da kosta manje za odrzavanje nego kuca koja ima bar duplo vecu kvadraturu stambenog prostora, ali i tavan i podrum, eventualno garazu i svakako dvoriste.
Poredjenje troskova odrzavanja kuce i stana je jednako poredjenju letovanja na Azurnoj obali i provodjenju vremena godisnjeg odmora kod kuce uz dodatak odlaska na Adu ili neki od beogradskih bazena.
Do sada sam ziveo tacno po pola zivota u stanu i kuci.
I jedno i drugo ima svojih prednosti i mana i to je glupo negirati, jer upravo na osnovu licnih potreba i svidjanja vrednujemo te prednosti i mane i odlucujemo gde cemo da zivimo.
Naravno, uz finansijske mogucnosti.

Jedino sto prica o udaljenosti ne pije vodu.
Kuce postoje i po centru grada, isto kao sto stanovi u zgradama postoje po svim prigradskim naseljima :D
A i sama udaljenost je relativan pojam.
Eto u mom slucaju iako mi je kuca na "dalekoj periferiji" tacnije prigradskom naselju, a stan u elitnoj zoni, apsolutno sve sto je neophodno za zivot mi je neuporedivo blize kuci nego kod stana

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=479805#p479805:50erlbel je napisao(la):
Борисав » Today, 14:09[/url]":50erlbel]
То да има пожара у кућама више него у зградама је потпуно нетачно.

Pa nešto ne viđam požare po zgradama, a viđam vesti gde je neko umro od posledice požara u kući

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=418312#p418312:1iv7af8z je napisao(la):
VeniVidiVici » Уто Нов 22, 2016 6:23 pm[/url]":1iv7af8z]Opšte je poznato da smo nekulturan, bahat, i da tako kažem, narod sumnjivog IQ-a... ali neke stvari se mogu vrlo lako rešiti, samo da neko hoće.

Evo konkretan predlog, budući da je potrebna samo većina da bi se donele odluke. Sigurno se u svakoj zgradi nađe polovina koja bi bila spremna da izdvaja sredstva ali ne želi da čini ustupke bahatim idiotima koji neće da plaćaju... i cela akcija propadne.

U ovom gradu postoji institucija objedinjene naplate koja se zove Infostan. Zašto Infostan ne bi kroz račune naplaćivao iznos koji se skupština stanara dogovori, i ta ista sredstva (- provizija) uplati na račun skupštine stanara? Na taj način bi na računu skupštine stanara uvek bilo nekog novca (koji su SVI dali) za određene akcije koje nisu pokrivene stavkom održavanje zgrade.

Inače svega se nagledam u mojoj zgradi: od ljudi koji smeće ostavljaju ispred svojih ulaznih vrata (?!?!), onih koji otvaraju ulazna vrata kada kuvaju (a imaju prozore i terasu) pa ceo ulaz smrdi na njihovu hranu, onih koji godinama ne mogu da promene sijalicu od 50 dinara na spratu, isl.

Питао сам Инфостан али кажу није по Закону.А ,Законе пишу дебили и ту је крај.

По Закону сваки стан у новој стамбеној згради мора имати једно гаражно место у габариту зграде.У 99% зграда то није тако па су улице претрпане аутомобилима а пешаци су на коловозу иако Закон о безбедности у саобраћају каже сасвим друкчије.За све су криве корумпиране Општинске власти које издају дозволе за градњу.Не знам како народу то не смета.Чини ми се да нико не осећа тај проблем.

Kad se pozivate na zakon napisite i ime istog.

Meni koliko je poznato broj parking ili garažnih mesta da li po stanu ili po površini celog objekta određuje se samo planskim dokumentom a ne zakonom.

Kuća trazi da se njome bavite, a finansijski je svakako skuplja. Tako da košta više u svakom smislu. Mnogo ljudi se odluči za stan, ne jer više vole da zive u stanu, nego baš iz razloga sto neće ili od posla nemaju vremena za obaveze.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=479774#p479774:1oiqtaw2 je napisao(la):
astrodule » Sub Sep 23, 2017 1:29 pm[/url]":1oiqtaw2] Sve u svemu, nigde nisam našao da se nekom organu (van zgrade) treba prijaviti buka u periodu van vremena odmora za vreme građevinskih radova na tekućem održavanju (a tu najviše mislim na obijanje pločica).
Upravnik zgrade je neka vlast i stanuje u okviru zgrade. Da li je njegova dužnost da o tome obavesti lokalnu vlast to ne znam, ali da je nužno prijaviti radove u stanu većih razmera to stoji u svim aktima i podrazumevaće se i u onima koje lokalna samouprava propiše (tiče se radova za koje je nužna tzv. mala građevinska dozvola).
Iz ličnog iskustva znam jer sam opomenuta što nisam prijavila radove u stanu iako sam uredno obaveštavala stanare zgrade o istima i vodila računa kada koje dete spava, kada se ljudi odmaraju bez obzira na propisano vreme za odmor, čistila hodnik posle svakog majstora itd. itd. Od 50 stanara potreban je samo jedan negativac da ti napakuje građ. inspekciju.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=479822#p479822:3anlibuz je napisao(la):
Борисав » 23.Sep.2017/4:27 pm[/url]":3anlibuz]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=418312#p418312:3anlibuz je napisao(la):
VeniVidiVici » Уто Нов 22, 2016 6:23 pm[/url]":3anlibuz]Opšte je poznato da smo nekulturan, bahat, i da tako kažem, narod sumnjivog IQ-a... ali neke stvari se mogu vrlo lako rešiti, samo da neko hoće.

Evo konkretan predlog, budući da je potrebna samo većina da bi se donele odluke. Sigurno se u svakoj zgradi nađe polovina koja bi bila spremna da izdvaja sredstva ali ne želi da čini ustupke bahatim idiotima koji neće da plaćaju... i cela akcija propadne.

U ovom gradu postoji institucija objedinjene naplate koja se zove Infostan. Zašto Infostan ne bi kroz račune naplaćivao iznos koji se skupština stanara dogovori, i ta ista sredstva (- provizija) uplati na račun skupštine stanara? Na taj način bi na računu skupštine stanara uvek bilo nekog novca (koji su SVI dali) za određene akcije koje nisu pokrivene stavkom održavanje zgrade.

Inače svega se nagledam u mojoj zgradi: od ljudi koji smeće ostavljaju ispred svojih ulaznih vrata (?!?!), onih koji otvaraju ulazna vrata kada kuvaju (a imaju prozore i terasu) pa ceo ulaz smrdi na njihovu hranu, onih koji godinama ne mogu da promene sijalicu od 50 dinara na spratu, isl.

Питао сам Инфостан али кажу није по Закону.А ,Законе пишу дебили и ту је крај.

Po novom zakonu ukoliko se 50%+1 stanara dogovori da se radi nesto i to prodje kroz svu dokumentaciju, a upravnik podeli uplatnice da se pare uplate na racun zgrade i neko od stanara odbije upravnik moze da pokrene tuzbu ili prinudnu naplatu.
Nisam 100% siguran oko detalja ali znam da postoji ovakva odredba u novom zakonu. Ili je makar bila prica da ce postojati.

Na koliko god ispred stamb. zgrade treba atestirati ili zameniti sat vodomera kako bi ocitano stanje bilo validno a ne da ocitavaju ofrlje tj. po nj. proceni

Dobih ne proverenu info. na 5 god.
te zato su nam i racuni veliki jer ne mogu se oslanjati na brojke sa ,,isteklog,, vodomera
:roll:
Prosto ne verovatno pa ako ima neko
pravu info. nek okaci ovde :)

Da znamo dal da skupljamo pare po stanovima i za to

око обавезе плаћања трошкова одржавања ово пише у Закону
Члан 14
Власник посебног дела, односно власник самосталног дела зграде, дужан је да:
4) учествује у трошковима одржавања и употребе заједничких делова зграде и катастарске парцеле на којој се налази зграда, у мери и на начин одређен овим законом;
Члан 125
Уколико надзирани субјекат у остављеном року није предузео мере за отклањање неправилности које су му наложене, комунални инспектор јединице локалне самоуправе дужан је да:
1) наложи решењем власницима посебних и самосталних делова да се придржавају обавеза прописаних чланом 14. овог закона; (па према томе и да учествује у трошковима одржавања)
Члан 132
Новчаном казном од 5.000,00 до 150.000,00 динара казниће се за прекршај физичко лице као власник посебног дела, односно власник зграде ако:
1) се након истека рока прописаног решењем инспектора не придржава обавеза прописаних чланом 14. овог закона, а у вези са чл. 123, 125, 127. и 128. овог закона;
Онда мислим да му је јефтинија варијанта да плаћа одржавање

Eto pravog i argumentovanog odgovora!

Inace sam veliki ljubitelj zivotinja, a pasa i macaka pogotovo i apsolutno nemam nista protiv da moje komsije imaju zivotinje u stanu niti mi smeta poneki lavez... Ali evo kako se neki ljudi staraju o svojim ljubimcima i njihovom ponasanju:
3wj6E8.jpg

Slicna slika vidjena vise puta na stepenistu zgrade. Prosto neverovatno da neko moze ovako da ostavi.
Da ne gresim dusu mozda je lokalni "dzukac" koji obicno zimuje kod nas u ulazu posto su nam vrata zgrade otvorena kada je lepo vreme..

boca-ica":260vy719 je napisao(la):
Na koliko god ispred stamb. zgrade treba atestirati ili zameniti sat vodomera kako bi ocitano stanje bilo validno a ne da ocitavaju ofrlje tj. po nj. proceni

Dobih ne proverenu info. na 5 god.
te zato su nam i racuni veliki jer ne mogu se oslanjati na brojke sa ,,isteklog,, vodomera
:roll:
Prosto ne verovatno pa ako ima neko
pravu info. nek okaci ovde :)

Da znamo dal da skupljamo pare po stanovima i za to
Vodomer mora po zakonu da se menja i nosi na proveru i baždarenje svakih 5 godina. To je zakonska obaveza pružaoca usluga tj. JKP Vodovod i Kanalizacija. Šta se dešava ukoliko odbijete da platite račun ne znam, verovatno bi vi dobili na sudu.
Pozovite vodovod i izrazite sumnju u ispravnost vodomera i tražite zamenu. To ide na njih i nemorate da skupljate pare.

U Beogradu ima oko 220k vodomera o kojima brine vodovod. U najbolje vreme pre 10 godina su uspevali da godišnje zamene oko 20k. Posle raznih muljanja taj broj je pao ispod 10k godišnje da bi se posle toga uvele spoljne firme u taj posao.
Tako da u Beogradu postoje zgrade u kojima vodomeri nisu menjani od postavljanja, i oni zakonski nisu u obavezi da plaćaju, a postoje i one gde se menja u skladu sa zakonom.

Verovatno im je to i jedan od parametara kada određuju gde menjaju a gde ne. Tu mislim na one koji se žale i koji odbijaju da plate po ovom zakonskom osnovu.

Vrh