astrodule
Professional
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=479085#p479085:2nj2wkj4 je napisao(la):Ksenija » 20 Sep 2017, 11:46[/url]":2nj2wkj4]Pročitaj Zakon o stanovanju i održavanju zgrada, imaj strpljenja (recimo oko člana 90), ali i članak iz Blica: I za renoviranje stana POTREBNA GRAĐEVINSKA DOZVOLA[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=478690#p478690:2nj2wkj4 je napisao(la):astrodule » Pon Sep 18, 2017 11:20 pm[/url]":2nj2wkj4]Slažem se, samo što ja mislim (tvrdim) da je dovoljno obavestiti stanare putem poruke u ulazu, a ne neki nadležni organ.
Evo koristan link: Radovi za koje se ne izdaje građevinska dozvola
Uglavnom se svoji na to da je potrebno lokalna samouprava da propiše neke stvari.
Kućni red
Član 76
Jedinica lokalne samouprave je u obavezi da u roku od 90 dana od stupanja na snagu ovog zakona, propiše opšta pravila kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na svojoj teritoriji.
Odlukom o opštim pravilima kućnog reda iz stava 1. ovog člana, jedinica lokalne samouprave naročito određuje dozvoljeni nivo buke u korišćenju posebnih delova zgrade, kao i uslove pod kojima se mogu obavljati određene privredne delatnosti u stambenoj zgradi, odnosno stambeno-poslovnoj zgradi, kako se vlasnicima stanova ne bi remetio mir u korišćenju stanova.
Pravilima vlasnika može se propisati i kućni red zgrade, koji ne može biti u suprotnosti sa opštim pravilima kućnog reda iz stava 1. ovog člana.
Svaki grad (opštinska samouprava) to definiše posebno. Evo npr NS (gledao sam i za par drugih gradova)
Član 23
Lice koje izvodi građevinske, građevinsko-zanatske i instalaterske radove u zgradi ili na zgradi, dužno je da prethodno o tome obavesti stanare, odnosno organ upravljanja zgradom i prijavi dan početka, vrstu i trajanje radova, i da po obavljenom poslu prostorije u zgradi koje su bile predmet radova ili na bilo koji način vezane za izvođenje radova, ostavi u ispravnom stanju.
Obavezu obaveštavanja iz stava 1. ovog člana, ima i stanar kada izvodi radove u stanu ili poslovnim prostorijama, kao i obavezu da prikaže odobrenje iz člana 22. ove odluke, predsedniku organa upravljanja zgradom.
Radovi iz st. 1. i 2. ovog člana, osim u slučajevima havarije i potrebe za hitnim intervencijama, ne mogu se izvoditi u vreme određeno kao vreme odmora.
Sve u svemu, nigde nisam našao da se nekom organu (van zgrade) treba prijaviti buka u periodu van vremena odmora za vreme građevinskih radova na tekućem održavanju (a tu najviše mislim na obijanje pločica).