Šta je novo?

Upravljanje stambenim zgradama (stambene zajednice, kućni saveti, upravnici zgrada)

Da se ne lažemo. u 99% slučajeva iza prijave stoji ljubomora, a ne briga za instalacije.

Čak i rušenje zidova oko kojih mnogi (uglavnom stariji stanari) prave problem je prilično bezazleno, naročito u zgradama gde su noseći elementi samo stubovi.

Ali, kod nas je jedna od istinitijih poslovica "da komšiji crkne krava", pa zato slede prijave.

Naravno da će loš majstor da napravi sranje, ako loše odradi nešto, ali loši majstori bi sami nestali sa scene da su preporuke iskrene i od ljudi koji se bar malo razumeju u radove.

Mnogi naši ljude u uređenim zemljama se uhvate za glavu kada rade rekonstrukciju kuća i stanova i to upravo zbog svih tih projekata koje moraju da nabave ili da zovu licenciranog majstora ako žele nešto da izmene ili poprave. Te licence dosta koštaju, i zato mogu da nabiju cenu za 1h posla oko instalacija.

Naravno,, najbolje rešenje je negde između, a to je vrlo teško odrediti.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=478553#p478553:3mllsht8 je napisao(la):
astrodule » Pon Sep 18, 2017 1:09 pm[/url]":3mllsht8]Da se ne lažemo. u 99% slučajeva iza prijave stoji ljubomora, a ne briga za instalacije.

Da se ne lažemo, dokle god je "ovakvih" neće ih biti briga ni za instalacije ni za komšije...

Мицко разумем твоју критику, али ја не говорим о томе да ли сам ја регистровао фирму или не, испада као да сам ја неки бахати мајстор који ради на црно. Ја говорим о томе да углавном старији станари траже такво поштовање чак и ако ће се лоше одразити на њих само зато да истерају своје.

Посебна врста објеката, односно радова за које није потребно прибављати акт надлежног органа за градњу, односно акт за извођење радова јесу: радови на текућем одржавању објекта или стана.
Текуће (редовно) одржавање објекта јесте извођење радова који се предузимају ради спречавања оштећења која настају употребом објекта или ради отклањања тих оштећења, а састоје се од прегледа, поправки и предузимања превентивних и заштитних мера, односно сви радови којима се обезбеђује одржавање објекта на задовољавајућем нивоу употребљивости, а радови на текућем одржавању стана јесу: кречење, фарбање, замена облога, замена санитарија, радијатора, замена паркета и други слични радови.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=478481#p478481:3am2lten je napisao(la):
astrodule » Pon Sep 18, 2017 11:49 am[/url]":3am2lten]Odakle ti to da se bučni radovi prijavljuju komunalnoj inspekciji?
Otuda što je takav propis. Komunalna inspekcija kao i sve službe koje se tiču gradnje nalaze se u opštini i dalje kako sam pisala. Laki je potvrdio kao i ostali, a znam i iz iskustva.

Iz hobotnicog posta, a takođe iz ličnog iskustva, zaključujem da tekuće održavanje ne treba da se nikome prijavljuje.

Obaveštenje o radovima u ulazu zgrade je sasvim dovoljno za buku koja nastaje, a koja nije između 22 i 6 i 13 do 17.

Zamena obloga je pretpostavljam zamena keramike, a to ne može u tišini da se uradi.

Bilo kakvi radovi koji stvaraju buku ili su vezani za susedne stanove i/ili zajedničke prostorije, MORAJU da se prijave nadležnoj opštinskoj službi.

Moraću te zamoliti da mi nađeš odredbu nekog zakona ili čega već gde se to zahteva.

Moj brat je moler (dosta sam godina radio kao pomoćnik), stalno je okružen svim mogućim majstorima, sigurno nikada gazda nije prijavljivao radove i nikada mu niko od nadležnih nije zakucao na vrata.

Nadležni i neće zakucati na vrata ako im niko ne prijavi buku ili slično a što bi remetilo njegovo stanovanje.
Nisam pisala napamet. Svakako ću ti javiti kojim aktom je to propisano.

Nije poenta ko radi već kada radi. Ti možeš biti npr. keramičar i sam sebi postavljati pločice. Neće te zbog toga niko opteretiti ali moraš prijaviti radove zbog ostalih u zgradi i ev. buke.

Slažem se, samo što ja mislim (tvrdim) da je dovoljno obavestiti stanare putem poruke u ulazu, a ne neki nadležni organ.

Poslato sa telefona

Ali koja pi...tina i ja..ra od čoveka morate da budete da prijavite komšiju da nešto radi u stanu ili na i oko svoje kuće placu do vašeg? A pritom vas ne ugrozava ili ugrozava nečim minimalnim za šta može da se nađe malo razumevanja...

Verovatno umorna ili nervno labilna.
Opet ljudima treba mir i nema potrebe za takvim rečnikom.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=478690#p478690:1plip4i4 je napisao(la):
astrodule » Pon Sep 18, 2017 11:20 pm[/url]":1plip4i4]Slažem se, samo što ja mislim (tvrdim) da je dovoljno obavestiti stanare putem poruke u ulazu, a ne neki nadležni organ.
Pročitaj Zakon o stanovanju i održavanju zgrada, imaj strpljenja (recimo oko člana 90), ali i članak iz Blica: I za renoviranje stana POTREBNA GRAĐEVINSKA DOZVOLA
Evo koristan link: Radovi za koje se ne izdaje građevinska dozvola

Jedno pitanjce u ime moje poznanice sa Novog Beograda koja kaže da su kablovski operatori navalili na njenu a i druge stambene zgrade da razvlače raznorazne optičke i druge kablove ali pa se sudaraju razni: MTS, Orion, SBB, buše p zgradi, unose neku opremu i slično, vrbuju stanare. Treba li im nečije odobrenje ili neka saglasnost skupštine stanara i sl. Problem je što njihova zgrada nema predsednika iliti upravnika. Po zakonu o planiranju i izgradnji za razvlačenje kablova nije potrebna građevinska dozvola al valjda nekog nešto moraju i da pitaju ti provajderi.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=479651#p479651:1q5as7nv je napisao(la):
hobotnica » Pet Sep 22, 2017 5:20 pm[/url]":1q5as7nv]Jedno pitanjce u ime moje poznanice sa Novog Beograda koja kaže da su kablovski operatori navalili na njenu a i druge stambene zgrade da razvlače raznorazne optičke i druge kablove ali pa se sudaraju razni: MTS, Orion, SBB, buše p zgradi, unose neku opremu i slično, vrbuju stanare. Treba li im nečije odobrenje ili neka saglasnost skupštine stanara i sl. Problem je što njihova zgrada nema predsednika iliti upravnika. Po zakonu o planiranju i izgradnji za razvlačenje kablova nije potrebna građevinska dozvola al valjda nekog nešto moraju i da pitaju ti provajderi.
Kod mene u zgradi {B45] su prvo dosli i anketirali stanare za dozvolu, trazili potpise , posle isli kod predsednice SS.Mislim da je firma ProLink , podizvodjac MTS-a. Posle 6-7 meseci dosli i postavljali optiku.
Izgledalo mi je da im je stalo da imaju "vecinu", da bez toga ne bi ulazili da rade.
E sad ne znam kako je kod njih ako nemaju SS...
Verujem da prijava komunalnoj ili ne znam kome moze da im napravi probleme...

...nekog nešto moraju i da pitaju ti provajderi....

Prisecam se SBBa ... NE..Ne ne pitaju jer su obični gusari
buše i šrafe menjaju instalacije gde sitgnu a ne pitaju niti daju pare za krečenje
a šetaju po krovu i hodom lome ploce -crepove po krovovima

jedino u poslednje vreme u nekim zgrada za svoje postavljene kablovske podstanice kao korupciju i mito udeljuju svoje programe
retko gde i da išta pošteno i placaju

Toliko su osnažili ti zaštičeni gusari da se ne bi čudio da im je ,,mecena,, i provukao neku novu zakonsku reč kroz zvan. akte.

Jedino što znam da je OK je za mobilnu telefoniju
da za postavljene repetirore placaju lepo uredno

Treba im ili potpis 50%+1 ili potpis predsednika SS ili sada upravnika...
Za promenu trenutne mreze(Stare) ne verujem da treba dozvola pa zato mozda SBB nije ni trazio ali telekom postavlja NOVU paralelnu mrezu sa starim kablovima krz hodnike.

Pitala i komunalnu inspekciju kažu da u kućnom redu piše da ko izvodi neke radove građevinske u zgradi treba da prijavi predsedniku, a ako ne prijavi onda ništa jer nema kaznenih odredbi. Valjda zato tako i upadaju jer nema ko da kontroliše.

Vrh