Šta je novo?

Upravljanje stambenim zgradama (stambene zajednice, kućni saveti, upravnici zgrada)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=486946#p486946:264job9g je napisao(la):
SerbPacker » 24 Okt 2017, 17:37[/url]":264job9g]Ako moze odgovor ili ako je neko (nedajboze) imao slicnu situaciju:
Pala ova kisa i na sastavu plafona i zide mi se pojavise fleke od vlage tj. vode .
Iznad mene u delu stana komsinica ima terasu i otprilike na tom delu su te fleke, pretpostavljam da ova kisa koja se sakupila na terasi ili nije otisla je "pronasla put ". Pogotovo posto su mi rekli da se i ranije kod nje zapusavala ona resetka koja valjda odvod za kisnicu...
Napominjem , pretpostavljam jer nisam uspeo da stupim u kontakt sa komsinicom, zvonio sam 2 puta i niko ne otvara.
Predsednica SS nije trenutno tu, a ostale komsije kazu: "Jao ona je fiju nista ni ranije sa njom nismo mogli da dogovorimo...)
E sad mene zanimakoje su moje opcije ako se ona "pravi luda", jer ja zaista ne mislim da tolerisem ovo pogotovo sto su te fleke blizu onih dozni sa strujom i moze da nastane rsum.A i da nisu to je problem koji mora da se resi.
Dakle koje su mi opcije da ja pokrenem resavanje ovog problema?
Problem je verovatno propala hidroizolacija koja mora da se promeni. Ali ako je komšinica luda i ne zanima je šta se dešava na terasi, bukvalno joj ne možeš ništa, i ne postoji način da je nateraš da sanira terasu. Možeš da zoveš komunalnu inspekciju, ali luda komšika nije obavezna da ih pusti u stan ako dodju, njenq je dobra volja da li će da otvori vrata. Možeš isto da je tužiš, ali sa našim sudovima mrka kapa, ima samo da te košta živaca, vremena i novca.
Na kraju ti se najviše isplati da je lepo zamoliš da te pusti u svoj stan, pa da o svom trošku popraviš terasu.

Dejan011":1nz45rcq je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=486946#p486946 je napisao(la):
SerbPacker » 24 Okt 2017, 17:37[/url]":1nz45rcq]Ako moze odgovor ili ako je neko (nedajboze) imao slicnu situaciju:
Pala ova kisa i na sastavu plafona i zide mi se pojavise fleke od vlage tj. vode .
Iznad mene u delu stana komsinica ima terasu i otprilike na tom delu su te fleke, pretpostavljam da ova kisa koja se sakupila na terasi ili nije otisla je "pronasla put ". Pogotovo posto su mi rekli da se i ranije kod nje zapusavala ona resetka koja valjda odvod za kisnicu...
Napominjem , pretpostavljam jer nisam uspeo da stupim u kontakt sa komsinicom, zvonio sam 2 puta i niko ne otvara.
Predsednica SS nije trenutno tu, a ostale komsije kazu: "Jao ona je fiju nista ni ranije sa njom nismo mogli da dogovorimo...)
E sad mene zanimakoje su moje opcije ako se ona "pravi luda", jer ja zaista ne mislim da tolerisem ovo pogotovo sto su te fleke blizu onih dozni sa strujom i moze da nastane rsum.A i da nisu to je problem koji mora da se resi.
Dakle koje su mi opcije da ja pokrenem resavanje ovog problema?
Problem je verovatno propala hidroizolacija koja mora da se promeni. Ali ako je komšinica luda i ne zanima je šta se dešava na terasi, bukvalno joj ne možeš ništa, i ne postoji način da je nateraš da sanira terasu. Možeš da zoveš komunalnu inspekciju, ali luda komšika nije obavezna da ih pusti u stan ako dodju, njenq je dobra volja da li će da otvori vrata. Možeš isto da je tužiš, ali sa našim sudovima mrka kapa, ima samo da te košta živaca, vremena i novca.
Na kraju ti se najviše isplati da je lepo zamoliš da te pusti u svoj stan, pa da o svom trošku popraviš terasu.
Ja se tog ishoda i plašim...
Toga da se ona uzjoguni...
Inače, našao predsednicu SS i ona mi rekla da je "poslala prijavu ovima iz stambenog da dođu i vide šta je...".
I meni ovo liči na to da voda pronalazi rupe u izolaciji terase.
BTW, koliko bi koštalo to stavljanje nove izolacije, jel zna neko?

Izolacija se stavlja ispod pločica ili šta je već na terasi. Prvo se sve ukloni, onda se stavlja ta hidroizolacija, pa na to idu pločice ili šta god.

Kao što vidiš, sama hidroizolacija je najjeftinija u celoj toj priči.

Послато са SM-G800F уз помоћ Тапатока

astrodule":13wv14h9 je napisao(la):
Izolacija se stavlja ispod pločica ili šta je već na terasi. Prvo se sve ukloni, onda se stavlja ta hidroizolacija, pa na to idu pločice ili šta god.

Kao što vidiš, sama hidroizolacija je najjeftinija u celoj toj priči.

Ma jasno...
Inače sreo danas predsednicu SS , ona kaže fa nisam jedini kome se to pojavilo "zvala je Infostan" , verovatno misli na Gradsko stambeno, da dođu da pogledaju. Oni nešto traže napismeno ona će da im napiše...
Meni je u stvari tu i nejasno da li ceo taj krov/terasa pripada stanovima tj. vlasnicima istih.
Jer od toga zavisi i finansiranje radova...

Krov bi trebalo da je u njihovoj nadležnosti, a terasa bi već trebalo da je u našoj. E sad, moja zgrada ima lođe i na svakoj postoji odvod za kišu koji ide u neku vertikalu. Ta vertikala (koja je u okviru zgrade, nije oluk) bi trebalo da je u njihovoj nadležnosti.

Ovo pričam samo imajući u vidu moju logiku.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=487065#p487065:3guq7wj1 je napisao(la):
astrodule » Sre Okt 25, 2017 11:49 am[/url]":3guq7wj1]Krov bi trebalo da je u njihovoj nadležnosti, a terasa bi već trebalo da je u našoj. E sad, moja zgrada ima lođe i na svakoj postoji odvod za kišu koji ide u neku vertikalu. Ta vertikala (koja je u okviru zgrade, nije oluk) bi trebalo da je u njihovoj nadležnosti.

Ovo pričam samo imajući u vidu moju logiku.
Pa to , to su soliteri u savskim blokovima imaju gore neki atelje i malo je nejasno šta je krov a šta je terasa....

Neko nema terasu pa improvizuje, a neko zastakli terasu pa suši veš napolju
3c0d269eb3a4fe2373887fd703c0b1ad.jpg
7502232adebafe145dcd8315f720368c.jpg

Zna li neko kako idu ovi rokovi novog zakona? Do kada šta treba da se završi?

Valjda ima jos mjesec dana za preregistraciju i registraciju onda opstine salju opomene

Tako bi trebalo po zakonu, ali posto idu izbori nisam siguran da ce "zostravati" sa kaznjavanjem onih koji ne budu obavili na vreme...

Jedno pitanje u vezi sa statusom zgrada:

http://www.pks.rs/SADRZAJ/Files/Centar% ... -2016%20(1).pdf

Član 3

3) stambena zgrada je zgrada namenjena za stanovanje i koristi se za tu namenu, a sastoji se od najmanje tri stana;
4) porodična kuća je zgrada namenjena za stanovanje i koristi se za tu namenu, a sastoji se od najviše dva stana;
5) stambeno-poslovna zgrada je zgrada koja se sastoji od najmanje jednog stana i jednog poslovnog prostora;

Šta se sve ovde podrazumeva pod poslovnim prostorom? Jel u poslovni prostor spada npr prodavnica u prizemlju koja izlazi na ulicu, ili se pod poslovnim prostorom misli na prostorije unutar same zgrade, do kojih se dolazi kroz ulaz, a ne direktno sa ulice?
Takođe, jel i za poslovno-stambene zgrade važe isti propisi kao za stambene (mislim prvenstveno na kućni red i dozvoljene delatnosti u prostorijama) ili se one tretiraju drugačije?

Za koliko JP rešava molbu za promenu broja stanara u domaćinstvu?
Skinuo sam šablon sa sajta sad da ulovim predsednicu SS da lupi pečat...

пословни простор је део зграде који чини функционалну целину, састоји се од једне или више просторија намењених за обављање делатности и има засебан улаз, а што се тиче прописа исти су као и за стамбене тако барем пише.

10.11.2017. u službenom glasniku broj 101 je izašao pravilnik u kojem kažu ljudi da košta oko 10 dinara održavanje po kvadratu:

ПРАВИЛНИК о критеријумима за утврђивање минималног износа који одређује јединица локалне самоуправе за плаћање трошкова инвестиционог одржавања заједничких делова зграде

Minimalna cena odrzavanja zavisi od prosecne zarade u opstini, starosti zgrade, da li zgrada ima lift ali i koeficijenta koji propisuje opstina.

Tako da je teoretski minimum za zgrade starije od 30g bez lifta za Beograd 10RSD.

Evo celog Clana.
AVxiWH.jpg

Ma ko ce to da im ispostuje dosta ljudi se buni kad im trazis 200 din mjesecno
Doduse moja zgrada placa ciscenje gs 182 din i odrzavanje zgrade bez lifta Nekih 6.2 din po kvadratu stana i to preko uplatnice infostana
Na racun zgrade se uplacuje dodatno 200 din za radove koje ne pokriva GS

nema na čemu. Tu smo da razmenjujemo mišljenja i informacije.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=496852#p496852:2hxqftf0 je napisao(la):
hobotnica » 29.Nov.2017/6:41 am[/url]":2hxqftf0]a ko će to tek da utvrđuje, računa i kontroliše
Pa konačnu cenu utvrđuje opština propisivanjem tog koeficijenta. Plaćanje kontroliše upravnik zgrade, a sankcioniše policija/komunalci/izvršitelji..

Bice to interesantno kad budu mjesecni iznosi dosli na nekih 2000 din za zgradu sa liftom do 10 godina starosti
Za stan od 50 mkv plus na to ako bude peofesjonalni upravnik njegova nagrada tj zarada

Vrh