Šta je novo?

Upravljanje stambenim zgradama (stambene zajednice, kućni saveti, upravnici zgrada)

Kad je formirana skupstina i sadasnji predsednik ne prijavi st. zajednicu, koje su sankcije?
 
Dodje komunalni inspektor posle isteka roka za registraciju i rešenjem Vam opet naloži da morate da se registrujete i izaberete na sastanku upravnika između vaših redova. Može da ostane taj kojeg imate.Usput skupština stambene zajednice se ne formira ili osniva jer članove skupštine čine svi vlasnici stanova. E ako nećete onda vam inspektor napiše kaznu koja se kreće od 50.000 do 2.000.000 dinara. E ako nemate upravnika iz vaše zgrade, nećete ni profesionalnog onda će grad da vam nametne nekog. Tako kaže zakon. A kad već imate predsednika lepo popunite papirologuju u opštini i to je to. Jedino što predsednik iliti novi upravnik kao stanari sad imaju više obaveza i odgovornosti.
 
Ako sam ja dobro razumeo iz cele priče početkom 2018. će moći da se podnesu prijave za prinudnu upravu?
 
Е принудна управа се уводи само ако нисте изабрали управника између својих редова , или ни професионалног (оног лиценцираног), нисте регистровали стамбену заједницу , значи нећете ништа е онда вам решењем именују професионалног управника са листе у регистру професионалних управника. Наравно тај ће да врши послове управљања само док ваша стамбена заједница не донесе одлуку о избору управника или не закључи уговор о професионалном управљању. Значи опет је вама на вољу али морате имати регистровану заједницу и управника свиђало се то некоме или не. А рокови су почели .
 
I onda komsija koji zivi na drugoj adresi, dodje u 00.30 i krene ispred porodicne kuce da hefta stop u pogrebnom vozilu...
Klap... klap... klap....

"Komsija, moze li to malo tise, ili preko dana da se radi?!"
- a sta, cuje se puno? - odgovori (kao) zacudjeno.
" ma jok - rekoh " izmedju ove dve porodicne kuce na udaljenosti od 7m je bezvazdusni prostor, pa se zvuk ne prenosi... :(

Stvarno smo st*** od naroda.

Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
значи нећете ништа е онда вам решењем именују професионалног управника са листе у регистру професионалних управника
E kod mene je taj slučaj. Većina neće ništa i ne zanima ih što svetlo u hodniku ne radi već dve godine. Nadam se da će prinudna uprava nešto da promeni.
 
Ma ja bih tog prinudnog odmah. Ova nasa nece da se pomeri sa mrtve tacke a ja da idem da nas registrujem ne pada mi napamet. Samo ne bih da nam dodje ta kaznetina jer je ona lencuga. Kako mogu da kazne skupstinu ako je predsednik i dalje nas predstavnik? Sta ja imam sa njenim radom i kako sam ja (drugi stanari) odgovorni za nemar izabranog lica?
 
обавеза je скупштина или савета зграда који су формирани у складу са прописима који су важили до ступања на снагу овог закона, односно до 31.12.2016.године или обавеза власника посебних делова зграде (станара) у којој није формирана скупштина или савет зграде, да у року од шест месеци од дана почетка рада Регистра изврше регистрацију стамбене заједнице подношењем пријаве . Наравно пре регистрације прво одржите састанак, направите записник, изаберете управника, па онда у општину да попуните папирологију.Или чекајте да вам наметну управника .
 
Ma nista od tog sastanka. Videcemo u praksi kako ce to sve ici.
 
U pravu si. Sve lepo piše a kako će da se primeni druga je priča.
 
Koliko sam ja video ozbiljne su kazne za nepostojanje skupstine stanara...U zgradi kod moje keve je isto rasulo i tesko da ce tu moci najobicnija anketa da se sprovede a kamoli sastanak...
 
E ajde dok sam jos pred kompom da pitam:
Da li se moze pronaci informacija da li je neko zastakljivanje/zazidjivanje koje se radi u zgradi u kojoj stanujete uradjeno sa dozvolom nadleznog organa ili ne?
 
pa tu informaciju tražiš u opštini u odeljenju za gređevinske i komunalne poslove ili prijaviš građevinskoj inspekciji pa oni provere. Šta drugo.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=465161#p465161:326m7995 je napisao(la):
hobotnica » Čet Jul 13, 2017 5:44 am[/url]":326m7995]pa tu informaciju tražiš u opštini u odeljenju za gređevinske i komunalne poslove ili prijaviš građevinskoj inspekciji pa oni provere. Šta drugo.
Ok.Malo sam se lose izrazio.Vise me interesuje da saznam da li se dozvola uopste moze dobiti.Ali jasno, znaci mora da se ide i da se pita.Mislio sam neki online upit ili pretraga.No, OK.
 
pa možeš i online. Postaviš samo pitanje da li treba dozvola za zastakljivanje i pošalješ preko nekog od servisnih centara, e-uprave ili pitanja. Ima ih svaka opština. Ali ja mislim da niko nikada nije tražio dozvole ili prijavljivao te radove iako bi mislim da bi trebao. Zastakljeno je pola Beograda.
 
Mislim da ti treba i saglasnost arhitekte jer prepravljaš i njegovo rešenje.
 
zakon kao zakon je sjajan...verovatno kao i mnogi drugi u nasoj zemlji, ali pitanje je kako ce da se primenjuje. u svakom slucaju potrebno je da se uvede red u stambenim zgradama. ovo nije pitanje ni EU niti bilo kakvo nametanje, vec deo pitanje civilizacijskog nivoa. takodje, nije ni pitanje standarda, jer pojedinci cak ni u novim zgradama u kojima su platoli kvadrat po 2000 eur ne zele da placaju odrzavanje
 
Ispred ulaza u kraju stoji neko vreme rupčaga od bar pola metra dubine. Verovatno je sprana podloga vremenom.

Ja to prijavim Beokom-u i dobih odgovor gde se kaže da su za to zaduženi stanari. Biće poslata zamolnica nadležnima da sanacija uđe u predlog godišnjeg plana uređenja...

 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=468343#p468343:35b5uj33 je napisao(la):
cyberserb » 30.Jul.2017/10:28 pm[/url]":35b5uj33]zakon kao zakon je sjajan...verovatno kao i mnogi drugi u nasoj zemlji, ali pitanje je kako ce da se primenjuje. u svakom slucaju potrebno je da se uvede red u stambenim zgradama. ovo nije pitanje ni EU niti bilo kakvo nametanje, vec deo pitanje civilizacijskog nivoa. takodje, nije ni pitanje standarda, jer pojedinci cak ni u novim zgradama u kojima su platoli kvadrat po 2000 eur ne zele da placaju odrzavanje

Da se treba uvesti reda u zgradama treba.
Problem su pare i to se zna. Kako ja sada da idem od bakice neke sa penzijom od 15-20k da trazim 500RSD za ciscenje zgrade?
Ili nedaj boze jos vise za Interfon(koji jos uvek nemamo), nova ulazna vrata(trenutno su jos uvek drvena stara bez brave) ili cak za video nadzor itd..?

Kapiram ja da treba ali nemaju ljudi.. Opet moze da se ide i filozofijom ako nemas dovoljno para da zivis tu prodaj stan/kucu pa se preseli na jeftiniju lokaciju.

Ovi koji imaju para, a nece da placaju trebaju biti tuzeni od strane Zgrade tj. SS pa da i izvrsitelji budu od nekakve koristi..
 
Skupština stambene zajednice donosi odluku o visini sredstava za održavanje, to može urediti I pravilima vlasnika pa tako može I određenoj kategoriji stanara za koju smatraju da su socijalno ugroženi da smanje taj iznos ili ih oslobode plaćanja. Zato se valjda i zove zajednica a postoji i solidarnost.
A održavanje zgrade I zemljišta moraju da plaćaju svi a koliko vidim to kontroliše komunalna inspekcija pa im naredi da plate pa ako ne onda kazna od 5.000, valjda im je to jeftinije od 500 dinara ili koliko se već dogovore.
 
Da je zajednica u pitanju već bi odavno imali formiranu skupštinu stanara, a ovako je svako za sebe..

Jednom prilikom smo planirali da uredimo parking pored zgrade, a kada su neki od njih čuli da moraju da daju čak 1000rsd samo su rekli nećemo parkirati tamo pa su se svi ukampovali na sređeni parking ispred zgrade - Plaćanje se odnosilo samo na vlasnike kola.

Kada je krov u pitanju ista priča. Svi bi gore da kače antene, komšinica sa 2sp u dilu sa Beogridom pa uzima net za Dž, a oni ništa ne plaćaju zgradi ali kada se pomene renoviranje zato što ništa nije rađeno gore preko 50g nikoga ne zanima. Mada su mi bez problem doleteli na vrata urlajući kada im je bio vlažan zid, a kada sam rekao da se kapica na ventilaciji na krovu totalno raspala i da zato ulazi voda odmah ućutali i otišli.
 
"управник" зграде у НС.
20992964_10211978807339832_7245267690060925994_n.jpg

https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater
 
Vrh