Šta je novo?

Upravljanje stambenim zgradama (stambene zajednice, kućni saveti, upravnici zgrada)

@radjeni kod vas je akumuliran problem, koji GS neće raditi kroz tekuće održavanje, već će na zahtev SZ dati ponudu za investiciono. Vi uvek možete da tražite od njih da obiju fasadu i tako spreče dalje padanje iste. Vaša zgrada je ruinirana toliko da kofa maltera i malo bavalita neće rešiti problem.

Ako curi nekom od stanara, nema neću.
Ako upravnik neće da podnese zahtev za ponudu, prijavite njega.
Ako se svi i dalje prave ludi, tri ponude, izabere se najbolja, uradi se krov i onda lepo se presavije tabak i tužba stambenoj zajednici i ide nadoknada troškova
Upravnik da na glasanje sanaciju krova kao neodložne radove. U slučaju da stanari odbiju, ugrožena strana šalje dopis građevinskoj insp.
Inspekcija donosi rešenje o sanaciji, koja je obavezna za SZ. Onda upravnik traži ponude od izvođača. U tom slučaju ako i dalje ne žele da izglasaju radove, onda može da se ide na samostalnu sanaciju pa utuženje.

@radjeni kod vas je akumuliran problem, koji GS neće raditi kroz tekuće održavanje, već će na zahtev SZ dati ponudu za investiciono. Vi uvek možete da tražite od njih da obiju fasadu i tako spreče dalje padanje iste. Vaša zgrada je ruinirana toliko da kofa maltera i malo bavalita neće rešiti problem.
Lepo je to sve ali zakon o sz je donet pre par god. dok u npr. sporu kod stete se ide vise god. unazad tj. steta nikad ne zastareva. Posto je dat slikovit prikaz fasade koja se 50 god. nije pipana a u isti cas svakog meseca su davane pare za odrzavanje iste moze se postaviti pitanje necinjenja i propustanja ? Znaci 50 god. stara fasada koju ni dan danas SZ ne zeli da popravi.

Lepo je to sve ali zakon o sz je donet pre par god. dok u npr. sporu kod stete se ide vise god. unazad tj. steta nikad ne zastareva. Posto je dat slikovit prikaz fasade koja se 50 god. nije pipana a u isti cas svakog meseca su davane pare za odrzavanje iste moze se postaviti pitanje necinjenja i propustanja ? Znaci 50 god. stara fasada koju ni dan danas SZ ne zeli da popravi.
Pardon; GS ne zeli da popravi.

Pardon; GS ne zeli da popravi.
GS, kakvo god da je, neće raditi ništa dok se ne podnese zahtev, bilo da je u pitanju zamena sijalice ili sanacija oluka, fasade...
Vi ste propuštali da na vreme sanirate i otklanjate tekuće probleme, koji su se vremenom akumulirali i došlo do većih oštećenja.
Prvo morate da dobijete rešenje od Zavoda, pa dalje da rešavate probleme.

Hvala svima na odgovorima.

Stanari kazu da nemaju para, drugi kazu da nece posto nije njihov problem, a treci nece samo zato sto smo kao i sve dobre komsije u svadji oko parkinga :ROFLMAO:
Kaze hoce da rade prozore to je bitno da se deca ne povrede posto su obicna stakla.

Apsolutno ludilo. Upravnik iole zna sta radi, samo nije previse zainteresovan za borbu sa ovim ludim stanarima.

Komsije kojima curi su u fazonu da ce sacekati leto za radove ali ako se nista ne dogodi da ce uraditi sami i tuziti zgradu.
Ima li neko preporuku za firmu? Voleo bih da posaljem upit da znam sa kojom cifrom idem na sastanak.

Kako funkcionise naplata od "neplatisa"? Mi smo izglasali veci iznos investicionog koji sada gore navedeni kazu da nece placati.
Definitivno necu ja da finansiram celu zgradu tako da sam veoma raspolozen da teram upravnika da im salje opomene, a ako ima nacina i prinudnu naplatu.

Ne placamo preko infostana vec direktno upravniku/zgradi.

Mnogo je lakše pre infostana pogotovo kada su komšije takve, onda naplatu vrši infostan i ko ne plaća tuže ga direktno.

Ako već imate tolike probleme i problematične komšije, onda skupljajte sve preko Infostana i oprostite se od 10% i to je to.
Ne može nemam, osim ako neko naravno nije socijalni slučaj i ne može neću. Svi su vlasnici svojih stambenih jedinica i suvlasnici svakog milimetra zgrade, bez obzira gde se taj milimetar nalazio. Kao što je član konfuzija lepo to sve popisao, tako i uradite. Za ponudu najbolje od Stambenog pošto i to ide naplata preko njih i ide na rate, pa ne može neću. Ima opcija još jedna firma za koju znam da radi na rate, ali se dosta razlikuje ponuda i opseg radova, ali ti mogu dati kontakt nije frka. Naravno ima i opcija za keš odma, ali kome ćeš izbiti hiljadu ili par hiljada evra danas.

Otkriveno zasto niko od nadleznih nece nista : zgodan plac ? Vidi vise o temi ovde ; https://direktno.rs/beograd/292659/profesorska-kolonija-u-beogradu-kulturno-istorijska-celina.html , ili komentar na tekst iz linka : "

Mačku o rep​

Može ova takozvana vlada da donese kakve god hoće uredbe, odluke, preporuke... šta god hoće, a u navodnom cilju zaštite kulturnih dobara, kad šerif Vesić odluči da se njemu nešto ne sviđa ili ga zamole pajtosi za neki zgodni plac, nema te sile koja će šerifa da spreči u vandalskom rušenju. Može li iko uopšte da pobroji sva rušenja, ruženja, devastiranja Grada, mikrourbanih celina, kobajagi zaštićenih celina i pojedinačnih objekata, kojima ovaj samozvani šerif sa svojom SNS bratijom želi da izbriše višemilenijumsku istoriju ovog Grada i otpočne novu: 'nulta godina' postojanja (Beo)Grada biće godina rušenja Sava male recimo! Šta je taj patuljak umislio, da je novi Isus? Da ima imalo mozga, shvatio bi da će kao i njegov pretpostavljeni, završiti na đubrištu istorije, kao istaknuti vandal moderne epohe! Nažalost, šteta koju će do tog, svog sudnjeg časa, naneti urbanoj civilizaciji, biće nemerljiva, delom i nepopravljiva. Ako ništa drugo, ako je norveški Kvisling ostao u istoriji sinonim za izdajnike, tako će i Vesić, u ovom Gradu barem, ostati sinonim za kabadahijskog vandala! " . Oluja Boris je bila pre oko mesec dana kad je prijavljena hitna intervencija, jos nisu nista pipnuli (niti ce).

Јел зна неко неку фирму која се бави уређивањем зелених површина у светларницима зграде?

Sledi prepiska sa SBB koji vec duze od godinu dana izbegava da potpise ugovor i ucestvuje u zajednickim troskovima. To be continued...
Screenshot_20241022_174645.jpg
Screenshot_20241022_174532.jpg
IMG_20241022_174747.jpg

Meni su na sličan mejl odgovorili da je postavljeni pojačivač sastavni deo opreme za distribuciju signala prema korisnicima koji žive u toj zgradi i da bez njega stanari ne bi imali signal, i za to SBB ne daje nadonkandu

Meni su na sličan mejl odgovorili da je postavljeni pojačivač sastavni deo opreme za distribuciju signala prema korisnicima koji žive u toj zgradi i da bez njega stanari ne bi imali signal, i za to SBB ne daje nadonkandu
Ja mislim da stanari vec placaju mesecnu pretplatu,te da nema potrebe jos i struju da placaju za njihovu opremu smestenu u vasu zgradu.Ne znam,ali to je neka moja logika.U nasem slucaju prepiska traje vise od godinu dana. Ako je njima u interesu da svi predjemo kod drugog provajdera zbog 50e godisnjeg iznosa za zajednicku struju,onda ok. Uostalom,ako su u pravu zasto nekim zgradama placaju zajednicku struju,a nekim ne?Lepo druze onda ukini svima i to je to.

Prvo, koliko je taj covek upravnik, jer upravnik se bira na 4 godine, ako mu je istekao mandat, birajte novog upravnika.
Drugo," Inicijativu za zakazivanje sednice skupštine može podneti i svaki vlasnik posebnog dela. Ako upravnik ne zakaže sednicu skupštine na zahtev vlasnika posebnog dela u roku od deset dana, vlasnik posebnog dela je može sam zakazati, o čemu obavezno obaveštava upravnika"
Recept za smenu: nadjes jos 3-4 komsije koje zele da se angazuju, onda tri puta sazovete sednicu sa istim dnevnim redom, tj izglasavanje nepoverenja upravniku i izbor novog. Svaki put "obavestis" upravnika i ostale o novoj sednici kacenjem papira u recimo podrumu, ili pozivanjem na tel u 3 ujutro (kad se verovatno nece javiti). Ponavljate sednicu za deset dana. Obavezno zapisnik sa svake sednice, kao i imena i prezimena prisutnih. Jedina tacka dnevnog reda-smena starog i izbor novog upravnika. Na trecoj sednici proglasavate sve ostale nedostupnima, glasate za smenu upravnika, izaberete novog i to nosite (valjda) u odeljenje za imovinsko-pravne i stambene poslove opštine da registrujete novog upravnika. Bitno je da imate dobre zapisnike, sa ispravnim datumima, imenima prisutnih itd.
Nije moralno ali je po (debilnom) zakonu.
Ako može pomoć u vezi sa ovim postupkom, ne mora obavezno od autora citiranog posta.

Zakon o stanovanju kaže da skupštinu stanara saziva i vodi upravnik, koji mora da bude prisutan.
Šta se događa kada upravnik ne dodje na zakazanu skupštinu (a stanari da)? Da li se i smatra da je tada održana sednica skupštine?

Pa ne mora upravnik da bude prisutan. Sednicu može da sazove i vlasnik stana, samo je potrebno da se konstatuje u zapisniku da je sednicu sazvao i vodio vlasnik posebnog dela.

po zakonu o stanovanju i održavanju zgrade i članu 41, upravnik mora da bude prisutan i vodi sednicu.

Skupštinom predsedava lice koje je izabrano za upravnika i koje je obavezno da prisustvuje svakoj sednici skupštine.

Sednica skupštine održava se najmanje dva puta godišnje, a zakazuje je upravnik.

Inicijativu za zakazivanje sednice skupštine može podneti i svaki vlasnik posebnog dela. Ako upravnik ne zakaže sednicu skupštine na zahtev vlasnika posebnog dela u roku od deset dana, vlasnik posebnog dela je može sam zakazati, o čemu obavezno obaveštava upravnika.
Kako piše u istom članu, svaki stanar može da zakaže sednicu, ali ne i da vodi istu. Kako ovde piše, to jedino može upravnik... A to je i odgovor na moje pitanje.

Logično da ako vlasnik posebnog dela može da zakaže, onda može i da vodi sednicu, jer šta ako upravnik neće da dođe ili zgrada nema upravnika.

Komšija je pre xy godina zazidao deo hodnika zgrade, kome da se obratim od institucija povodom ovog pitanja tj odziđavanja?

I dopuna pitanja, da li je upravnik iz redova stanara, ne profi u obavezi da svakome dostavlja dokumentaciju ponaosob (zapisnike sa sednica, račune tj bankarske izveštaje itd) ili se to radi na skupštini stanara i na oglasnoj tabli?

Juce sam imao bas fino iskustvo sa mojim komsijama iznad.
Naime, svaki dan njihova mala deca (4 i 6 godina) skacu, jure, bacaju stvari, voze rolere po kuci, i mi sta cemo cutimo i imamo tolerancije jer su deca.
Prekjuce su em pravili buku ceo dan, em u vreme odmora od 4 do 6 uzeli da cekicaju i buse, i nama vise dopizdelo i otisli smo gore da se zalimo na buku.

Juce je komsija zvonio na moja vrata da mi se zali sto se mi njima zalimo na buku, i sto im zvonimo na vrata.
Da pomenem da mi smo se zalili 3 puta za godinu dana komsijama i to svaki put kada su prelazili sve moguce granice normale i krsili kucni red.

Elem, zalba je bila da mi nemamo razumevanja, da on njegovoj deci nece da brani i da mi stvaramo traume deci kada im zvonimo na vrata ili kada oni prave preveliku buku pa ja uzmem metlom cuknem 3 puta o plafon da se utisaju malo.
Na moje zalbe da ja po ceo dan slusam njegovu decu kako prave buku jer radim od kuce, njegov odgovor je da izadjem u kafic imam wifi pa da radim iz kafica, da on decu nece da izvodi napolje jer je hladno, i da on nece da ogranicava svoju decu da se igraju, da cu videti kada ja budem imao decu i da smo mi ispod njih nerazumni.

Raspravljali smo se preko pola sata na ovu temu u hodniku, gde on misli da ja moram da jednostavno prihvatim stalnu buku od njih jer ne zivim u kuci i da je to stambena zajednica, da ako mi smeta treba da se selim jer ja iznajmljujem stan a oni su svoj kupili.
Bilo je i raznih pretnji, prvo sa njegove strane a onda i sa moje, gde je on spominjao da ce mi zvati gazdu da se zali i traziti da se iselimo a ja da cu mu zvati komunalnu kada ne bude sledeci put postovao kucni red, jer i mi imamo pravo da nas niko ne budi u 7 ujutru nedeljom ili da slusamo njihovu buku u vreme odmora.

Ja sam mu rekao da ne zelim da njegova deca imaju traume, ali da ja osim da lupnem im gore ili dodjem na vrata nemam mehanizam da im stavim do znanja da prave preveliku buku, i onda smo se na kraju dogovorili da mi da broj telefona pa cu mu ja prvo javiti na telefon ako prave preveliku buku da ne bih "plasio decu i stvarao im traume".

Evo, zanimaju me komentari foruma sta raditi u ovakvom slucaju, jer iskreno slusam njegovu decu po ceo dan kako nekontrolisano prave buku i imam tolerancije sve dok ne preteruju (znaci 3 puta smo se zalili za vise od godinu dana i to svaka 3 puta kada krse kucni red) i on meni juce dolazi da se svadja jer mi njih stresiramo, oni smeju nama da prave buku ali mi ne smemo njima da zvonimo na vrata ili da lupnem metlom o plafon 3 puta da se deci stavi do znanja da previse prave buku.

Ako ti išta znači u Beču bi se oni traumatizovali, znam da Ja jesam jer sam bio nekoliko dana sa detetom kod drugara i da smo morali da ga kontrolišemo da ne pravi buku. Hotel zakon.

da on decu nece da izvodi napolje jer je hladno, i da on nece da ogranicava svoju decu da se igraju
Za ovo bih mu namerno zvao komunalnu, pre će biti da je njemu hladno da ih izvodi napolje, a ne njima.

Ali dobro da dam svoje mišljenje. Iako 2 godine nisam spavao zbog komšija i njihove dece (i dalje mislim da nisu normalni) opet razumevanje za decu dodje tek kada istu imaš. Decu je teško kontrolisati, posebno u tom uzrastu 4 i 6, mada ne znam zašto deca nisu u vrtiću. Deci je potrebno da se istroše inače kreće pakao noću oko spavanja ali i roditelji često puste decu da prave nekontrolisani haos samo da njih ne diraju. U principu po meni, treba i on biti malo strožiji prema deci, a i ti malo popustljiviji. Probaj prvo sa telefonom, pa ako ne ide onda druge mere. Samo znaj da ćeš i ti jednog dana dobiti decu i da nećeš moći baš da ih kontrolišeš kada će da plaču, kad će da se igraju, a ako živiš u zgradi sa lošom zvučnom izolacijom čuje se svaki šapat ali svakako on ne sme baš da pusti decu da rade šta hoće kada hoće, posebno zbog toga kako on kaže "živi u stambenoj zajednici".

Ко каже да дечија бука не смета, лаже, зна да буде изузетно иритантна, чак и гора од реновирања нпр!

ИПАК, увек сам у таквим ситуацијама себи рекао, само нека су жива и здрава. Буквално убедиш, истрипујеш себе да је све то супер, боље да се чује дечија игра, него да буде тишина. :ROFLMAO: Исто важи за журке рођења у стамбеним заједницама. Јесте, смета ми кад ми завија нека певаљка у 4 ујутру и чујем је 5 спратова горе. Пошто често радим ноћу десило ми се да изађем у току ноћи, бацим ђубре, сретнем пијаног комшију који слави рођење детета, извињава се, каже разлог. Само сам му добронамерно рекао да се надам да ће још 5 пута славити тако истим поводом. Надам се да никад нећу постати маторац-смарач за те ствари.

Наравно, људи су генерално неваспитани и бахати и без осећаја за друге. Имам срећу што су испод исто људи са малом децом. Никад ми се нису жалили, кажу да нас не чују, вероватно лажу, али им се често некад сам извиним кад их сретенем, иако пазим да не буде дивљања баш. Океј је куцнути кад се баш претера.

I Ja komšinici iznad kažem da ih ne čujem i naravno lažem :) deca su nam istog uzrasta. Generalno nam je cela zgrada puna dece (mala zgrada 12 stanova) pa samcima bez dece koji hoće tišinu nema spasa ali i dok nisam imao dece nisam pravio problem (iako sam realno trebao jer su jedne komšije baš zapustili malu decu) jer sam bio u fazonu bolje deca nego studentske žurke ili mrtva tišina.

Vrh