Šta je novo?

Upravljanje stambenim zgradama (stambene zajednice, kućni saveti, upravnici zgrada)

Au kako unakzena zgrada
1. nadogradnja i to se još vidi fasadna cigla
2.sklepan krov
3.odvratna pvc ulazna vrata
4.oluci koji samo što se ne dezintegrisu

Sta li radi taj upravnik
Sta li radi zavod
Sta li misle stanri

Au kako unakzena zgrada
1. nadogradnja i to se još vidi fasadna cigla
2.sklepan krov
3.odvratna pvc ulazna vrata
4.oluci koji samo što se ne dezintegrisu

Sta li radi taj upravnik
Sta li radi zavod
Sta li misle stanri
Izgleda da zgrada vecinski pripada gradu-drzavi ( sa 8 stanova od 14, zgrada i dvoriste), upravnik ne radi nista kao i prethodni od 1990god. nema svest o tzv. zajednickoj imovini, vise licni interes (smatra zgradu kao neki hologram koji je ok a svoj stan jedinu stvarnost). Original hrastova vrata su zamenjena sa "boljim" pvc kao i nadogradnja sa lepsim resenjem. Stanari smatraju da je zgrada odlicna samo treba zameniti vrata aluminijumskim, ne vide prece stvari niti ih zanima) Vlasnici sa 6 uknjizenih 1/1 su ocajni jer sve ove godine iskljucivo placaju popravke krova-fasade iz svog dzepa dok suvlasnici uzivaju i smeju se. Zavod ne znam sta radi i kako je dopustena nadogradnja , pvc vrata, dimnjaci-kamini (kamin na 12cm fi) i sve skupa.

A da vi lepo nađete 3 ponude, izaberete najbolju, sredite krov i onda podnesete tužbu protiv opštine za nadoknadu troškova.
Ne mogu oni da se smeju i da ih boli uvo, morate advokate uključiti, morate dizati frku, nema ništa na lepo u ovoj zemlji.
Ja za jednu palu banderu u bloku koju ne mogu da zamene od jula prošle godine ,ozbiljno razmišljam da iscimam komšije i zatvorim Bulevar Umetnosti, a kamoli da mi se zgrada u kojoj živim raspada.

A da vi lepo nađete 3 ponude, izaberete najbolju, sredite krov i onda podnesete tužbu protiv opštine za nadoknadu troškova.
Ne mogu oni da se smeju i da ih boli uvo, morate advokate uključiti, morate dizati frku, nema ništa na lepo u ovoj zemlji.
Ja za jednu palu banderu u bloku koju ne mogu da zamene od jula prošle godine ,ozbiljno razmišljam da iscimam komšije i zatvorim Bulevar Umetnosti, a kamoli da mi se zgrada u kojoj živim raspada.
Da bi dobili 3 ponude treba da imamo pismeni zahtev tj. plan s.z. ali mi jos nismo napravili prvu sednicu posto upravnik nije zakazao iako smo vise puta zahtevali usmeno i pismeno!? Napravio bi neformalni skup kucnog saveta bez zapisnika ili zahteva isl. Zahvaljujuci ovom forumu stvar je pocela da se resava,(veoma sam zahvalan na ucescu i trudu) juce je postavljena ograda i pocetak radova reparacije tj. obijanja delova fasade sklonih padu.

Prilozi

• IMG_20241009_091118.jpg
    IMG_20241009_091118.jpg
    300,8 KB · Pregleda: 70
  • IMG_20241009_091033.jpg
    IMG_20241009_091033.jpg
    168,1 KB · Pregleda: 69
Imam pitanje za lift, tačnije unutrašnjost. Farbali smo ga prošle godine, tačnije farbao ga je neki majstor-slepac akrilnom bojom koja se sad guli, plus imamo nekog nevaljalca koji dodatno grebe lift. Kako ovo najbolje rešiti, da li naći nekog ko radi farbanje kako treba ili postaviti neku drugu vrstu obloge unutra (ogledala, foliju ili slično)?

Foliju ce oguliti isti taj nevaljalac, ogledalo nece. Imaju i alu obloge neke koliko znam

Da bi dobili 3 ponude treba da imamo pismeni zahtev tj. plan s.z. ali mi jos nismo napravili prvu sednicu posto upravnik nije zakazao iako smo vise puta zahtevali usmeno i pismeno!? Napravio bi neformalni skup kucnog saveta bez zapisnika ili zahteva isl. Zahvaljujuci ovom forumu stvar je pocela da se resava,(veoma sam zahvalan na ucescu i trudu) juce je postavljena ograda i pocetak radova reparacije tj. obijanja delova fasade sklonih padu.
Mislim da ti ne treba, ali ajde ako ima neko vičniji pa nek kaže da li lupetam ili može tako da se uradi.
Ima šta je redovno održavanje, ima šta su hitne popravke npr da neko ne nastrada, za hitne popravke nije potrebna ni većina, nego se sprovode po hitnom postupku. ko što im ime i kaže.
Ako ste vi obaveštavali upravnika, vlasnike stanova i svi se oglušuju o vaše pozive, vas par možete sami tražiti ponude, odraditi sanaciju i onda tužiti stambenu zajednicu tj opštinu ili te likove koji žive u stanovima opštine za deo koji oni moraju da plate. To što niste upravnici, nema nikakve veze i to što nema većine isto nema veze. Ima veze ako se neko ozbiljno povredi ili nastrada od vaše fasada, onda vam svima zajedno ne bio u koži, jer zakon će i vas i te što se smeju i tog upravnika dohvatiti. Takođe i za krov, ako nekome gore curi i svi ostali se prave ludi, može stanar samostalno da skupi 3 ponude, odradi, plati i da traži nadoknadu od svih ostalih ili ih tuži i tu nema sa njihove strane neću ja da platim to nije moje, već ide izvršenje.
Samo nađite nekoga ko se razume u taj deo prava, da vam protumači i da smernice na koji način da se pokrijete i da krenu stvari da se dešavaju.

Mislim da ti ne treba, ali ajde ako ima neko vičniji pa nek kaže da li lupetam ili može tako da se uradi.
Ima šta je redovno održavanje, ima šta su hitne popravke npr da neko ne nastrada, za hitne popravke nije potrebna ni većina, nego se sprovode po hitnom postupku. ko što im ime i kaže.
Ako ste vi obaveštavali upravnika, vlasnike stanova i svi se oglušuju o vaše pozive, vas par možete sami tražiti ponude, odraditi sanaciju i onda tužiti stambenu zajednicu tj opštinu ili te likove koji žive u stanovima opštine za deo koji oni moraju da plate. To što niste upravnici, nema nikakve veze i to što nema većine isto nema veze. Ima veze ako se neko ozbiljno povredi ili nastrada od vaše fasada, onda vam svima zajedno ne bio u koži, jer zakon će i vas i te što se smeju i tog upravnika dohvatiti. Takođe i za krov, ako nekome gore curi i svi ostali se prave ludi, može stanar samostalno da skupi 3 ponude, odradi, plati i da traži nadoknadu od svih ostalih ili ih tuži i tu nema sa njihove strane neću ja da platim to nije moje, već ide izvršenje.
Samo nađite nekoga ko se razume u taj deo prava, da vam protumači i da smernice na koji način da se pokrijete i da krenu stvari da se dešavaju.
Jasno, potrebna je pravna procedura ali moze se dobti ubrzano ponuda
Zasto zivis i dalje tu?
Ima dobrih stvari koje pretezu, nadam se brzoj rekonstrukciji zgrade posto je takav plan. Imamo predivnu prirodu, sreca i radost, sve zgrade se ubrzano sredjuju, kraj pocinje da blista.

Hvala direktore, stambeno
resava dok stanari biraju ko ce da radi ako se dogovore.

Pozdrav svima, pratim i čitam ovu temu neko duže vreme i mislim da je od izuzetne koristi i važnosti i zato zavaljujem svim učesnicima na doprinosima istoj.

Imam više pravno pitanje.
Firma profesionalni upravnik je pre nekoliko meseci samoinicijativno objavila da podiže cenu za svoju uslugu, uprkos tome što je cena odredjena u ugovoru, a nismo potpisali novi uovor. Nismo ni ovaj tekući menjali. Jednostavno je firma-upravnik sama odlučila da podigne, a predlog za izmenu ugovora nisi ni uputili.
U priči sa komšijama sam stekao utisak da neki stanari plaćaju tu uvećanu cenu jer, kako kažu, ne mogu da se nadglasavaju sa njima, itd (mahom stariji ljudi). Meni je jasno da upravnik nema pravnu osnovu za povećanje cene i ja sam ih obavestio emailom o tome, kao i da ću nastaviti da plaćam shodno ugovoru koji je na snazi, a zatražio im da koriguju buduće račune. Oni to, naravno, nisu uradili, a nisu ni odgovor poslali.

Pomalja se smena upravnika (sporo, kao i sve ostalo, naravno). Valjda će se dogoditi dovoljno brzo, a do tada, ono što mene zanima je:

Koji je najbolji način da se to njihovo kvazipotraživanje od neovlašćenog povećanja cene pravno i u svakom smislu potpuno poništi?

Treba pogledati ugovor, do kada traje i da li postoji stavka da je dozvoljena izmena cene sa obaveštenjem unapred. Ukoliko je promena nastala pre par meseci sa obaveštenjem i Vi niste uložili žalbu/raskinuli ugovor/nastavili da plaćate po novim cenama mislim da se smatra da je produžen ugovor sa novom cenom. A možda su i samoinicijativno "potpisali" ugovor.

Da li je neko renovirao ravan krov?
Znate li kako se kreću cene?

Pokrenula se prica kod mene u zgradi.
12/20 ljudi prihvatilo, a onda par "povuklo" potpis.

Što se mene tiče terao bih zgradu na prinudnu naplatu ali reko da krenem lagano.

Da se nadovezem na svoje pitanje.

Koliki procenat zgrade treba da glasa za povecanje investicionog odrzavanja?
Negde vidim da treba 2/3, neko kaze vecina pa nisam vise ni ja siguran.

Kada se radi o renoviranju krova treba li 2/3 ili 50%?

Zavisi od opštine, pozovi i pitaj. Bitno je da znaš da je 50% ili 2/3 od aktivnih vlasnika stanova

Nema veze opština s tim, niti se oni za nešto pitaju.

Piše u Zakonu o stanovanju, član 44
Skupština stambene zajednice donosi odluke običnom većinom glasova prisutnih članova koji imaju pravo glasa po određenom pitanju, osim ako ovim zakonom nije drugačije propisano.

O raspolaganju zajedničkim delovima zgrade, poveravanju upravljanja profesionalnom upravniku i kreditnom zaduživanju stambene zajednice skupština stambene zajednice odlučuje većinom koju čine 2/3 ukupnog broja glasova.

Znači, dovoljna je obična većina prisutnih stanara za skoro sve osim ove tri stavke gore.

U pravu si, ovo je pod pretpostavkom da se radi npr preko GS ili se uzima kredit

Treba pogledati ugovor, do kada traje i da li postoji stavka da je dozvoljena izmena cene sa obaveštenjem unapred.
Pročitao sam ugovor: traje neodredjeno i nema ni slovca u vezi sa time da li se i kako se menja cena.
Ukoliko je promena nastala pre par meseci sa obaveštenjem i Vi niste uložili žalbu/raskinuli ugovor/nastavili da plaćate po novim cenama mislim da se smatra da je produžen ugovor sa novom cenom. A možda su i samoinicijativno "potpisali" ugovor.
Žalbu nije moguće podneti, jer je jedino obaveštenje postavljeno na oglasnoj tabli zgrade više od dve nedelje posle roka koji su postavili za to. To može da potvrdi veliki broj komšija.
Oladili su komšiju koji je zatražio da se primena odlioži dok ne prodju odmori i ljudi ne dodju kućama.

Eto, ja ne plaćam uvećanu cenu, ali neki komšija plaća. Je li onda prihvaćeno ili nije?

U vreme kada je stigao prvi uvećani račun, nisam bio tu. Bilo je vreme letnjih odmora i dobar broj komšija je isto bio odsutan.
Primedbu sam poslao sledećeg meseca, pre plaćanja prvog uvećanog računa, na email adresu koji piše na svakom računu.

Cekajuci Godoa : u gore prethodnim postovima problem odrzavanja tj. zgrade bez odrzavanja. Iako je poslat zahtev za hitnu intervenciju kod poplave u stanovima GS i dalje propusta, ne cini nista ili cak pogresno sanira tj, svi problemi ostaju isti ili se vremenom umnozavaju, zgrada se rusi. Moguce zato sto je na atraktivnoj lokaciji?

Ako se vi sami ne trgnete nece niko umjesto vas
Opcija 1 da uradite nešto
Opcija 2 da ostane kako je i sad
Opcija 3 da prodate stan investitoru
Kako je zgrada pod zaštitom
I vrvatno ne može da se gradi više nego je sad izgradjeno

Ako se vi sami ne trgnete nece niko umjesto vas
Opcija 1 da uradite nešto
Opcija 2 da ostane kako je i sad
Opcija 3 da prodate stan investitoru
Kako je zgrada pod zaštitom
I vrvatno ne može da se gradi više nego je sad izgradjeno
Opcija 1: sta mislite da se npr. uradi nekakav mural stilizovana Sutjeska i Neretvapa oko lucnog prozora pa kao slapovi-vodopadi, posto GS ne vidi problem tj. ne bi tu nista dirao. Opcija 2 : cekajuci Godoa. Opcija 3: veoma moguce, prodati po nizoj ceni.

Prilozi

• Snimak ekrana 2024-09-22 203937.png
    Snimak ekrana 2024-09-22 203937.png
    1,5 MB · Pregleda: 33
Da li je neko renovirao ravan krov?
Znate li kako se kreću cene?

Pokrenula se prica kod mene u zgradi.
12/20 ljudi prihvatilo, a onda par "povuklo" potpis.

Što se mene tiče terao bih zgradu na prinudnu naplatu ali reko da krenem lagano.
Ako curi nekom od stanara, nema neću.
Ako upravnik neće da podnese zahtev za ponudu, prijavite njega.
Ako se svi i dalje prave ludi, tri ponude, izabere se najbolja, uradi se krov i onda lepo se presavije tabak i tužba stambenoj zajednici i ide nadoknada troškova

Ako curi nekom od stanara, nema neću.
Ako upravnik neće da podnese zahtev za ponudu, prijavite njega.
Ako se svi i dalje prave ludi, tri ponude, izabere se najbolja, uradi se krov i onda lepo se presavije tabak i tužba stambenoj zajednici i ide nadoknada troškova
To sam i mislio, lepo se presavije pa tuzba za sz i kazni po treci put. Prvo su placali godinama odrzavanje koje nisu dobili, pa su kupili stanove i treci put platili svu stetu za tudju odgovornost.

Vrh