Šta je novo?

Upravljanje stambenim zgradama (stambene zajednice, kućni saveti, upravnici zgrada)

Ukoliko imate stavku održavanje zgrade na računu Infostana popravka brave spada u to redovno održavanje kao i zamena sijalica i tekuća popravka lifta. Malo stanara zna za to pa to zloupotrebljavaju neodgovorni upravnici kako iz redova stanara tako i oni profesionalni. Iz mog iskustva najčešće se kvare brave na vratima jer je to deo zgrade koji svi stanari koriste.

Nama je profi sve to naplaćivao iako nas održava GS. Izaberite upravnika iz redova stanara i rešite se bede.

Inače da pohvalim GS, stigle rešetke za podrumske prozore, kvalitetne, majstor top. Da znate da to možete definitivno da rešite preko Stambenog.

Izvinjavam se ako je već neko pisao o tome na ovoj temi, ali zanima me da li postoje investicioni krediti za stambene jedinice?

Određene stavke u održavanju stambene jedinice nisu nimalo jeftini, kao na primer, zamena lifta (ili 2 kao što je to slučaj u mojoj zgradi) pa me zanima da li takav proizvod postoji ili ukoliko ne, da li se neko susretao konkretno sa ovime do sad?

S obzirom da je zgrada useljena krajem 60-tih, početkom 70-tih, a oba lifta datiraju iz tog perioda, verujem da su već sad negde na kraju svog veka eksploatacije. Rade oba, nekad se kvare, nekad ne, ali trebalo bi razmišljati dugoročno o alternativama.

Starogradnju uvek sačekaju rekonstrukcija krova, lifta i fasade. Po meni je najboljji način da se odvaja novac u fond za investiciono održavanje, ali to treba da bude solidan novac i da se skuplja godinama. Ako nemate novca a problem je tu je Poštanska štedionica ali koliko vidim kredit uopšte nije povoljan.

Da li ima neko preporuku za zamenu interfona? U pitanju je mala zgrada sa 9 stanova. Sviđaju mi se oni Elfon interfoni, dobro im je osvetljenje plus imaju integrisani čitač tagova i kartica.

Ovako izgledaju
WhatsApp Image 2024-07-30 at 01.20.27_d8b146f0.jpg

Zna li neko da li zamena stakla na ulaznim vratima armiranim staklom potpada pod GS?Napominjem da nije puklo staklo,samo je izlepljeno raznim glupostima koje ne mozemo da skinemo i prilicno je tanki,pa vrata odzvanjaju prilikom svakog otvaranja.

Zvuči kao da se radi o jednoj firmi preko koje je profesionlani upravnik izvukao novac više zgrada na Bežanjskoj kosi i Novom Beogradu. Nadam se da grešim.
Već kada je saradnja postala otežana i kada je profesionalni upravnik prestao da održava sastanke je bila crvena lampica da trebate da ga smenite, ali ne krivim vas jer zlonamerni profesionalni upravnici idu na neslogu stanara.

Jedina institucija koja kontroliše rad profesionalnih upravnika je sud čast Privredne komore Srbija koja je zadužena za licenciranje profesionalnih upravnika. Stanarima su vezane ruke jer jedino ovlašćeno lice stambene zajednice može da ima pristup računima. Naravno, da je upravnik radio kako treba imali bi pristup i finansijske izveštaje na mesečnom nivou. Uvek postaje mogućnost tužbe sudu, ali nadam se da to nećete morati da radite. Pišem ti detaljno u privatnoj poruci.
Evo da podelim na ovo i svoje iskustvo. Mi smo u kompleksu imali jednog prof. upravnika koji je ujedno bio i komšija. U početku je radio ok, postojao je neki protok informacija i sl. Međutim od korone kreću kola nizbrdo- problemi se gomilaju, nema sednica, niti informacija kako se novac troši i raspolaže zajedničkom imovinom.
Nas par smo od 2022. godine pokušali laganim, pa sve većim pritiskom da promenimo situaciju, ali bezuspešno. Procedure nisu poštovane, nijedan zapisnik sa malobrojnih sednica nismo imali niti uvid u brojčano stanje.
Onda sam oformio veber zajednicu sa stanarima umom ulazu (SZ našeg ulaza) i kroz nju smo izvršili interni izbor kandidata za novog prof.upravnika, potpuno demokratski. Nakon toga sam sastavio punomoćja na moje ime za glasanje na sednici za razrešenje starog i izbor novog upravnika (sa punim tekstom odluke) i ubacio po poštanskim sandučićima komšija na potpis. Po potpisu punomoćja ubacivali su isto u moje sanduče, i kada smo skupili 2/3 ukupnog broja punomoćja posebnih delova inicirali smo i na kraju sami zakazali sednicu, na kojoj smo smenili prof.upravnika. Za sada nismo utvrdili malverzacije, ali je prethodni baš loše upravljao SZ-om.
Prikupljanje punomoćja je trajalo oko 3 nedelje u zgradi od 58 posebnih delova.

Zna li neko da li zamena stakla na ulaznim vratima armiranim staklom potpada pod GS?Napominjem da nije puklo staklo,samo je izlepljeno raznim glupostima koje ne mozemo da skinemo i prilicno je tanki,pa vrata odzvanjaju prilikom svakog otvaranja.

Možda odzvanja jer je propao git. Ne verujem da će vam staklo menjati jer je puno nalepnica, da je puklo promenili bi.

Mi imamo ponudu od SBB-a da nam rade novu instalaciju jer je stara propala, znači već imamo SBB samo bi vukli kablove nanovo. Jel mi treba saglasnost SZ kao da se uvodi po prvi put? Sastanak ću svakako organizovati, nego u slučaju da nema kvoruma da znam šta i kako.

Pa to je samo zamena instalacija koje već postoje moze se povede pod redovno održavanje jedino što mora da se vuče i po stanovima ponovo
To staklo armirano silikonirajte učvrstite a nalepnice se očiste ima firmi koje to rade

Ne mora ponvo po stanovima, samo ide novo od bandere i vertikalno po zgradi do kutija i od kutija su postojeće instalacije do stanova. Šta onda, ne moram uopšte da pravim sednicu?

To je po meni redovno održavanje instalacije od strane pruzaoca usluge to ako da sazivate sednicu za redovno održavanje lifta

Po sbb nije, sad sam pričala sa njima. Kao buše se podesti pa mora saglasnost jer ako neko izađe da se buni on obustavlja radove.

A sto ne provlače novu instalaciju samo na mestu postojeće
Vec buse nove rupe i sve ispočetka
Oce ukidati staru instalaciju

Ne može, stara je provučena kad se zidala zgrada, kuda ide telefonski kabl u zidovima, nemoguće je. Zgrada ima 3 ulaza, glavna razvodna kutija je u nečijem stanu tj zazidanom delu hodnika a kabl ide od ulaza do ulaza podzemno. Ovako je bolje, sve novo ide i sa bandere, bićemo kao ulaz nezavisni. Održala sam sednicu, dobila većinu, sve je rešeno.

Ako se samo snima u zajedničkom prostoru zgrade sve pare idu na račun sz
Ako se snima u nečijem stanu dio para ide sz obično izmedju 25 i 30% od iznosa
Razlog snimanja traju cesto po više dana
Uvek uzurliraju deo hodnika lift se više koristi
Često i parking i plato ispred zgrade za vozila tehnike agregat itd...

Evo pitanja od miliona evra. Kako rešiti problem u starogradnji gde se ne zna kojem stanu pripada koji podrum?

Nisam najbolje objasnio, da postoji dogovor ne bi bio problem. Ovo je nažalost klasičan slučaj kada stanari nisu složni i nekoliko komšija je zauzelo po više podruma pre više decenija. Problem je što u ugovorima za stanove nije navedeno da pripadaju i podrumi već se to podrazumeva što u praksi pravi problem.

Vrh