Šta je novo?

Upravljanje stambenim zgradama (stambene zajednice, kućni saveti, upravnici zgrada)

Ovako izgleda mesečni račun, stavka po stavka, sve lepo objašnjeno
Ako na Vašem računu nema stavke upravnik nadoknada ili Vam tu istu uslugu ne naplaćuje posebnom uplatnicom, onda je pronevera.
Pogledajte prilog 169981
ovo je racun koji ocito ispostavlja PU ,profesionalni upravnik
Mi imamo racun od Informatike na kojem su razne stavke.Pored raznih stavki ima Stavka za ciscenje- 400 din, pa ima i stavka za prihod stambene zajednice- 800 dinara (nista dodatno, na primer dal 300 ide za nju a ostatak na investiciono i tekuce odrzavanje)
Nikakvu ona nama posebnu priznanicu nije davala.
jasno je nama da je ona na sastanku rekla da ne prima nadoknadu a potom ubrzo se na izvestaju pojavi stavka torskovi uprave 300,00 dinara na godisnjem nivou - 64800 , pa jel ona mogla taj novac da skida sa racuna i tek tak oda ga pravda tom stavkom ? Ako recimo je falsifikovala potpise i sacinila odluku skupstine stanara (posto niko ne zna da ona prima naknadu a i na sastanku bi neko rekao da ona prima kada smo je licno upitali) jel onda mogla onda da od tih 800 prosto oduzme mesecno sebi po 300 dinara, bez ikakvog drugog pravdanja?
Mora postajati targ o obaveznom zdarvstvenom osiguranju pa ne ide to tek tako -"eto ja cu Vam uzeti 64800" tek tako?
 
Poslednja izmena:
500 rsd je malo za tek i inves., samo je tekuće u NS 400+ dinara. Koliko sam video, Vi nemate razdvojene fondove za tek i inv., ona nalogom skida iz oba fonda, što ne sme da se radi. Sam izveštaj i način vođenja finansija, je po principu pre 2017 god.
 
;)500 rsd je malo za tek i inves., samo je tekuće u NS 400+ dinara. Koliko sam video, Vi nemate razdvojene fondove za tek i inv., ona nalogom skida iz oba fonda, što ne sme da se radi. Sam izveštaj i način vođenja finansija, je po principu pre 2017 god.
nije 500 nego 800 se nama skida preko informatike. E sad sto je ona sebi odvojila ( bez odluke stanara) i skinula 64 800 godisnje (300 po stanu mesecno) to je nesto drugo. To je muljaza. Jer je rekla na sastanku skupstine stanara 24.04. tekuce godine da NE PRIMA NIKAKVU NAKNADU ZA POSAO UPRAVNIKA ZGRADE. pa je to stavila na finansisjski izvestaj da bi pokrila bilo kako novac koji je ocito podigla, trebalo joj je bilo kakvo pokrice. Ili ima odluku stanara za koju niko ne zna (jer ne bi pred njima odgovorila da NE PRIMA NADOKANDU i jos su to oni potvrdili da ne prima) a to znaci da ju je sastavila i ispotpisivala umesto njih i prilozila.

da, nemamo nista razdvojeno. kazem Vam radila je sta hoce, moglo joj se takva joj je bila klima tj personaliti stanara u zgradi, namestilo joj se idealno.

I onda neko prica kako su PU upravnici iskljucivo los izbor a kada mi sami upravljamo zgradom to je idealno i najbolje?
Pa nije, daleko je od toga u nekim slucajevima. Svugde ima dobrih i losih preduzeca (bez obzira na delatnost), tako i dobrih i losih PU. Samim tim ima i dobrih i cestitih upravnika iz redova stanara a ima i ovakvih slucajeva teskog lopovluka i muljanja, i nije jedina. Znam za jos nekoliko slucajeva, jedan od toga je u NS na Limanu 3, bio je upravnik , muljao sa novcem pokrivao svoj kredit i uglavnom je nekako on prodao stan i pokupio se na brzinu krisom ostavio ih zapanjene . Saznali su da su u velikom problemu i bez novca te da ih je odstetio veoma dobro.
Na kraju je to morao da vrati. Pronasli su ga. Na zalost puno je takvih primera. Dakle kolko ima losih PU tako ima losih upravnika i iz redova stanara. Isto tako ima i dobrih i cestitih na obe strane, kao i sve u zivotu.

Dakle stambene zajednice su deo drustva i one su deo naseg drustvenog stanja, koji je odavno stekao epitete cirkusa. Tako ima svasta i u stambenim zajednicama. Ne treba se plasiti PU , jer sa njima ste bar na cisto da nece biti ekipe koju je upravnik iz redova stanara oformio oko sebe , vec ako vam se ne bude svidjao rad PU prosto ga smenite. Za njega vas nece vezivati nikakve ekipe starih bakica kojima mozete prodavati maglu kao sto to radi nasa upravnica , koja je sad na "bolovanju" tri meseca i ako redovno hoda , vozi auto ...Samo NE MOZE DA ODE do banke po izvode i pokaze nam sve promene na tekucem racunu :) Ali, pokazace, morace...
Inace te izvode ima na svom mailu u elektronskoj formi, kao i svi , jer je i rajfajzen banka potvrdila da njoj kao i svima svakog meseca dostavljaju listing tj izvode za prethodni mesec... :)
 
Poslednja izmena:
Mi imamo racun od Informatike na kojem su razne stavke.Pored raznih stavki ima Stavka za ciscenje- 400 din, pa ima i stavka za prihod stambene zajednice- 800 dinara (nista dodatno, na primer dal 300 ide za nju a ostatak na investiciono i tekuce odrzavanje)
na ovaj deo se odnosio moj odgovor, po ovome vama je fond investicioni prazan, ako procentualno računamo odnos tek/inves u tih 800rsd. I pohvala na račun SZ, svi izmirujete obaveze na vreme.
Moja muka danas, zbog ne odgovornih stanara, koji puštaju svakog u zgradu, već 4put im se neko uneredi u hodniku podruma. Brava radi, interfon radi, kamere rade, al sve to je nedovoljno, a bune se jer ih svako čišćenje toga košta po 5000 rsd.
 
na ovaj deo se odnosio moj odgovor, po ovome vama je fond investicioni prazan, ako procentualno računamo odnos tek/inves u tih 800rsd. I pohvala na račun SZ, svi izmirujete obaveze na vreme.
Moja muka danas, zbog ne odgovornih stanara, koji puštaju svakog u zgradu, već 4put im se neko uneredi u hodniku podruma. Brava radi, interfon radi, kamere rade, al sve to je nedovoljno, a bune se jer ih svako čišćenje toga košta po 5000 rsd.
da ona sebi nije uzimala tih 64800 godisnje (za sta je rekla da ne prima nadoknadu) onda bi imali tih 800 dinara, pa bi moglo 400 na odrzavanje a investicioni fond takodje 400

defintivino ne skida po zakonu
 
Ja sad nemam uvid u vase stanje, 455 rsd minimalno tekuće po stanu, dok se invest plaća po m² stana, gde je za zgrade od 20 do 30 god starosti, 7.8 rsd po m².
 
Oduzeti licencu, udariti ogromne kaznee i poslati ih na društveno koristan rad.
Onima koji to zasluzuju, svakako da.
Ali isto tako kazniti i upravnike iz redova stanara koji to zasluzuju.

Nasa je kuma u jednoj visespratnici (do 15 spratova) bila predlozena i postavljena za zamenika upravnice iz redova stanara. Vrlo brzo je sama dala ostavku jer je posumnjala da tu nisu cista posla i da je bolje da se povuce, kako se njeno ime ne bi kaljalo...

Imaju i reklamu ogromnu svetlecu na zgradi, dakle imaju i lepe prihode sa strane, plus sto su zajednica od oko 70 i kusur stanova...
 
Poslednja izmena:
Kada sam vec spomenula zgradu u kojoj zivi nasa kuma. U pitanju je vise spratnica, 13 spratova. Na spratu po 5 ili 6 stanova. U samom prizemlju zgrade sa jedne strane nalazi se mesara AD Backa a sa druge strane na prizemlju zgrade market univerexporta , po slobodnoj procenio od 150 do 200 m2
Imaju ogromnu svetlecu sto bi rekli sljastecu reklamu na ivici zgrade u vertikali koja pokriva sve do 13 sprata . Kolika je tu mesecno samo renta od svega toga? Pa i pored toga svaki stan mesecno odvaja 1500 dinara za stambenu zajednicu (tekuce, investiciono...) Oni i pored sigurno odlicne rente mesecno odvajaju po 1500 dinara po stanu a ima preko 75 stanova sigurno...
Upravnica je iz redova stanara. Kuma je kratko bila na duznosti zamenika i odlucila je da napusti tu funkciju , veoma brzo. Ne zeli da se njeno ime i obraz ukaljaju. Ostavka je ocito razlog zbog ocite sumnje da tu nije sve kako treba...

A kako bi i bilo ? za takvu zgradu sa tolkom rentom i primanjima od velikog diskonta, mesare, pa ogromne svetlece reklame koja se vidi daleko plus sto je maltene u sirem centru grada na idealnom mestu, je potrebno rukovodece telo od bar pet sest clanova ako ne desetak... Kako ne bi bilo mahinacija, i alavosti jer moramo priznati tu je renta povelika i iskusenje upravnika je ocito...
Neko ce reci tu bi profesionalni upravnik sav taj novac uglavnom sebi prisvajao ili bar dobar deo... a ko kaze da to nece ciniti neko iz redova stanara? Zasto ne bi? Jel to sto je iz redova stanara znaci da je automatski i posteniji od nekoga ko je odlucio legalizovati taj posao otvoriti firmu i baviti se time profesionalno? Naravno da ne znaci.

Mi smo zemlja sa mnogo kriminalnih radnji i lopovluka, na zalost kao drustvo smo u celini na dnu priznali ili ne... Sve je dakle, individualna stvar. Treba ih jednostavno proveravati, profesionalne i ove nase iz redova stanara. Traziti na uvid promene na racunu, potom izdatke i onda uvideti ima li tu mahinacija tj nenamenskog trosenja sredstava. Ako ima, molim lepo, do vidjenja i da se ne ljubimo. Naravno uz prijavu nadleznim organima.
 
Čisto sumnjam da je poslovni prostor u vlasništvu SZ. , a kao zakupci samo plaćaju tekuće i investiciono.
 
Ili da ae uvede zakon kao u eu da ovakve zgrade moraju da budu odrzavane tj sve zgrade da moraju da se odrzavaju... I onda se napravi selekcija ko gde moze da zivi...sto je po meni normalno
 
Podrzavam taj zakon Saša. Problem je što niko od političara ne sme da se osudi za taj zakon pošto brkas svakom gradjanu duboko u džep. A.svi znamo kada narodu na Balkanu oduzimas pare faktički znaci gubiš veliki broj glasova a možda i vlast. Balkanci ne shvate da je to za dobrobit svih građana pošto se smanjuje rizik da neko bude utepan sa nečim što pada odozgo sa fasade.
 
Mozda bi trebalo da krenu polako kao što su uradili sa klimom. U toku od nekoliko godina klime treba da budu ugrađene unutra. Tako mozda i sa fasadom. Vlasnici stanova zgrada moraju da kažem u periodu od 2 godine da srede zgradu i krov.
 
Ili da ae uvede zakon kao u eu da ovakve zgrade moraju da budu odrzavane tj sve zgrade da moraju da se odrzavaju... I onda se napravi selekcija ko gde moze da zivi...sto je po meni normalno
To bi znacilo raseliti 80% ljudi iz centra grada… i zameniti ih nekim novim stanarima…

Moglo bi se pprediti jedino sa svetskim ratovima…
 
Mozda bi trebalo da krenu polako kao što su uradili sa klimom. U toku od nekoliko godina klime treba da budu ugrađene unutra. Tako mozda i sa fasadom. Vlasnici stanova zgrada moraju da kažem u periodu od 2 godine da srede zgradu i krov.
Uvući spoljnu jedinicu klime u terasu i presvući oljuštenu fasadu staru 70 do 100 godina nije baš da isto košta.
 
Pa valjda i jeste uvođenje upravnika uvod u tu priču. Zajedno sa tekućim i investicionim održavanjem. Zbog kojekakvih idiota kojima nikad ništa ne treba, samo da ne daju smrdljivih hiljadu dinara, odluke se sprovode ako je 2/3 stanova ZA. I posle se tebi odbija kroz račun za infostan, pa ti idi šali se infostanu što nećeš da se uradi fasada.

A tekuće i investiciono održavanje ide u zajedničku kasu, odakle bi trebalo da mogu svi da zahvataju. Na primer 10 hiljada zgrada uplaćuje i ima neke pare koje stoje na računu njihovom, ali ih ne troše. Umesto da stoje, infostan preusmeri onome ko hoće da uradi termoizolaciju, i umesto da podignu kredit, njih infostan beskamatno kreditira, pa im kroz račune za infostan uzima na rate. Zgrada A i dalje ima na saldu svoje pare, ali je infostan iskoristio njene pare da pomogne zgradi B, pa će isto tako pomoći i zgradi A, kad joj zatreba.

Ne znam da li je to zaživelo, ali to je neka šema kako bi trebalo da funkcioniše. Mada znajući naše ljude, ne mogu da se dogovore da l da budu ulazna vrata zaključana ili otključana, a ne da l će da rekonstruišu zgradu.

Pre 5-6 godina nisam mogao da objasnim ljudima da im se više isplati da uzmu kredit za energetsku efikasnost da srede zgradu nego hajdučija da svak za sebe radi pa ima sedam varijanti prozora, 8 klima, svaka okačena "gde mi bilo zgodno", i slično. Kako može da bude jeftinije na kredit nego da platim sam? Pa zato što nije potrošački kredit, nego namenski, to je bilo još pre ovih subvencija za energ. ef. i uzme zgrada kredit na 3 godine npr. i banka joj vraća 40% odmah, u kešu, na kamatu od 3-4 posto zaboravio sam sad, ali mnogo manje nego što su sad. I za tri godine vratiš glavnicu plus 10 posto a dobio si glavnicu plus 40 posto i rešio problem sad, a ne za 3 godine, i izbeći ćeš inflaciju i skok cena svega, što je i došlo kasnije, jer što duže čekaš, skuplje je, i kasnije uživaš u tome što si odradio. Da ne pomisli neko kako su banke velikodušne, povraćaj nema veze sa bankom, nego je EU podsticala energetsku efikasnost, i davala je 40%, a banka je davala kredit, i uzimala sa kamatom.

Džabe, nema Boga da uklavire.
 
Par postova zadnjih treba u temu o održavanju zgrada @Igor samo da ponovi ljudi i dalje mešaju GS i infostan da ponovim infostan vrši samo naplatu za procenat to i nista vise
 
To bi znacilo raseliti 80% ljudi iz centra grada… i zameniti ih nekim novim stanarima…

Moglo bi se pprediti jedino sa svetskim ratovima…
Sto bi znacilo da tih 80 posto ljudi nisu spremni da zive u centru...ziveti u centru znaci ima svojih prednosti a to i kosta...to mi je isto kao kad bi neko rekao hocu noc porshe al nemam para
 
Problem je što ljudi na silu žele da porede centar Beograda sa centrom nekog zapadno evropskog grada, za šta nema ni najosnovnijih uslova.
 
Pa sa cim treba da se poredimo...valjda treba ici ka boljem ne ka losijem???nekako je prirodna selekcija da ljudi sa parama zive u boljim krajevima...
 
Od 1993. godine zgrada je bez legalno izabranog predsednika,2016.godine uspevamo da izaberemo upravnika iz redova stanara iz ulaza,ali taj nastavlja sa nezakonitom delatnošću uperenom protiv većine,iako ga zakon o Stanovanju i održavanju stambenih zgrada obavezuje na suprotno.
Finale je 2022.godine kada on i grupa oko njega dovode u roku od 11 dana u letnjem periodu (avgust-septembar) profesionalnog upravnika iz firme Pro Upravnik,bez potpisa to jest saglasnosti 2/3 vlasnika stanova u ulazu,tada potpuno nezakonito počinje pljačka uz pomoć dela državnih institucija !
Smrt našeg komšije i raspadanje tela danima u stanu pokazali su svu beskrupuloznost tih ljudi koji su tek nakon 2 dana poslali čoveka iz firme kako bi uz svedoke prisustvovao otvaranju vrata.
Smrt su iskoristili kako bi profitirali i uz čišćenje ulaza od 73.000 dinara naplatili i zamenu cilindra na vratima 15.000 dinara a dezinfekciju i dezinsekciju je veliki znak pitanja kako i da li su uopšte uradili !?

Evo kako je ulaz očišćen za tu sumu a nije čak ni dezinfikovan što je
bilo moguće za 23.000 dinara.

 

Prilozi

  • 20230824_194157.jpg
    20230824_194157.jpg
    81,7 KB · Pregleda: 149
  • 20230824_194143.jpg
    20230824_194143.jpg
    75,9 KB · Pregleda: 151
Poslednja izmena:
Vrh