Šta je novo?

Upotreba ћирилице i latinice

Свака позитивна дискриминација ћирилице је добродошла...На туристичким дестинацијама испод натписа на српском(ћирилици) треба да стоји енглески, немачки, руски, мандарински...
У местима где су мањински народи значајно заступљени свакако испод натписа на српском(ћирилици) треба да стоји натпис на језику мањина...

Не видим нигде разлог да стоји натпис на српском(латиници)...нити један једини разлог...
Па и натписи реклама,што да не, увести и ту позитивну дискриминацију, мањи порез на ћирилицу па коме је стало да буде фенси натпис на енглеском нека плати :sesir:

Ja bih otišao dalje. Reklame na ćirilici ne bih oporezivao.

...i svi koji pismene i maturske radove pišu na ćirilici, dobijaju ocenu više.

Hoće li i naziv kompanije "Air Serbia" biti ubuduće ispisan na ćirilici?

I dan danas se prave greške kada u medijima "Air Serbia" prevode kao "Er Srbija". Ako se Serbia prevodi kao Srbija, onda Air treba da bude vazduh, ili Vazdušna Srbija, suprotno tome ispravnije je prevesti kao "Er Serbia", onako kako se čita na Engleskom jeziku.

Elem, povodom oporezivanja odnosno kažnjavanja zbog neupotrebe ćiriličnog pisma, smatram da AP Vojvodina treba da bude izuzeta iz tih zakona zbog svojih istorijskih, kulturoloskih i ekonomskih razloga.
Na teritoriji AP Vojvodine zakonom postoji šest zvaničnih jezika: Srpski, Mađarski, Slovački, Rusinski, Rumunski i Hrvatski, koji su jednaki u službenoj upotrebi.

Па не видим зашто би била изузета Војводина..свакако треба да буду заступљени сви језици мањина и у Војводини и било где другде у Србији.
Поента је да српски језик и ћирилица буду први као званичан језик...и да се то уреди законом...па онда у Прешеву или Новом Пазару не би имали варијанту да је први језик албански или бошњачки(латиница) а други језик српски али опет латиница јер су на ћирилицу очигледно алергични...
Иначе ја имам неки утисак да се у Војводини чак више него у другим деловима Србије користи и поштује ћирилица...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=556751#p556751:a0ib16jg je napisao(la):
Banatlija » 03 Авг 2018, 14:18[/url]":a0ib16jg]
Elem, povodom oporezivanja odnosno kažnjavanja zbog neupotrebe ćiriličnog pisma, smatram da AP Vojvodina treba da bude izuzeta iz tih zakona zbog svojih istorijskih, kulturoloskih i ekonomskih razloga.
Na teritoriji AP Vojvodine zakonom postoji šest zvaničnih jezika: Srpski, Mađarski, Slovački, Rusinski, Rumunski i Hrvatski, koji su jednaki u službenoj upotrebi.

Нема потребе ни за каквим изузецима. Сви језици мањина нека се пишу својим матичним писмом, а српски језик својим - ћирилицом. Не видим у чему је проблем, осим ако неки припадник националне мањине изричито не жели да користи ћирилицу из неких разлога који немају никакве везе са правима националних мањина.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=556727#p556727:a0ib16jg je napisao(la):
Mel » 03 Авг 2018, 13:24[/url]":a0ib16jg]...i svi koji pismene i maturske radove pišu na ćirilici, dobijaju ocenu više.
Матурски и писмени радови су спадају у јавну употребу, тако да не видим уопште простор за употребу латинице у том контексту.

Naj pravednije bi bilo da se i sa tim pitanjem izadje na referendum pa neka narod odluci.
Kad se vec referendum sve cesce pojavljuje kao popularna i najdemokratskija opcija. Kao Svajcarci.

Ako mislite da će država forsiranjem i nametanjem ćirilice da dovede manjine u red i spreči širenje raznih izmišljenih/stranih jezika i nacija na području Srbije (bosanski, šiptarski, itd...) onda se grdno varate. To su dve sasvim odvojene stvari.
To je kao kad bi država koristila Migove za potrebe zaprašivanja komaraca. To su dve sasvim različite stvari, dva savim različita problema koji zahtevaju dva različita rešenja.
Bosanci i šiptari će nastaviti da teraju po svome. Njih baš briga dal će na tendi da im stoji ''Market'' ili ''Маркет''. Neće ni jedno ni drugo. Stajaće ''Dućan''. (ili koji već turcizam koriste, nije ni bitno...)
A taj problem se ne rešava mrtvim slovima na papiru i rečnicima nego mnogo opsežnijim potezima i merama države. Al to je već druga tema.
Sve u svemu, garantujem da šipce u Preševu i VećeTurkeOdTuraka u Pazaru apsolutno briga dal Beograd kaže jel se piše latinicom ili ćirilicom. Njih za početak baš briga šta Beograd uopšte kaže.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=556751#p556751:3q4tpe46 je napisao(la):
Banatlija » Pet Avg 03, 2018 2:18 pm[/url]":3q4tpe46]Hoće li i naziv kompanije "Air Serbia" biti ubuduće ispisan na ćirilici?

I dan danas se prave greške kada u medijima "Air Serbia" prevode kao "Er Srbija". Ako se Serbia prevodi kao Srbija, onda Air treba da bude vazduh, ili Vazdušna Srbija, suprotno tome ispravnije je prevesti kao "Er Serbia", onako kako se čita na Engleskom jeziku.
To nije greška već sloboda prevodioca. Sprski pravopis dozvoljava određenu dozu slobode prilikom prevođenja stranih naziva. Baš zato da ne bi ostajali besmisleni prevodi poput ''Vazudšna Srbija''.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=556795#p556795:3q4tpe46 je napisao(la):
Banatlija » Pet Avg 03, 2018 3:52 pm[/url]":3q4tpe46]Naj pravednije bi bilo da se i sa tim pitanjem izadje na referendum pa neka narod odluci.
Kad se vec referendum sve cesce pojavljuje kao popularna i najdemokratskija opcija. Kao Svajcarci.
Po meni sasvim korektan predlog.

Banatlija":1v99b1dp je napisao(la):
Naj pravednije bi bilo da se i sa tim pitanjem izadje na referendum pa neka narod odluci.
Прво пише се заједно, дакле "најправедније". Друго, не би било ни најмање праведно у овим околностима када је преко пола века спровођено лагано убијање ћирилице. Прво макар 50 до 100 година доследног спровођења мера попут ових које су у припреми, па онда можда... Ако буде било потребе.

Zašto ne bi bilo pravedno?
Ako narod izađe, glasa, kaže svoj stav o tome i da do znanja za koju je opciju, šta ti je u tome nepravedno? Pa gde ćeš pravednije i demokratskije rešenje od toga?

A ne razumem to ''pa nije pravedno sad da se glasa o tome kad se izmenila svest''. Pa kako bi ti, da vratimo vreme u 1800. pa da onda glasamo?
Pa tako su Ameri 1964. mogli da kažu ''eee nećemo sad da glasamo o ukidanju Segregacije, jer se 50 godina radilo na njenom ukidanju i njenom iskorenjivanju iz svesti građana.'' Pa ne razumem, kad onda da glasaju... ?
Glasa se ovde i sada. Glasa se za sadašnji trenutak, u skladu sa onim što sadašnji narod želi. Šta je bilo, šta će biti, šta bi moglo da bude... to je u kontekstu glasanja sasvim irelevantno. Kad glasač ide na glasanje, od njega se očekuje da iznese njegov stav o datoj temi u sadašnjem momentu i u sadašnjim okolnostima.

Управо си и сам рекао. Недостатак свести о пуним последицама такве одлуке. Одлука да се укине сегрегација је последица сазреле свести. Овде тога нема.

Dal je to zbog sazrele svesti, naivnosti, kampanje, stranog uticaja ili čega god, to je nebitno. Mislim nebitno u očima prava, zakona i politike. Suština je u tome da ako narod izađe na ulice i u većini kaže ''želimo to i to'' onda to treba da se (is)poštuje.
Savršeno je irelevantno zbog čega je do toga došlo. Bitno je šta narod želi i kako je glasao. Ako narod glasa da se latinica stavi u drugi plan, ja ću to ispoštovati. Ako narod glasa da latinica treba i može da bude ravnopravna sa ćirilicom, ja ću to ispoštovati. Šta bi bilo kad bi bilo, šta je moglo a nije, šta će biti ako bude ovako al ne bude onako... to mene ne zanima. Ni mene a ni Ustav, ni RIK, ni vlast, a vala ni druge u narodu.

Народ је рекао своје садашњим Уставом, тачније мислио је да је рекао, а онда су се душебрижни бранитељи "демократије и једнакости" досетили како наводно службена није исто што и јавна употреба и тиме успевали до сада да изигравају тај исти Устав. Сада томе, надам се, долази крај.

Ja bih mnogo više voleo da dođe kraj političkoj koreknosti i ''social justice'' idiotarijama koje su obeležile prethodnih 10 godina, i to širom planete. Po meni je to daleko veći problem i opasnost, kako za svet, tako i za Srbiju, nego ''Market'' umesto ''Маркет/Продавница'' na tendama i izlozima.

A mogli bismo da se pozabavimo i pomenutim problemom separatista i odmetnutih krajeva zemlje koji bi da unutar Republike Srbije stvaraju svoje posebne države i nacije.
To, korupcija, nepostojanje institucija, krivosuđe, odumiranje sela... sve su to mnogo gori i veći problemi nego ''Market'' na tendi i izlogu.
Zapravo, kad bih sastavljao listu aktuelnih problema i opasnosti, prvo bi išlo jedno 100 drugih stavki pa tek onda na 101. mestu po urgentnosti bi se možda našao problem opadajuće popularnosti ćirilice.

Ја не видим никакву несагласност између те две борбе. Напротив. Исте снаге заступају и политичку коректност и лажну равноправност писама. Конкретно у Србији, борба за ћирилицу је и један вид борбе против те светске немани.
О томе сам већ писао када сам рекао да је код нас избор писма такође и политички чин.

To nije tačno. To što npr jedna Nataša Kandić zastupa i političku korektnost, a pritom se gnuša svega srpskog pa i ćirilice, ne znači da svako ko zastupa jedno od ta dva, zastupa i ono drugo. Na kraju krajeva, popularnost ćirilice je ovde počela da opada još mnogo pre, još pre Drugog svetskog rata čak. Naravno ne toliko naglo, ali je još tada počeo upliv stranih izraza i imena. Tako da ni ona teza da su nam sve to zli komunisti zakuvali i pokrenuli ne pije baš vodu.

Inače da dodam na prethodni post - na mom spisku urgentnih problema i stvari koje treba uraditi, čak bi se i ukidanje ovog sadašnjeg Grba Srbije i vraćanje onog prethodnog (sa orlovima a ne papagajima) našlo na višem mestu nego ovaj problem ćirilice.
Meni je bukvalno veći i urgentniji problem to što se na svim našim zastavama, sem onima koje koriste Vojska i MO, vijori papagaj umesto orla, nego to što na privatnom izlogu radnje piše ''butik'' umesto ''бутик''.

Све је то у међусобној вези и утиче једно на друго. Писмо је нешто што је свакодневно у очима, а самим тим и у умовима и срцима свакога од нас. Непорецива је чињеница да свако од нас доживљава на један начин када види натпис "Србија" а на други када види "Srbija". А са већом употребом ћирилице свакако ћемо постати и бар мало мудрији и опрезнији у коришћењу страних речи и израза. Не одмах, али временом. Па ћемо се онда, зашто да не, и са много већом пажњом односити према свим другим националним симболима укључујући и грб.

Da samo što jedno je očekivati da piše (npr) ''Србија'' na početku zvaničnog dokumenta, diplomskog rada, projekta, ili nečeg tako zvaničnog... a drugo je insistirati da piše ''Србија'' na izlogu radnje koja prodaje odeću, i koja pritom i de facto i de jure, jeste radnja iz inostranstva.

Dakle, i ja kad pišem nešto u administrativnom ili naučnom stilu, pišem na ćirilici. Čak i onda kad se to ne traži od mene. Nekako mi je lepše i prirodnije da stoji ''Република Србија'' nego "Republika Srbija".
Samo što ja na tome stajem. Ne idem do toga da očekujem da i na tendi stoji ''Кафе Чубура'' umesto "Kafe Čubura''.

I što rekoh drugoj ekipi na temi o Beogradu na Vodi odnosno njegovom previše pozapadnjačenom sadržaju - kad bismo poizbacivali sve što nije izvorno naše, i sve što nam je stiglo sa globalizacijom, u mnogim aspektima vratili bismo se u 19. vek, a ove diskusije bismo vodili na računarima veličine sobe iz doba Tita. Pošto su svi drugi ''naši'' računari imali zapadnjačke delove i koristili zapadnjačke tehnologije. Čisto da se razumemo... Tako da valja biti malo oprezan i razuman kad se poteže ta večita tema ''naše'' i ''strano''.

Apsolutno se slažem da upotreba ćirilice bude obavezna u zvaničnim dokumentima i svim tim stvarima vezanim za državu.
Lično je koristim skoro uvek kada pišem. Ovako na kompu, kako kad namestim....

Na mojoj radnji će biti ćirilica, ali mi je stvarno glupo da sve ljude nateraš da to isto urade. Pa, zamislite neki strani naslov ispisam ćirilicom.
Država bi mogla da se odrekne nekog manjeg dela kolača, pa npr. ukoliko neko napiše ćirilicom naslov radnje, reklamu na bilbordu il' slično da mu malo smanji taksu, porez, štagod. Ne znam da li bi to imalo efekta, ali ako je to način da bar malo smanjiš mesečne troškove posla koji vodiš - što da ne.....

Нико никога не треба и ни неће да натера да име фирме истакне ћирилицом, али треба да га подстакне. Стварно је тужно што је за нешто што би требало да буде тако самоподразумевајуће и природно потребан административни државни подстицај, али боље и то него да сопственом глупошћу доведемо до тога да сами себе избришемо из историје културно пре него што се онда засигурно избришемо и биолошки. Треба да се хватамо за сваку сламку која нам ми може купити још који историјски сат и која нам даје везу са коренима који су нас толико векова одражавали у историјском постојању. Да, можда то старо писмо није била данашња Вукова ћирилица, али је била свакако ћирилица, а латиницу су нам увек доносили они који су желели да нас или униште или асимилују. Па само тај један је довољан разлог да се призовемо памети и одбацимо латиницу из српског језика.

Astrotrain":32m7q92h je napisao(la):
... али боље и то него да сопственом глупошћу доведемо до тога да сами себе избришемо из историје културно пре него што се онда засигурно избришемо и биолошки.

Kao što rekoh ranije više puta, bojim se da ne budemo prvo biološki izbrisani sa lica Zemlje, a to je onda kraj svega, pa i ćirilice.

Знам зато сам и написао тај део који си цитирао и тврдим: уколико се очувамо културно јачају шансе да опстанемо и биолошки. Додуше, ту и нема неке велике разлике. Биолошки гледано, људи су људи. Засебним народима их чини засебна култура.

Ja rukom pišem ćirilicom jer mi je lepša. A ovde na internetu sam latiničar. Inače može okrenemo ko u crtaću da nije sezona lova na zečeve, već na patke. Šta ćete sada?

Peticija za odbranu latinice

Poštovani/a,

Nakon raspada SFRJ, vlast je krenula u nasilno izbacivanje latinice iz srpskog jezika. Ustavom je propisano da je u službenoj upotrebi srpski jezik i ćirilično pismo a latinica se može koristiti u slučajevima propisanim zakonom. Naša je želja da se vrati ravnopravnost u službenu upotrebu u našoj zemlji.

https://www.peticije24.com/peticija_za_odbranu_latinice

:dil:

Ништа. Ви терајте своје, ми ћемо своје. Само могу да кажем да је то што радите жалосно.

@banatlija, zaboravljas da od tih jezika koje si nabrojao samo madjarski se pise latinicom, a u originalu se pisao posebnim runama, hrvatski je izmisljen, tu nema diskusije, rusinski se pise cirilicom, slovacki se pisao glagoljicom i cirilicom pre latinizacije jos pre vise od 1000 godina, rumunski se pisao cirilicom do pre 150 godina, zapadnjaci ih jedva naterali da predju na latinicu, menjali im slovo po slovo

Vrh