Šta je novo?

Upotreba ћирилице i latinice

Sve je to nas jezik :)
Nikakvu toplu vodu nisam ja ovde izmislio.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=460760#p460760:2kc12nvx je napisao(la):
Bender Rodriguez » 22 Jun 2017 08:49 pm[/url]":2kc12nvx]Ovaj Teofil čak i kad ima neki razuman stav, upropasti ga svojom arogancijom i džangrizavošću. I mnogo je zadrt u svemu. Iako sam za sebe kaže da se bori baš protiv zadrtosti. Mislim da on kad prođe pored neke okačene srpske zastave na državnoj zgradi, da i u tome vidi nekakav nacionalizam i šovinizam. Ne znam dal sam ikad video da napiše ili kaže nešto pozitivno.

Teofil se ovde cak suzdrzao da ne krene po nacionalizmima, posto je ministov krajni argument bio klasicno nacionalisticki ("identitet".. bla bla),
sto je klasicno licemerno s obzirom da je rekao da kultura treba da izadje na trziste, a ne da bude finansirana od drzave.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=460720#p460720:124v1qu5 je napisao(la):
Drakche » 22 Јун 2017 03:55 pm[/url]":124v1qu5]Ne znam zbog cega se vi koji ovde pisete cirilicom osetili pogodjenim ovim sto sam rekao?
Да ли си после онаквог поста ово заиста питао? Па зато што си анс све назвао - фашистима. Зато што си недвосмислено написао да фактички само фашисти пишу ћирилицом, да је она фашистичко писмо. И сад се чудиш? Још си млаку реакцију и добио.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=460720#p460720:124v1qu5 je napisao(la):
Drakche » 22 Јун 2017 03:55 pm[/url]":124v1qu5]Pricam o onom sto masovno primecujem, ne samo na mrezama i internetu, i ne samo ja.
Postalo je tako predvidljivo da je neko ko pise cirilicom; "srpski patriota" -do ultra-nacionaliste,
Предвидиво у глави аутошовиниста и псеудилиберала да. У глави нормалних људи - не.

На крају крајева, основни проблем је што је појам "патриота" који ни по којој дефиницији није негативна, него позитивна појава - код нас сатанизован од стране аутошовиниста и поистовећен са национализмом. Та два појма нису ни слична, а камоли иста!

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=460810#p460810:124v1qu5 je napisao(la):
Drakche » 23 Јун 2017 06:25 am[/url]":124v1qu5]

Teofil se ovde cak suzdrzao da ne krene po nacionalizmima, posto je ministov krajni argument bio klasicno nacionalisticki ("identitet".. bla bla),
А шта је лоше у "идентитету"? Па управо "грађани света пре свега" први очувању идентитета треба први да инсистирају. Први! јер, различитост народа је богатство човечанства у целини. Управо је патриотизам и национализам и вишевековно инсистирање на идентитетима створило тако богату и разнолику културу и уметност на нивоу човечанства. Зато је човечанство богато разноликошћу уметности, архитектутре, кулинарства и тако у недоглед ...

... а шта бисмо ми, као човечанство били када би укинули тај патриотизам и идентитет као што би ви, псеудолиберали желели? 7 милијарди клонираних робота. Ето то би били.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=460810#p460810:124v1qu5 je napisao(la):
Drakche » 23 Јун 2017 06:25 am[/url]":124v1qu5]sto je klasicno licemerno s obzirom da je rekao da kultura treba da izadje na trziste, a ne da bude finansirana od drzave.
Тачније, рекао је да култура делом треба да се финансира од приватника а не 100% од државе. И у томе нема ништа лоше. Ми већ имамо неколико приватних музеја. На то је мислио. Многе компаније свремана на време финансирају и организују одређене изложбе. На то је мислио. У склопу постојећих музеја треба реорганизовати понуду и убацити део комерцијале да би се привукли посетиоци, нарочито они млађи - на то је мислио.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=460625#p460625:283ygs94 je napisao(la):
Drakche » Thu Jun 22, 2017 6:58 am[/url]":283ygs94]
cirilica je fakat postala obelezje fastista i fasizoida, nazalost.

Да ли си ти...

Ћирилица се на овим просторима, са одређеним изменама, користи од деветог века до данас, какве она има везе са фашизмом, побогу?!

:shock:

Искрено сам шокиран оваквом изјавом!

И да, знаш ли ти уопште шта је идентитет и како га доводиш у везу са национализмом?

Овакво понашање на форуму је скандалозно!

...користи од деветог века до данас...
Ne, ne ... vidi post sa predhodne strane ... koristi se od 5,500 - 4,500 pre nove ere...
te
Ako je baza i izvor ćirilice - Vincansko pismo (nastalo u osvit čovečanstava)
Od cega je nastala latin-ica ? .. verovatno od čoveka koj se samo prisecao ćirilice :lol: :lool: :laugh:

@Drakche

Kad vec se razumeš u Fašizam daj objasni mi u kojojoj su korelaciji
Faširane šnicle i taj fašizam ?
Nije šala, :shock: oduvek sam se pitao de baš nadjoše takvo ruzno ime za meni omiljeno jelo :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=460720#p460720:36maxwgo je napisao(la):
Drakche » 22 Јун 2017, 16:55[/url]":36maxwgo]Ne znam zbog cega se vi koji ovde pisete cirilicom osetili pogodjenim ovim sto sam rekao?

Pricam o onom sto masovno primecujem, ne samo na mrezama i internetu, i ne samo ja.
Postalo je tako predvidljivo da je neko ko pise cirilicom; "srpski patriota" -do ultra-nacionaliste, i kakav ce polit. diskurs pritom da zauzme.
Ovi sto su malo ludji su mahom neki marginalci, ali tu se najbolje vidi ono sto se u centru zakuvava.

осетили погођеним? па када си написао највећу глупост коју си могао. ионако си ти овде највећи фашиста, тако да...

Sve je to isto :) i nije u osnovi "naše" i sve piše na wikipediji:

Latin or Roman script is a set of graphic signs (script) based on the letters of the classical Latin alphabet, which is derived from a form of the Cumaean Greek version of the Greek alphabet, used by the Etruscans.

Cyrillic is derived from the Greek uncial script, augmented by letters from the older Glagolitic alphabet, including some ligatures. These additional letters were used for Old Church Slavonic sounds not found in Greek. The script is named in honor of the two Byzantine brothers,[7] Saints Cyril and Methodius, who created the Glagolitic alphabet earlier on. Modern scholars believe that Cyrillic was developed and formalized by early disciples of Cyril and Methodius.

Uživajte u raspravi, nemam nameru da vas ometam :)

Pre wikipedije neko je napisao na tarabi P****
pa smo i onda znali da nije ,,to,, nego samo tako piše, jel se autor uželo ,,nečega,, :lol:

Ne razumem šta si hteo da kažeš ali svakako nemojte propustiti priliku da se svadjate, nazivate fašistima i slično u raspravi oko nečega što je u suštini alat za sporazumevanje :)

Ne razumem šta si hteo da kažeš..... što je u suštini alat za sporazumevanje
Upravo to
vremenom su se alati za sporazumevanje uvecavali i osavremenjivali ,

Na zalost pored sve veceg obilja ,,alata,, i ne izmerno veceg znanja
sve manje se i razumemo :(

Drakche nisi mi odgovorio osim da je to sve nas jezik sta znace pojmovi koje si upotrebio a bojedine i izmislio

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=460813#p460813:1gqoqoe5 je napisao(la):
stf » 23 Jun 2017 07:00 am[/url]":1gqoqoe5]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=460720#p460720:1gqoqoe5 je napisao(la):
Drakche » 22 Јун 2017 03:55 pm[/url]":1gqoqoe5]Ne znam zbog cega se vi koji ovde pisete cirilicom osetili pogodjenim ovim sto sam rekao?
Да ли си после онаквог поста ово заиста питао? Па зато што си анс све назвао - фашистима. Зато што си недвосмислено написао да фактички само фашисти пишу ћирилицом, да је она фашистичко писмо. И сад се чудиш? Још си млаку реакцију и добио.
To sto ti mislis da sam ja fakticki rekao je tvoj klasicni spin. Ti ako si se pronasao u tim fasistima novog doba, to nije moj problem.

Svako pravi definiciju "patriotizma" i "identiteta" za sebe, ja samo znam da su ti koji su se kleli u srpski patriotizam i koristili ga gde god stignu, zapravo oni koji su unistili drzavu Srbiju - svojim licemerjem, lazima, lopovlucima...

Nesto novija vest od ovog intervjua je da je ministar rekao da kultura treba da izadje na trziste, misleci na film, pozoriste, likovnu umetnost i sl. odnosno sve ono sto njemu i njegovima ne ide niz dlaku, pa tako sve do (samo) unistenja.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=460815#p460815:1gqoqoe5 je napisao(la):
Вожд » 23 Jun 2017 07:03 am[/url]":1gqoqoe5]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=460625#p460625:1gqoqoe5 je napisao(la):
Drakche » Thu Jun 22, 2017 6:58 am[/url]":1gqoqoe5]
cirilica je fakat postala obelezje fastista i fasizoida, nazalost.

И да, знаш ли ти уопште шта је идентитет и како га доводиш у везу са национализмом?

Овакво понашање на форуму је скандалозно!

Znam. To je diskurs nove nacionalisticke ideologije koja je uzela maha nakon pada berlinskog zida, a koju su sa zapada (SAD) proturili nekadasnjim socijalistickim zemljama u Evropi i Aziji, kako bi imali laksu kontrolu nad njima i usput trosili oruzje, dok mi naivno verujemo da je sve to nas "identitet" i nase "tradicionalno". Sto vise pljujemo po zapadu, sve vise igramo po njihvoj koreografiji, a da toga nismo ni svesni.
21 vek.

Nema potrebe za iscudjavanjem, zivimo u krajnje skandaloznom svetu, ako se slazes.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=460858#p460858:1gqoqoe5 je napisao(la):
direktor » 23 Jun 2017 09:31 am[/url]":1gqoqoe5]Drakche nisi mi odgovorio osim da je to sve nas jezik sta znace pojmovi koje si upotrebio a bojedine i izmislio

Imao sam jednu grešku u pisanju, nije bas pravilno "fašizoid", vec "fašistoid", fašistoidno". Ako na to mislis, nisam, dakle, izmislio.
Najbitnije je da se razume sta se pod tim misli, a u recnike ce doci ako bude bilo u siroj upotrebi na nacin na koji se najvise upotrebljava.

Koji ces izgleda ti da definises i popularises za sad samo fasirane snicle

углавном, на форум стављам само линк и евентуално први пасус. сада правим изузетак само за Дракчета

Другосрбијанци против ћирилице

Довољно је рећи да је потребно да се трудимо да очувамо наше традиционално писмо и да га буде што више у употреби па да вас етикетирају као ксенофоба и националисту

Сви смо пратили испаде у кампањи против ћирилице у Хрватској када су хрватски екстремисти разбијали табле исписане овим писмом у Вуковару. Но свашта се дешавало и мимо камера у кампањи против ћирилице која је схваћена као „српско писмо“ и као обележје постојања српског народа. Заборавили смо и спаљивање ћириличних књига у Хрватској или, још даље у прошлост, забрану ћирилице у НДХ 1941. и у Србији 1915. у време окупације.

Исто тако, и мимо очију домаће јавности, пролази дискриминација ћирилице у БиХ и Црној Гори. Против гушења ћирилице у Подгорици недавно је био организован и протест јер су тамошње власти онемогућиле или отежале добијање сведочанстава и других школских докумената на ћирилици. Организатори протеста тврде да црногорска власт „све ради да се избегне законска и уставна једнакост ћирилице и латинице”.

Обраћајући се окупљенима, посланик Милун Зоговић рекао је да је протеривање ћирилице наставак борбе против традиционалне Црне Горе и да „док се други поносе својим писмом, овде се ћирилица настоји представити као застарела ствар која служи за пропагирање српства”. Овим смо дошли и до суштине мотива антићириличне кампање – ћирилица је симболично обележје српског народа а не само једно од два писма у употреби.

Тако постаје разумљивији ирационални анимозитет према ћирилици и у другосрбијанским круговима који су прихватили антићирилични наратив.

остатак текста је у штампаном издању, а знајући Политику, биће цео сутра на сајту, тако да ево линка

Ал` ја баш и не схватам чему одушевљавање једним тако осредњим памфлетом за дневнополитичко спиновање. Ваљало би питати аналитичара Радуна ко су данас "другосрбијанци" у Србији - можда Ана Брнабић, Биљана Србљановић, Јелена Милић, Александар Вучић? Ето једног примера несрећне генерализације, попут оне коју је учинио Драгче. А и на њега сте кренули ђоном помало и без потребе, ко да вас је неко убо међу јајца. У крајњем, истина је да, диљем форума интернетских, из постова исписаних ћириличним писмом неретко избијају бесциљни национализам, митоманија и друштвено-политичка парадигма са ивице патолошког. Исто тако, међутим, стоји да, например, најеклатантнији примерак нацифашисте на Беобилду пише - латиницом. Због таквих ствари су сва та уопштавања - логичке грешке.

По мени је поента да ћирилицу, као данас дефакто друго писмо у Србији (највећи издавач, "Лагуна", прода 7% више неке књиге ако је штампа латиницом - у дигиталној сфери је, наравно, ситуација још много неповољнија), треба заштитити од ишчезнућа, јер трендови никако нису добри. Нека преамбициозна "контраофанзива", чији би смисао би да се "победи" латиница, мислим да би свакако била осуђена на пропаст, и да би, у крајњем, имала потенцијал да услови нове поделе унутар Србије, бесмислене колико и Недеља борбе против тједна.
Али, као да је нама до тога уопште стало? Ми се ионако, радо, гађамо етикетама, зар не?

Da li kod lagune autor djela moze da bira pismo a tih 7% naberu na hr fbih pretpostavljam

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=460927#p460927:3rj8rgpz je napisao(la):
direktor » 23 Jun 2017 12:52 pm[/url]":3rj8rgpz]Koji ces izgleda ti da definises i popularises za sad samo fasirane snicle

Rec odlicno opisuje jedno stanje uma i uklapa se u kontekst danasnjeg vremena, ne samo sto se Srbije tice.
Postoje cak i levicari koji misle da su "fasizam" i sve njene izvedenice prejake reci, ja se samo plasim da kada budemo poceli da ih koristimo "s punim pravom" da ce tada biti prekasno.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=461058#p461058:3rj8rgpz je napisao(la):
JohnnyLee » 23 Jun 2017 09:49 pm[/url]":3rj8rgpz]сликао сам, али не знам како се види

file.php

Ovaj tekst je stvarno nedolican najstraijim novinama, da ne kazem odvratan, ali bilo ih je i gorih, nije iznenadjujuce za Politiku.
Prebacujete mi etiketiranje, ali ovaj lik je etiketiranje doveo do krajnje sfere bezumlja.
Ja sam barem rekao da je cirilica, nazalost, postala obelezje fasista i da cu je zato ja poceti koristiti...,
a ovaj satanizuje sve sto je drugaciji stav i to stav ljudi koji su fakat strucni u ovom polju, sve tako djuture naziva pogrdno.

Autor pocinje tekst sa primerima banovanja cirilice u Hrvatskoj i Crnoj Gori, jeftino argumentuje tim poznatim huskaskim narativom o "spoljnom neprijatelju" itd, racunajuci na nacionalna osecanja citalaca, misleci, valjda, da ce tako spasti cirilicu.
Istina je, zapravo, da je on - isti kao oni. On i ti protivnici cirilice iz HR i CG su dve strane jednog novicica, ili cak ista strana jednog novcica. Na kraju teksta se, da izvinete, bas prosro i to s dijarejom. Samog sebe je diskvalifikovao.

Stvar je donekle prosta.
Ako svi budu presli na latinicu, dobro je.
Ako svi budu presli na cirilicu, isto je dobro.
Pismo i jezik su zive stvari, a cilj je da se sto bolje razumemo.

Ako ipak zelimo nesto da ucinimo za opstanak cirilice, prvo sto treba da uradimo je da prestanemo da pricamo da je to pitanje srpske nacionalisticke tradicije i identiteta. Ne bih da davim o tome sta te reci zapravo znace, samo cu reci da je to sirok pojam; dva pisma su isto deo naseg identiteta, Exit festival np. je takodje postao deo nase tradicije itd... Ima mnogo novih i starih, dobrih i losih primera, lokalnih, licnih i nacionalnih, kao u svim zemljama.

U Jugoslaviji je nasa cirlica bila ravnopravno pismo u svim republikama, deca su je ucila u skolama od Vardara do Triglava, a sada mozemo reci da se nikad manje nije koristila nego danas, pa i kod nas. Ne promovise se cirilica tako kako ovaj gospodin iz politike misli da treba, stavise, tako se vodi do totalnog unistenja.

Nikako ne pravdam ovo, protiv sam grafita i vandalizma svake vrste, ali kada je svaki latinični natpis na uličnim tablama oko Pariske i Knez Mihajlove prelepljen ruskim zastavicama ili na drugi način uništen, nema nikoga da digne glas?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=461987#p461987:ezwb5ysf je napisao(la):
ACR » 28 Јун 2017 12:45 am[/url]":ezwb5ysf]Nikako ne pravdam ovo, protiv sam grafita i vandalizma svake vrste, ali kada je svaki latinični natpis na uličnim tablama oko Pariske i Knez Mihajlove prelepljen ruskim zastavicama ili na drugi način uništen, nema nikoga da digne glas?

Колико год порив вандала почива на истим разлозима, ипак се не може ставити знак једнакости између вандализовања табле за назив улице са вандализовањем споменика ...

Хвала им за ово, само још разлог више да избацим латиницу из употребе.

Vrh