Šta je novo?

Upotreba ћирилице i latinice

stf":29d3iztf je napisao(la):
Што је у потпуности легитиман став, али ја теби постављам питање: Где се то латиница затире?!?!?! То јест, како можеш да будеш против нечега што се не дешава?

Briše se u Ustavu, preko toga u javnim službama i institucijama, a posredno i u privatnoj upotrebi (osokoljeni desničari sad imaju pokriće da je jedino ćirilica srpsko pismo i vrše pritisak na korisnike latinice - nazivajući je "gajevica", hrvatska, ustaška itd.. ističući da MI koristimo ćirilicu i da ako ne koristimo ćirilicu verovatno nismo dovoljno dobri Srbi)

stf":29d3iztf je napisao(la):
radax":29d3iztf je napisao(la):
Smatram da ne postoji bolji način da se iskristališe šta je bolje od konkurencije - kad je monopol nemaš sa čime da uporediš koliko je šta dobro.

Слажем се, и управо је због монополистичког положаја латиница преовладала како у свету, тако и у Србији, а не због тога што је "боља". Не знам уопште одакле ти то да је она боље писмо? На основу чега то тврдиш? Имаш ли лингвистичка научна истраживања поткрепљена доказима? Колико ме давно сећање служи, чини ми се да је неко лингвистичко истраживање за резултат имало то да је ћирилица технички боље писмо од латинице али нећу да тврдим јер је то небитно..........

Ćirilica i latinica su se u našoj zemlji koristile ravnopravno, a latinica je po mom mišljenju počela da nosi prevagu.
Administrativnim dekretom latinica je prestala da bude ravnopravno pismo (kompromisom sa desničarima prilikom donošenja Ustava)
Ja ne vidim nikakve razlike između ćirilice i latinice (srpske latinice) - osim u par slova koja se u latinici pišu korišćenjem dva znaka... Razlike su samo u OBLIKU SLOVA. Postoje pisma koja nisu zasnovana na slovima i za njih mogu da shvatim da imaju specifičnosti u odnosu na latinicu, ali naša ćirilica se sa latinicom gađa - slovo-na-slovo, tako da se razlika svodi na grafički prikaz.
Prednost latinice je u tome što je opšte prihvaćena u svetu i srpski jezik napisan latinicom će uz malo muke pročitati i stranac, a ćirilicom neće ispravno ni Rus ni Bugarin.
Pisana ćirilica je takođe prilično nedorađena i nečitljiva u odnosu na latinicu.

Ove iz nisa dovlno je prijaviti inspeckiji ako su budzetska ustanova , da pa da moraju da stave i cirilicu , kao sto je morao dom omladine beograda , Cirilica pisana nedoradjena nemogu da vjerujem , Latinica je isto tako uvedena dekretom kao je dosla tako je i posla ,Niko vamm nebrani da pisete latinicom u privatne svrhe , do drzvni organi kao i komunikacija sa njima mora da se odvija na cirilici osim za pripadnike nacjonalnih manjina opet u skladu sa zakonom

Saznajte interesantne detalje o istoriji pisma u KC "Čukarica"

Beoinfo | 26. 09. 2014. - 13:04h | Komentara: 0
U okviru manifestacije "Dani evropske baštine", večeras u 18 časova u galeriji Kulturnog centra "Čukarica" biće otvorena izložba i održano predavanje na temu "Istorija i širenje pisma".

242015_jezik_f.jpg

Gosti su članovi Udruženja građana "Kultura ćirilice".

Na izložbi će biti postavljeni eksponati koji predstavljaju kaligrafske radove naših najvećih umetnika pisma i tipografske radove projektanata ćiriličnih azbuka.

Istorija pisma biće predstavljena slikama artefakata, tabelama i kartama. O izložbi će govoriti profesor Ivan Stratimirović.

Istraživač istorije pisma i naroda Dragoljub Antić održaće predavanje na temu "Razvoj pisma i istorija ćirilice", a profesor Tatjana Janković demonstriraće prisutnima kaligrafske veštine.

Izložba će trajati do 3. oktobra.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/497962 ... C-Cukarica

radax":gd1rsl1f je napisao(la):
stf":gd1rsl1f je napisao(la):
Што је у потпуности легитиман став, али ја теби постављам питање: Где се то латиница затире?!?!?! То јест, како можеш да будеш против нечега што се не дешава?

Briše se u Ustavu, preko toga u javnim službama i institucijama, a posredno i u privatnoj upotrebi
Ја у пракси заиста не видим да се латиница истребљује у приватној употреби. Чак ни уставна заштита ћирилице није помакла то писмо са ивице истребљења. Ја не знам где ти видиш да је латиница угрожена. Устав је на снази већ годинама а однос употребе два писма није промењен.

stf":gd1rsl1f je napisao(la):
Smatram da ne postoji bolji način da se iskristališe šta je bolje od konkurencije - kad je monopol nemaš sa čime da uporediš koliko je šta dobro.

Слажем се, и управо је због монополистичког положаја латиница преовладала како у свету, тако и у Србији, а не због тога што је "боља". Не знам уопште одакле ти то да је она боље писмо? На основу чега то тврдиш? Имаш ли лингвистичка научна истраживања поткрепљена доказима? Колико ме давно сећање служи, чини ми се да је неко лингвистичко истраживање за резултат имало то да је ћирилица технички боље писмо од латинице али нећу да тврдим јер је то небитно..........

Ćirilica i latinica su se u našoj zemlji koristile ravnopravno, a latinica je po mom mišljenju počela da nosi prevagu.
Administrativnim dekretom latinica je prestala da bude ravnopravno pismo (kompromisom sa desničarima prilikom donošenja Ustava)

Превише си параноичан са константним потезањем приче о десничарима. Став да је ћирилица=десница је будалаштина првог реда. Интересантно је нпр. да добар део бранитеља ћирилице на овој теми уопште нису десничари, и да ти рецимо имаш екстреман став попут уобичајеног ултрадесничара, само си супротан табор. Екстремни ставови нису добри, било да потичу од деснице или од левице. Размисли о томе.

Гледаш историју прекраткоу назад. Латиница је равноправна последњих 50 година захваљујући политичком декрету (тај ти није сметао, овај нови ти смета). Новим декретом је само ствар враћена онаква каква је била, пре "братства и јединства". А та ћирилична, традиционалистичка, заостала Краљевина Србија била је раме уз раме модерне Европе тог доба.

stf":32thum5s je napisao(la):
Слажем се, и управо је због монополистичког положаја латиница преовладала како у свету, тако и у Србији, а не због тога што је "боља". Не знам уопште одакле ти то да је она боље писмо? На основу чега то тврдиш?
U jednom segmentu jeste bolja - citljivost kada se pise rukom je mnogo bolja.
Latinica se rukom brze ispisuje od cirilice.
Nikakvo naucno istrazivanje vec licno iskustvo.

Mene zanima nesto drugo, kakva je danas situacija u skolama u pogledu upotrebe latinice i cirilice. U moje vreme je to bilo nedefinisano (stvar sopstvenog izbora), ali su kontrolni i pismeni zadatci iz srpsko-hrvatskog pisani naizmenicno cirilica/latinica i to je bila obaveza za sve. ( I i III tromesecje cirilica, II i IV latinica). Bez obzira na kvalitet pismenog sastava ili ispravnost kontrolnog sankcija za cak i nehoticno pogresnu upotrebu pisma je uvek bila 1 (jedan).

Kod mene u osnovnoj su se pismeni psiali cirlicom a isprvak latinicom , dok u srednjoj I i III tromesecje cirilica, II i IV latinica

Direktore, je'l to bilo u skorije vreme? Izvinjavam se na indiskretnosti :)

I setih se jos necega, u to vreme, (Tito bio ziv) je bilo dosta migracije ka Beogradu iz ostalih republika. Najcesci slucaj je bio da oni koji su dolazili iz SLO, HR i BiH, u nekom uzrastu 13-18 imaju ogroman problem sa cirilicom, sto mi je jos tada bio znak da se tamo bas i nije previse obracala paznja na cirilicu, niti da je bilo toliko striktno primenjivano pravilo duplog pisma kao kod nas.

Питање за познаваоце фонтова: којим фонтом је исписан текст са фотографије
"ПРИМАЈУ СЕ ОПРАВКЕ НА МЕХАНИЧКО ХЕМИЈСКО ЧИШЋЕЊЕ..."

dsci6264_zps42d316e3.jpg

(један од примера, не могу сада да тражим)

Мени је овај фонт феноменалан, најлепши од свих ћирилићних штампаних фонтова.
Ћирилични текст у овом фонту ми одаје исти визуелни ефекат као чувени енглески SANS SERIF фонтови за натписе, између осталих: "UNDERGROUND", "BBC", "KEEP CALM AND CARRY ON"...

На жалост, све је мање натписа и фирми у овом фонту на улицама Београда.

Nevenkovic":2argewwy je napisao(la):
Лично искуство је релативно. Лично, кад год пишем штампаним словима, користим латиницу, јер брже пишем. Кад пишем писаним, пишем искључиво ћирилицом, јер ми је брже. Рука аутоматски крене. Чак сам убеђен да не бих ни могао више да испишем било шта на писаној латиници, заборавио сам и слова.
Nevenkovic":2argewwy je napisao(la):
I setih se jos necega, u to vreme, (Tito bio ziv) je bilo dosta migracije ka Beogradu iz ostalih republika. Najcesci slucaj je bio da oni koji su dolazili iz SLO, HR i BiH, u nekom uzrastu 13-18 imaju ogroman problem sa cirilicom, sto mi je jos tada bio znak da se tamo bas i nije previse obracala paznja na cirilicu, niti da je bilo toliko striktno primenjivano pravilo duplog pisma kao kod nas.

Тако је било, само се у Србији истински поштовала двојезичност, мада је то било више због страха јер су репресивне мере у Србији биле и најјаче, а санкције су се доследно примењивале. Мој ћале је ишао у основну у тадашњој Хрватској и нису учили ћирилицу а у првом разреду су сви морали да знају "Лијепа наша" а примера ради "Хеј Словени" нису учили уопште. Имао је проблема и са друштвом, стано су га подбадали да неће да се играју са њим јер је Србин. АЛО, деца од 7, 8 година.

И онда ми неко просипа глупости да је Србија земља десничара. Булшит.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=JsamToQaLGM[/youtube]

relja":1w6ahglj je napisao(la):
Мени је овај фонт феноменалан, најлепши од свих ћирилићних штампаних фонтова.
Ћирилични текст у овом фонту ми одаје исти визуелни ефекат као чувени енглески SANS SERIF фонтови за натписе, између осталих: "UNDERGROUND", "BBC", "KEEP CALM AND CARRY ON"...

На жалост, све је мање натписа и фирми у овом фонту на улицама Београда.

Мени је од тих старих веома готиван овај уоквирени на слици.

00000007.jpg

stf":1280et8s je napisao(la):
Nevenkovic":1280et8s je napisao(la):
Лично искуство је релативно. Лично, кад год пишем штампаним словима, користим латиницу, јер брже пишем. Кад пишем писаним, пишем искључиво ћирилицом, јер ми је брже. Рука аутоматски крене.
Nisi dovoljno vezbao latinicu :) ili nisi imao previse potrebe da brzo pises. Otud automatika. Kao sto sam i ja u osnovnoj skoli koristio iskljucivo cirilicu jednako kao i svi moji skolski drugovi. Izuzimajuci ta srpsko-hrvatska pisanija nismo imali nikakvu potrebu za cirilicom, u skoli se ucio samo ruski jezik (ovo sa dva jezika, od kojih ni jedan nije ruski, je savremeni izum :lol: )

LM, jedan cika, mislim da je sada pokojni, iz krajeva gde je tvoj otac ucio skolu po imenu Stipe Suvar je sredinom 70-tih resio da nas malo zaje*******ava i reformise nam skolstvo. Posledica je da smo u prva dva razreda srednje skole imali, u najboljem slucaju, 2/3 stampanih udzbenika, dok je situacija u III i IV bila jos gora, manje od polovine je bilo odstampano. Nije bilo druge mogucnosti osim da zapisujemo ono sto su nam profesori diktirali. Vrlo brzo smo vecinski (samo i jedino zbog brzine pisanja) presli na latinicu. U mom razredu su samo dve ultra streberke ostale na pisanoj cirilici, nas 30+ je preslo na latinicu. Ni u drugim razredima nije bilo drugacije. To je to moje "licno" iskustvo, zasnovano na poprilicno velikom uzorku. S druge strane, moje i samo moje licno misljenje bez uzorka je da je pisana cirilica lepsa.

Чак сам убеђен да не бих ни могао више да испишем било шта на писаној латиници, заборавио сам и слова.
Ja sam zaboravio sva pisana slova ali se zbog toga ni malo ne osecam lose...ko jos danas pise rukom :)

Licno, kada citam uopste ne primecujem niti reagujem na pismo kojim je nesto napisano. Pre ovoga procitah raspravu o Atinskoj povelji na temi Ablok, pojma nemam kojim su pismom pisali, pre dva dana sam zavrsio knjigu od 350 strana i za nju takodje danas ne bi mogao da kazem da li je stampana na cirilici ili latinici.

Jedini problem u zivotu mi je pravila latinica kada sam se edukovao citajuci Cik i Start. Ne sa hrvatstinama vec sa imenima i prezimenima stranaca, pardon strankinja :D , pisali su ih u originalu i vrlo cesto nisam mogao da ukapiram o kome je rec. Naravno sa Emmanuelle i Sylvia Kristel nisam imao problem, ali bilo je tu jos koje-cega interesantnog.
Interesantno, ovo je vazilo samo za casopise, imena u knjigama izdavanim u HR su bila transkribovana.

Мој ћале је ишао у основну у тадашњој Хрватској и нису учили ћирилицу а у првом разреду су сви морали да знају "Лијепа наша" а примера ради "Хеј Словени" нису учили уопште.
S obzirom da jos uvek imam vise godina prozivljenih u SFRJ negoli u SRJ+Srbija mogu da ti kazem samo:

Klasicno si indoktriniran, ovo uopste nije tacno. Pozdravi caleta.

RockerSVK":2fxmz21h je napisao(la):
Све у свему, ово не би требала бити маргинална ствар, пошто код Србијанаца постоје невероварне поделе. Ћирилица је нека неважна ствар, али важно је да се кука дваес и кусур година непрестано на политичаре, стандард, гранд, кич и шунд. Стално само кукање и увек неко други крив, само не народ. Једном Слоба, једном ДОС, једном Борхан, једном Пицоусти па све у недоглед. Ја тврдим, да нису политичари криви за пропаст државе Србије, већ само и искључиво њени уважени грађани. Ређање лоших одлука као на траци од краја Првог светског рата, опседнутост југословенизмом, непрестано указивање поверења великим "вођама" и слепо веровање њиховим празним причама, па све док не буде касно и ајмо онда на улице да понесемо булдожере и палимо скупштину па да нас јашу нови лопови. Онда није тешко доћи до закључка, зашто се догодио свеопшти колапс и зашто су деведесетих Хрвати однели победу. Док се у Београду певало "мир, брате, мир" и "нећемо да победи народна музика", а људи су се са сетом присећали Јадранског мора и летовања на Макарској, јединствени Загреб је тачно знао шта хоће, имао је јасан циљ и детаљни план свега што је хтео да оствари, а остварио је. Све са подршком са стране (коју је пажљиво излобирао и обезбедио док су Србијанци сањали о СФРЈ, која иде 5. брзином у 21. век) је могао сложни Загреб да настави тамо, где је стао 1945. године. Мени је највише криво, што су поново као и током 2. св. рата цех платили Срби из Хрватске и Босне, који су остали на ветрометини без икакве подршке и наде у боље сутра, док се врхушка у БеГеу правила луда.

Да се појави нови Арчибалд Рајс написао би овако нешто.

Zasto nebi bilo tacno pa oni su u srh intonirali lijepa nasa prije hej sloveni ,a od 72 su se osilil samo tako ,cak postojei i snimci intoniranja ljiepe njihove , dok su se u srbiji dodvoravali i sputavali cirlicu na racun latinice , a ostale republike nisu imali himne a kamo li da su izvodjene http://www.youtube.com/watch?v=-pjfZnu4Dd8

Nevenkovic":xjfm0my8 je napisao(la):
stf":xjfm0my8 je napisao(la):
stf":xjfm0my8 je napisao(la):
Мој ћале је ишао у основну у тадашњој Хрватској и нису учили ћирилицу а у првом разреду су сви морали да знају "Лијепа наша" а примера ради "Хеј Словени" нису учили уопште.
S obzirom da jos uvek imam vise godina prozivljenih u SFRJ negoli u SRJ+Srbija mogu da ti kazem samo:

stf-ов ћале је у праву, ово потврђује и моја супруга. И нико није добио кеца ако није знао ћирилицу.

Nevenkovic":3bpff09f je napisao(la):
stf":3bpff09f je napisao(la):

Шта си овиме хтео да кажеш? Индоктриран од стране кога? Ћалета? Који је иначе југоносталгичар и крајњи левичар? Знаш, можда си ти имао среће да живиш у либералнијим деловима СФРЈ али ет, било је и оних који нису били те среће. Пола моје фамилије је веквима живело у усташком делу Хрватске и ја немам никаквог разлога да те лажем. Као што рекох, нема ни ћале разлога да ми испира мозак национализмом, када није националиста и стално кука како је Југа била нешто најбоље на целом свету и да су је десничари уништили.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=INc4eOgEpUU[/youtube]

Немам шта да додам.

Ajde da se ne lazemo.
Da cirilica nije bila u programu u HR, to je neistina, ali isto tako stoji da niti su profesori, ali ni djaci bili nesto preterano aktivni oko ucenja iste.
Bilo je to obimno ucenje, poput ucenja rimskih brojeva na casovima matematike.
Dal su nam hrvati bili krivi za to?
Realno ne, jer do 1990-te godine srbi su bili konstitutivni narod u SR Hrvatskoj i ucestvovali u svim nivoima vlasti.
Ruku na srce, bilo je oblasti gde se lokalno cirilica prilicno koristila, ali i tada je preovladavao stav da eto latinicne natpise 'stranci' lakse procitaju.
Pisem ovo na osnovu iskustva moga oca, kao i cele njegove (moje) familije koja je zivela sirom danasnje HR, a pretezno na prostorima Dalmacije.

rasho62":2f30sx4i je napisao(la):
stf-ов ћале је у праву, ово потврђује и моја супруга. И нико није добио кеца ако није знао ћирилицу.
Raso, bice da te zena slagala da je uopste isla u skolu, savetujem ti da proveris zenine svedozbe (svedocanstva). Da nije kojim slucajem do njih dosla kao i nas preCednik :D

Da pojasnim oko negativnih ocena, ni kod nas se za greske u slovima nije dobijao kec vec samo ukoliko je ceo pismeni bio napisan pogresnim pismom (onim koje nije bilo na redu).

stf":2f30sx4i je napisao(la):
Шта си овиме хтео да кажеш? Индоктриран од стране кога? Ћалета?
Da, od strane oca vezano, iskljucivo vezano za onaj deo koji sam citirao u prethodnom postu a tice se cirilice, politicarenjem/srbovanjem/hrvatstinom ne zelim da se bavim generalno a pogotovo ne na forumu na kome tako nesto nije tema.

Cirilica se obavezno ucila na celoj teritoriji tadasnje SRH, obavezno je bilo i pisanje pismenih zadataka na cirilici, naizmenicno kao i kod nas. I svi su je znali. To sto je zapadno od Drine mnogi nisu obozavali je sasvim druga stvar.

Evo i Laki u medjuvremenu napisa nesto slicno.

Nevenkoviću, trenutno je 2 prema 2 u svedočanstvima ali ti si mišljenja da je tvoje istinitije od bilo kog drugog. Ništa drugo nisam ni očekivao od nekoga ko je svesno nelegalno gradio vikendicu na zelenom zaštitnom pojasu i taj kriminal i nečovečnost brani i podržava.

Вероватно ће нека следећа генерација која буде дискутовала о прогону ћирилице у ХР 2014 године потпуно игнорисати нечија лична искуства, игнорисаће и фотографије разбијених табли и цитираће закон и Устав ХР објашњавајући онима који износе чињенице да су се испаранојисали

Објављујем статистичке податке о штампању књига и серијских публикација (периодике) у Србији у периоду 1912-2011. Напомињем да је главни извор сајт Народне библиотеке Србије.
Књиге:
1912-1915. - број наслова на ћирилици 1669 (98,4%) / број наслова на латиници 28 (1,6%)
1919-1944. - 28116 (89%) / 3458 (11%)
1945-1946. - 2383 (84,6%) / 432 (15,4%)
1947-1951. - 6015 (71,4%) / 2415 (28,6%)
1952-1962. - 16327 (53,6%) / 14153 (46,4%)
1963-1972. - 19156 (41,9%) / 26563 (58,1%)
1973-1982. - 27710 (38,1%) / 44972 (61,9%)
1983-1991. - 23484 (33,7%) / 46152 (66,3%)
1992-2000. - 52612 (60,5%) / 34365 (39,5%)
2001-2008. - 56353 (50,7%) / 54774 (49,3%)
2009-2011. - 23370 (48,2%) / 25009 (51,8%)
Периодика:
1912-1915. - 118 (95,9%) / 5 (5,1%)
1919-1944. - 2475 (85,3%) / 427 (14,7%)
1945-1946. - 256 (72,7%) / 96 (27,3%)
1947-1951. - 450 (63,9%) / 254 (36,1%)
1952-1962. - 1006 (47,7%) / 1102 (52,3%)
1963-1972. - 1086 (46,1%) / 1273 (53,9%)
1973-1982. - 1305 (45,9%) / 1535 (54,1%)
1983-1991. - 821 (44,5%) / 1052 (55,5%)
1992-2000. - 2572 (56,7%) / 2018 (43,9%)
2001-2008. - 1089 (37,8%) / 1794 (62,2%)
2009-2011. - 325 (38,7%) / 514 (61,3%)

Ови подаци нам говоре да пре Првог светског рата латиница у Србији готово да није ни постојала, тј. да су се Срби служили искључиво ћириличним писмом. Како су пролазиле године и појављивале се разне политичко-идеолошке структуре тако је ћирилица разбијана, а на основу ове статистике лако се може закључити да ће употреба ћирилице до 2050. године доћи на ниво употребе латинице из 1912. године. Разна удружења која су формирана са циљем да одбране српско писмо, залажу се и трудиће се да нас не задеси ова судбина, јер би са нестанком нашег писма нестао и наш народ. Једно са другим је повезано, једно без другог не може.

Да не будем доследан и јавим се на овој теми...
Ћирилица или Латиница...питање није било никада. Прво је нешто што је дубоко део бића сваког Србина а другог се не одричем. Као што се велика већина нас са коренима у тој регији коју зовемо Славонија, Банија, Лика, Далмација...Хрватска не може одрећи исте. Ствар са ћирилицом је и тамо пролазила фазе које овде пролазимо сада. Још би занимљиво било видети штампаријске билансе у Хрватској некада и сада.

Имам ову слику, не знам извор али може да створи слику промена које доноси губитак идентитета.

То ни не треба да гледамо као територију, већ подручје изгубљеног идентитета.

Ја сам претежно користио латиницу до пре пар година. Можда је томе допринела и наставница од 1-4 разреда (Хрватица) Све једно, нисам придавао пажњу избору писма, све док ми није у фирми једном приликом оштро забрањена.
Мој случај није релевантан, само добро би било да се саберете међу собом и схватите да је готово званичан језик рецимо енглески, или је пожељна латиница, у највећем броју фирми са страним власништвом.
Ја сам се определио за борбу против наметања. Мислим да је ред да се дошљаци нама прилагођавају, или да изгубе гостопримство.

Још мислим да наше званично и законито писмо, то мора заиста да постане истог момента у званичној комуникацији. Да се све исписује на њему и да се свако обраћање врши тако или да се не узима у обзир. Напишеш молбу латиницом - добијеш опомену да комуницираш на разумљивом, званичном писму! Поновиш - потпуно те игноришу институције и тачка.
Ово све наравно у овом облику не треба да важи за средине са већим бројем припадника мањина, о њима треба посебно бринути и уважавати им потребе.

Забавно питање!
Колико слова из данашње Ћирилице је на територији данашњег Београда коришћено пре више хиљада година?
Молим да одговор претежно дају националисти из других националних заједница, деца мешовитих бракова, комунисти или нека друга збуњена категорија грађана. Када се и сада тако ревносно јављају, нека мало и ово истраже и нека одговоре.

Vrh