Šta je novo?

Upotreba ћирилице i latinice

@Drakche
Не би, то би била одлука која би олакшала странцима сналажење и допринела да БГ буде у туристичком смислу развијенији.

Ево да се дотакнем оног паркинка за бицикл. Шта неком странцу значи што изнад паркинга пише "Parking servis ne odgovara u slučaju krađe bicikla ili nekog njegovog dela".

Oво је требало написати ћирилицом и на енглеском, аналогно и све остало.

Да допуним што се тиче туризма. Ћирилични натпис може да помогне и Русима, Бугарима и Македонцим да се боље снађу, а данас је у туризму премија привући руске туристе јер се зна да они највише новца остављају, и не само Русе читав бивши совјетски блок би се сигурно боље снашао са српском ћирилицом него енглеским језиком

Pismo je SREDSTVO prenošenja informacija - treba da se osavremenjava... Ljudi su nekada koristili golube pismonoše, danas koriste internet, nekada su koristili Galaksije, danas koriste PC, iMac itd.. Ja isto gledam i na upotrebu ćirilice - nekada smo koristili latinicu, pa ćirilicu, pa ćirilicu i latinicu, pa su nam onda političkom odlukom rekli da latinica više nije srpsko pismo - meni jeste! Evo ja sam po nacionalnosti "Serbian Latin"..
Jako sam osetljiv na političku odluku (na mala vrata) menjanja ustava i proglašavanja samo ćirilice zvaničnim pismom - ona daje krila nekim ljudima da se osete braniocima srpstva i da se ponašaju kao verska policija u Teheranu.
Nadam se da će najavljenom promenom ustava to da se promeni i da će oba pisma ponovo moći ravnopravno da se koriste, a narod neka odluči koje će više koristiti.

Slažem se da je grčki primer od tabli sa dva pisma trenutno najčitljiviji, ali je jedno pismo i dalje preglednije, tabla manja, a to pismo svi pismeni ljudi normalno čitaju.

Tradicionalizam, folklor, religija su svetovi za sebe, ne treba da se zaborave, ali treba da budu odvojeni od svetovnog života.

AУ окупацијом је ћирилица забрањена, после је то озакоњено. Сада је повратак ћирилице пре свега исправљање историјске неправде а не треба ићи у историју, довољно је и сада погледати мало западније па да схвати да је борба против ћирилице уперена у циљу затирања српског наслеђа.

И не слажем се да се ћирилица враћа неким репресивним методама. Сецимо Сава Шумановић није смео да своје слике потпише ћирилицом а сада у репресивној Србији радници у јавним предузећима могу натписе да пишу латиницом а да због тога не трпе никакве последице.

Pretpostavljaš da misliš na Vukovar i razbijanje tabli? ..naravno da je to školski primer šovinizma i fašizma.. treba da budemo bolji od toga!
...ali, postoji i još jedna perspektiva tog problema - srbi u Hrvatskoj se primarno služe latinicom i table na ćirilici su političko "naterivanje maka na konac", pod (pogrešnom) pretpostavkom da se srpski piše samo latinicom.. Ta ideja najviše odgovara hrvatskim nacionalistima, jer onda mogu da svojataju kao hrvatsko sve šta je napisano latinicom.

stf":2hium3ej je napisao(la):
Зашто би била политичка? Да ли има било каквог смисла да исте речи буду написане на два писма а сви разумеју оба? Притом, странцима је фактички небитно да ли пише Ниш или Niš, јер š je домаће слово.

Дакле, ми дуплирамо информације нама самима, а странцима не помажемо.

Овако, ћирилицу разумеју сви који живе у Србији, а други испис да буде ма међународном језику и сви су покривени.
Kako se Niš piše na engleskom? Ili Odžaci?
Nis?
Odaci?
Odzaci?
Oxaci?
Chimneys?

Латиница није никако српско писмо, не знам одакле ти то

Ako ga Srbi koriste - znači da je srpsko.
Zašto bi (jedino) ćirilica bila srpsko pismo?

Evo vam još malo materijala za nadmudrivanje

aerodromBorongajZagreb1932g_zps846f202d.jpg

Zgrada Aerodroma Borongaj, 1932.

jddipqd":1wr8fm7h je napisao(la):
Nis?
Odaci?
Odzaci?
Oxaci?
Chimneys?
Не знам. То је посао за лингвисте, да ли би се радио транскрипт или шишана латиница. У сваком случају, Š странцима не значи ништа више од Ш те је из тог разлога искључиво латиница бескорисна колико и ћирилица (ако желимо бити "модерни" и "напредни").

Највећа нелогичност је што су овде неки људи против политичког наметања неког писма и забране другог, а нашој Србији се то десило у више наврата у претходном веку. Показујемо да нисмо достојни својих предака, јер су они знали које је њихово писмо, чак и у тешка времена, када се на силу одређивало ко ће како писати. У години у којој се обележава 100 лета од како су аустроугарски бајонети ''донели'' ново писмо Србима, остаје да се надамо да ће будуће генерације свесније гледати на проблем затирања ћирилице. Драго ми је што се та свест враћа код великог броја људи. Заблуде се полако искорењују, што значи да народ размишља. До недавно су сви поздрављали са три раширена прста (поздрав усташа за време Другог светског рата), а сада све чешће виђам спортисте, јавне личности, обичне људе како се враћају старом српском поздраву са три састављена прста. Раније је на весељима била неизоставна песма ''Шота'' (посвећена окрутној Шоти Галици- Гаљици, Албанки која је певала спаљујући српску децу), а сада виђам како људи негодују када чују прве тактове ове шиптарске игре. Још много је заблуда. Ево слика које показују да ћирилични натписи у Хрватској нису много опстали на зградама (ради се о Загребу 1941. године:

Изгледа да је наш радакс добио опет антићирилични напад. Мали ревинд у не тако далеку прошлост:

radax":o0agaxt6 je napisao(la):
Ja smatram da se cela problematika ćirilica/latinica može posmatrati iz dva ugla:

1. Ugao ljudskih prava i demokratije - latinica i ćirilica su u Srbiji bila ravnopravna pisma (i u Ustavu) - Onda se neko setio i odlučio da u Ustavu sve to promeni i da se izvrši "rećirilizacija" Srbije. Sasvim normalni "Srbi" su preko noći postali "Srbi drugog reda" koji ne pišu "srpskim pismom" (suvišno je reći da ja smatram da je i latinica srpsko pismo)... iako svi znamo i ćirilicu i latinicu postalo je mnogo bitno da se koristi ćirilica! Kod mene to stvara principijelni otpor.

2. Ugao praktičnosti - Pismo služi da se nešto zapiše i kasnije pročita!
Slažemo se da svi znamo i ćirilicu i latinicu, a svet (uglavnom) samo latinicu.. Iz praktičnih razloga latinica će istisnuti ćirilicu kad tad (prisila može samo da uspori taj proces).. Latinica je svetsko pismo, a ćirilica će ostati naša nacionalna baština - folklor za turiste da kad kupe neki suvenir u Srbiji, to izgleda egzotičnije (slično kao gotica u Nemačkoj).
Razlika između ćirilice i latinice je bukvalno u izgledu slova - logično je koristiti izgled slova koji može da pročita što više ljudi.

Latinica je istisnula brojna manja pisma iz upotrebe i ne vidim da se te zemlje/narodi žale da im je sad život teži - naprotiv.

Дакле који мој ће Србима ћирилица, када је латиница свеЦко писмо, свеЦке епохе, свеЦке СрбИе и свеЦког света. И још, "Срби другог реда" морају да постану Срби првог реда!

Мене само фасцинира са перцепције де факто странца, колико је ваше друштво подељено у свему и свачему. Ето, то је прави фолклор а не ћирилица.

Ви Србијанци сте сами себи довољни, не требају вам никакви непријатељи. Нит спољни, нит унутрашњи.

stf":18mg2opx je napisao(la):
jddipqd":18mg2opx je napisao(la):
Nis?
Odaci?
Odzaci?
Oxaci?
Chimneys?
Не знам. То је посао за лингвисте, да ли би се радио транскрипт или шишана латиница. У сваком случају, Š странцима не значи ништа више од Ш те је из тог разлога искључиво латиница бескорисна колико и ћирилица (ако желимо бити "модерни" и "напредни").
Znači. Isko kao što tebi više znači ô â å ë ñ ç nego ﮉ ﮌ ﮐ ili כֿ אּ שּׂ ili čak i δ η ξ

@radax malo masis poentu, ne predstavlja latinica kod nas nekakvo "osavremenjavanje" , modernizaciju itd. (po tome bi ispalo da je cirilica nazadovanje sto nema nikakvog smisla), vec pismo koje se za vreme socijalisticke Jugoslavio odomacilo kod nas, da bi ga danas koristili kao da jeste domace. Koriste se oba pisma za jedan isti jezik, i to je nesto unikatno barem u Evropi (za Svet nisam siguran), to vidim kao jednu od pozitivnih stvari koja se kod nas naturalizovala. Kada me stranci pitaju koje pismo koristimo ja s ponosom kazem da koristimo i cirilicu i latinicu. To sto ima ljudi korste cirilicu "u inat" ili da bi istakli svoje tradicionalisticke stavove je druga prica.

stf":1hczlj6d je napisao(la):
Зашто би била политичка? Да ли има било каквог смисла да исте речи буду написане на два писма а сви разумеју оба? Притом, странцима је фактички небитно да ли пише Ниш или Niš, јер š je домаће слово.

Дакле, ми дуплирамо информације нама самима, а странцима не помажемо.

Овако, ћирилицу разумеју сви који живе у Србији, а други испис да буде ма међународном језику и сви су покривени.

Nisu stranci toliko bitni u ovoj prici. U svim zemljama gde se koristi latinica natpisi su na domacim jezicima sa svim svojim posebnostima u pismima pa se stranci i dalje vrlo dobro snalaze. Ne mora da stoji Belgrade, neka nauce da mi kazemo Beograd, i kroz to se uci kultura jedne zemlje cak i kada si samo u tranzitu.
Politicka odluka u smislu da su dva pisma postala nesto sto je tipicno za nas, nesto sto se odomocilo, naturalizovalo itd. pa bi tako ukidanje jednog bilo oduzimanje te posebnosti iliti "padanje s konja na magarca", a zbog cega?
Plasim se da je ova inicijativa za ukidanje latinice u biti politicka ( da ne kazem nacionalisticka), kao hirurski rez, a svaki hirurski rez u ovom smislu jeste politicki motivisan, tako je svaki "argument" za ukidanje latinice samo opravdanje za to.

Давно смо овде расправили да није проблем ако на путоказу пише Ниш/Niš већ је бесмислено да пише Сајам/Sajam.

А што се тиче саме употребе ћирилице, на овој теми се може пратити како технологија напредује. Сећам се да смо причали како је писање ћирилицом олакшано појавом смарт уређаја, тада нису били ни изблиза заступљени колико данас. Са друге стране Вајбер све више узима предност над СМС порукама тако да ускоро ни трошак дуплих порука ако се пише ћирилицом неће бити препрека.

Видех овде аргумент да ако ћирилица буде званично писмао онда може да се деси да нам Хрвати одузму део културне баштине написан латиницом. Па они организују конференције где ћирилицу проглашавају хрватском, чак и Мирослављево јеванђеље проглашавају хрватским наслеђем.
Нико нама не може да одузме нпр. Андрићева дела написана латиницом као што нико не моше да одузме Колумбији Маркеса због тога што је писао на шпанском.

Drakche":1bqf569o je napisao(la):
....
Politicka odluka u smislu da su dva pisma postala nesto sto je tipicno za nas, nesto sto se odomocilo, naturalizovalo itd. pa bi tako ukidanje jednog bilo oduzimanje te posebnosti iliti "padanje s konja na magarca", a zbog cega?
...

Da dodam da bi takav sulud potez bio u skladu sa odlukama o smanjenju broja časova i obima gradiva iz matematike u školama - tj. put ka još većem zaglupljivanju ovog naroda.
Sticanje više raznovrsnog znanja od početka školovanja deteta (dva pisma) omogućava jedan viši nivo kulture i obrazovanosti cele nacije, a pogotovo što je delu civilizacije kojem mi pripadamo - latinica dominantno pismo. Koliko je samo lakše detetu da uči engleski u trećem, a drugi strani u petom (bar je tako bilo kada sam ja išao u školu) ako u drugom nauči latinicu. Na koji način je latinica postala zvanično pismo, za budućnost naše nacije, je krajnje nebitno.

relja":7mnj66wp je napisao(la):
Na koji način je latinica postala zvanično pismo, za budućnost naše nacije, je krajnje nebitno.

Стварно ово мислиш или ти се омакло?

Стварно тако мислим и заболе ме шта ће други да мисле о мени због тога.

Ок, легитимно. Ја мислим да нација која не извуче поуке из прошлости не може имати сјајну будућност.

Legitimno. Ne može ni nacija koja je doživela odliv mozgova, ratno profiterstvo, biblijsku pljačku budžeta i stihijsku privatizaciju, negativan prirodni priraštaj, pad standarda, teranje legitmnih stranih investitora, deindustijalizaciju, banalizovanje školstva i grand kulturu.

tačno.

neće nas ćirilica odvesti u sjajnu budućnost.

u sjajnu budućnost nas može odvesti samo motika.

živimo kao u bangladešu a opet se najviše priča o prajdu, ćirilici, i ostalim glupostima. umesto da bes usmerimo prema rešavanju stvarnih problema okrenite se oko sebe pogledajte koliko ima gladnih nezaposlenih i preslabo plaćenih ljudi a raspravu o pismu ostavite za vreme kad se vratimo u civilizaciju, sa takvim životnim standardom bi bilo dovoljno da koristimo i klinasto pismo, hajde da raspravljamo o idejama i razvojnim planovima, zato ovaj forum i služi a ko hoće stalno da mlati o kulturološkim pitanjima i to uz dozu politikantstva i ddmagogije neka ode na neki desničarski forum, tipa stormfront. srbine ti nemaš šta deci da spakuješ za užinu a pričaš o tome ko sme da šeta gradom i kojim pismom da piše...

Опет стандарди. Све то је само образ нације. За све криви политичари а народ јок.

Док сте славили Југу као своју државу, Хрвати и Словенци су вам се само смејали а онда вам га заједно са пријатељима шукнули само тако. Ваш проблем јесте, што пребрзо прихватите све што вам се сервира на тацни као своје. Брзо сте прихватили Југу, латиницу и да не набрајам. Зато имате гадне проблеме у очувању сопственог идентитета. Пошто ако се не варам, до првог св. рата док сте имали своју државу, латиница није била у употреби. Јел тако?

Зато као земља немате ни перспективе ни будућности. А ти политичари, који вас краду су изгласани од стране истог тог народа, који је поткрадан.

Тако да у неким стварима је радакс ипак потпуно у праву када добро размислим. И то искључиво због тога, што сматрам да сте одавно требали избацити ћирилицу из употребе. Дођем у БГ, видим свуда латиницу. Рекламе, латиница. Интернет отворим, исто. Већина Срба пише латиницом и тачка, јер кога занима ко како пише руком, када је данас време компјутера и технологије. Онда за шта ће вам ћирилица заправо, када сте одавно дозволили да се избаци у други план?

Зато се и слажем са опсервацијом проф. Клајна, који је једном рекао, да у случају да се уводи једноазбучност у Србији, остаће само латиница. Надам се, да ћете пожурити. Боље и ту да прикажете барем неки консензус и јединство, јер поделе ће вас стално држати на дну.

То све је заправо и разлог, што сте ту где јесте и појам консензус и јединство народа у питању оваквих ствари у већини случајева вешто изједначавате са једноумљем.

Bez postovanja sebe nema nama svetle buducnosti bez obzira na pljacke i ratno profiterstvo...
Da pisem ovde latinicom jer sam navikao na netu tako, ali bih voleo da cirilica bude jedino zvanicno pismo :)

Upotreba dva pisma je sarena laza. Cirilica je ugrozena i napadnuta ne samo od strane ustasa u Vukovaru vec i od "kulturne evropske elite" u Novom Sadu...

Vrh