laki72":q1ggf027 je napisao(la):
@Drakche
Pa evo ovako.
Sto se cirilice i njenog koriscenja u medijima delimicno jesi u pravu, koriste se diletantski fontovi (kako ti rece), ali to nikako ne znaci da 'dobre cirilice' nema.
Igrom slucaja, 'slova' su mi bili posao vise od 10 godina na nacionalnoj televiziji. Svojevremeno su se u RTS-u fontovima bavili jako ozbiljno i temeljno. Vodilo se racuna bukvalno o svemu, a izrada samo jednog fonta je trajala mogu slobodno reci mesecima.
Postoje jako dobra stampana literatura koja je naravno koriscena u tom poslu.
E sad dolazimo do moderne ere globalizacije i interneta koja za sobom povlaci i 'instant resenja'
Jedno od njih je i 'skidanje svega i svacega sa interneta i koriscenje istog kao 'bogom danog'.
Ljudi koji su provodili puno vremena i ulagali puno napora da fontove naprave po svim standardima su skrajnuti jer eto to sto oni rade moze da se 'skine' cas posla.
Rezultati su vidljivi svuda oko nas.
Inace, svojevremeno pravljenje fontova koje sam spominjao je bilo sveobuhvatan posao za koji je neretko bio pitan i SANU, sto govori o ozbiljnosti nekadasnjeg pristupa koji je danas misaona imenica.
Daj, molim te, reci koji su to fontovi bili predmet ozbiljnog i temeljnog bavljenja RTS-a??? Ovo je za mene potpuna novost
Ja nisam profi kao ti, tipografijom se bavim iz hobija.
Ono što ja pamtim od ranije je katastrofalna modifikacije neke Helvetice ka kajrone i ttilove u Slobino vreme, i one zaje*******ancije od logo-a za crtani film i Times New Roman-a.
Ja bih voleo da grešim i da ste zaista poklanjali ozbiljnu pažnju tome, ali bilo je dovoljno videti grafiku i fontove kod sportskih prenosa, špice serija (isključujući Otvorena vrata) najave programa i branding informativnih emisija kroz decenije pa da te muka uhvati. Tu ne računam klasične špice i animacije poput Dnevnikove, već isključivo tipografiju.
Ovi poslednji pokušaju rebrandinga RTS-a su klasičan copy paste već viđenog, tu od orinilanosti nema ni O.
Jedino ko se time ozbiljno bavio kod nas su dnevne novine Politika, oni su razvili sopstveni font, iako baziran na nekom već postojećem, ali su koliko-toliko originalni sa tipografijom.
Ostali, nula bodova.
Odoh malo u off, možemo i na PP ako gušimo ovde.