Šta je novo?

Upotreba ћирилице i latinice

Изгласан на референдуму, да, што значи да су и Устав и његови чланови потврђени демократском вољом грађана 🙂

Ma to izglasan je samo terminologije radi, usput. Bezveze zvuči donet.

Može većina da se složi i oko nečijeg ubistva.
Referendumom ne možeš da unazadiš nivo stečenih ljudskih prava.

Како се тај већ формирани национални и језички идентитет звао/зове?
Српскохрватски као језик (назив и правопис настали компромисом и договором лингвиста) и латиница као једно од два писма се у Србији није учила као део националног и језичког идентитета Срба већ из практичних разлога и потребе да једни друге разумемо.

Ovo je apsulutno prenapregnuto i netačno. Taj identitet se stvarao. Latinica nije tu bila da ga potvrdi, ni hrvatski ni srpski identitet. I netačno je da je uvedena samo za Hrvate ili radi boljeg razumevanja već kako sam objasnio u pređašnjem postu. Na strani Hrvatske se nije dogodilo svojatanje ćirilice a mi jesmo prigrlili latinicu, a oni jesu prigrlili novoštokavski... I sada se oni ne vraćaju na kajkavski/čakavski kao knjizevni (još manje istiskuju štokavski kao deo njihovog novijeg identiteta) mi odbacujemo latnicu. To jest vi, dok u praksi je sveprisutna. Iako se trudiš da pokažeš da je nigde nije bilo. Kao da sam ja igde tvrdio da je u 19. veku među nepismenim narodom onda odmah od strane Srba bila prigrljena i siroko rasprostranjena? Svašta. Govorio sam o čitavom rasponu identiteta do danas, gde je nesumnjivo postala sastavni deo srpskog kulturnog identiteta uz ćirilicu.

Живели смо у истој држави и то је имало смисла.
Тада је то имало смисла, данас то више није случај.

Netačno. Latinica je data i Srbima i Hrvatima, nevezano od države koja je mnogo kasnije nastala.

I nadalje se vrtiš u 19. veku sa maglovitim argumentima koji ni u čemu ne protivreče onom što nam napisao vezano za sadašnji postojeći identitet Srba.

Након 1918. у КСХС званични језик није српскохрватски већ "српско-хрватско-словеначки језик"

Gde sam napisao da je vidovdanskim ustavom išta uvedeno, pa mi ti odgovaraš sa nije, a onda i šta jeste. 👧

Govorio sam o jeziku srpskohrvatskom, hrvatskosrpskom, srpskom ili hrvatskom nevezano od forumalcije 3 jezika za zajedničku državu iz 1921. tj vidovdanskog ustava. Svakako se slovenački nije ni tada lingvisticki smatrao delom srpskohrvatskog, nego je bio objedinjen u ustavnopravnom smislu da mu se da jednak značaj sa srpskom i hrvatskim. Širiš temu bezveze.

Objasnio sam takođe da već sve imate. Službena je samo ćirilica, a i dalje ste najglasniji da nešto nije postavljeno kako treba, dok se mi koji pišemo latinicom i ne čujemo dok vi prvi ne krenete da uterujete pravdu oduzimajući naša prava.

Имате право да поштујете закон.
(и обавезу)

Ове логичке акробације, српскохрватски, хрватскосрпски, југа ова, југа она...Добродошли у Србију и 21. век.

Ti nemaš pravo prvo da doneseš zakon gde mi menjaš pismo mog srpskog jezika, veštački kreiraš identitet koji mi ne pripada.

Šta treba da se dogodi... da se izjasnim da sam Hrvat jer pisem latinicom?

Koliko malo Srba treba da ostane, da bi tebe zadovoljilo? Osion, bahat i nespreman na kompromise. Ako su to Srbi ja ne želim da budem Srbin zajedno s tobom.

Taj identitet se stvarao, a ne učio kako si napisao. Latinica nije tu bila da ga potvrdi, ni hrvatski ni srpski identitet. I netačno je da je uvedena samo za Hrvate ili radi boljeg razumevanja već kako sam objasnio u pređašnjem postu.
Учио се језик. Тада се учио српскохрватски, последњих најмање 35 година школски предмет се зове српски језик и књижевност.
Који је то идентитет о коме пишеш, како се он зове?

Na strani Hrvatske se nije dogodilo svojatanje ćirilice a mi jesmo prigrlili latinicu, a oni jesu prigrlili novoštokavski...
Наравно да се није догодило, у ствари велика већина ћирилицу никада и није гледала као своје писмо и није је ни користила.
Новосадски договор је преко Дунава од стране ХАЗУ одбачен још седамдесетих.
Мешаш писмо и дијалекте, две различите ствари.
Новоштокавски су пригрлили као што смо га пригрлили и ми и узели га као стандард. Стандард код нас је новоштокавски шумадијско-војвођански што не значи да је једини и да су остали "погрешни", једноставно, један је морао бити узет као стандард и узет је тај.
Исто је и у Хрватској, имају један стандард а више дијалеката.
Овде није реч о дијалекту језика већ о писму.

19. век и врло јасни аргументи јер инсистираш на томе да се користи од 19. века.
Буквално узми било које дневне новине из 19. века било из Кнежевине, Краљевине, простора данашње Војводине.
Књиге штанпане на српском, прогласе, документа, натписе на јавним установама, радњама... У 99% случајева је у питању ћирилица.

I opet kažem ne znam šta hoćete, je l treba i neki obrazac da ne prihate ako bude popunjen latinicom, recimo za ličnu kartu... Je l to sledeći korak, jer ne vidim šta vam još treba kad je ćirilica već jedino zvanično pismo, a samo vi kukate...

Penali za latinične natpise i neprihvatanje sluzbenog opštenja na latinici ni u smeru građanin - javna vlast. Jel to? To je kršenje stečenih ljudskih prava.

Ћирилица је службена само на папиру, док се латиница да видети на свим странама. Нити сам радикал, нити било шта слочно таквом виду екстрема (и поприлично сам либералних схватања слобода сваке индивидуе, а у приватној конверзацији преферирам латиницу јер немам преписку само са Србима, већ и са другим људима из екс-ЈУ простора, те и са странцима. Али, иако апсолутно не спорим да би у овој земљи требало да постоји ред око многоооооооооооооо битнијих ствари, ми смо ипак народ који користи ћирилицу. Ако се неко реши да прогура (легалну) агенду као код Румуна да се прешалтујемо на латиницу - онда ОК. Но, док се то не деси, поштујмо оно што смо.

Понављам да немам проблем и да донекле преферирам латиницу у приватним препискама. Али, све остало (поготово на послу) увек мора бити на ћирилици.

Poslednja izmena:
Учио се језик. Тада се учио српскохрватски, последњих најмање 35 година школски предмет се зове српски језик и књижевност.
Који је то идентитет о коме пишеш, како се он зове?

Ne želim da raspravljam dalje o onome što sam podrobno objasnio, identitet kako sa stanovišta pravnog utemeljenja tadašnje države tako i vezano za koliko se i inače legalna upotreba odomaćila i postala neraskidivi deo identiteta mnogih Srba.

Мешаш писмо и дијалекте, две различите ствари.

Ne mešam, nego dovodim u vezu. Vrlo sam se precizno izrazio i ne bih dalje da gubim vreme. 🖐

Новоштокавски су пригрлили као што смо га пригрлили и ми и узели га као стандард.

Koliko je on među Srbima bio rasprostranjeniji. Šta pričaš ti. 🙂 naravno da je veći kompromis tu bio na Hrvatima da odbace ono što im i pripisuju da je jedini, pravi hrvatski, čakavski, baš nacionalisti poput tebe. Čak im i kajkavski svojataju Slovenci. A mi samo jedno pismo spontano se odomaćilo uz zakonitu osnovu i uz ćirilicu koja nikad nije ukinuta, dapače...

Свашта...
Буквално на форуму можемо да пишемо и на еглеском што се мене тиче, у приватној комуникацији ко год жели може да користи и арапско писмо али заиста не разумем отпор према томе да неко ко већ свакако зна ћирилицу у службеној употреби користи ћирилицу.
Покушавам да схватим зашто је то проблем и не успевам.
Meni nije problem da koristim i latinicu, ni u privatnoj ni u službenoj komunikaciji a pasoš i vozačka su mi, kao i tebi, na latinici.
Ne vidim u tome problem.
Шта је проблем са ћирилицом?

Poslednja izmena:
Moja pokojna prababa koja je rodjena negde izmedju 1890 i 1900 nije znala latinicu. Pisala i znala samo cirilicu. To je znaci bilo pre nego sto smo upali u uniju sa Ujacima. Sada kada vise nismo u Uniji s drugim narodima, kome to treba da se dodvoravamo?

Nadovezujem se na sopstveni post i još jednom podvlačim... Koliko su Hrvati samo više odbacili od sopstvenog identiteta, a mi samo dodali latinicu. Iskra hrvatskoga govora je postala neknjiževna.

CEBEP zavrsio sam razgovor sa tobom za večeras 😉 a sa ovim što ti lajkovao post nekro... posle 1 sekund tj. čim je izašao, ocigledno ni nepročitavši ga, je tek bezvredno u raspravu ulaziti.

Апсолутно му нисам лајковао пост тек што је изашао и не бих му га лајковао да га нисам прочитао и да с на слажем са тим. Твоје је право да закључујеш онако како ти одговара.

Onda jako brzo čitaš. Sekund je prošao. Ja sam tek stigao do sledeće recenice već si udario lajk.

Ne verujem da je do procesora, mreže i ne znam čega pa da mi sa tolikim zakašnjenjem stiže novi post a na vreme lajk...

Ali nevažno. 🙂

Moja pokojna prababa koja je rodjena negde izmedju 1890 i 1900 nije znala latinicu. Pisala i znala samo cirilicu. To je znaci bilo pre nego sto smo upali u uniju sa Ujacima. Sada kada vise nismo u Uniji s drugim narodima, kome to treba da se dodvoravamo?

Moj pokojni deda je rođen 1907. i znao je oba pisma, engleski, francuski i rumunski jezik.

Doduše on jeste pisao i potpisivao se ćirilicom ne mogu da lažem. Ali moja oba roditelja isključivo latinicom. Svaki tekst, recept, imenik, potpis, isključivo. Sve što sam kod njih ikad video napisano - latinica.

Ма, какав, бре, секунд??? Шта, немаш шта аргументовано да употребиш против саговорника, па користиш мене као релативно фришког члана? For your information, ја нисам тешка Србенда која се позива на традицију која каже да су на овоме свету Срби дошли пре амеба, али ми је стало до онога што смо. Да си се уместо рачунања када сам нешто лајковао потрудио да прочиташ оно што сам написао, можда би могао да ме не таргетираш као мету напада. Све што сам написао није био напад на тебе као личност, али твоја тврдња да сам неком другом члану лајковао објаву без да сам је прочитао јесте својеврсно подривање мене, а то није лепо, не, не.

EDIT: Али, да - заиста читам брзо. Пос'о ме је натерао, јбг.

A ako se ipak "prodaje i izdaje" onda i nije "nas" autor nego strani placenik i domaci izdajnik...
Ти можеш да изврћеш то руглу али ради се о чињеницама. Понуди контрачињенице. Али не да је некада негде неки српски аутор издат, него да је добио простор који заслужује. Макар десети део простора који добију некакви трећеразредни писци типа Анте Томића, Ведране Рудан, Јурице Павичића и сличних у нашим медијима.

Једини простор који могу да добију ликови попут Басаре или Арсенијевића је да се појаве у Недејљом у два и да кажу да је Србија простор поред јавног ВЦа. А ти их квалификуј како желиш.

О културној размени пише лепо и портал преосталих Срба у Хрватској:

Evo vam ćirilice 🙂

Ne znam koji ustav i zakon Glovo koristi... ali znam da sam ogladneo posle duge forumske prepiske.

*Glovo mi je podešen na srpski jezik. Čisto da ne bude neke zabune.

Screenshot_20241026-203839_Glovo.jpg

Čudi me da vam je promakao ovaj cirkus od one "susramlje" i "duhoklonuće" ekipe iz Londona. 😁

Ima tu baš sočnih gluposti. Ali ko zna, možda se nekome i svidi neka. Ima ovde ljudi koji bi radije i turski i arapski i šiptarski, pa ako treba - čak i srpskohrvatski pričali samo da ne koriste reči poreklom sa zapada.

Kakve veze ima kojim pismom je pisala tvoja prababa? Pa njena prababa verovatno nije znala da piše uopšte. A ako idemo dovoljno daleko u prošlost, prababa prababe prababe prababine prababe je verovatno mogla da se susretne samo sa nekim latinskim spisom.

Pitanje ćirilice i latinice nije pitanje istorije uopšte jer je svako pismo NEKADA bilo usvojeno kao standard. To je čista politika šta mi želimo DANAS da bude standard.

Ima veze. Na teritoriji gde su Srbi bili vecina, pisalo se samo i iskljucivo cirilicom. Sve ostalo se nije ni trazilo.

Ti pričaš o teritoriji u određenom momentu vremena, koji si odabrao kao ultimativni za određivanje odgovora na ovo pitanje.

Kao što sam rekao, ovo je političko, a ne istorijsko pitanje.

Прихватам да неким људима историја није битна, не слажем се али прихватам.
Чињеница је да ћирилицу, и у облику старословенске и у облику вукове користимо много дуже али ок...некоме није битно, мени јесте, између осталог.

Политичко питање...

"Ако фаворизујемо латиницу тиме постајемо више европљани"

(Не постајемо)

"Ако потиснемо ћирилицу престаће нас гледати као мале Русе и дистанцираћемо се од Русије"

(Неће престати + Бугари су задржали своју ћирилицу иако су у ЕУ и НАТО)

"Латиница је светско писмо и писмо које странци разумеју чиме је културна размена и комуникација лакша"

(Нико и не каже да латиницу не треба знати.
Странци не разумеју српски тако да им је свеједно да ли је у питању ћирилица или латиница)

Poslednja izmena:
Ти можеш да изврћеш то руглу али ради се о чињеницама. Понуди контрачињенице. Али не да је некада негде неки српски аутор издат, него да је добио простор који заслужује.
Napisao si: "ниједан наш аутор се не продаје или издаје у Хрватској"
Verovatno si zaboravio da se to lako moze proveriti na internetu.
Sad trazis "простор који заслужује."
Ko meri prostor? Ko meri zasluge?
Koliko srpskih pisaca u Srbiji dobija "простор који заслужује", ako je cinjenica da se iz budzeta odvaja manje od 1 odsto za kulturu?

трећеразредни писци типа Анте Томића
Da je Ante Tomić napisao samo "Ništa nas ne smije iznenaditi" i po tom romanu scenario za film "Karaula" dogurao bi, valjda, barem do "drugorazrednog" pisca.
Ali, ne verujem da si ti citao bilo sta od Tomića.
Ali si, vidim, citao Muju Bazdulja ("pare nemaju veru i naciju, a vece su u Bg nego u Sa i Zg zajedno" i "kad moze Emir moze i Muharem") pa prepisao.

I koji su, po tebi, "prvorazredni" pisci iz Hrvatske?

Једини простор који могу да добију ликови попут Басаре или Арсенијевића је да се појаве у Недејљом у два и да кажу да је Србија простор поред јавног ВЦа. А ти их квалификуј како желиш.
Ne kvalifikujem ja nego ti. Samo sam napisao ("strani placenik i domaci izdajnik") ono sto sam pretpostavio da ti mislis. I pogodio sam.
A sto se tice javnog wc, nece ni to jos dugo. Naci ce se i za to neki investitor. Pa ce da bude "mala nuzda milion, a velika dva". Onda ces da juris neko drvo ili zbun, a i njih je sve manje.

О културној размени пише лепо и портал преосталих Срба у Хрватској
Krivi portal citas. Probaj sa "Novostima".

Да да, то сте ви толерантни космополите, али када неко има оријентално име а не говори оно што желите да чујете онда је Мујо, одмах избија шовинизам као из Весне Пешић која је Кустурицу протеривала назад у Босну…

I koji su, po tebi, "prvorazredni" pisci iz Hrvatske?
Прворазредних међу живим више нема. Књижевност им је у горем стању од наше. У другом разреду су Јерговић и Ђорђе Матић на пример…

Da je Ante Tomić napisao samo "Ništa nas ne smije iznenaditi" i po tom romanu scenario za film "Karaula" dogurao bi, valjda, barem do "drugorazrednog" pisca.
То су романсиране Курсаџије.

Ne kvalifikujem ja nego ti. Samo sam napisao ("strani placenik i domaci izdajnik") ono sto sam pretpostavio da ti mislis. I pogodio sam.
Ја то ниједном нисам рекао, и ти ништа ниси погодио. Наведени људи причају то јер им годи мало пажње из Загреба. Не верујем да их ико плаћа. Ипак је то Еуропа.

Да не говорим што се Арсенијевић сетио анегдоте са Капором, и то баш наком што је овај умро, да не може да демантује.

A sto se tice javnog wc, nece ni to jos dugo. Naci ce se i za to neki investitor. Pa ce da bude "mala nuzda milion, a velika dva". Onda ces da juris neko drvo ili zbun, a i njih je sve manje.

Сећам се када је у Београду био Руди Ђулијани, у време владавине Обаме код Ивана Ивановића. Када га је питао нешто о власти, рекао је не критикујем своју власт у иностранству.

А ове величине оду у земљу из које је протерано пола милиона Срба, у којој су Срби пре 100 година чинили четвртину становништва а данас их нема, и прича о Србији као јавном ВЦу.

Eh da, lepa su vam orijentalna imena, dok se ne zarati...

A sto se proterivanja tice, onog dana kad sam u Beogradu cekao radnu vizu za jednu zapadnu zemlju, ispred ambasade je pored mene bilo vise od 50 ljudi. Pa ti lepo pomnozi 300 radnih dana u godini puta 50 i to samo za jednu zemlju.
A nismo svi otisli da bi zaradili vise, mada zaradjujemo vise a mnoge stvari placamo manje nego u Srbiji. Mnogi od nas su, pre svega, pobegli od balkanskog ludila.

A vi se lepo zamlacujte glupostima, verovatno za dzabe, dok oni koji vam te gluposti serviraju mlate ogromnu lovu.

Isto je i u Hrvatskoj, samo sto njima ne trebaju vize, pa beze mnogo lakse.
E sad zamisli ako gradjanima Srbije ukinu vize...

Poslednja izmena:
Vrh