Šta je novo?

Upotreba ћирилице i latinice

Верујем да ће код нових генерација ћирилица бити све више заступљена и то понајмање из национално-националистичко-религијских разлога.

Lepsa je tri puta, da sam najveci autosovinista, opet bih se kao i sada potpisivao cirilicom kada je mnogo lepse.

Верујем да ће код нових генерација ћирилица бити све више заступљена и то понајмање из национално-националистичко-религијских разлога.
Naprotiv, Zoomeri znaju i koriste ćirilicu mnogo manje nego prethodne generacije.

Kako mogu da ne znaju cirilicu? Za koriscenje nemam podatak.

Ja предвиђам да ће заправо најпре изумрети правилна српскохрватска латиница јер ће све више бити замењивана енглеском. Писану латиницу ионако буквално нико не зна више а 99% младих на компјутеру већ пишу латиницу енглеском тастатуром

Pa hibsteri i jedini mogu spasiti cirilicu, nece sigurno Pedja i Savija i Levijatan i ekipa :LOL: Ovaj pet sop je bas pravi nacin kako moze.

Meni taj sans sherif serbish i to pomodarstvo deluje kao "uđi da te oderemo.."

Moja bivša drugarica je imala maniju da stalno bira baš takve neke lokale, kafiće, poslastičarnice, frizere, gde me uvek oderu jer je sve stilizovano, ultra smo kul, dobar marketing i pakovanje i to opravdava 80% veće cene. Kvalitet kafe, kolača ili šišanja ili depilacije šećernom penom je bio kao i svuda ili gori.

Nažalost Beki i kod Interslovenskog ću te razočarati, tj. ne mogu se složiti 😊

Nije pravilan rezon da neko ko je Sloven nauči neki veštački/umjetni/umetni/artificijelni slovenski jezik.

Već da nauči drugi slovenski i po mogućnosti 3ći slovenski jezik. I da to uradi svaki Sloven, savršeno bi se lepo razumeli. Ja govorim svoju varijantu, meni bližu, ti tvoju, tebi bližu, uz razne alternative i manja prilagođavanja, konverzacija bi tekla glatko...

Jedan Slovak je napravio dobar kanal i ovo o čemu govorim mu je bio cilj, mrzi me sad da ga tražim, spajao je slovenske govornike preko skajpa i svako je govorio svoj jezik i svi smo učili alternative.

Nikad neću zaboraviti da Slovaci kažu krompir - zemjaki. Hehe.. To je toliko savršeno logično i usvaja se odmah.

Medžuslovenski (dž čitaju kao đ, što mi je već prvi paradoks koji ne želim da usvojim, drugi da imaju savršeno pismo u srpskohrvatskom, koje nisu usvojili, jedno slovo, jedan glas) je ok u smislu da je razumljiv svima, ali ja sam više za prirodno zbližavanja nego nametanje i učenje gramatike veštačkog jezika..

Inače ako već jedan jezik treba da prevlada nek to bude slovački.

Dakle šta će nam Interslovenski ako imamo slovački??

Slovački ima najbolje sačuvanu slovensku osnovu razumljivu svima, najčistiju, nije kitnjast, poljski koji često nazivam barokni slovenski gde od suvišne dekoracije ne razaznam ništa. Slovački je spartanski slovenski. Razumeš sve.

Ruski je nama najbliži jer ga učimo. Inače prirodno nije. Prirodno su nam najbliži slovenački i makedonski pa slovački. Pre bugarskog, da.

Nastavci u prezentu, perfektu i futuru na slovenačkom su gotovo identični srpskom. Sa ruskim imamo daleko više razlika, al smo ih naučili pa nam dođu kao podrazumevano.

Dakle, medžuslovenski nije nužan, jedan od postojećih nek prirodno prevlada, kao engleski na svetskom nivou. Ja bih voleo da to bude slovački.

Uvek vise cenim kad se neko trudi nego kad se ne trudi. Pakovanje, lokal, font, sajt, logo... su znak nekog truda i ideje, bilo preseravanje ili ne. Sad saradjujem sa dosta firmi i nije uvek tako da deru, dakle, postujem trud pod jedan, a onda da li deru ili ne samo zato sto imaju dobru prezentaciju je zaista individualno.

No, bitnije je da deci pre svega ovo izgleda kul i privlacno, zamislimo da ovo nije pet sop nego neka prezentacija necega u okviru skole. Ovo svakako deluje vizuelno privlacno i kul, narocito klincima.

Fora sa brojem 5 umesto da se napise pet moze biti nekom glupa pa se moze i izbaciti, ali lepo dizajnirana cirilica moze biti kul i privlacna i to je poenta.

Isto je i sa lokalima, mozda ovo nije neciji fazon, ali ovo je uspesno odradjen zadatak da se ima lokal sa cirilicnim natpisom u tom nekom stilu. Znaci, moze se. Pa onda to treba isto tako primeniti i na druge stvari i na druge vrste biznisa. Nece banka da koristi ovakav font, ali ovo je primer da se moze kad se hoce u oblasti u kojoj delujes.

Pet sop i treba da bude veseo i deciji i malo debilana 😁 Na kraju, dokaz da nisi u pravu i da je svako prica za sebe jeste da imas gugl recenzije i imaju ocenu 5.0 i ako procitas recenzije svi pisu o povoljnim, pristupacnim ili ok cenama.

Sto se tice interslovenskog, meni je kul ideja da postoji neki osnovni kratki prirucnik koji spaja sve jezike i koji te uci da mozes da iskomuniciras neke osnovne stvari u slovenskim zemljama.

A bas bi se lepo zavrsio pokusaj da svi pricamo jedan vec postojeci slovenski jezik 🤣 Puno srece onom ko pokusa 🤣 Drugim recima, to nema sanse da se desi da se svi Sloveni dogovore da koristimo jedan slovenski jezik u medjusobnoj komunikaciji. Verovatno bi neki rat izbio 🤣 Iako niko ne bi ni trazio da to bilo kome bude prvi jezik ili da se obavezno koristi ili bilo sta, prosto ne vidim sve slovenske narode kako sedaju sa sto i dogovore se da daju jednom narodu odnosno jeziku prednost. Koliko god Slovaci bili dobrice i neutralci za slovenske pojmove.

Valjda ćeš preživeti neke random studente koji se bave nečim kreativnim u slobodno vreme. Držim palčeve.

А он је то замолио јер су већ тада западне словенске земље трпеле латинизацију и германизацију.
Trebale su odmah da se okrenu grčko-anadolijskom svetu, procvetale bi samo tako.....

Па хтели, ато су и тражили да им пошаљу словенске учитеље. Али, немци су били агилнији... А цветање је релативна ствар.

Kakvog argumenta, jel se ti i ja nesto rasrpavljamo oko te teme i pre toga smo vodili neke razgovore oko toga? Nismo, nigde, nijedan post. Kako onda ostajem bez argumenta, gde, sta, oko cega?

Nego moram da citam neke frustracije iz cista mira, ubacio si neke Grke i Ruse i pljujes ih, a niko ih ziv nigde spominjao nije.

Sto sam ja duzan da citam izlive tvojih frustracija iz cista mira?

Evo sad vidim da je Noki napisao post, covek koji sigurno nije hteo da u pricu o fontovima ubacuje politiku i nije sigurno mislio - to su zapadnjaci takvi i njihovi truli fazoni, nema to kod Putina, bajo moj.

Da li je realno da u svemu vidis samo to jbt, idi leci frustracije negde drugde, nije niko ovde duzan to da cita.

Nekom se nesto svidja, nekom ne, stvar ukusa, a ne politike.

No, postoji jednostavno resenje da se ne vide neciji postovi pa ce i biti primenjeno.

Латиничење западних Словена је извршено насилно. Сличан манир је коришћен приликом латиничења нове земље у Америци.

Isto i za vreme Nemanjića prema bogumilima. Sem po izuzetku, religije su svima nametane nasilno. To je tada bilo normalno, pa nažalost i danas je norma u većem delu sveta.

Хм, ми јако мало знамо шта се тачно десило, а прича која је назаступљенија је само производ комуниста да што бре забашуре тај део историје.

Прво, богумили су/је јеретички покрет који је захватио део балкана (име потиче од попа Богумила који је и смислио ново кретање=. Очишћено од било каквих обавеза, ритуалаа, и у великој мери наслоњено на народна веровања, у време када је српска црква била у потчињено положају од стране цариградске аптријаршије, јерес почиње пламенито да се шири. Али, не толико по народу колико посред властеле. Шта је радио Немања? Па сузбијао је покрет који је био директна конкуренација темељу државности коју је он лично поставио. И како? Па тако што је протерао оне који нису хтели да се покоре.

Са друге стране имамо читаве народе са њихом културом и латинску цркву која ломи све и насађује свој једнаки идентитет (нека врста глобализације). Ја у та два случаја не видим сличности.

Латиничење западних Словена је извршено насилно.
Zapadnim Slovenima njihova srednjoevropska kultura sasvim prija. Ponosni su na nju, štaviše.
Da im ne prija, pošli bi odavno stranputicom raznih balkanaca i Rusa.
Ali ne biva. ;)

Inače, kad već spominješ silu, i u Srbiji skoro sve što valja, tj. što je evropsko je uvođeno silom.

Lepa arhitektura u Vojvodini, Beogradu i još nekim mestima, zatim latinica, kakva-takva demokratija i parlament, nekada i grboslovlje/heraldika, pa elementi romanike i gotike na ponekom manastiru/crkvi, dečja, ženska i manjinska prava, normalna odeća... sve je to nenarodno i na silu.

Хм, ми јако мало знамо шта се тачно десило, а прича која је назаступљенија је само производ комуниста да што бре забашуре тај део историје.

Прво, богумили су/је јеретички покрет који је захватио део балкана (име потиче од попа Богумила који је и смислио ново кретање=. Очишћено од било каквих обавеза, ритуалаа, и у великој мери наслоњено на народна веровања, у време када је српска црква била у потчињено положају од стране цариградске аптријаршије, јерес почиње пламенито да се шири. Али, не толико по народу колико посред властеле. Шта је радио Немања? Па сузбијао је покрет који је био директна конкуренација темељу државности коју је он лично поставио. И како? Па тако што је протерао оне који нису хтели да се покоре.

Са друге стране имамо читаве народе са њихом културом и латинску цркву која ломи све и насађује свој једнаки идентитет (нека врста глобализације). Ја у та два случаја не видим сличности.
Aha, dobri Srbi suzbijaju jeretike, a zli katolici nasilno latiniče. Pretpostavljam da su suzbijani i proteravani milovanjem po mošnicama i lepom rečju, Nemanja je bio pritisnut svakodnevnim protestom protiv nasilja 1 od 6 miliona. :) Sve ukazuje da je lik koji je prognao sopstvenu braću i zauzeo presto jedna nekonfliktna ličnost, bezazlen kao golub.

(Fun fact: dotični je krštenjem katolik i često bio u sukobu sa Vizantijom, dok je s papom uglavnom bio u ortačkom odnosu.)

Ne bih mnogo da se upuštam u srednji vek, jer sam to samo zagrebao, a nije ni tema. Prijateljski savet svima koji se nisu profesionalno dotakli ovog doba: Kad god neko krene da vam nešto argumentuje i opravdava pričama o srednjem veku, i to vam lepo i lako legne, i skroz vam je jednostavno i logično i nikako vas ne natera da stanete i malo se zamislite, i nigde vas ne zaboli i ne kažete sebi Uh al sam bio glup, to znači jedno od dva: 1. Ti si karijerni medijevista. 2. Neko te laže.

Zapadnim Slovenima njihova srednjoevropska kultura sasvim prija. Ponosni su na nju, štaviše.
Da im ne prija, pošli bi odavno stranputicom raznih balkanaca i Rusa.
Ali ne biva. ;)

Inače, kad već spominješ silu, i u Srbiji skoro sve što valja, tj. što je evropsko je uvođeno silom.

Lepa arhitektura u Vojvodini, Beogradu i još nekim mestima, zatim latinica, kakva-takva demokratija i parlament, nekada i grboslovlje/heraldika, pa elementi romanike i gotike na ponekom manastiru/crkvi, dečja, ženska i manjinska prava, normalna odeća... sve je to nenarodno i na silu.
Bojim se da je to univerzalno ludsko prokletstvo.

Vrh