Šta je novo?

Upotreba ћирилице i latinice

Stupidarije.jpg

Palata jadran lokal se ne vidi sa ulice vec unutar spleta hodnika inace bas fin font

Један од већих "проблема" са ћирилицом и њеним коришћењем у 21. веку је недовољан број употребљивих ћириличних фонтова. Опет је у питању наша лењост и незаинтересованост. Све што се ради по том питању углавном пада на леђа ентузијаста. Што се "рата" ћирилице и латинице тиче ствари су јасне, званично писмо српског језика је ћирилица. То да смо "једини народ који има два писма" једноставно није тачно. Нити смо "једини народ" нити је "латиница подједнако наша". Латиница у званичну употребу улази тек Новосадским договором 1954. године као једна од два равноправна писма српскохрватског језика. Пошто српскохрватски језик више не постоји Новосадски договор је на скупу лингвиста ревидиран, 2014. чини ми се. Закључцима лингвиста латиница није равноправно писмо већ је званично писмо српског језика ћирилица.
Ideja nacionalnog identiteta svedenog na jedno pismo i religiju jedna je od najštetnijih dogmi srpskog naroda. Nemac je Nemac, bez obzira da li je protestant iz Bremena, ateista iz Berlina ili katolik iz Bavarske. A mi smo se sunarodnika katoličke veroispovesti odrekli i oterali ih od nas zauvek. Sada se priča ponavlja sa ćirilicom (protiv koje nemam ništa). Srpski kulturno-istorijski prostor se proteže od Trsta, Beča, Pešte, Beograda do Dečana, Хиландара i Vizantije. Што би се одрекли једног зарад другог или обрнуто? To je protivprirodno kao i cela ova debata oko latinice i ćirilice. I jedno i друго je наше pismo, наслеђе i bogatstvo.

A mi smo se sunarodnika katoličke veroispovesti odrekli i oterali ih od nas zauvek.

Pa kako.. Šešelj kao mantru ponavlja Srbi pravoslavci, Srbi katolici, Srbi muslimani i Srbi protestanti... Jedino se ateista odrekao zauvek 😄

Al izmešao dva pisma, još u istoj rečenici. 😊

Vidljivo je to cepanje kod nas, umesto kao kod Albanaca. Albanci smo svi nevezano od toga jesmo li muslimani ili katolici kao Edi Rama... i nevezano od toga jesmo li strejt ili gay, svi smo prihvaćeni i radimo ka istom cilju u domovini ili rasejanju. Velika Albanija, EU, NATO. Kod nas taj cilj ne postoji i otud problemi. A datiraju još od barem 33 godine unazad kad je bila poslednja šansa da se izabere pravi put, a štetne posledice budu minimalne.

Tako da ja kao Srbin mogu samo sa bezbedne distance da vas gledam šta radite, pomalo zazirem (kao i neki što zaziru od mene, verujem) a svakako nismo deo istog, jednog korpusa. 🙂

Ne mislim na tebe lično, govorim generalno kako stvari stoje...

Ideja nacionalnog identiteta svedenog na jedno pismo i religiju jedna je od najštetnijih dogmi srpskog naroda. Nemac je Nemac, bez obzira da li je protestant iz Bremena, ateista iz Berlina ili katolik iz Bavarske. A mi smo se sunarodnika katoličke veroispovesti odrekli i oterali ih od nas zauvek. Sada se priča ponavlja sa ćirilicom (protiv koje nemam ništa). Srpski kulturno-istorijski prostor se proteže od Trsta, Beča, Pešte, Beograda do Dečana, Хиландара i Vizantije. Што би се одрекли једног зарад другог или обрнуто? To je protivprirodno kao i cela ova debata oko latinice i ćirilice. I jedno i друго je наше pismo, наслеђе i bogatstvo.
Onako realno, Srbi su kao narod orijentalni par excellence, naročito u Srednjem veku. U samoj svojoj srži i biti.
Sam srpski identitet je baziran na romejštini, a romeja je bila i ostala paradigma svega neevropskog i antievropskog, čak i više nego razni Mongoli i Arapi.
Muzika kao odraz nečijeg unutrašnjeg duha - pogotovo. I to još i pre Turaka.

Svi evropski uticaji su došli naknadno, sa zakašnjenjem te "pod pritiskom" , tj. protiv volje većinskog naroda dobrog i napaćenog.

Barok, grboslovlje/heraldika, latinica, nešto malo gotike i romanike, ušorena naselja (naročito u Vojvodini), parlament, kakve-takve institucije i demokratija, ženska i dečija prava, normalna odeća... sve je to uvođeno silom i "pritiscima", te je stoga nenarodno i antisrpsko.

Poslednja izmena:
Зна ли се на овој теми да је ћирилица оригинално створена за ондашњу Велику Моравску, данашњу Чешку?

Зна ли се на овој теми да је ћирилица оригинално створена за ондашњу Велику Моравску, данашњу Чешку?
Da se zapatila u Češkoj kao što nije, Češka bi svakako postala orijent, a ne bi bila srce Evrope (sem puko geografski) kao što je sada.

Naravno, Češka bi po stepenu razvoja, skockanosti, mentaliteta itd. bila nivo Balkana ili bivšeg SSSR-a a ne jedna od 20-30 najuređenijih i najrazvijenijih zemalja kao sada.

Напредак Чешке није везан за писмо већ за позицију.
Ћирилица на крају ипак остаје супериорније писмо од латинице. Њена доминација је више последица католичке хегемоније и светског империјализам, као и техничке природе.

Напредак Чешке није везан за писмо већ за позицију.
Ћирилица на крају ипак остаје супериорније писмо од латинице. Њена доминација је више последица католичке хегемоније и светског империјализам, као и техничке природе.
I Rusija se širila na tuđ račun, kao i Kina, Japan, Mongolija, Turska (i to dok je koristila arapska slova), Arabija, Persija, Tamerlan itd.
Tako da je istok daleko od gandijevskih ideala.

Латиничари су ипак овладали са четири цела континента (С. Америка, Ј. Америка, Африка и Аустралија) и наметнули прво француски као дипломатски језик (а са њим и писмо) а после је енглески ту потиснуо француски, па после технички загосподарио.
Ћирилица је и даље, макар за наш језик супериорније писмо. И естетски и функционално.

Vrh