Šta je novo?

Unutrašnji Magistralni Poluprsten, Most preko Ade - [Magistrala]

Bravo i hvala V.Vracar za strpljenje i fotke. Veliki + i od mene.

Na tvojim slikama se sad lagano raspoznaju konture celokupnog gradilista sa stare strane Bg-a, i koliko je to grandiozan i veliki posao. Deluje prosto nestvarno na kolikom potezu su rasporedjeni svi resursi.
 
Danas iz čamca na Savi. Nije neka fotka, ali je post #7777 :)

 
Izvor: Beobuild.rs

Special update: Ada Bridge

110520-MADA-01.jpg


Most preko Ade Ciganlije napreduje odličnom dinamikom i do spajanja dve obale Save ostalo je izgraditi jos 154 metara mostovske konstrukcije.

Poslednji, šesnaesti čelični segment podignut je sa barže još 17. Maja, tako da su radnici tokom naše posete radili na njegovom zavarivanju za konstrukciju mosta. Istovremeno se radi i priprema za montažu novog para kosih kablova, koji će nositi čeličnu konstrukciju glavnog raspona teškog 8.600 tona. Kablovi mosta na drugoj strani su usidreni u masivnu armirano-betonsku konstrukciju zadnjeg raspona koji sa duzinom od 200 metara ima težinu od 20.000 tona. Veliki noseći kablovi su ustvari sastavljeni od snopa velikog broja manjih čelicnih užadi, čiji se broj sukcesivno povećava što su kablovi udaljeniji od pilona, pošto je pritisak težine značajno veći na daljim kablovima. U narednih nedelju dana biće završeno zavarivanje šesnaestog segmenta i ući će se u pripremu montiranja sledećeg, sedamnaestog čelicnog dela, koji se već uveliko sklapa na novobeogradskoj obali.

kompletnu vest sa velikom foto reportazom sa samog mosta mozete pogledati u vesti na prvoj strani sajta http://www.beobuild.rs/read.php/489.html
 
Симба и Игор по +, а Велики Врачар је добио у другој теми, па на жалост не може сад.
 
Slike su lepe , kosi kablovi prava lepota :)

Tramvaju treba napajanje a to znači vešanje tramvajske mreže ili po kablovima ili po stubovima za osvetljenje
ako su stubovi gde se nalazi pozicona linija buduceg osvetljenja ?

verovatno je i to bilo nemoj da se ljutite ali je nezgodno listati preko 300 strana :D
 
mastercat":kspeuv2a je napisao(la):
Odlicna reportaza :kk:

Jedno pitanjce.Kako se uklanjaju privremeni stubovi ?
Što se tiče privremenih stubova sa čukaričke strane, oni su slagani kao lego kocke, pa će demontaža biti relativno laka. Naglavica šipova i sami šipovi u vodi su liveni i armirani i oni moraju da se razbijaju.

110520-MADA-09.jpg



Na novobeogradskoj strani je situacija složenija. Tamo su šipovi, naglavice šipova i sami stubovi armirani i liveni, pa preostaje samo gruba upotreba sile.

110520-MADA-58.jpg



Inače, prolazio sam juče pored gradilišta na čukaričkoj strani i čini mi se da su u toku pripremni radovi za demontažu platforme za naguravanje.

110520-MADA-08.jpg
 
kad smo vec u modu osvezivanja pamcenja...
kada, po vasoj proceni mozemo ocekivati montazu celicnog vrha?
pitanje je vise puta potezano, ali je meni odgovor ostao malo nejasan...na sajtu pise da se nakon spajanja glavnog i bosnog raspona prelazi na asvaltiranje, uvodjenje rasvete i slicne finije radove pa tek onda na zatezanje kablova (sto je razumljivo). zanima me stoga da li montaza celicnog vrha ide pre ili posle konacnog zatezanja kablova?
 
verovatno posle, ali to je vise simbolicno, kao stavlja se vrh pre otvaranje mosta, ne verujem da ima mnogo uticaja sam vrh na zatezanje kablova.
 
Montaza celicnog vrha ne bi trebalo da ima nikakve veze sa zateznom silom kablova, jer vrh opterecuje diraktno pilon a ne "back" i "main span" koje nose kablovi.
 
Verujem da ce staviti spic na kraju kao simbolicni kraj radova.
 
Ево шта су на званичном сајту моста написали поводом завршетка радова на бетонском делу пилона:

Завршен бетонски део пилона моста преко Аде

Изградњом 175м високог бетонског дела пилона, успешно је завршена једна од најважнијих фаза изградње новог моста преко реке Саве. Бетонирању последњег 39. сегмента пилона 8. децембра 2010, присуствовао је градоначелник Драган Ђилас, заједно са председником Скупштине града Александром Антићем, градским менаџером Александром Бијелићем и градским архитектом Дејаном Васовићем. Градоначелник Београда је том приликом истакао значај завршетка ове фазе изградње и похвалио грађевинаре што су тиме испунили задато обећање и завршили пилон пре рока. Монтажа челичног врха од 25м уследиће након инсталације последњег пара косих каблова.
 
da, o tome smo vec pricali ranije. ostalo je jedino nejasno da li pod instalacijom podrazumevaju i konacno zatezanje...to je i bilo moje pitanje. u svakom slucaju, videcemo...
 
Мост ће моћи да се сматра званично освећеним када Зевс-Перун пошаље муњу да удари у врх.
 
Vrh