Šta je novo?

Unutrašnji Magistralni Poluprsten, Most preko Ade - [Magistrala]

osvetljenje se ne vidi iz svih uglova te nije crklo nego seti nalazis na strani na kojoj se ne vidi osvetljenje kablova.

Vec smo pricali o tome, ali evo i da kazem kako se vidi iz uglova na novom beogradu ( prosao pre pola sata ). Od usca se vidi kao da novobeogradska strana ne svetli, onda dodjes do delta cityja gde se vidi da svetli i ona ali slabije. Onda predjes na drugu stranu reke i vidis da radi normalno novobeogradska strana, ali onda shvatis da cukaricka strana ne svetli :)

Kako su kablovi kruzni a reflektori su blize sredini mosta kablovi su osvetljeni vise ka unutrasnjoj strani kabla tj. strani koja gleda ka pilonu, te kada kablove posmatras sa novog beograda deluje kao da ne svetle iako oni svetle ali vise ka unutrasnjoj strani koju ti zapravo ne vidis

I cemu toliko negativnog u svemu, sto odmah sve mora da bude tako crno.

Sto biti pozitivan kad mozes biti negativan :D .

Ja uzivam u mostu, parkiranje na mostu i pretrcavanje ce nestati, ali kapiram da su ljudi uzbudjeni u necem novom i da ce jos neko vreme se ljudi tiskati u cafovima, mostu a tek kad dodje metro!

Cista radost :D . Kao kad smo bili mali pa nam donesu paketic, eto tako.

Stvarno ste nemogući !!
Rasveta sasvim normalno radi, i sve je to zbog uglova,
Evo sa kamere 24sata vidi se da "ne radi" jedan deo, dokle sa sajta mosta sa kamera lepo se vidi da radi i ta strana
most1.jpg

most2.jpg

Видим Ђилас добија изборе убедљиво. :o

Сад прођох кроз цели НБГ и преко самог моста па сам се и сам уверио да у сваком тренутку и са скоро сваког положаја делује да им не ради једна половина осветљења. Да су на време мислили о томе боја каблова би била флуресцентна као што је то случај са сваким мостом са кабловима у свету па би ово и изгледало како и доликује.

ПС: Новајлије баш осетљиве на овај мост :) што и не чуди јер су махом дошли на ББ због моста.Да сте мало дуже активни и да сте пратили све што се градило,планирало и планира за сутра у Београду па и да озбиљно схватим ваше ставове...
Овако,да сте ми живи и здрави. :vops:

едит: Кад сам ја пролазио милиција је терала наше суграђане који су се паркирали на мосту.

Registovanje na forum samo zbog komentarisanja tuđih postova je zaista jadna rabota.

Što se tiče osvetljenja, ja "ukrasno" neću komentarisati zato što mislim da se i previše priča o tome, ali hoću da pohvalim kako je osvetljen sam kolovoz.
Ove visoke bandere koje su nekome smetale sasvim ok rade posao, a svetiljke nisu ni prejake ni preslabe.
Čak mi se čini da je intenzitet svetla malo slabiji nego na Gazeli, sada posle rekonstrukcije.

I hvala q da su počeli da teraju ove što se parkiraju na mostu.
Izgleda da je neko, po ko zna koji put, morao da kaže policiji: "da, treba radite svoj posao".
Izem ti policiju koja je uplašena i misli da će da se zameri gradonačelniku ako ne dozvoli da se ljudi parkiraju na mostu kako im je volja :mad:

Obrisao sam par postova koji vuku na patetiku da se ne bi ponovila situacija sa wilijem. Delija je rekao u par navrata svoje misljenje i dobio je odgovor od par usera i tu je kraj price.

Licno ne sudim nikome kao posetilac prema tome koliko ima postova i kada se registrovao vec sta je napisao dosada. Treba imati u vidu da se na forum aktivnu okjucuju posetioci koji mnogo duze prate forum i da nije posteno da ih prema tome delimo na manje i vise bitne tj cije se misljenje manje ili vise uvazava ;)

I da kazem i ja koju most je odlican i osvetljenje radi kako treba ;)

Igor":3aq179xu je napisao(la):
Licno ne sudim nikome kao posetilac prema tome koliko ima postova i kada se registrovao vec sta je napisao dosada. Treba imati u vidu da se na forum aktivnu okjucuju posetioci koji mnogo duze prate forum i da nije posteno da ih prema tome delimo na manje i vise bitne tj cije se misljenje manje ili vise uvazava ;)

OK, ali neka pišu o temi, a ne da se registruju samo da bi ulazili u konflikt zato što se ne slažu sa nečijim mišljenjm.

Da li ja to grešim, ili je osvetljenje za "svetlosna štraftu" duž mosta postavljeno samo na nizvodnoj strani? Malo me mrzi da u ovo doba izlazim da proverim :p

Рељо,не бих се могао сложити више. Оно украсно је најмање битно па ми је зато оваква реакција још занимљивија.

Да поновим,обишао сам мост са свих страна и гледао га из свих углова и рођеним очима сам се уверио да нешто не штима јер у скоро сваком тренутку делује да им једна страна није осветљења. Погледајте мало сличне мостове у свету и уверићете се да ово код нас није најсрећније урађено.

Игоре и ти си апсолутно у праву,осветљење заиста ради али то ово чини још већим промашајем.

Bivis":13n57m88 je napisao(la):
Delija":13n57m88 je napisao(la):
Цркло им пола осветљења. :lool: Толико о њихових гарантованих 10 година. Јевашлук,примитивизам и незнање не може да се сакрије. :vops:
Jedino što ovde ne može da se sakrije je tvoja mržnja, čitajući tvoje postove stičem utisak da bi ti bio najsrećniji da se ovaj most jednog dana sruši. I još nešto gospodine wannabe arhitekta, ako vam se ovaj most toliko ne sviđa, ko Vas tera da uopšte čitate ove strane a kamoli još i komentarišete.
ne slazem se sa njegovim stavovima, barem zbog toga sto su pogreshni jer osvetljenje radi (mada jeste tuzno sto se sa najvaznijih delova grada, npr centar, tesko moze videti osvetljenje oba dela istovremeno). ALI svako ko placa poreze u ovoj drzavi, ili barem gradu ima prava da hejtuje most koliko god hoce, jer se i njegovim parama taj most podize. Pogotovo zato sto ne znamo koliko ce most tachno da kosta, mada smo sigurni da ce biti mnogo, u kontekstu nasheg ekonomskog stanja... Zivimo u drzavi, koja je u takvom stanju, da je jedino gore od hejtovanja svega sto se uradi, idolatrija kojoj smo suvishe skloni.

elem, danas sam prosao mostom i ne moze se reci da ne izgleda monumentalno, iako bih ja josh malo pojacao osvetljenje samog pilona, da ne bude istog intenziteta kao osvetljenje kablova....

e da, ono vasariste u desnoj traci je smehotres. Dosla mecka u selo pa bi sada svi da se slikaju

Регистровање због пљувања човека, који се не слаже са концептом овог моста као такво је заиста ниско, а може се рећи и малограђанско и џиберско уједно. Човек није увредио никога лично, пратим овај форум пажљиво и знам то. Свако има право на своје мишљење, а ако се не слажеш искулирај, али не вређај. Понашајмо се као људи. То је то најмање што можемо да учинимо. Ај уздравље :vops:

Sto se vredjanja tice potpuno se slazem. Da moze da se da misljenje i za to se slazem jer zato i sluzi ovaj forum, pogovu za nas koji ne zivimo u Beogradu. Ali da ima onih koji pljuju i koji su dosadili i bogu i narodu oko cene i ostalih gluposti, vala ima. I to mnogo. Strucnjaka na pretek, od saobracajnih preko gradjevinskih pa do ekonomskih.
Ali takav smo mi narod. Uostalom negde cuh da imamo najvise strucnjaka po glavi stanovnika.

Nego, MOST je BREEEE prelep. Uzdavlje da nam koristi!!!!!! :kafa: :grand:

Najpre da cestitam srecnu 2012 svim forumasima, da bude sto vise kvalitetnih info postova, slika i update-a sa gradilista a sto manje trolovanja, spama i flejminga.
Elem, mislim da svako treba da iskaze svoje misljenje, a slobodno i hejt ako bas za to ima prave argumente. Ipak, kod odredjenih korisnika mi se ne svidja to sto spominju imena odredjenih politicara, funkcionera i drugih manje ili vise bitnih ljudi. Mislim da bi takve postove trebalo strogo kontrolisati, pogotovu sada kada smo usli u izbornu godinu, u kojoj ce neki od 2.169 (u ovom trenutku) registrovanih korisnika sigurno pokusati da zloupotrebi isti u predizbornoj kampanji. Inace da ne bih dalje skretao sa teme, kao komentar na sve ovo postavicu nesto sto je verovatno zatrpano u BB thread-ovima, ali je svakako vredno podsetiti se:
197700_brankov-most7_origh.jpg

Otvaranje+mosta+Kralja+Aleksandra+1934+.jpg

1934-12-17-005.jpg

Evo, i da napišem koju oko tog dekorativnog... kao da je to sad najvažnija stvar...

Kablovi nisu osvetljeni ako se gleda iz određenih uglova?
OK, dodaju se reflektori koji će osvetljavati kablove iz tih uglova. Da svetlost ne bije vozačima u oči, na reflektore se postave one prepreke (mislim da se zovu "senila" ili blende, ali da naziv ne označava istu stvar kao i na objektivu fotoaparata).

Sigurno da postoje i bolja i ekonomičnija rešenja, ali je postojeće sa reflektorima na posebim stubovima povoljno lakog zbog montiranja i održavanja.
Projekat mosta verovatno nije uzeo u obzir i dekorativnu rasvetu, inače bi smislili neki sistem LED svetiljki na samim kablovima. Šta je, tu je.

Samo za Tragača

resizeof016lancanimostk.jpg

mostkraljaaleksandrabra.jpg

dp8tqa.jpg

corbisu289152acme.jpg

bnoikwbvsvud13105837383.jpg

a00110425.jpg

a00110424.jpg

47207123720294343175123.jpg

792jd9.jpg

791xl1.jpg

790ka1.jpg

kasno je, ne mogu sada da kopam po hard disku...

@Relja hvala za update+sto se moze videti - pre nego sto je zavrsen most tramvajske sine kao i celokupna pruga do Zemuna je vec bila gotova tako da su oni odmah mogli i sinama preko mosta. A mi ne mozemo bez "visefazne" izgradnje kao najznacajnijeg patenta srpskog project menadzmenta.
Inace, zanima me da li je neko isao do starog kupalista a Adi danas da vidi da li jos ide "trajekt za pesake i bicikle" ili ga je most vec poslao u istoriju...

relja":12knyeuv je napisao(la):
Sigurno da postoje i bolja i ekonomičnija rešenja, ali je postojeće sa reflektorima na posebim stubovima povoljno lakog zbog montiranja i održavanja.
Projekat mosta verovatno nije uzeo u obzir i dekorativnu rasvetu, inače bi smislili neki sistem LED svetiljki na samim kablovima. Šta je, tu je.
Baš tako. Ili je projekat dekorativne rasvete naknadno rađen, ili je prevagnulo jednostavnije rešenje. Zamislite trčeća LED svetla po kablovima.. :lol:...tu bi se svašta moglo napraviti od efekata ali i cena ne bi bila zanemarljiva.
Meni lično nisu baš srećno rešeni nosači reflektora na vrhu pilona, sad izgleda ko neka kapica...al ajde, dosta o toj rasveti više ;) most je moćan i ovako i to je to. Biće dana pa se može i naknadno nešto uraditi s tim, a kako tehnika napreduje iz godine u godinu, biće i novih tehničkih rešenja.

izvor: Beobuild.rs

Ada Bridge - Final aerial report

120102-MADA-01.jpg

Tokom novogodišnje noći u Beogradu je svečanim vatrometom otvoren novi most preko Ade, najveći kapitalni objekat u zemlji izgrađen u poslednjih 10 godina. Beobuild vam tom prilikom u saradnji sa Helivideo.rs predstavlja ekskluzivnu seriju fotografija iz vazduha.

Ovim foto-osveženjem zvanično zatvaramo ovaj segment projekta, dok će posetioci Beobuilda i dalje moći da prate izgradnju preostalih saobraćajnih veza u okviru prilaznih petlji, kako njihova gradnja bude napredovala u narednim mesecima.

Želimo da svim građanima poželimo srećnu novu 2012. Godinu, Božić i ostale praznike.

120102-MADA-15.jpg

120102-MADA-25.jpg

kompletnu foto reportazu mozete pogledati u vesti na prvoj strani sajta ili na linku http://www.beobuild.rs/read.php/525.html

Hvala Dragane (Helivideo) na impresivnim fotografijama

http://www.beobuild.rs/visuals/data/media/1/120102-MADA-27.jpg

Погледајте обале на овој,упркос њима лепој слици. :violina: Оног тренутка када се Београд окрене ономе најбољем што има а то су две велике реке он ће постати оно што је давно требао.

Никад ми неће бити јасно зашто су Београд толико градили по шумадијским брдима или Војвођанским мочварама поред толико обала.

Delija":jqp2ad5c je napisao(la):

Погледајте обале на овој,упркос њима лепој слици. :violina: Оног тренутка када се Београд окрене ономе најбољем што има а то су две велике реке он ће постати оно што је давно требао.

Никад ми неће бити јасно зашто су Београд толико градили по шумадијским брдима или Војвођанским мочварама поред толико обала.

@Delija,
To sam se i ja pitao, zasto su sve gradili na brdima a obale reka slabo koristili?
Ali kad bolje sagledas sta je izgradjeno po brdima, nekako je bolje da je ovako ispalo, obale jos nisu iskoriscenje i to je ogromno bogatsvo za buducnost, ako inteligentno isplaniramo organizaciju obala, moze jako lepo da ispadne.
Na nama je da se to isprojektuje kako valja i da se napokon grad spusti na reke i kao sto kazes, da postane ono sto je davno trebao da bude.

Delija":339copy7 je napisao(la):

Jedna od mojih retkih zamerki planerima Novog Beograda je da su starije blokove radili tako da je gustina naseljenosti sve manja i manja prema rekama. Kad ides brodom po Savi uopste ne vidis blokove 45 i 70 nego imas utisak da si vec u sumi. OK lepo je da ima drveca i sve to ali su realno mogli da ostave bar neke naznake da si u GRADU, i to jednom modernom i novom. Zato mi se dopao onaj projekat za Kempinski, i uvek mi je drago da vidim onaj soliter na uscu (ma koliko me nervira prikacena rugoba od trznog centra). Novom Beogradu bi bas leglo par ultramodernih stambenih tornjeva na rekama. Koja bi to milina bila, i pogled iz njih i NA njih, i staza za bicikl, i splavovi. Metropola na vodi.

@ Delija

Imas dosta pozitivnih stavova, ali cesto znas da mracis bez ikakve potrebe. Nesagledivost osvetljenja sa svih strana vec je jako dobro objasnjena.

Inace, neizgradjenost obala ne mora da bude bas toliko negativna stvar. U neku ruku, prazne obale u centru jednog velikog grada po meni su luksuz koji malo koji grad ima. Pravilnim i dugorocnim planiranjem od njih je moguce napraviti jedan veliki potez i prostorni reper, deo po kome Beograd moze biti prepoznatljiv u citavom svetu. Da li je to rekreativni, stambeni, poslovni ili neki drugi kompleks, pitanje je. U svakom slucaju, ko zna kako bi obale izgledale da su nekada davno "urbanizovane".

Inace, kada smo kod obala, svima nama jako puno smetaju napustene barze, splavovi, ogromne kolicine smeca koje se nakupljaju uz nju, na kraju krajeva nesavesnost onog malog broja ljudi koji dolaze na reke. Nije mi jasno koliko neko moze biti nekulturan i primitivan da plasticnu flasu baci u vodu, a flasa je ogroman broj duz citave obale!? S tim u vezi, deo reke ispod mosta u mnogome kvari ukupan vizuelni utisak koji je jako pozitivan (bar meni).

Setajuci obalom prema adi, iscekujuci da se dodje do mosta, kao nekakvog "vrhunca" Savskog keja, nailazimo na oronule brodice, camcice, mulj, blato, smece, popucale trotoare, itd., pa me zanima da li neko zna jel u skorije vreme planirano uredjenje tog poteza?

Iskreno, dok sam bio u mogucnosti da idem tom stazom, veci utisak na mene je ostavila ta neuredjenost, nego impozantnost mosta. :(

Edit: Ove slike nastale su pre otprilike godinu dana i donekle ilustruju ono o cemu pricm. Znamo da je uzivo sve to mnogo gore.

Izgleda da im je Dragan ukrao festu na bar par minuta sudeci po pogledima zainteresovanih sugradjana :)

Delija":3lm9rkf1 je napisao(la):

Pa, knez Miloš je to počeo, obalu su zaposeli trgovci, brodari, ugostitelji. Onda je izgrađena železnička stanica tu gde je izgrađena, postavljeni koloseci, i već tada je obala ostala odsečena. Potom je to postal granica ka neprijatelju, pa je došao rat ... prvom prilikom su 30-tih počeli da opet uređuju obalu na zemuskoj dtrani ("Danska grupa"), pa se opet zaratilo...onda isušivanje NBG, kasnije Ada Ciganlija, ali sve vreme nas koče ti koloseci. Pa, evo i sada, na NBG zbog pruhe most ne može da se lepo poveže sa ulicama.

JohnyBgood":3lm9rkf1 je napisao(la):
Jedna od mojih retkih zamerki planerima Novog Beograda je da su starije blokove radili tako da je gustina naseljenosti sve manja i manja prema rekama. Kad ides brodom po Savi uopste ne vidis blokove 45 i 70 nego imas utisak da si vec u sumi. OK lepo je da ima drveca i sve to ali su realno mogli da ostave bar neke naznake da si u GRADU, i to jednom modernom i novom.

Možda, ali zato stanovnici uživaju. Više puta sam vodio strance do Savskog keja na piće, kafu ili ručak, uvek su bili oduševljeni ambijentom, i posle su uvek tražili da ponovo idemo tamo ("can we go to the 'park"? " :) )
Kamo sreće da se cela obala tako uredi.

Bravo za Dragana!

Jasno se vidi uzrok gužve u smeru ka NBG - suženje iz tri trake zbog samo dve rampe i nezavršenog produžetka ka Buvljaku.
Takođe, vidi se i kolona koja pravi polukružno kod Buvljaka iz smera Gazele - em blokiraju jednu traku i skretanje za one koji ne idu na most, već i prave problem onima koji iz smera blokova idu na most, pa čak i ka Gazeli.
Pod hitno moraju da se ubrzaju Lot 2 i 1.

da postavim i ja par slicica od juce. Moram da napomenem,ma kakvo misljenje imali o samom konceptu mosta, da je lepo videti ovakve velike uradjene projekte u nasem gradu i to koji se zavrsavaju manje vise u predvidjenom roku.
image499.jpg

image504.jpg
image507.jpg

image510.jpg

Meni bi se vise svidelo da je travnata povrsina na mestu gde ide tramvaj, mada je predvidjen samo sljunak. Ali ona moze uvek da se doda, i inace ide na sloju sljunka.
Inace posto vidim da je uveliko rasprava oko dekorativnog osvetljenja, ono i nije bilo predvidjeno ovako, sto znaci da su menjali projekat u toku gradnje, pa su moguca i dalja poboljsanja. Naime jedan od rukovodecih ljudi na gradilistu nam je rekao da nije predvidjena LED traka jer je jako skupa i ako bi to bilo najbolje i najlepse, vec tackasto osvetljenje duz cele grede. A kao sto vidimo ipak su postavili LED traku, do duse samo na jednoj strani. Imajmo na umu da je to najmanji problem, da ce verovatno oko dekorativnog osvetljenja jos da se radi, mozda nije bilo ni dovoljno para, pa ce sacekati neki nov kredit :D
Inace kad sam prolazio pored buvljaka primetio sam da su pored zel stanice NBG postavljeni vec sipovi, verovatno i izbetonirani i armatura viri iz zemlje. Znaci ako nas vreme posluzi, ocekujemo uskoro i nastavak gradnje te deonice gde cemo videti i konture te kontrukcije na povrsini :kk:

Vrh