pera&kojot":1yo294tn je napisao(la):
@Rellja
Rekao bih da gresis, vezano za visinu mosta na renderima i u stvarnosti. Kada uzmes sirokougaoni objektiv, kako bi iz blizine uhvatio ceo most, sigurno da ce ono sto je u pozadini delovati dosta manje - to se odnosi na drugi primer koji si naveo.
Ne verujem da su se projektanti zamarali tim stvarima da "zmaskiraju" visinu pilona. Na kraju krajeva, visina pilona je deo koncepta, koji izmedju ostalog podrazumeva kreiranje prostornog repera i novog simbola grada. Ako bi pokusali da ga smanje u renderima, projektantski stavovi bili bi kontradiktorni...
Ok, ako pričamo o stvarnosti, hajde da kao stvarnost uzmemo ono što zaista vidimo u prirodi, a ne fotografije. Da li renderi prikazuju ono što vidimo uživo? Ja mislim da - ne.
Pokušao sam da pronađem fotografije iz sličnih uglova iz kojih je i bio prikazan na renderima. Malo ih ima, renderi prikazuju most iz uglova iz kojih će retko ko imati priliku da gleda most - neko iz korpe balon ili iz helikoptera. Izabrao sam parove koje sam u tom trenutku uspeo na nađem, na brzinu.
Projektanti se sigurno nisu zamarali takvim stvarima, oni su već "prodali" svoje rešenje tamo gde treba, a nakon toga je sve bilo rešeno, ni mnogo ozbiljniji argumenti protiv su bili ignorisani, kamoli prikaz na renderima iz čudnih uglova.
A taj "koncept" o prostornom reperu, katedrali, "tamo i ovde" i sve te priče su za mene mlaćenje prazne slame, da se ne izrazim nepristojno.
Kako objasniti nekom strancu, kada ga dovedeš na Kalemegdan i na plato kod pobednika, pa kad prvo primeti jedan ogroman most, pa se zagleda, pa tek onda niz mostova znatno manjih gabarita? Jel' taj most treba nešto da znači? Da li tuda prolazi međunarodni Koridor 10? Da li je podignut u nečiju slavu? Da li je to obeležavanje jubileja 40 godina ne građenja mostova?
Šta to znači, imati takvu grdosiju bez značenja u sred grada?
Ja ne razumem.