Šta je novo?

Unutrašnji Magistralni Poluprsten, Most preko Ade - [Magistrala]

Isti termometar!
Waterproof_Digital_Thermometer.jpg

A, ha! Oni prate Beobuild i čim sam ih ja rano jutros opleo, oni o'ma postaviše.
Međutim, sada opet imam primedbu - iskreno, meni ovo liči kao da je neki radnik greškom ostavio limenku piva na vrhu. Možda će biti skladnije kada dođu 2. i 3. segment, nadajmo se.

сетио сам се једног доброг назива за мост: Мост Душка Радовића (ако већ хоће да дају имена по људима)

Опет то може без конкретне личности:

"Мост српских писаца"

"Most Darka Pančeva" :D

edit...ne može, on već ima most :)

Ovako me podseća na samostrel. Da nema kablova pilon bi izgledao kao minaret.

pilon bi izgledao kao minaret, e ne troluj bas na minaret......

Нашиљени пимпек,оловка или храбар искорак у дизајнирању минарета. :notok:

Колико би лепше изгледало да је мост бео. :(

Jel su to oni postavili drugi deo vrha pilona? Pogledajte na sava bridge, ne vidi se bas najbojle, ali ja mislim da jesu.

jeste malo cudno, ali stvar navike, i mislim da ce mi se svideti na kraju... ako govorimo o nekim trendovima u arhitekturi mislim da je sad beton sa inox elementima dosta popularan

sacekacu da zavrse pa cu komentarisati, vrlo je moguce da ovakav vrh mozda i lepse resenje ali moram da primetim da se opet odstupa od rendera i svih vizuelizacija, ne znam da li i od projektnog resenja..

kako se to dogadja mimo znanja svih, tj javnosti, da li je problem sto animatori u startu tripuju ili izgled ovakvog objekta moze da izmeni bilo ko, u toku same gradnje i izbora materijala?

" odstupa od rendera " to ti je zakon u arhitekturi render nije validan gradjevinski dokument koji bilo sta obavezuje osim ako nije specificno uradjen da pomogne u dobijanju gradjevinske dozvole a tu je bitno pokazati kako stoji jedna zgrada sa okolinom i drugaciji su od umetnickih rendera

to razumem ali me onda zanima ko odlucuje o izboru materijala a samim tim i na izgled mosta ili se o tome ne razmislja, ne postoji nikakva obaveza da bude nekakav nego da se turi nesto pa kako ispadne...? ozbiljno pitam.

opet kazem, mozda ispadne super, kome onda da zahvalimo?

u dokumentaciji uvek stoji tacna specifikacija svih materijala i po tome se uvek radi
hocu reci dovoljno je da pise slovima nemora da bude prikazano sve bas 100%

razgradjevinar":3eehcf1h je napisao(la):
sacekacu da zavrse pa cu komentarisati, vrlo je moguce da ovakav vrh mozda i lepse resenje ali moram da primetim da se opet odstupa od rendera i svih vizuelizacija, ne znam da li i od projektnog resenja..

kako se to dogadja mimo znanja svih, tj javnosti, da li je problem sto animatori u startu tripuju ili izgled ovakvog objekta moze da izmeni bilo ko, u toku same gradnje i izbora materijala?

Zato što renderi služe i da ne prikažu neke stvari.

Danas, kada je most dostigao pune gabarite, vidi se koliko je bio "umanjivan" na renderima biranjem uglova, "visine" posmatranja, "zakrivljenjem" slike i okoline....
Primera ima puno:

http://www.beoland.com/ostalo/februar05/MONT-13_F.jpg
a zapravo je - ovo:
http://img35.imageshack.us/img35/1434/dscn5520x.jpg

ili
http://www.savabridge.com/images/poze/bridge/bridge13.jpg
a zapravo je - ovo:
http://www.savabridge.com/images/poze/june2/june05.jpg

itd, itd

da, malo sam se edukovao u medjuvremenu, na sajtu pise

"Горњих 25м пилона састоје се од нерђајућег челичног врха који је подупрет челичном конструкцијом. Пилон се завршава на висини од 200м, пречником од 1.50м. Крај у облику купе нема конструктивну функцију али даје пилону елегантан и издужен изглед. Он је такође и највећи проводник у Београду и стога је одговарајућим уземљењем заштићен од грома."

ako ovo nije dopisano skoro onda se unapred znalo. ja sam laik i nemam pojma da li je moguce uticati na boju nerdjajuceg celika, valjda nije..

@ relja meni zapravo izgleda veci most na renderima koje si pokazao......

@ razgradjevinar, ama covece kad govorim o dokumentaciji to su ozbiljni dokumenti, koji se koriste za izgradnju nema sanse da sve zvisi od te jedne recenice na sajtu, svaki sraf mora da bude zapisan u napred a kamoli ovako nesto.....

eto bicemo jedinstveni, imacemo minaret od 200m :p

iskreno voleo bih kada bi oni ofarbali ceo pilon i taj celicni vrh u belu boju, makar bi most imao finalni izgled tj. izgledao bi kao jedinstvena celina

E, a ja bih sad voleo da i ostatak stuba oblože inoxom.

Nešto malo plekanih tabli, par nitni .... i udri.
Nije puno teško a šljaštalo bi ko Las Vegas.

Em ne bi samo vrh bio različit em ga takvog ne bi bilo u čitav svet (što bi reko moj pokojni komšija Boško).

Meni je interesantno kako pod nekim uglovima svetlosti jako odskace od betona a pod drugima se stapa u jedno. Pogledajte samo ove dve slike gore.

Mozda ga je trebalo matirati a mozda i nije, u svakom slucaju je posteno da se ne napinjemo i guramo beton tamo gde "ne radi svoj posao", apsolutno se slazem s tim rezonom.

@Rellja

Rekao bih da gresis, vezano za visinu mosta na renderima i u stvarnosti. Kada uzmes sirokougaoni objektiv, kako bi iz blizine uhvatio ceo most, sigurno da ce ono sto je u pozadini delovati dosta manje - to se odnosi na drugi primer koji si naveo.

Ne verujem da su se projektanti zamarali tim stvarima da "zmaskiraju" visinu pilona. Na kraju krajeva, visina pilona je deo koncepta, koji izmedju ostalog podrazumeva kreiranje prostornog repera i novog simbola grada. Ako bi pokusali da ga smanje u renderima, projektantski stavovi bili bi kontradiktorni...

Nego, ajde da prokomentarisem vrh, kada se vec nakanih da napisem post... Pre svega, mislim da bi trebalo sacekati da se postave preostala dva dela, pa dati konacan sud. Moje misljenje je da moze dobro izgledati i ovako. U zavisnosti od doba dana, polozaja sunca i drugih vremenskih uslova, vrh, a samim tim i pilon, vizuelno ce izgledati drugacije. To se lepo vidi na okacenim slikama. Nekada ce biti stopljeni, a nekada ce biti veliki kontrast izmedju njih.

@brdjanin
nadam se da si ironican :)

Danas sam se silom prilika (gonjen poslom) nalazio na raznim stranama mosta u različitim delovima dana (i kad je sunce bilo u zenitu i kad je išlo ka svom zalasku) i niti jednom vrh nije bleštao. Čak mi se i dopalo koliko se slaže sa ostatkom.
No, mene brine nešto drugo: "plekani" deo mi je i sa Brankovog mosta i kroz prozor kancelarije delovao kao da nije sasvim "seo" na ostatak. Izgledao mi je kao da je pomeren i da se ne nastavlja glatko na betonski deo pilona. I kolega koji sedi do mene je rekao da ima isti utisak. Je l' to opet neka optička varka ili će morati malko da ga šteluju?

Vrh