Arnorian":2bio8x4k je napisao(la):Веома је тешко да неко одрастао говорећи језик који нема падеже касније у животу научи језик који их има. Принцеза Катарина говори Српски боље од принца Александра јер грчки има падеже.relja":2bio8x4k je napisao(la):Google Translate u ljudskom obliku?
Pre nekoliko godina ukljucim se u pola neke emisije na RTS-u. Neka politicka emisija i neka diplomatska tema. U toku emisije shvatam da je jedan od sagovornika Amerikanac i da gotovo savrseno prica srpski, maltene bez i jedne greske. Mozda je par puta u toku emisije omasio rod, padez ali ipak covek gotovo da je pricao srpski bolje od 90% Srba, pogotovo sto je zaista koristio veliki i raznolik vokabular.
Vec sam sebi u glavu utuvio da posto ima klasicno americko ime i prezime da mu je verovatno majka sa ovih prostora, kad ga na kraju emisije upitase kako tako dobro prica srpski? Covek kaze: "Kad su odlucili da me posalju ovamo(neko mesto u ambasadi, ne ambasador) poslali su me na intezivni kurs srpskog od 6 meseci, posle toga ovde sam jos godinu ipo dana i eto to je to, naucio sam ga dobro i ako jos nisam potpuno zadovoljan"
Znaci ako postoji jaka zelja da se nauci, sve se moze za krace ili duze vreme. Verujem da je istina i to sto pricas za padeze, ali ako postoji zelja da se nauci, moze i da se nauci u nekom razumnom periodu.
Ovaj nas "prestolonaslednik" se kao vratio ima vec 20 godina i jos uvek natuca jezik. Vec dosta dugo i uziva imovinu koju je dobio na koristenje, a u koju je drzava ulozila da se sredi i mislim da svake godine daje neku cifru za odrzavanje, ali ni to ga nije motivisalo da konacno nauci jezik. Nema to veze sa komplikovanoscu jezika. Mogu biti samo dve stvari: ili je glup ko tocak kao sto dosta cesto i izgleda ili cist bezobrazluk.