vucko hvala na linku imas plusic
manje vise sve sto su pricali ovde u emisiji su i nama pricali, jedino sto nismo imali priliku da se penjemo na pilon i da zalazimo u sitna crevca, al dobro sa razlogom
Pominjali su oko same konstrukcije, zbog cega je glavni raspon od celika. Kao sto sam i ranije rekao glavni projekat je radila firma izabrana od strane izvodjaca i imali su slobodu u izbori materijala. Glavni raspon je od celika izabran da bi pilon bio dodatno ekscentricno opterecen , vec simetricno, i tu su neke ustede uradjene, naime racunaca je pokazala da je bio glavni raspon od betona bili bi potrebni kablovi koji nose oko 2700t a ovako, pošto je konstrukcija laksa dovoljni su kablovi manje nosivosti oko 1600t (nemojte me drzati za rec, ne znam tacno u brojku, zaboravio sam )
sto se oplate tice, "doka" je jedna od najboljih svetskih proizvodjaca i isporucioca, tu je jos i "peri" i jos neke firme. bdw doka je bila isporucilac i projektanr oplate za najvecu zgradu na svetu u Dubajiju. Inace ova "klizna" oplata sa promenjivim precnikm malo je komplikovanija ali nista to nije novo, to se vec radilo odavno kod termo ili nuklearnuh elektrana sa ogmonim precnikom "dimnjaka"-kako god se zvalo, gde se precnik ka vrhu menja.