relja":29n5j1na je napisao(la):
@ Nbumbic
trenutno ne mogu da sporim ništa što si napisao, ai bih zamolio da neko ko ima vremena da proveri koliki grejs period (i koja vrsta grejs perioda) je deo kredita za most.
Kao što sam napisao ranije grejs period za prvi kredit iz 2006. je 4 godine
Prva rata kredita je dospela 21. jula 2010
EBDR naplaćuje tzv. commitment fee na rezervisana, a ne povučena sredstva (tj. na deo odobrenog kredita koji se ne koristi)
Commitment fee je generalno 0.5% na ceo iznos i naplaćuje se tro ili šesto-mesečno.
Dole je tabela penala koje je Beograd platio za nekorišćenje dva kredita (obnova infrastrukture i most).
U donjem delu tabele su penali plaćeni za nekorišćena sredstva namenjena izgradnji isključivo izgradnji mosta
Obratite pažnju na dve činjenice.
Mi smo u januaru 2010, platili 93.287,55 € zbog nekorišćenja sredstava za most iako je isti u izgradnji i još smo uzeli dodatnih 60 miliona kredite te iste 2010, a nismo iskoristili novac iz prvog kredita.
Drugo, iz prvog dela tabele možete videti da kredit uzet 2001 i dalje plaćamo penale za nekorišćenje kredite celi 10 godina nako što smo ga uzeli!
Interesantno je da su penali za most rasli do 2008. iako bi se primenom fiksne stope od 0,5% na stalni iznos dobile uvek iste cifre
(tačnije 2007 2* 0.25%* 69,9 miliona= dva penala od 174.750 €, a tada su plaćani penali od 106.000 i 117.000) posle su u 2008 penali porasli na 172.000 iako je tada počela izgradnja tj. sredstva su počela da se koriste)
relja":29n5j1na je napisao(la):
Ja baš i nemam vremena da se bavim time, a i mislim da se jasna i kompletna informacija o ovome teško može naći.
E to je srž problema, nigde ne može da se nađe tačna informacija.
Konkretno mi ne znamo:
Kad su i koliko je sredstava povučeno
Kako se obračunava kamata tokom grejs perioda
ne znamo koliko iznose sledeće naknade koje EBRD naplaćuje
►► appraisal fee
►► front-end commission and
structuring fee, paid up-front
►► syndication fee,
►► commitment fee,
►► loan conversion fee, paid at the
time of interest rate, or currency
conversion on the amount that is to
be converted
►► prepayment, cancellation and late
payment fees
Takođe, mi ne znamo tačno što smo pre dospeća prve rate kredita za most tj.pre 21 jula 2010 plati platili oko 2,7 miliona € kamte za ovaj kredit ako već u grejs periodu ne plaćamo kamate niti glavnicu!
Problem je što i EBRD ne daje baš rado informacije. Npr u njihovom prospektu se otovreno kaže
A margin above the base rate is added to reflect country risk and project-specific risk. This information is confidential to the client and the EBRD.
Mi znamo sigurno samo jedno.
Vlast se uvek hvali kad se izbori za nešto dobro, a krije loše stvari.
Tako su nam rekli da se ne brinemo za oko nesloventnosti SCT-a jer imamo provklasne garancije koje pokrivaju ceo posao.
Samo su nama prećutali da nemamo garanciju za avans od 6 miliona!
Verovatno,nam nisu saopštili dosta negativnih detalja pa ne znamo koliko nas zapravo ti krediti koštaju!