@medjutim
guilty as charged, honorable judge
Nego, imam osecaj da ce me neko uskoro banovati sa ovog foruma zbog smaranja sa parama i politicko, ekonomskom pozadinom svih arhitektonskih projekata koji se najavljuju ili rade, ako se dobro ne pojasnim. Naime ja nemam nista arhitektonski protiv ovog mosta. Meni je lep, veoma. Imao bih zamerku, urbanisticku sto je izneverena poenta i ideja Magistralnog Prstena, umesto kojeg cemo dobiti josh jedan obichan bulevarcic, koji ce sluziti za ostvarivanje skoro istih potreba i ciljeva korisnika kao jedan Brankov most danas.
Da je most na onoj pocetnoj poziciji na Adi, vishe uzvodno, imao bih ekolosku primedbu u smislu efekta, na park prirode, intenzivnog saobracaja vozila sa motorima na fosilna goriva, koja osim ugljenichnih jedinjenja prave i buku. U tom slucaju bih verovatno zakerao sto nismo pravili tunel...
Ali ne, moja zamerka na ovaj projekat, neizbezno je ekonomsko-politicke prirode jer sam primetio gledajuci reakcije ljudi mojih godina (29) i na ovom forumu i mojih "Real life" prijatelja, da mnogima ochi zacakle kada se pomene ovaj most kao da se radi o reshenju svih problema, a da ne znaju gotovo nista o njemu osim da ce da bude visok u tri lepe. A za mene je ovaj most, sa ovako mutnom finansijskom situacijom u ovom ekonomsko katastrofalnom okruzenju, atrakcija koja je u svojoj srzi, gradjevinski ekvivalent Farmi ili Paradi ponosa ( pre nego sto me napadnete, moj stav o istoj sam objasnio detaljno na prikladnom topiku), jedan predizborni projekat, cirkus za narod da se ne bi razmisljalo vishe o korupciji, o sechi platana, zasto Zemun izgleda kao predgradje neke centralnoafricke prestonice, zasto kvadrat u socijalnoj gradnji drzave kosta 1300 evra, zasto cemo da dobijemo tramvaje umesto metroa, zasto ne radi grejanje kako treba, zasto nemamo toplovod od Obrenovca...
Da ne govorimo o tome, sto niti jedan racionalan covek ne bi trebao da zarad infrastrukturnog projekta, od kojeg ne moze da zivi grad od 2 miliona stanovnika( jer se ne radi o Panamskom ili Sueckom kanalu) treba da stavi na kocku svoju buducnost, zaduzujuci svakog gradjanina sa barem 200 evra kada nemamo nikakvu privrednu aktivnost niti nam se ista smeshi sa ovom garniturom politicara (svih, sa obe strane granice opozicija|pozicija). Ako se nista ne promeni, Beogradu, sa ovim kreditnim zaduzenjem preti mini-argentinski scenario. u kapitalizmu nema prijatelja.