promaklo vam je ovo drugari:
Zajedno i na mapi
N. PANTIĆ - M. Lj. POPOVIĆ , 06.05.2010 21:04:50 Ocena: 3.83 (Glasova: 6) Komentara: 2
POKOJNI poglavari Srpske pravoslavne crkve, Dimitrije i Pavle, ne samo da su sahranjeni jedan pored drugog, već se i saobraćajnice sa njihovim imenima sada susreću. Odbornici Skupštine grada usvojili su u sredu odluku da se Rakovički put, od Miloševog konaka do raskrsnice ulica Pere Velimirovića i Patrijarha Dimitrija, od sada zove Bulevar patrijarha Pavla.
Od sada će se svi Beograđani koji iz pravca Topčidera krenu ka manastiru Rakovica, gde su poglavari Srpske pravoslavne crkve sahranjeni, kretati prvo novim bulevarom, koji nosi ime nedavno preminulog patrajarha Pavla. Od raskrsnice sa Ulicom Pere Velimirovića, asfalt pod njihovim nogama, kao i do sada, "pripadaće" prvom poglavaru obnovljene srpske Patrijaršije, patrijarhu Dimitriju.
Prema rečima Petra Đorđevića, doskorašnjeg predsednika Komisije za imenovanje ulica i trgova, Rakovički put je, po patrajarhu Pavlu, nazvan bulevarom, iako to još nije.
- Urbanisti su nam nagovestili da će, kada bude završen most preko Ade ciganlije, ova ulica imati četiri trake za automobile, i još za tramvaje, pa smo je zato i nazvali bulevarom, da kasnije ne bismo morali da opet menjamo ime - rekao je Đorđević. - Iako je bilo nekoliko različitih predloga koja saobraćajnica da ponese njegovo ime, odlučili smo se za Rakovički put, jer se on nastavlja na Ulicu patrijarha Dimitrija, a i vodi ka manastiru gde su sahranjeni. Vođenim ovom idejom, ali i činjenicom da je patrijarh Pavle voleo da šeta ovim delom Beograda, mislim da smo doneli pravu odluku.
Da se ovako brzo dodeli bulevar nedavno preminulom poglavaru srpske crkve, uticalo je i velika želja javnosti da on dobije ulicu.
- Nisam pronašao da negde u zakonu postoji član koji obavezuje da mora da prođe određeni vremenski period kako bi neko mogao da dobije ulicu - kaže Đorđević. - Međutim, Komisija za imenovanje ulica i trgova do sada je praktikovala da prođu, barem, tri godine od smrti do imenovanja. Ovog puta nismo poštovali taj načelni dogovor, jer se radi o patrijarhu koji je još za života imao veliku popularnost, a postojao je i veliki "pritisak" sugrađana da neka saobraćajnica što pre ponese njegovo ime.
Inicijativu da Rakovički put ponese ime patrijarha Pavla pokrenuli su stanovnici ovog dela Beograda, koji su želeli da budući bulevar pripadne upravo najomiljenijem crkvenom poglavaru.
DIANA BUDISAVLJEVIĆ
POSLE pisanja "Novosti" o delu Diane Budisavljević, Austrijanke koja je spasla 12.000 srpske dece iz više logora tokom Drugog svetskog rata, našoj redakciji javio se veliki broj čitalaca koji su tražili da se i po njoj nazove jedna beogradska saobraćajnica.
"Večernje novosti" su pre više od dve godine podnele inicijativu da ulicu u prestonici dobije i šahista Bobi Fišer.
ANKETA- KOJA POZNATA LIČNOST TREBA DA DOBIJE ULICU U BEOGRADU?
NATAŠA VOJINOVIĆ, daktilograf (31)
Mislim da bi po glumcu Danilu Lazoviću jedna ulica mogla da dobije ime. Bio je izvandredan umetnik, koga smo svi voleli. Smatram, takođe, da nedavno preminula spikerka i voditeljka Televizije Beograd Dušanka Kalanj zaslužuje svoju ulicu u našem gradu.
MILOŠ JADŽIĆ, student (22)
Jedna ulica u Beogradu trebalo bi da ponese ime vladike Nikolaja Velimirovića. U Valjevu postoji ulica sa njegovim imenom, ali mislim da Velimirović zaslužuje da i u glavnom gradu dobije trg ili bulevar. Njegov rad i danas je veliki nauk za Srbe.
SVETLANA KOJIĆ, student (26)
Po Momu Kaporu trebalo bi nazvati jednu ulicu. Ne znam da li je već neko podneo takvu inicijativu, ali Kapor stvarno zaslužuje svoju ulicu. Beograd bi trebalo da mu se oduži zato što je ostavio veliki pečat u kulturi.
LIDIJA VASILJEVIĆ, psihoterapeut (38)
Verujem da je Roza Luksemburg - zaboravljena. U Beogradu generalno postoji malo ulica sa imenima slavnih žena. Roza Luksemburg je levičarka koja je dosta učinila za rodnu ravnopravnost. Mislim da bi bilo u redu odužiti joj se.
OGNJEN ŠESTIĆ, menadžer (34)
Mislim da prva Zvezdina zvezda Rajko Mitić zaslužuje da dobije ulicu u prestonici. Inače, sportska smo nacija, ali malo pokojnih sportista ima svoje table na početku saobraćajnica. Za njih barem nije važno vreme ni ideologija.
http://www.novosti.rs/code/navigate...kword_add=imena ulica, ulica patrijarha pavla