Moram da se nadovezem, obzirom da sam godinama radio u industriji nerdjajucih celika.
Za taj spic na vrhu pilona verovatno su u opciji jedna od dve solucije - prefabrikacija celog vrha od lima i kutijastih profila ili izlivanje celog vrha, sto mislim da sigurno otpada kao opcija zbog tezine i samim tim i cene..
Mislim da ne treba da brinemo da li ce ta povrsina odudarati od ostalog dela pilona (estetski mislim) jer ce se vrh sigurno raditi od toplovaljanih limova debljine bar 10mm koji po izradi imaju mat boju i jako ih je tesko polirati..
Po meni je vece pitanje koji ce se tu kvalitet celika ugraditi, a nadam se da ce biti neki CrNiMo celik (klasa 316L, w.nr. 1.4571, ex JUS C.4574) koji nece vremenom tackasto korodirati zbog atmosferskih uticaja.
Siguran sam da se uveliko razmislja o CrNi celiku (klasa 304L, w.nr. 1.4301, ex JUS C.4580 ) i to samo zbog cene.. Nazalost zbog atmosferskih uticaja u gradu ( pepeo, cadj, prljave kise, isparenja na samom mostu ) za godinu ili dve takav celik bi sigurno bio pun tackaste korozije, sto bi se videlo i golim okom.. Ovo bi se naravno moglo izbeci redovnim odrzavanjem ( pranjem cistom vodom ) ali kod nas je nazalost prihvaceno misljenje da je nerdjajuci celik ujedno i neunistiv, sto naravno nije tacno, ali je tacno da ne korodira uz pravilno odrzavanje..
Al se raspisah