Šta je novo?

Ulica Nila Armstronga?

relja":2ftbqc3b je napisao(la):
A meni je baš sad neko odneo registrator sa službenim vinjakom u arhivu pod ključem...

Реља, јел' вињак био овако слично у регистратору ?

Ми смо то на послу, осамдесетих година, звали "хитна помоћ" :) и регистратор је баш био црвене боје и наравно Рубинов вињак, ненадмашан је.

Заслужио улицу са својим именом или не, али видим да се нико не устручава да поднесе предлог Градској комисији за одређивање имана тргова и улица у Београду, односно Градској управи Секретаријата за културу Града Београда, што сам одмах предложио на првој страни ове теме.

Једна од улица која би могла да понесе његово име у граду Београду, је да се промени име једне од следећих улица:

Загребачка, Госпићка, Задарска, Шибеничка, Сплитска, Дубровачка, Имотска, Осјечка, Вараждинска, Карловачка, Ријечка, Загорска, Славонска, Истарска, Љубљанска, Црногорска,... (има још оваквих).

U svim tim gradovima koje si nabrojao možeš da razgovaraš sa domaćinima na svom maternjem jeziku. Istina, nezamislivo je da danas u Hrvatskoj neki grad ima Beogradsku ulicu. Ali, tu nema reciprociteta, zašto bi nam oni bili neki uzor? Poznato je da smo mi mnogo širi od njih.

dedinje":dnovb1or je napisao(la):
U svim tim gradovima koje si nabrojao možeš da razgovaraš sa domaćinima na svom maternjem jeziku. Istina, nezamislivo je da danas u Hrvatskoj neki grad ima Beogradsku ulicu. Ali, tu nema reciprociteta, zašto bi nam oni bili neki uzor? Poznato je da smo mi mnogo širi od njih.

Са две задње реченице се апсолутно слажем, јер сам исто тог мишљења. Покушај сад да причаш на екавици у Госпићу, а поготово у Имотском !

+ za Gagu

Ono je naravno bila šala... mada kažu da u svakoj šali ima i malo istine ;)

Гага":13vd031m je napisao(la):
Заслужио улицу са својим именом или не, али видим да се нико не устручава да поднесе предлог Градској комисији за одређивање имана тргова и улица у Београду, односно Градској управи Секретаријата за културу Града Београда, што сам одмах предложио на првој страни ове теме.

Једна од улица која би могла да понесе његово име у граду Београду, је да се промени име једне од следећих улица:

Загребачка, Госпићка, Задарска, Шибеничка, Сплитска, Дубровачка, Имотска, Осјечка, Вараждинска, Карловачка, Ријечка, Загорска, Славонска, Истарска, Љубљанска, Црногорска,... (има још оваквих).

Ja ne bih prejudicirao pitanje konačnih granica u regionu :p

Šalim se, naravno.
Neki od ovih naziva su prilično dugo u upotrebi... a i ako se krene u prekrštavanje sa imenima gradova zbog negativnih asocijacija, ko zna gde ćemo završiti.
A opet, to su sve neki kratki i uski sokaci, nije mi baš u rangu Jurija Gagarina.

Što se tiče podnošenja zahteva, pa između ostalog, pitanje je bilo - koja ulica? Najmanje se pričalo o tome, osim Koleta koji ima svoje razloge protiv, pola postova na temi je o nečemu što nema veze sa životom.

Ne bih voleo da se Grad ponovo ogreši o nekoga oduzimanjem naziva, a ne bih ni da NA dobije neko zabačeno sokače. Taj zahtev bi trebao da sadrži i konkretan predlog.

Moji favoriti su:
Bulevar umetnosti
Ušće (ulica)
Vladimira Popovića
Milentija Popovića

како је кренуло очекујем предлог да се коридор 10 назове по Амстронгу

relja":3c2sl9dy je napisao(la):
Moji favoriti su:
Bulevar umetnosti
...

Овакви називи су нахаризматичнији и њих би било деградирајуће променити. Никада не бих мењао називе улица овога типа, или нпр. улице Трешњиног цвета, Професорово воће и сличне називе.

Ванвременски су и авангардни.

Камо памети да Београд има и Булевар науке, Булевар поезије, Булевар књижевности......

Ne mora uopšte da se ulica "oduzme" nekom da bi se dala Nilu Armstrongu. Grade se stalno nove ulice među kojima ima i veoma velikih koje još nisu dobile ime.

Onda bi možda najbolji izbor bio novobeogradski deo UMP-a, pa bi Gagarin i Armstrong imali ulice koje se seku ispred mosta koji asocira na raketu.

relja":3fakrwsy je napisao(la):
+ za Gagu

Можда ти јеси направио шалу, а тачно је да у шали има пола истине, али ја се нисам у опште шалио. На послу смо стварно имали овакве регистраторе („прва помоћ“) где смо стављали пића. Радио сам у предузећу где се овако нешто могло радити, али у неким посебним приликама.

lynx":1c4t7tfh je napisao(la):
Onda bi možda najbolji izbor bio novobeogradski deo UMP-a, pa bi Gagarin i Armstrong imali ulice koje se seku ispred mosta koji asocira na raketu.
Meni je ovo sasvim ok ideja. Dakle UMP na NBG od T. Bunara do Ade. Taman.

Гага":9ny3yijh je napisao(la):
relja":9ny3yijh je napisao(la):
+ za Gagu

Можда ти јеси направио шалу, а тачно је да у шали има пола истине, али ја се нисам у опште шалио. На послу смо стварно имали овакве регистраторе („прва помоћ“) где смо стављали пића. Радио сам у предузећу где се овако нешто могло радити, али у неким посебним приликама.

Ma jasno. U mom širem radnom okruženju (APC) vladaju neke druge vrednosti ("dajte mi burek sa mesom i fit-jogurt", "dobar je čovek, odličan za saradnju, fino se oblači"), verovatno postiji i neki pravilinik, "manual", "protokol", procedura kojima je ovo sakncionisano. Čak sam morao da potpišem i neki anti sexual harrasment ... šta god. A i za službeni vinjak bi verovatno morali da prikupimo tri ponude...
"Kapitaljizm", što bi rekao Švarceneger u "Red Heat".

mekbejn":1okh1ahl je napisao(la):
znam da je neko pisao već o tome. Samo sam hteo da se složim :)

Evo Relji ide kopirajt za ideju ;)

Nije mi do kopirajta, samo me se setite ponekad :)

Nadam se da će u "UMP"u, u delu koji ide po zemlji, biti i adresa sa kućnim brojevima.

Гага":ga05zq1h je napisao(la):

U i tim gradovima ima ili je bilo Srba, koji su dolazili u Beograd, sto milom, sto silom...nista ja tu ne bi dirao.

stf":1pamjf0h je napisao(la):
relja":1pamjf0h je napisao(la):
Nadam se da će u "UMP"u, u delu koji ide po zemlji, biti i adresa sa kućnim brojevima.
?

"Ulica NIla Armstnoga br. 1."

Da će biti i neka zgrada sa tablom i kućnim brojem. Npr. ITM i Petošević su trenutno na adresama u Omladinskih brigada, bela "Cepter zgrada" između APC-a i pruge je na adresi Đorđa Stanojevića, ne znam na koju ulicu se vode one zgrade bliže Tošinom bunaru, li nalaze se tik uz trasu "UMP"-a.

Džaba ti naziv ulice kada u njoj ne postoji ni jedna adresa.

Јасно је мени на шта си мислио, али не видим зашто је то толико важно.

Биће табле на крајевима Булевара, и писаће на свим мапама. Могао би ето, погон ГСп-а да се пребаци на ту улицу, или рецимо нови блок 65....

Кад већ реактивирам тему, да ли си поднео захтев за именовање? Да не буде на крају Булевар Ђилас Драгана.

Razmisljah o ovoj temi zadnjih dana.Pre bih nazvao taj UMP Bulevar sa nekoliko novih adresa bulevarom Konstantian Ciokolovskog.Za one koji ne znaju on je jos krajem 19. veka postavio osnove putovanja u svemir i problema kretanja tela u svemiru.A takodje je zanimljivo sto je bio skoro potpuno gluv,pa zbog toga nikada nije isao u obicne skole vec se sam obrazovao.

To bi istovremeno bila ulica posvecena velikom naucniku a i dokaz da osobe sa invaliditetom mogu biti ravnopravni clanovi drustva.

A ako smo do prakticarenja i slihtanja amerima tu je uvek Godard koji je nekih 40-50 kasnije radio na raketama,doduse na malim cime je i prakticno razvio ono sto su kasnije postale svemirske rakete.Relja sigurno zna vise da kaze o njemu.

stf":3vj11hik je napisao(la):
....
Кад већ реактивирам тему, да ли си поднео захтев за именовање? Да не буде на крају Булевар Ђилас Драгана.

Nisam. "Ekrem" faza me uhvatila, neke bitnije stvari su na čekanju.
A Dragan Đilas nije Milan, Aleksandar, Petar I ili Tito, da dobije ulicu još za života.
"UMP" mi je favorit, za sada.

@ Vučko
Kad smo već kod zaslužnih, evo mog spiska za nazive nekih novih beogradskih ulica:
Ojlerova, Lagranžova, Gausova, Dekartova, Pitagorina, Arhimedova, Euklidova...

Pa, zamisli jednog dana nekog narodnog poslanika kako pita: "ko je ustalom bio taj Lagranž, zar ste zaboravili da su oni nas bombardovali" :)

relja":3jy9njw5 je napisao(la):
stf":3jy9njw5 je napisao(la):
....
Кад већ реактивирам тему, да ли си поднео захтев за именовање? .

Nisam. "Ekrem" faza me uhvatila, neke bitnije stvari su na čekanju.
Па ја сам то Рељи рекао још одмах на почетку теме да уради.

Jesi, Gago, i hoću, ali kao što ranije napisah, hoću da predam i konkretne predloge.
U najgorem slučaju, šta može da se desi - neko će da me pretekne...
Kad izađem iz gužve, napisaću i predaću predlog.

Vrh