Šta je novo?

Ušće Kula 2 [Poslovni objekat | 28 000 m2]

Pozdrav svima! Dugo pratim rad foruma i evo sad sam odlucio da se aktivno ukljucim! :D

Pa bih da pocnem... koliko sam ispratio pricali ste o betonskoj konstrukciji CK, pa sam nasao jedan zanimljiv clanak koji spominje izmedju ostalog i to: "Pilotima NATO-a koji su u proleće 1999. godine krenuli da unište palatu "Ušće", u narodu poznatiju kao zgradu bivšeg Centralnog komiteta SKJ-a, neko je, po svemu sudeći, zavaran spoljnim izgledom ove građevine, na avione nakačio potpuno pogrešne bombe. Nakačili su im najverovatnije nešto za probijanje metala, ne znajući da je nekadašnji CK građen po klasičnom sistemu kao betonska konstrukcija , onako kako je i dolikovalo građevinama koje su predstavljale simbol jednog vremena i sistema koji je pretendovao na večnost.

Zgrada je naime zamišljena u vreme kada smo bili u ljubavi s Rusima (beton), ali je kasnije tokom gradnje, shodno političkim promenama u zemlji, menjana i osnovna ideja ove građevine koja je na kraju počela polako da se približava nekim zapadnim uzorima. Tzv. sekundarnom konstrukcijom sve je učinjeno da zgrada CK-a spolja izgleda kao da je napravljena u lakoj metalnoj izvedbi. Najverovatnije zbog ove, kako arhitekte kažu, "strukturalne neiskrenosti" zgrade bivšeg CK-a, oni iz NATO-a ni iz dva pokušaja sa ukupno sedam projektila nisu uspeli da je sruše i "overe", već samo prodrmaju, nagore i pretvore u najvišu beogradsku ruinu."

"Arhitekta Kulić zatim podseća da ova zgrada izgleda kao metalna, a da je u stvari napravljena od prenapregnutog betona i to tako što je 1,80 metara raspona između spoljnih stubova presečeno na pola ubacivanjem lažnih stubova ne bi li se pospešili vertikalni izgled i simbolika. Čak ni fasada nije ono što se čini da jeste već se radi o običnim zidovima maskiranim aluminijumom kako bi izgledali da su napravljeni od metala. Pominjući ovu "strukturalnu neiskrenost", Kulić u svom radu ukazuje i na njenu suštinu: u to vreme lokalne građevinske firme su odlično ovladale prenapregnutim betonom i gotovo nikako metalom i zato je bilo potrebno da se pošto-poto ostavi utisak tehnološkog napretka. Tako je prilikom izgradnje zgrade bivšeg CK-a željeni model samo imitiran, ali je ideja uvezena ne iz Moskve, već sa Zapada."

link ka celom tekstu: https://www.vreme.com/cms/view.php?id=302824

Dobro nam došao i hvala na članku.
Ne znam koje sve bojeve glave koriste krstareći projektili "Tomahavk" koji su korišćeni za napad na zgradu. Ukupno 16 raketa se u dva napada sručilo na bivši CK.

B-52 se takođe koristi kao platforma za lansiranje "Tomahavka" i on je masovno korišćen nad Jugoslavijom 1999. Naravno, lansiranja su vršena i sa Jadrana, iz Albanije i (tada se pričalo) iz Mađarske.
Lazanski je svojevremeno nešto govorio, doduše, da je napad na RTS izveden iz aviona B-2 (druga generacija "Stelta"), i to tako što je krstareća raketa (koja nije "Tomahavk") lansirana iznad Jadrana, a onda su se avioni vratili u bazu u Americi. Ali, to je bila specijalka ;)

Ne razumem kako bi u praksi izgledala ta podela raspona 1,8m na 2 dela lažnim stubovima. Možda je širina fasadnog prozora 90cm, pa se na to misli?

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=552775#p552775:1zrpnvza je napisao(la):
DzonTravolta » Čet Jul 19, 2018 11:47 am[/url]":1zrpnvza]B-52 se takođe koristi kao platforma za lansiranje "Tomahavka" i on je masovno korišćen nad Jugoslavijom 1999. Naravno, lansiranja su vršena i sa Jadrana, iz Albanije i (tada se pričalo) iz Mađarske.
Lazanski je svojevremeno nešto govorio, doduše, da je napad na RTS izveden iz aviona B-2 (druga generacija "Stelta"), i to tako što je krstareća raketa (koja nije "Tomahavk") lansirana iznad Jadrana, a onda su se avioni vratili u bazu u Americi. Ali, to je bila specijalka ;)

Koliko se secam prvih informacija tada je da je CK gadjan raketama Tomahavk ispaljenim sa Jadranskog mora,cak je bila i prikazana neka sema kuda se kretala raketa,a za vrstu bojeve glave i eksploziva stvarno ne znam.Evo i jednog zanimljivog clanka o teoriji zavere o 11.septembru gde se pominje i bombardovanje zgrade CK.
https://www.quora.com/Why-would-crashin ... uring-9-11

Mislio sam da ovo ima samo na crashcam :)

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Уме то да се деси. Мени је пословођа из ПЗП Пожаревац рекао да никада, али НИКАДА не пролазим поред троосовинца када кипује товар јер се неретко дешава да се камион преврне.

20180720_141205.jpg

20180723_135047.jpg

Да ли би могао неко да нацрта на фотки изнад коју је поставио Јесте основ приземља будуће зграде? :) Буквално само четвороугао, уколико стаје на фотку.

Хвала!

Много ти хвала, Јесте! Свака част.

Делује ми мало уско :) , али схватио сам где ће бити зграда.

Au brate, svaka čast za trud, ali baš si ga omašio :D

Jel to tehnicki ulaz za snadbjevanje u tc onesposobljen

Ne može da se pridje tom ulazu iz ulice Ušće, ali može iz Bulevara Nikole Tesle. U stvari, nisam siguran da li je i tu tehnički ulaz (gde su parkirani ovi beli kombiji pre ulaza u garažu)

To je pomoćni ulaz za pešake bio. Uglavnom su zaposleni tu sedeli na puš pauzi.

Zna li neko zašto je premešteno autobusko stajalište 15 i 84 ka Zelenom vencu?

Ulaz sa dostavu robe i dalje radi, a pešački ulaz se (zvanično) može koristiti samo iznutra, u slučaju opasnosti (panik vrata).

Zanimljivo mi je da je najviše pohvala (bar na poslednjih par strana) dobila fotografija prevrnutog kamiona. Oklevao sam da je objavim jer se učesnicima događaja to verovatno ne bi svidelo, ali kad sam video da je neko već podelio, dodao sam je u gorepomenuti Google Photos album.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=554330#p554330:2ue4o9f2 je napisao(la):
sm4rk0 » 25 Jul 2018 08:11 am[/url]":2ue4o9f2]
Zanimljivo mi je da je najviše pohvala (bar na poslednjih par strana) dobila fotografija prevrnutog kamiona. Oklevao sam da je objavim jer se učesnicima događaja to verovatno ne bi svidelo, ali kad sam video da je neko već podelio, dodao sam je u gorepomenuti Google Photos album.

Ја сам поставио ту фотку и жао ми је ако сам некога тиме повредио. Извињавам се.

А фотку ми је послао другар, који зна да ме "интересују градилишта", каже видео негде на нету.

Vrh