Šta je novo?

Ušće Kula 2 [Poslovni objekat | 28 000 m2]

Earthmoving

Expert
Učlanjen(a)
22.01.2016.
Poruke
7.617
Pohvaljen
16.693
Lokacija
Lion
CK ipak dobija "bliznakinju", novi NBG oblakoder
Beograd -- Kompanija MPC Propertis počeće sledeće godine izgradnju kule bliznakinje nekadašnjeg CK-a u novobeogradskom Bloku 16, piše Politika.
IZVOR: B92, POLITIKA SREDA, 26.10.2016. | 10:05
Objekat će biti visok 103,9 metara, imaće 22 sprata što je tri manje od postojećeg poslovnog zdanja ali će visinski parirati “sestri”. Nova zgrada biće izgrađena na mestu podzemne garaže uz Bulevar Nikole Tesle, a u 28.000 kvadratnih metara biće samo poslovni prostor. Politika piše da će ulaganje iznositi 60 miliona evra. Izgradnja “kule bliznakinje” je inače davnašnja želja suvlasnika MPC Propertis, Petra Matića, još kada je 2002. Godine kupio zgradu CK, tada teško oštećenu u NATO bombardovanju. Matić je u međuvremenu obnovio CK, izgradio tržni centar Ušće, a potom i prodao udeo u kompaniji Aterburi Jurop, koja je prošle godine preuzela trećinu vlasništva u kompanija MPC Propertis. Ranije, 2008. godine, manjinski udeo u kompaniji stekla je i američka investiciona banka Meril Linč.
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... id=1192297

Ušće Kula 2
U toku je razvoj projekta poslovnog objekta klase A+, površine 22.000 m2, sa dva nivoa podzemne garaže i 750 parking mesta. Sa svojih 103.9 metara i 22 sprata, Ušće Kula II će biti iste visine kao i postojeća kula bliznakinja (PC Ušće). Poznati međunarodni arhitektonski biro Chapman Taylor, je uradio moderno i funkcionalno idejno rešenje na osnovu kog domaći arhitektonski biro VMS trenutno priprema projekat za dobijanje građevinske dozvole. Osnovni cilj je da se razvije projekat zelene zgrade u skladu sa BREEAM standardima. Otvaranje objekta se očekuje tokom 2019. godini.
http://www.mpcproperties.rs/assetmanagement.php
 
" Nova zgrada biće izgrađena na mestu podzemne garaže uz Bulevar Nikole Tesle," - da nije ovo greska a u stvari misle na lokalnu nadzemnu garazu?
 
Odvratno, ako vec prave bliznakinju neka bude bliznakinja a ne bliznakinja sa daunovim sindromom....
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=412843#p412843:2lqgpj5m je napisao(la):
kkorisnikk » Sre Okt 26, 2016 12:51 pm[/url]":2lqgpj5m]Ovo je zanimljiv izraz
objekat će visinski parirati
, na koji način misle da to ostvare
ukoliko će nova zgrada biti niža od postojeće.
Ako sam razumeo: imaće manju spratnost, ali istu visinu. Kontam da će spratovi biti viši.
 
Pomislio sam da je možda taj slučaj, manja spratnost ista visina, međutim
na vikipediji visina Ušća je 115m bez antene, a u tekstu gore za bliznakinju navode visinu od 103,9m.

Bezmalo 11 metara razlike, ako su tačni podaci sa vikipedije.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=412839#p412839:13k2hjjy je napisao(la):
mradulovic » Sre Okt 26, 2016 12:33 pm[/url]":13k2hjjy]" Nova zgrada biće izgrađena na mestu podzemne garaže uz Bulevar Nikole Tesle," - da nije ovo greska a u stvari misle na lokalnu nadzemnu garazu?
Meni se sa slike čini da je to na ovom mestu, tj. oko 100 m od nadzemne garaže.

Pogledajte prilog 1
 
Tu je bilo i prvobitno predviđeno. Jedino što je početni plan govorio da će soliteri biti udaljeni 10 metara. 2007. je to promenjeno na 60m.
 
Meni se svidja to sto nisu eksperimentisali, vec se odlucili za jednostavno dizajnersko resenje.
Ima ovo super da se uklopi. :gobb:
 
Malo tarzanskog engleskog nikome nije škodilo. (Osim međunarodnom ugledu kompanije)

"Usce Tower II

Development of an A+ class office building with 22,000 m2 GLA, and two level underground garage for 750 parking places. With its 103,90 m and 22 floors, Tower II will have at same height as existing twin Tower I (BC Usce). International architectural birou Chapman Taylor, prepared a modern and functional concept design. Local architectural birou, VMS is appointed for preparation of design required for permitting process and construction. The main goal is to develop a green building in accordance with BREEAM standards. The opening is expected in 2019."

Dobro su pogodili naziv "birou"-a. Svaka čast nekompetentnim licima na "kompletetnim" položajima.
 
Ako ova tema već postoji neka Igor prebaci, ja je nisam našao. Ipak mislim da treba biti u delu "Opšte diskusije o projketima" jer još nije počeo da se gradi.
 
Kula bliznakinja, samo što je skroz drugačija, a i nije iste visine.
 
@Beki
Pa nisu "jednojajcane" bliznakinje u pitanju ;)

Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
I onda ce izgraditi kulu 98% i tako ce da stoji nedovrsena 10 godina.
 
Pa ne znam, sam MPC je zove "kula bliznakinja", vidi se gore u prvom postu skinuto sa njihovog sajta. Još je zovu i Kula II. Zato sam stavio taj naziv teme, nisam se setio koji bi drugi naziv bio kratak, a prikladan da svi znaju o čemu je reč. Inače sam naziv je nastao pre dosta godina kada je bila priča da će se graditi, a po asocijaciji na bivše kule bliznakinje World Trade Centra u Njujorku
 
Jos kad bi u sklopu projekta redizajnirali fasadu TS Usce :p
 
Super mesto za drugu kulu jer nije blizu raskrsnice koju bi mogla gušiti da je na mestu nadzemne garaže. Sviđa mi se što će sakriti užasnu kutijetinu od TC Ušća.
 
Malo sam doterao naslov teme ;)

Inace Vucko je lepo pomenuo da ce kula zakloniti najproblematicniji pogled na soping centar primera radi sa Kalemegdana i sl.

Medjutim postoji jos jedan problem a to je da se pravljenjem druge kule sa istom visinom, formom i razmakom izmedju objekata formira vizuelni zid i negira proporcija svakog objekta ponaosob. Resenje je bilo da se druga kula izgradi ili visom sto je preporucljivo ili kao zaobljeni objekat sto je bilo jedno od resenja u razmatranju.
 
Kap prvo ovo nikako ne može biti "Blizakinja" jer je kula nimalo ne liči na postojeći soliter. Meni je lično izgled postojećeg solitera lep, moderan je i sveden i ne šljašti previše, tako da mi nije jasno zašto grade kulu sa drugačijim izgledom. Ako je zbog energetske efikasnosti verovatno se ona može oklopiti u postojeći dizajn.
 
Da, ovaj naslov više čuči, bliznakinje su ipak bile aktuelne pre 10-15 godina, sada je očigledno da izled druge kule neće biti baš "blizanački", možda više "sestrinski" ;)
 
Vrh