Podvodni.A kakav to još tunel može da bude? Osim podzemnog?
Podvodni.A kakav to još tunel može da bude? Osim podzemnog?
На мапама код чика "опена" и чика "гугла" сам црвеним квадратима означио шта ће се рушити у овим улицамаEvo cuckovic kaze da se zbog tunela rusi:
Gavrila Principa 37-41
Kamenicka 3-5
Lomina 6-8
Pa neće ljudi u prevoz, hoće u svoj brm brm.
Mnogima je jedini životni uspeh što su uspeli da se motorizuju.
O ovome sam ti pričao pre 15 godina kada je bila aktuelna diskusija oko mosta na Adi. Teško je promeniti navike a kada se narod jednom dočepa automobila teško od njega odustaje. Davno mi je jedna prijateljica rekla, "kakav je to muškarac bez automobila" pritom reč je o izuzetno dobroj i obrazovanoj ženskoj osobi koja nije materijalista ali stvari gleda valjda praktično.Ми имамо тај албанско-бугарски сиротињски комплекс и ирационални однос према личном аутомобилу.
Pa kroz taj tunel mogu da idu i gradski prevoz, taksiji, hitne službe...Ja sam i dalje u čudu da grad pretrpan automobilima, sa ponižavajućim javnim prevozom, gradi AUTOMOBILSKI tunel ispod centra grada. Najviše od svega me iznenađuje podrška građana, ali i generalna podrška na ovom forumu.
Za suludu cenu ovog tunela tramvajski sistem bi mogao da se digne iz mrtvih i dovede u pristojno stanje. Pa bismo tako možda zapravo smanjili gužve. A o efektima uguravanja hiljada automobila u centar grada nema ni poente pričati.
Ja lično mislim da Beograd nema dovoljno mostova, a ni tunela. Verujem da se sa time slaže i velika većina na forumu. Moje mišljenje konkretno je da ovaj tunel konkretno treba da bude pri dnu liste prioriteta. Mi govorimo o gradu od milion i po stanovnika bez metroa, sa prigradskom železnicom koja ide na pola sata do sat, i to kada ide. Sa prosešnom brzinom tramvaja od 12 km/h, i mrežom koja pokriva otprilike jednu petinu stanovništva!!Beogradu svakako treba još mostova, još tunela pa i još nekih širenja zakržljalih ulica (kažem jer živim blizu jedne takve). A tunel EF-DS jeste jedan od trenutno najpotrebnijih. Naravno, uz prethodnu izgradnju novog Savskog mosta i uz garanciju da će kvalitetno da se izgrade i jedno i drugo.
Ja sam nešto sumnjičav po tom pitanju. Nije da nisam za izgradnju tunela, ali tako je nešto pričano i za Obilaznicu oko BGD-a kako će rasteretiti Gazelu pa ne vidim neki boljitak. Tamo je i dalje gužva. Vodim se logikom da dok se tunel prokopa i namontira da radi, izgradiće se još zgrada i blokova u gradu, povećaće se broj vozila i onda mu dođe na isto. A voleo bih da grešim. Lično me nešto ne dotiče gužva u gradu pošto koristim bicikl. Ali kada čujem koliko je ljudima potrebno da dođu s posla kući, želudac mi se prevrne.Objasnio sam gore, taj tunel služi da rastereti jedan od najopterećenijih pravaca i delova grada. A to opterećenje najviše prave - automobili. I zato ima logike gurnuti njih pod zemlju, bar te koji bi samo da stignu od Save do kraja oko Pančevca što pre. I onda posle sve ovo iznad tunela može malo da prodiše, ulepša se i humanizuje.
Ja sam o ovome isto razmišljao, verujem i drugi članovi foruma i poprilično sam rezervisan što se tiče toga.Otvoren sam za diskusije i razmatranja oko toga da li bi bilo dobro da se tuda sprovede i tramvaj, ali sumnjam da od toga ima išta, pa ne biih da se sad udubljujem u to.
Већински делимо мишљење. Овај тунел је на крају дана стари пројекат, као и све остале ткзв ”трансверзале” које су пројектоване пре сада већ 50година за Београд.Postoje veći prioriteti ali ovo je tema o tunelu DS-EF.
Ako ćemo da krenemo od prioriteta, onda najpre treba svi da odemo do Surčina i raskantamo ceo EXPO jer samo proždire pare i sredstva a ništa dobro ne donosi. Ali se to neće desiti. Opet, delom i zato što je ovo slepački narod. A i zato što je shvaćeno da EU još uvek štiti i podržava ovaj režim, kakav god bio prema nama.
Ima razlike između stava i izjave "tunel nije najpreča stvar sada" i stava i izjave "ovaj tunel ne treba da se gradi! Dosta mi je automobilske zavere! Viva la revolucion!" (karikiram malo, jer slušam sve te izlive ludila duže nego ti, nažalost.
A što se tiče fudbala, ima onih kojima je muka od toga, ali ima i nemali broj njih koji su ovde branili tu imbecilnu odluku i bacanje narodnih para. To su oni koji rezonuju da svaki muškarac mora da voli fudbal ili praćenje sporta generalno, i da samo maliciozni ili maloumni ljudi mogu da se protive davanju para da se prenose dogovorene utakmice.
На репрезентативном узорку целог света у последњих 70 година. Свако повећање колских капацитета у оквиру постојеће мреже је повећало оптерећење тих саобраћајница а гужве би постајале веће, ако не у самој тачки повећања капацитета онда у уливним саобраћајницама до тих тачки. Растерећење самог центра града није неопходно. Све најкритичније тачке у граду су по правилу на улазним правцима ка ужем центру града а не унутар њега.Ja sam nešto sumnjičav po tom pitanju. Nije da nisam za izgradnju tunela, ali tako je nešto pričano i za Obilaznicu oko BGD-a kako će rasteretiti Gazelu pa ne vidim neki boljitak. Tamo je i dalje gužva. Vodim se logikom da dok se tunel prokopa i namontira da radi, izgradiće se još zgrada i blokova u gradu, povećaće se broj vozila i onda mu dođe na isto. A voleo bih da grešim. Lično me nešto ne dotiče gužva u gradu pošto koristim bicikl. Ali kada čujem koliko je ljudima potrebno da dođu s posla kući, želudac mi se prevrne.
Али баш зато што нам треба и друмска инфраструктура последње што на њој радиш јесу управо најскупљи километри друмске мреже у историји ових простора као што су овај тунел и онај фртаљ умп-а.Juče je bila saobraćajna nesreća na "Mrkonjiću" i u gradu je nastao poptuni kolaps. Od Autokomande do NBG se u kontrašpicu putovalo sat vremena.
Jednostavno - Beograd je grad sa zakržljalom infrastrukturom. Ono što je gradsko jezgro se najvećim delom oslanja na saobraćajnice izgrađene pre WWII, a ni nabujala predgrađa nemaju baš neke kvalitetne veze sa gradom.
Istina je da nam treba metro, istina je da nam treba unapređenje gradske železnice, istina je da nam treba mreža biciklističkih staza i promocija zdravijih načina kretanja, ali da se ne lažemo, treba nam i drumska infrastruktura sa kojom debelo zaostajemo.
Uostalom, grad koji 400 miliona evra (!!!) godišnje "spreži" na nefunkcionalan, ali besplatan javni prevoz, baš i nema pravo da se žali da se novac ulaže u novu infrastrukturu.