Šta je novo?

Tunel Kamenička - Bulevar despota Stefana

Gangula reče da nece da ruše i čiste terazisku terasu sta ce nam to a render je netačan
Jer je pak reko da će ulaz biti bliže karadjordjevoj
Da bilo je vec reci o tome. Izgleda da ce ulaz biti gde je sadasnji parking i onda ce da ponire na dole kako bi se izbeglo rusenje tih 200 objekata sto je nas gradonacelnik pomenuo.

Ako ćemo pošteno, ova vlast je umela i da već potpisane kredite ne iskoristi, pa da plaća penale što pare stoje, tako da je sumnjičavost povodom jednog memoranduma skroz razumljiva.

Lično verujem da će ovo biti urađeno, ali za jedno 5 godina, ne pre.

Ovde je sasvim druga situacija, jer se uzima namenski kredit od Kine.

A, "sumnjičavost" je potpuno sumanuta, jer kinezi će sigurno graditi.

Koji smo mi kapitalni projekat uradili u gradu od ideje do realizacije a da se desio tokom ove vlasti?
Ukinuli Bus plus i pojeftinili cenu karata, odustali od širenja tramvajskog podsistema u Višnjičkoj i na potezu Bulevara od Ustaničke do skretanja za VML, podelili vaučere za sportsku opremu u SportVision školarcima, sredili dva ulaza u podzemni prolaz, pretvorili Maršala Birjuzova u pešačku ulicu i popločali je, rekonstruisali kolovoz u Francuskoj, organizovali dane porodice, rekonstruisali Cara Nikolaja II, pretvorili Šekspirovu i Maglajsku u jednosmerne... :D

koji smo mi kapitalni projekat u gradu uradili za 3 godine? . . .
Ja sam napisao da očekujem u Ugovoru za tunel rok do 3 godine, a koliko će on da bude opravdano i neopravdano produžen to je druga stvar. Osim roka u ugovoru važan je i početak tog roka, tj. "prvi dan" od kada počinje da teče taj rok.

Ali, ovde je potpuno sumanuto napadati Memorandum za izgradnju tunela. Šapiću i Malom bilo dosadno, pa rešili da potpišu neki Sporazum sa velikom kineskom firmom koja će da gradi i novi most. Još pozvali direktora Direkcije i ambasadorku Čen Bo da se zajedno slikaju.

Poslednja izmena:
Koliko ja znam Beograd leži na nekom belom kamenu koji još može da se eksploatiše. Inače gledano unazad pun je rupa i laguma pa se postavlja pitanje da li je to lako za kopanje ili ne ?
Koja metoda će biti primenjena - TBM. Mislim ako budu minirali da će pola grada da ispuca ali može i neće jer već imamo onaj železnički koji u klasično kopali.

За тај тунел су највећи проблем подземне воде, али пре 70ак година када су пробали да га праве.

Memorandum je konstrukt modernih političmara koji služi za situacije kada neka od strana nije sigurna da li je dovoljno sposobna da ispoštuje ili ispuni nešto, pa se onda to formuliše i predstavlja kao "memorandum o razumevanju" i slične gluposti, da ne bude previše obavezujuće i formalno u slučaju da neka od strana ispali ili u slučaju da nešto ne pođe po planu. Samo političmarske glave, i oni pravnici koji rade u politici, mogu da smisle takve stupidarije.

Inače, samo nepismeni ljudi pišu velikim slovima reči "memorandum", "ugovor" i "sporazum" u opštem obliku i opštem značenju.
A mi sami tunel ne možemo izgraditi zanimljivo
Pa to ti je novi narativ sad, inu državi i ovde na forumu. Šatro najurili smo G17 koji nas je ubeđivao da ne umemo da upravljamo parkingom, a onda ga zamenismo naprednjačinama koje nas ponovo ubediše u isto to.

. . трошимо енергије на коментарисање политичких представа.
Vi ovde pravite "političku predstavu" zbog jednog dokumenta MoU koji se decenijama primenjuje u celom svetu, pa i kod nas.

Screenshot_20230704-093823.png

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Ноторна је чињеница да су Малоуправа, ВеУправа, и ШЧУправа са највећим буџетима у историји Београда, успели да ураде равно НУЛА капиталних пројеката у Београду за претходних 10 година. Из такве премисе, парадоксално је извући закључак да ће се овај пројекат реализовати, онако како у меморандуму пише. А, да ће бити некаквих уговора, радова, плаћања и слично - биће. У то не сумњам, ич. ШЧ!

Nije bila priča da "ne mogu jedan bez drugog", već da se oba projekta izgrade skoro istovremeno i da će novi most tek onda imati puni značaj . . što je tačno.

Šapić je nametnuo ubrzano projektovanje i izgradnju tunela, a Mali to prihvatio jer će država sve to finasirati.

Sapic je sve lepo objasnio, ne znam sta ima dalje da se raspravlja.

Da li je to na maketi izgled novog mosta, ne zna, valjda nije, mozda i jeste, koliko ce da kosta, ne zna, videce, ne bi da lupa cifre, ali ajde, lupice, 150 miliona evra za tunel, kada ce se zavrsiti, ne zna, ne moze o tome da govori, mora da se busi ovde i onde pa ne znamo sta tu ima, ali ajde da kazemo npr. dve do dve i po godine, ali ne bi on da govori o tome, sta se prvo gradi, da li se prvo rusi most ili kako sta ide, isto ne zna, ali nije ni bitno jer tu se sve nesto radi, kopa se, razumes, brm brm, voze kamion, bus bus busi se, tako da nije ni bitno, necete moci da prodjete, tako da koga briga, bice tu neki radovi i neki majstori, kao da je bitno, misli da ce uspeti da skinu 3/4 objekata sa liste sa rusenje jer ne mora gore da se rusi sve u Kraljice Marije ili je to Kraljice Natalije, nije ni bitno, Kraljice Marije ili Kraljice Natalije potejto-potato.

Eto, sve vam je rekao, sta vam nije jasno?

Vrh