Ne mogu nista da tvrdim po pitanji ovog sindikata, ali mi mnogo 'smrdi'.
Na osnovu situacije u mojoj firmi mogu samo da izvucem paralelu.
Nekada, sad vec davno postojao je samo jedan sindikat. Mi mladji koji smo tada tek pocinjali da radimo smo ga zvali Slobin sindikat, i uglavnom sa prezirom gledali na sve aktivnosti istog. Pandan njemu je bio jedan 'nov' sindikat koji nije dobijao prostora u medijima (osim ponekad) na televiziji sudio B.
Za nas mladje radnike taj sindikat je bio olicenje onoga sto smo mi tada smatrali sindikalnom borbom.
Pljuvalo se po vlasti koja je u to vreme bila glavni poslodavac, podrzavale politicke promene, zagovarao kapitalizam u kome ce nas radnik da zaradjuje kao onaj u zapadnoj evropi...
Onda su posle mnogo jada i muke dosle 5. oktobarske promene. U gotovo jedinstvenom frontu naroda protiv nemastine, partokratije i vlasti uopste, bio je i taj nas 'nezavisni', sindikat. Izasao i stao uz radnike, podrzao ih!
Sindikat je rastao, a onda su krenule privatizacije i radnici su ostajali bez posla i sa neizmirenim platama i socijalnim i penzionim osiguranjem, a nas 'pravi' sindikat je ostao nem na sve to.
Onda se pojavio treci sindikat govoreci da su prva dva lazni sindikati, postavljeni od rezima i tajkuna i da ce oni stititi interese radnika. Pogadjate, podrzali su neke nove politicke opcije koje su u medjuvremenu nastale, a ostatak price je isti kao i u pitanju prva dva. Pre par godina ceo svet je poplavio talas socijalnih i sindikalnih protesta, ali posto je u Srbiji teklo med i mleko, a tada aktuelni premijer izjavio da ce svetska ekonomska kriza biti prednost za Srbiju, nasi sindikati su ostali nemi.
SADA jedna nova politicka opcija ima kljucnu ulogu, pa je logicno nastao i novi sindikat, koji ima zadatak da kanalise nezadovoljstvo radnika. Kako ce ga kanalisati valjda je jasno, a kome nije nek procita ovaj post jos jednom ali pazljivije
Sent from my LG-E510 using Tapatalk 2