Šta je novo?

Trokraki most na V.R.Ostrvu .....budućnost ili utopija

da li zna vuk bojovic za ovaj krak "kapija evrope" ......mislim da je neizvodljivo :)
 
jovanovm":186bqoi2 je napisao(la):
Pa, nije tu bitno da li je ružan, tj. tebi se ne dopada, već ta ideja
o spajanju tri kraka u jednu kružnu raskrsnicu na mostu kod stuba.

Ako se ikad bude pravio, onda će tak biti konačan izgled ovakvog mosta.

ivanCE":186bqoi2 je napisao(la):
......mislim da je neizvodljivo :)
Samo spremi lovu i videćemo da li je izvodljivo.

Nije to ništa teh.komplikovano za gradnju,ali pitanje je
svrhe i potrebe grada ...naravno i para.
 
@dragan
Pa jeste bitno - moj komentar nije da su te tri crvene linije ruzne, vec da ideja o spajanju tri kraka u jednu kruznu raskrsnicu na mostu kod stuba ruzno izgleda, tj. kvari celinu u kojoj VRO predstavlja centar. Mada, mogao sam se malo opsirnije izraziti i objasniti :)
 
Upravo je ta ideja ' o spajanju tri kraka u jednu kruznu raskrsnicu na mostu '
dobila podršku urbanista i arhitekata, zato što je odlično saobraćajno rešenje.
Takvo resenje bi spajalo tri centra grada .. jednog dana u daljoj budućnosti.

Stub sa kružnom raskrsnicom bi dodirivao VRO na vrlo malom prostoru ( samo u temelju)
a raskrsnica bi bila dosta visoko - oko 30met., tako da ne bi 'kvarila celinu VRO'.

Olja je zamislila i naslikala stub za most ( ne kao ovaj na slici, već sličan pilonu
mosta na Adi ), na čijem će vrhu biti laserski zrak - kao svetionik ( slično Vegas-u :) )

tmostec3.jpg
 
Pa, već imamo krak 'Srbija' za sremsku stranu, a Zemun je na 10min. vožnje.:)
 
Ne dolazi u obzir pošto grubo narušava ambijent VRO. Da je u pitanju neko drugo mesto i drugo ostrvo - moglo bi.
 
Dedinje, ne razumem tvoju posvecenost ocuvanju VRO ovakvom kakkvo je sada.
To je jedna beskorisna povrsina u centru, potpuno neoplemenjena i jedina joj je svrha da se vidi sa kalemegdana?
Sta tu treba ocuvati? Gnezda ptica? kiselo drvece? Pescano zemljiste? Ono sto ostane posle plavljenja? neartikulisano granje i dzbunje? Prirodno mrestiliste komaraca?
OK, mogu da razumem da te nesto emotivno veze za taj sprud...ali nisi realan.
Ovako kakvo je sada, ne sluzi nikome i nicemu.
Zgodno je samo , zbog opstrujavanja slaze mulj okolo i odlicno je ako ides na soma. Sedi u camac, zakaci se izmedju VRO i usca i kolko durduboka, tolko somova...
 
Nekada davno sam čuo priču da su u toku Drugog svetskog rata između VRO i Kalemegdana razapeli mrežu i hvatali tela koja su išla Savom iz Jasenovca, i da su ih posle zakopavali na ostrvu. Istina ili propaganda iz ranih devedestih? Ako je istina, u principu menja perspektivu o tome da li bi tamo trebalo da se gradi, i ako da, šta bi bilo OK da se gradi. Izvinjavam se što mračim, ali ne znam gde bih mogao da proverim pa da ne lupam ako nije tačno.

Moj glas za neki pešački most prema Novom Beogradu koji se recimo zatvara kad zađe sunce, pešačke staze po ostrvu, sređivanje i možda proširivanje plaže i česme i tuševi, bez komercijalnih sadržaja. Moooožda neki manji istorijski muzej sa pogledom na Kalemegdan, ali nisam siguran kako bi to ispalo. Svakako da se napravi ljudski park od ostrva, ovako od njega nikakva vajda. Trokraki most ni u ludilu.
 
Kako da se ukopim u ove diskusije kako da razgovaram sa ljudima koji iznose tako nakaradna shvatanja? G. creme-nadlle (štali tek ovo znači?) kaze da je VRO beskorisna površina u centru, potpuno neoplemenjena. Znači oaza nedirnute prirode nije korisna i treba je oplemeniti? Pa zar neznate g. Creme-nadlle da u celom svetu, na raznim mestima, postoje oaze nedirnute prirode koje se strogo čuvaju. One su često daleko od velikih gradova. Jedinstvena prednost VRO je što je ono blizu grada u stvari u njegovom sastavu. Ne mogu više da ponavljam, dosadio sam i sebi i drugima.
 
Molim vas, gdine Dedinje, mozete li nam dati neki primer oaza nedirnute prirode koje se svugde u svetu strogo cuvaju, a da su u centru grada i da su veliceine desetak hektara. takodje, molio bih da nas obavestite u cemu je specificna tezina VRO u smislu ugrozenih ili bilo kojih autohtonih biljnih ili zivotinjiskih vrsta koje se tu nalaze. A nema ih recimo u ritu preko puta, Govedjem brodu ili bilo gde uz Dunav.
Ukoliko vas odgovor prevazidje amatersko agitovanje za beznacajnu ideju, skromno cu se sloziti sa vasim predhodnim navodima o oazi netaknute prirode i strogom cuvanju iste.

Trenutno sam na stanovistu da gradnja na tom ostrvcetu nije zgodna samo zbog lose fundiranosti tla i vodoplavnog karaktera ove povrsine.
 
A cemu bi ovakav most sluzio? Da ljudi iz centra grada koji zele npr. na N.Beograd naprave neko turisticko razgledanje VRO? Ili stanovnici Novog Beograda kada krenu za Borcu malo prodju kroz prirodu pa posle kroz mocvaru i ritove. VRO ne treba izgradjivati a svako ko zeli da poseti ostrvo moze da plati 50 dinara kartu za camac, lepo se preveze i u sopstvenoj reziji razgleda sve sto misli da bi mu bilo interesantno tamo. VRO je lepo i ovako i retkost je da neki veliki grad u centru grada ima nedirnuto ostrvo. A sto se tice atraktivnosti lokacije, nista udaljenija nije ni leva obala Dunava preko puta VRO pa moze tamo da se gradi.
 
to je otprilike isto moje pitanje... koji je konkretan RAZLOG za cuvanje VRO u svom trenutnom stanju? Samo zato sto vam je neko nekad nesto rekao dok ste bili mali i citali komunisticke udzbenike i isli na ekskurzije to ne znaci da je to istina...
 
A sta biste gradili na VRO? Koji su vasi predlozi za izgradnju? Pa Atina sada gubi stotine miliona evra zato sto je svaki prazan prostor u gradu izgradila i ostala bez parkova i zelenih oaza. Sada debelo placa vlasnicima kuca i zgrada kako bi srusili zgrade i taj prostor pretvorili u zelenilo. Mozda treba urediti ostrvo na neki eko nacin bez izgradnje.
 
Opet tvrdnja što igor mandić kaze "za krepati". Gospodine Jovanovm, mi smo već diskutovali na drugim mestima i imao sam utisak da ste obrazovan čovek. Pominjali ste aristotela i platona. A sada "biser" - komunistički udzbenici i VRO!? Pa moze da se tumači i ovako: Tito je toliko mrzeo Beograd da je naredio da se sačuva VRO da bi se smanjila površina na kojoj moze da se gradi NB. Stalno dajem primere ali oni ne dopiru do vas. U Bosni postoji jedina prašuma u Evropi koja se zove Perućica. Tamo moze ići ko hoće ali dosta je opasno - ima i medveda a i čovek lako zaluta. Ne znam zašro tu prašumu "ne privedu nameni" (mada onda ne bi bila prašuma). Treba ju raskrčiti, razviti drvnu industriju, podići puteve, hotele i vikendice. Ako bi povadili sve panjeve ove prašume mogli bi dobiti i sjajne skijaške staze. Dobra ideja, vredi razmisliti.
 
Ovaj trokaki most bi pre svega narusio pogled na reke sa Kalemegdana, izgledalo bi ocajno. Ako nekome trebaju mostovi, zasto bi se to gradilo na USCU!?! Totalno nebulozna i sumanuta ideja!!! Imamo veliko usce, koje malo koji grad ima takvo, i sad da ga pokrijemo i ispresecamo mostovima?! svasta covek moze da zamisli...
 
Pa gospodine, samo komunisticki udzbenici i totalitarno vidjenje sveta mogu da pretpostave da je "konzervacija" ekosistema u sred gradske sredine nesto sto je uopste moguce. Znate li da se od takvog crno-belo gledanja na ekoloske sisteme na Zapadu odustalo jos pre 40 godina. Znate li kako dobro oni cuvaju prirodu? Ja sam dobrovoljno radio na drzavnim parkovima Nju Meksika pa znam iz prve ruke. Ako to ne razumete zasto i kako, onda vas pozivam da se malo bolje informisete i obrazujete po ovom pitanju pa onda da spominjete moje tvrdnje kao "bisere".

Znaci ja se ZALAZEM za ocuvanje VRO kao oaze prirode, ali se ne zalazem za ocuvanje trenutno divljeg stanja, jer se time direktno oduzima blagostanje i uzivanje u njemu iz zivota Beogradjana.

I taj vas predlog nijedan pametan kapitalista ne bi prihvatio jer to nije odrziv razvoj.. samo sto vasa ideja o kapitalizmu je zasnovana na poluobrazovanim balvanima koji se pretvaraju da se bave biznisom u drustvima u tranziciji, to ne znaci da u normalnim i razvijenim drustvima to bas tako funkcionise.


I ta "jedina prasuma" koju vi spominjete nije uopste jedina... http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_old_growth_forests Ali pretpostavljam da u to verujete jer ste procitali u nekom udzbeniku ili brosuri... ili vam je mozda neko rekao? Trebalo vam je 3 minuta na Google-u da proverite (Ja igrom slucaja znam zato sto se inace zanimam u old-growth sumske sisteme)...Ili ste samo preskocili ono moje spominjanje Białowieże?

P.S. I trokraki most je strasno glupa ideja sa estetske i svake druge strane...
 
E moj gospodine Jovanovm, dzaba ste vi čitali Platona. Rečenica: - "....samo komunistički udzbenici i totalitarno viđenje sveta mogu da pretpostave da je "konzervacija" ekosistema u sred gradske sredine nešto što je uopšte moguće" (kraj citata). Ovo nije biser već nebrušeni dijamant. Pogledajte moje postove u kojima citiram druge koji više znaju i od mene i od vas.
 
Koga citirate? Ja sam vam lepo objasnio, a gospodine, vidim koliko cenite nauku, citirate bez imena autora, prenosite "sustinu", ne navodite izvor. Kako onda ozbiljno da vas shvatim? A moja recenica stoji 100%, samo sto vama je izgleda dijalektika strana disciplina, pa malo teze razumete dijametralno suprotan stav. Recite mi, sta tu ima lose? Shvatate li vi da na floru i faunu na VRO vec utice covek u velikoj meri? Da to drvece koje raste tu je NEKO POSADIO u 17-tom veku? Da tu zivotinja i ptica NIJE BILO pre 200 godina? Da su tu bili ratni kampovi, da je ostrvo popaljeno vise puta u svojoj istoriji? To nije ostatak nikakve primordijalne prasume (kao sto Perucica jeste), vec je biosistem inzenjeriran od strane coveka, na koji covek i dan danas (indirektno doduse) oblikuje. A ja se ne zalazem za izgradnju icega tamo, samo za priblizavanje tog prirodnog habitatata gradjanima.

I ovde cu iskomentarisati vase postove od tamo... ja tu osim lose poezije nista ozbiljno nisam video. Ta gospoda su slobodno mogla da pisu za Milosevica na Gazimestanu.
 
@dedinje
Taj nebruseni dijamant bi trebalo izbrusiti, i tada ce njegova cena, a i korist ovom gradu i njegovim stanovnicima od istog biti daleko veca.
 
cosmic":3v79jlgo je napisao(la):
@dedinje
Taj nebruseni dijamant bi trebalo izbrusiti, i tada ce njegova cena, a i korist ovom gradu i njegovim stanovnicima od istog biti daleko veca.
:kk: Svaka čast, uboo si poentu po sred srede :gobb:
 
Ne treba sve obrtati u korist grada i coveka...samozivost je glavna nasa osobina, i pre svega alavost.
Samo neka vrsta parka sa mosticima iznad zemlje bi prilicila takvom ostrvu, bez neke velike transformacije samog ostrva.
 
Vrh