Šta je novo?

Trokraki most na V.R.Ostrvu .....budućnost ili utopija

Urbanizovani parkovi su kalemegdan, tašmajdan, pionirski i drugi.. VRO je lepo i interesantno baš zato što nije urbanizovano. Pa pobogu ljudi zar niste čuli da u celom svetu, na raznim mestima, postoje područja koja su proglašena za nacionalne parkove, gde se ništa ne sme da gradi, gde se priroda strogo ćuva, gde nema asfaltnih puteva već samo staze za šetnju, gde se drveće ne sme seći, gde se u rekama i jezerime ne sme loviti riba. Pa opet svi vole , čuvaju i ponose se takvim mestima. Primera ima mnogo, mozda je najpoznatiji Jeloustonski nacionalni park u SAD. Pa da li iko u Americi postavlja pitanje "Šta imamo mi od toga parka?". Samo troškove za čuvare i strogu protivpozarnu zaštitu. Znamo da je Avalu prekrila gusta šuma od vrha do podnozja. Evo pametnog pitanja - šte imamo mi od te šume? Drvo je skupo, mogli bi jedan deo poseći i izvesti i tako Avalu "privesti nameni". Zašto se ljudima koji zele ne dozvoli da tamo grade vikendice a moglo bi i luksuzno stambeno naselje između tornja i spomenika. VRO je daleko lepše i interesantnije od onog ostrva u Budimpešti zato što se ono nalazi na ušću i ima dve velike reke. Ono ostrvo u Budimpešti je usko i dugo, pruza se duz obale, "privedeno je nameni" i ne pretstavlja nikakvu prirodnu vrednost koju treba posebno čuvati.

@dedinje

Pa ne bi trebalo da mesamo babe i zabe! Primeri Vam nisu dobri: Avala JESTE park i tamo smo se svi puno puta setali. Mozemo da obidjemo i toranj i spomenik itd. Znaci, Avala jeste privedena nameni (kakva god ona bila - park, izletiste, setaliste).
Yellowstone park je nacionalni park, ali se bas i ne nalazi u centru grada! :) Prvi veci grad (mislim da je Salt Lake City) je udaljen jedno 500 kilometara!
Na VRO, ponavljam, ne treba graditi, ali kada bi se bar pretvorilo u park! Ako je to ostrvo vec u centru grada, pa daj da ga vidimo!

dedinje":2479x6fh je napisao(la):
Ono ostrvo u Budimpešti je usko i dugo, pruza se duz obale, "privedeno je nameni" i ne pretstavlja nikakvu prirodnu vrednost koju treba posebno čuvati.
Dobro, znaci slozili smo se da VRO nije najvece ostrvo na Dunavu. Odlicno. Vremenom cemo doci i do zakljucka da nije ni tako jedinstveno i da moze mnogo bolje da se iskoristi.

Ne mogu sad da nadjem cifre o broju ljudi koji posete Margitsziget i onih koji posete VRO, ali sam ubedjen da su cifre ubedljivo na strani Margitsziget, kao i da gradjani Budimpeste imaju mnogo vise koristi od svog ostrva, nego mi od naseg. Pa ja zivim na 500 m od VRO i nisam tamo bio bar 10 godina, jer koji cu krasni tamo? Da dodjem i da stojim na ostrvu, zato sto nema ni klupe da se sedne, ni staze da se obidje, niceg zivog.

Tačno, VRO nije park sa širokim stazama za šetnju, fontanama, ruzičnjacima, engleskom travom, bistama pesnika itd. Ali takvih parkova ima svugde, ima ih dosta i u Beogradu. Moram opet da ponovim frazu "VRO je oaza netaknute prirode, sa bogatom florom i faunom i nalazi se u neposrednoj blizini velikog grada što je jedinstveno u svetu". Treba ga sačuvati ovakvog kakvo je sada uz povremena čišćenja onog što Dunav nanese. Eventualno, treba napraviti staze za šetnju i ništa više. Trokraki most? Mozda je Olja mislila na most koji bi povezao adu ciganliju, adu huju i VRO.

Malo smo se udaljili od teme o mostu, pa počeli o ostrvu za koje već postoji tema na :
http://www.beobuild.net/discussion/viewtopic.php?pid=7575#p7575

Ovde je predlog da se izgradi most koji bi rešavao saobraćajne veze delova grada.
Interesanto da je dat od strane jedne slikarke ( ne od nekih stručnjaka) a da je
dobro prihvećen u 'stručnoj javnosti'.
Čak se ozbiljno uzima u razmatranje, a možda i za idejno projektovanje.
Meni se lično dopada, pogotovu što 'dodiruje' VRO samo temeljom/bazom stuba.

dragan":1ehgk1ny je napisao(la):
Video sam sliku ( Olja I. je naslikala ) ovog mosta u nekom časopisu....otprilike ovako izgleda položaj:

3xmostes0.jpg

Spajao bi centare : Stari Bgd.,Novi Bgd. i Treći Bgd. na banatskoj strani.

Ovaj trokraki most bi pokvario izgled ušća, teško bi narušio ceo ambijent i ne ide uz kalemegdansku tvrđevu. A sve to su najvrednije stvari koje Beograd ima. Most preko Dunava na tom mestu nije potreban kad već znamo da će,osim pnčevačkog, mostovi preko Dunava biti u gornjem Zemunu i kod ade Huje. Za VRO nisam nikad rekao da je najveće na Dunavu već da ima najlepšu okolinu i apsolutno očuvanu prirodu. Pre 10 godina pisao sam o VRO u Politici (Među nama) Jedan arhitekta (zaboravio sam ime) napisao je: "još stari osvajači Beograda divili su se tom juvenilnom parčetu kakvog nema na celom toku Dunava" Naravno, s njim sam se potpuno slozio mada ne znam šta je hteo da kaze rečju "juvenilno". Vujaklija kaze da to znači - "mladalački" Ja sam citirao Ivu Andrića koji, govoreći o celom ambijentu ušća, Kalemegdana, Ratnog ostrva kaze: "To je kao neka nadoknada ovom čudnom gradu za sve ono lepo čega u njemu nema i uteha zbog svega onog ruznog čega nebi trebalo da bude" (početak romana "Gospođica").

dedinje":2oobnfm8 je napisao(la):
Ovaj trokraki most bi pokvario izgled ušća, teško bi narušio ceo ambijent i ne ide uz kalemegdansku tvrđevu. A sve to su najvrednije stvari koje Beograd ima. Most preko Dunava na tom mestu nije potreban kad već znamo da će,osim pnčevačkog, mostovi preko Dunava biti u gornjem Zemunu i kod ade Huje. Za VRO nisam nikad rekao da je najveće na Dunavu već da ima najlepšu okolinu i apsolutno očuvanu prirodu. Pre 10 godina pisao sam o VRO u Politici (Među nama) Jedan arhitekta (zaboravio sam ime) napisao je: "još stari osvajači Beograda divili su se tom juvenilnom parčetu kakvog nema na celom toku Dunava" Naravno, s njim sam se potpuno slozio mada ne znam šta je hteo da kaze rečju "juvenilno". Vujaklija kaze da to znači - "mladalački" Ja sam citirao Ivu Andrića koji, govoreći o celom ambijentu ušća, Kalemegdana, Ratnog ostrva kaze: "To je kao neka nadoknada ovom čudnom gradu za sve ono lepo čega u njemu nema i uteha zbog svega onog ruznog čega nebi trebalo da bude" (početak romana "Gospođica").
Apsolutno se slažem. Ni meni se ne svidja ideja mosta, bilo bi dosta neprirodno uglaviti tako nešto u tom trouglu, za BG je i bolje da most ostane samo slika dotične slikarke :)

Hvala Bogu da se neko najzad slaze sa mnom. Inače, ostali učesnici foruma moje postove uglavnom ili ironišu ili ignorišu. To mi ne smeta.

Sto se mene licno tice, mogao bi da se izgradi i tunel ispod vode, sa staklenim zidovima :D U svakom slucaju VRO ne treba ostaviti da zruji prazno i neuredjeno.

dedinje":qu48oi3t je napisao(la):
Hvala Bogu da se neko najzad slaze sa mnom. Inače, ostali učesnici foruma moje postove uglavnom ili ironišu ili ignorišu. To mi ne smeta.
Evo, i ja se potpuno slažem sa dedinjem.
Obicno ne želim reagujem na neke ideje koje mi zvuče suludo, zato sam iskulirao ovu temu.

relja":27selsk1 je napisao(la):
Evo, je se ne slažem ...sa 'reljom'. :D

Ostali planirani mostovi su nekoliko km. dalje od strogog centara, a jedino
ovaj bi povezivao buduće centre grada ...a i Zemun nije daleko od njega.

Ako i kada bude urađen samo idejni projekat u modelu, vedećemo kako TO izgleda.

Ni meni se ideja mosta ni malo ne svidja, i nije tacno da se postovi dedinja ignorisu. Tok price se udaljio od teme koja je MOST a ne VRO, tako da evo:

- most necemo
-VRO kao park hocemo!

E aj sad na temu VRO da nastavimo da se "grudvamo" :D

dedinje":1xxkwcbs je napisao(la):
Za VRO nisam nikad rekao da je najveće na Dunavu već da ima najlepšu okolinu i apsolutno očuvanu prirodu.
Sa prethodne strane:

dedinje":1xxkwcbs je napisao(la):
Ali Beograd ima sa Ratnim ostrvom ogromnu prednost - to je najveće i najlepše ostrvo na celom Dunavu, priroda je netaknuta a nalaziće se (kada bude izgrađen Dunavgrad) doslovce u centru Beograda.

Podržavam gradnju bilo kakvog mosta u Beogradu, pa makar išao iznad moje kuće.
A metro može ispod :)

Pogrešio sam, omaklo mi se ono "najveće" jer kad je u pitanju VRO mislim samo u superlativima. Uostalom, sa mnom se slaze osim Steve i Ivo Andrić (pretpostavljam da znate ko je to)

Nenad":27t0aeb7 je napisao(la):
dedinje":27t0aeb7 je napisao(la):
i Ivo Andrić (pretpostavljam da znate ko je to)
I evo je ironija :)
Dal' je samo ironija ... il' je nešto drugo.... :/

-----------------------------------------------------------------------------

guimaraes":27t0aeb7 je napisao(la):
Podržavam gradnju bilo kakvog mosta u Beogradu, pa makar išao iznad moje kuće.
A metro može ispod :)
Jel može i bas-stanica ..u sredini, a ispred kuće. .:D

Toga već imamo dovoljno. Žrtvovavaću se za ovo što nemamo i dobrobit Zemuna i Beograda :)

Ratno ostrvo treba na neki nachin povezati sa ostatkom Beograda....ja na njemu u zivotu nisam bio.....a verujem da je isto sa velikom vecinom Beogradjana...nepraktichno je.Ada je za kupanje ipak racionalnije i prihvatljivije reshenje od Lida a sem Lida kolko ja znam tamo nema bog zna shta....
Nisma arhitekta il gradjevinac ali ne vidim kako bi ekosistem ostrva bio drastichno narushen ako bi se izgradio i neki pravi most...ne mora trokraki(treci krak npr. jer 3.Beogradj je samo fantazija nazalost ne vidim kome bi trebao da ide tamo peshaka..gde ce josh dugo dugo biti mochvara),nego obichan peshachki most negde oko ex-hotela Jugoslavija...ili u okolini...+da se Lido sredi i jedan omanji deo ostrva npr.uz Lido malo upristoji da i ljudi mogu da proshetaju ili sednu na neku klupu u ladovini.Ovako kavkvo je sada to je ipak jedno prilichno zapushteno divlje mesto sa plazicom.

Steva":5txnwjus je napisao(la):
dedinje":5txnwjus je napisao(la):
Apsolutno se slažem. Ni meni se ne svidja ideja mosta, bilo bi dosta neprirodno uglaviti tako nešto u tom trouglu, za BG je i bolje da most ostane samo slika dotične slikarke :)
"relja"":5txnwjus je napisao(la):
Obicno ne želim reagujem na neke ideje koje mi zvuče suludo, zato sam iskulirao ovu temu.
Imate četvrtog člana u taboru protivnika gradnje mosta :D. VRO treba da ostane netaknut eko-sistem.

dedinje":92uqjcy2 je napisao(la):
Pogrešio sam, omaklo mi se ono "najveće" jer kad je u pitanju VRO mislim samo u superlativima. Uostalom, sa mnom se slaze osim Steve i Ivo Andrić (pretpostavljam da znate ko je to)
Pa to je upravo moja poenta. Da si nerealan i da VRO ni po čemu nije toliko posebno.

Poenta ti nije dobra. Ja jesam fanatik kad je u pitanju VRO ali to ne znači da nisam u pravu. Video si kao ja misle Steva, Relja, Siniša, Ivo Andrić i nogi drugi (ima ih koji se ne javljaju i ne pišu ali to su sve obrazovani i mudri ljudi koji vole i dobro poznaju Beograd). Pouzdano znam i pominjao sam to u jednom postu da funkcioneri i gradonačelnici stranih metropola, koji su dolazili u zvaničnu posetu Beogradu, više puta su izrazili divljenje i čestitali su našim funkcionerima grada što su uspeli da sačuvaju takvu prirodnu lepotu u neposrednoj blizini metropole. Širom sveta mnogi veliki gradovi na rekama imaju rečna ostrva ali ona su, pogotovu ako su blizu grada, urbanizovana i više ili manje ekološki uništena. Srećom, VRO do sada je očuvano. Ubuduće? Videćemo, nadam se da će preovladati zdrav razum.

.
Samo da podsetim : ovo je tema " Trokraki most na V.R.Ostrvu .....budućnost ili utopija "
Znači o MOSTU, a ne o VRO ...koje bi ovakav most dodirivao samo temeljom stuba 20-30kv.met.

Postoji posebna tema o VRO gde se već raspravljalo o nameni ostrva, a može i da se nastavi.
Ovde se na 20-tak postova piše o pogrešnoj temi - šta treba uraditi sa VRO.

Zato Vas pozivam na temu o VRO : http://www.beobuild.net/discussion/viewtopic.php?pid=7869#p7869
gde bih se i ja uključio ...jer sam mnogo godina letovao na njemu, preplivavao do njega,
prepešačio ga uzduž i popreko, a i zadnjih dana sam stalno na plaži, tj. poznajem VRO.

.
Kada sam pisao naslov ove teme, stavio sam i reč - utopija.
Neki most preko VRO bi imao smisla kada bi postojao Treći Bgd. i
kada bi bile iscrpljena sve druge mogućnosti.

Pošto je uopšte ne verujem da će se graditi preko puta VRO na banatskoj strani,a
da je verovatno pregrađivanje Dunavca ( kao kod Ade radi stvaranja jezera )
potreba za ovakvim mostom neće ni postojati,tj. ostaće samo Oljina ideja o njemu.

Znači, meni se sviđa ta njena utopijska ideja o Trokrakom mostu ..i ništa više.
Ali, pošto je verujem da će kod ušća biti pregrada za VRO, most neće ni trebati.

ps...o Trećem Bgd. i o pregrađivanju do VRO sam pisao na tim,odgovarajućim temama.
Ako neko želi da piše isto o tome može na tim temama 'Preuređenje obale.." i "VRO".

Vrh