zlatnidecko
Intermediate
- Učlanjen(a)
- 13.02.2022.
- Pohvaljen
- 603
Slazem se sa svim, ali imam jedno pitanje: sta bi ti uradio povodom guzvi u gradu?Svi su se sad uzbudili jer su shvatili da je grad Beograd postao neupotrebljiv, kada su u pitanhju automobili i vožnja. A ovaj kružni tok je samo indikator ili prag koji je predjen i to se jasno pokazuje.
Zašto? Zato što je vožnja uglavnom muški posao i svi ti (uglavnom) agresivni muškarci su se uzbudili jer ne mogu više da voze agresivno i brzo.
A nisu primetili da je grad odavno postao neupotrebljiv nekim drugim kategorijama stanovnika.
Već preko 15 godina grad je neupotrebljiv za ljude koje voze dečija kolica ili za invalide jer ne mogu da prodju od automobila. Dakle, još pre vlasti radikala.
Deca nemaju gde da se igraju, sve zauzimaju kvadrati.
Škole već 10 godna ne rade normalno.
Bolnice ne rade normalno.
2014. Beograd je imao II kategoriju vazduha, sada je IV.
Beograd je postao vnago u svakoj oblasti, a ne samo kad je u pitanju saobraćaj.
Ali ti drugi problemi ne uzbudjuju vozače, (uglavnom) agresivne vozače jer ko je vozio u Beogardu i tome se vožnja smučila od agresije vozača i njihove nervoze.
I sad su ta pohlepna pregradja željna statusa, porodice sa po 4 automobila u dvorištu doterala cara do duvara.
I elita iz centra koja se hvali ogromni mdžipovima, mislim na likoeve kao gospodja Jovana Jeremić.
Šta će dorćolcima džipovi.
Ne uzbudjuje ih ono što en rade svaki dan iimaju nula empaije da pomisle kako je to biti u porpaloj školi ili bolnici. Svi ambiciozni roditelji vrše pritisak na osoblje u školama i pristaju da im deca ostaju što duže u tom paklu.
Ne može da se shvati jednostavna istina da se individualne želje ne mogu ostvarivati za sev veži broj ljudi u uslovima ograničenih prostornih resursa.
Ne može da se ide kolima iz NBGD na Vračar da se pije makijato, ako svi to zažele.
E, sada će da shvate. Ovof će da im se dešava stalno, posebno kad se zatvori Stari most.
Oni koji upravljaju gradom, dokazano su nespososbni su da reše problem. Deautomobilizacija je neizvodiva u uslovima radikalske vlasti i ulizivanja stanovništvu.
U svakom slučaju, nadam se još većem kolapsu. Samo to može da razmrda gradjane i dozove ih pameti.
Moramo se sloziti da se ogroman broj ljudi doseljava u Beograd. Isto vazi i za ostale svetske metropole. Zaglavljivao sam se po Evropi po predgradjima, centrima, autoputevima i satima stajao u koloni. Maltene svaki od tih gradova ima metro i mocan gradski prevoz. Prosto, infrastruktura ne moze da podrzi tako veliki broj automobila, a da se uradi kompletna reorganizacija grada - ne ide prosto. Gradski prevoz mora da se popravi, metro da se izgradi ali OPET ce biti guzvi. Na Nbgd radi milion ljudi (lupio sam) i svi oni prelaze reku i dolaze sa svih strana. Da li izmestiti poslovni deo grada u Ugrinovce ili Resnik? Ne znam evo.