Šta je novo?

Trg Slavija

Miticeva rupa je gradjevinska parcela i ona ce biti izgradjena naravno. Tu nema zaista mesta za park. Kao ni prekoputa na parceli gde je parking. Slavija vapi za konacnim definisanjem i zaokruzivanjem u normalnu urbanu celinu.

spatio ja sanjam dan kada ce desna strana bulevara da se izjednaci sa levom.
a opet sam zamrzeo djilasa kad je posekao nesrecne platane.
si-zo-fre-nija, ne pomaze ni hemija...

Па зграде до тротоара у Београдској улици не би биле јавни већ приватни простор. Парк је са друге стране чист јавни простор. Ја сам за компромисно решење, да се заокружи тај блок али да остане пола парка до улице. Нема потребе за гурањем нових стамбених квадрата на том већ пренатрпаном делу града. Славији треба функционалнија окретница, измештена код НБС да би се олакшало преседање али и преполовиле гужве и на пешачким прелазима око Славије и на уском тротоару који води од Немањине до Булевара ослобођења као и на стајалишту Карађорђев парк где увек по 20ак људи преседа са 31 на 30/33/39/42/47/48/59/78 као и у обрнутом смеру. И наравно да се смањи гужва коју ствара тренутна окретница када по пет аутобуса у колони чека на семафору да се искључи после и онда гуши тако и трамвај. Трема размишљати мало и функционалности. Што се тиче естетике, они стубови носачи контактне мрежд до саме фонтане баш руже фонтану, да су урађена разделна острва боље би изгледало са стубовима на њима него што изгледа овако.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=513669#p513669:k0ok84ml je napisao(la):
Dordevic » February 4th, 2018, 3:24 pm[/url]":k0ok84ml]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=513645#p513645:k0ok84ml je napisao(la):
solecar » Ned Feb 04, 2018 1:07 pm[/url]":k0ok84ml]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=513624#p513624:k0ok84ml je napisao(la):
Dordevic » February 4th, 2018, 11:37 am[/url]":k0ok84ml]i urbanizam nije neka djavolja rabota, kako bi nasi najstariji i najuceniji srblji rekli, vec jedno fantasticno ljudsko dostignuce. da nije po meri coveka, ne bi se gurali u gradove vec 8 iljada godina. valjda je po meri slonova ne znam...
Izem ti urbanizam po kojem počupamo drveće sa trotoara i popločamo ili izbetoniramo isti taj prostor. Izem ti urbanizam po kome se trudimo da gotovo svaku zelenu površinu pretvorimo u građevinsko zemljište ili da ako slučajno imamo neku malo veću površinu između zgrada , daj da dižemo zgradu ili pravimo parking...
pa tu tvoju vrstu urbanizma imas na avali kolko oces. nije problem nikakav.
i nije sustina dal cemo da pocupamo drvece i sve da zalijemo betonom ili necemo, nego kad pada kisa da hodas po trotoaru a ne po blatu. ili da zivis u zgradi a ne pod kruskom.
i nije svaka zelena povrsina nego vecina, zato sto je ovo najstrozi centar grada a ne suma. na potezu od hrama do kalemegdana za 10 sekundi mozes da izbrojis 20 parkova/parkica. i ti i pored toga mozes da odes na kosutnjak, adu ili avalu i tamo da uzivas u necem drugacijem.
ali kad izadjes iz autobusa na trotoar pa u prodavnicu pa u zgradu pa se popnes liftom na 7-mi sprat pa upalis komp i krenes da pises na forumu ti razmisli sta je sve bilo potrebno da se izgradi pre nego sto sastavis poruku. ali si sve to uzeo zdravo za gotovo a ona rupa ti bas bode oci.
Ja nemam ništa protiv te rupe koja očigledno drugima bode oči. Pretvaranjem tog prostora u građevinsko zemljište i izgradnjom stambenog ili poslovnog objekta , ne vidim da će se dobiti bilo kakav specijalan boljitak , niti da će biti zaokružena urbanistička celina , kako kaže "prostorni planer". Šta vredi ako tu izgradimo zgradu a ostavimo unaokolo kućice koje štrče ... Taj prostor na kome je trentno park , je samo jedan mali deo prostora oko Slavije koji treba da se sredi da bi sveukupno ličilo na nešto. Ako neko hoće da gradi na tom prostoru , neka gradi , ali da ćemo time rešiti sve probleme na Slaviji , nećemo. Barem se meni tako čini , čitajući pojedine komentare.
Ja sam govorio o drugoj stvari , koja nema vbeze sa tvojim kruškama. Na Terazijama smo imali zasađeno drveće duž trotoara koje nije smetalo da se normalno odvija život (sve što si naveo je bilo moguće odraditi bez problema). Onda je jednog dana neko odlučio da to drveće ipak smeta , i posekao i popločao ulicu. Zatim smo u Kneza Miloša imali takođe drvored , pa smo ga posekli i izbetonirali trotoar. Da smo barem na uštrb seče tog drveća proširili ulicu , pa da se kaže da smo nešto pametno uradili.
Gde god je neophodno da se blatnjava i neuređena ili nefunkcionalna površina prilagodi građanima , to podržavam.

@solecar
tako je. slazem se. ali nije svaki urbanizam takav. i u kontekstu miticeve rupe i ostatka slavije, o kojoj pricamo, to takodje ne bi bio slucaj.
i ja sam bio protiv onakve sece platana pa opet mislim da treba da se popune sve te rupe po gradu. pogotovo u uzem centru.
pozdrav ispod kruske :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=513681#p513681:18tyqspa je napisao(la):
zexland » Нед Феб 04, 2018 3:00 pm[/url]":18tyqspa]Imas park odmah iznad Slavije + Karadjordjev
Ок, има паркова у близини доста, али мора ли зграда до тротоара у Београдској? Може ли да се остави не парк него да кажем мало шири зелени појас ту?

i dok mi proterasmo park iz Miticeve, na forumu o Teraziskoj terasi vec izrasla prasuma i siri se ka Terazijama. Trg republike isto ugrozen :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=513712#p513712:3ruvn435 je napisao(la):
spatiotecte » Нед Феб 04, 2018 4:25 pm[/url]":3ruvn435]Pa logicno je da se zatvori blok i da se oformira Slavija sa te strane.
Може блок да се затвори и по средини. Моје неко виђење је да су најпротраћенији простори у граду баш унутрашњи простори затворених блокова, углавном су избетонирана дворишта са шупама и гаражама или изграђеним неугледним и накарадним кућама и зградама.

To je vec problem vlasnika zgrada sto nemogu da se dogovore i da srede unutrasnja dvorista

Moram da potsetim da ne postoje samo dve opcije, iako samo o njima pričate: ili park ili gradnja. Dovoljno je od Mitićeve rupe rezervisati samo trouglasti istureni deo koji ulazi u Slaviju i sad joj već drastično kvari pravilan oblik, pa se površina bloka smanjuje za svega 12%. U ostatku može da se gradi, da se "zaokružuje Slavija" i sve ostalo. I dalje čekam da čujem zašto bi TO bio problem.

Sad već liči na izobličenu ključaonicu (koja uspot i ne radi kako treba)

Pogledaj par strana u nazad kad si isto to pricao ponavljas se stef ti je okokacio vazeci plan gdje se vidi povucena linija skoro po tvojoj zelji mozda ne 12% ali ce biti a ti cekaj i dalje vodi nemoguce bitke umjesto mogucih

Posto su prebacili A1 stajaliste onamo izmedju platoa i NBSa, kome pisati da se stavi neko stajaliste i zaklon od kise jer u blizini nema nista. Prije se moglo ispod Slavije stojati

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=513758#p513758:3914ql3v je napisao(la):
direktor » 04 Feb 2018 05:59 pm[/url]":3914ql3v]Pogledaj par strana u nazad kad si isto to pricao ponavljas se stef ti je okokacio vazeci plan gdje se vidi povucena linija skoro po tvojoj zelji mozda ne 12% ali ce biti a ti cekaj i dalje vodi nemoguce bitke umjesto mogucih
Hvala, pronašao sam.

Pogledajte prilog 3
Iz plana Slavije

Pogledajte prilog 2
Pogledajte prilog 1
Sreće pa im je trebalo mesta za zeleno označeni kanalizacioni kolektor. Ovo znači da je Mitićeva rupa ipak razumno isečena, onako kako sam nacrtao, ali i da nastavljanje regulacione linije ulice Kralja Milana NIJE baš toliki prioritet kao što su me ovde neki ubeđivali. Nažalost, ovakvo sečenje tačno u pravcu unutrašnje ivice parkinga ne znači puno ako se u nastavku ne ostavi slobodan i sam taj parking. Pošto će granica Slavije tek ovako da krivuda. Nažalost, toga nema u planu za susedni blok. Pa se postavlja pitanje kako će ova čas uvučena a čas isturena strana Slavije uopšte da izgleda posle gradnje na parkingu. Tamno siva boja označava komercijalne zone i gradske centre.

pocelo je krpljenje tek napravljenog platoa

a5b8abe6fbe658522330d75830a07ee9.jpg
e4d089fc9011042c811ab1c125fcfac9.jpg
297284e67b4949d0315545d36ffcbc0d.jpg
4830e0f07e400672f1503b7b4f157de4.jpg
dda3971ad7125ccd45194cf6ba5cc631.jpg

Nova cesma

3c5f1535fec6c67469bb52f3d9697d0f.jpg
518cbf54cc2ce43807a819fe5b8bb4fc.jpg
1f5dcfe4d1357dd79ba56e2985aa9694.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

27675e9afe3e4f958defa9b7e3764e02.jpg
e9b818afde280be487a98d579a87c62d.jpg
cc4477db9182b667fe4f173c5bc899f8.jpg

ma ko ce da primeti razliku. odlican popularni srBski Budž ili Krpež
2a1a7a9307957ac2cb2fa9b486824d7c.jpg
8a4e51cb03ac3686616ccd6c461341d8.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Bogami kako ovo izgleda nedeljama prebacio bih u temu Napušteni objekti i lokacije, ovo ispod platoa će izgleda ostati tako još neko vreme..

HOROR!!!
Ne znam koliko je realno da se taj plato poploča preko?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=513707#p513707:1qjzed69 je napisao(la):
Дошљак » 04 Feb 2018 04:17 pm[/url]":1qjzed69]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=513681#p513681:1qjzed69 je napisao(la):
zexland » Нед Феб 04, 2018 3:00 pm[/url]":1qjzed69]Imas park odmah iznad Slavije + Karadjordjev
Ок, има паркова у близини доста, али мора ли зграда до тротоара у Београдској? Може ли да се остави не парк него да кажем мало шири зелени појас ту?

Moze sto da ne, ali moze i uvuceno prizemlje buduceg objekta sa kolonadama. Takvih objekata ima dosta po Bg-u.

У новоградњи нажалост ретко, углавном се гледа да се искористи сваки квадрат приземља за локале. А има и доста примера да кажем слепих колонада, где је објекат поред одмах без увученог приземља па сама колонада није у праволинијској оси кретања пешака.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=513752#p513752:3scn1m96 je napisao(la):
Zuma » 04 Феб 2018 05:54 pm[/url]":3scn1m96]Moram da potsetim da ne postoje samo dve opcije, iako samo o njima pričate: ili park ili gradnja. Dovoljno je od Mitićeve rupe rezervisati samo trouglasti istureni deo koji ulazi u Slaviju i sad joj već drastično kvari pravilan oblik, pa se površina bloka smanjuje za svega 12%.
Па то је Зума и замишљено. Уцртано у план. :wink:

Koliko se sećam u početku si upravo ti pričao kako se regulacina linija ulica Kralja MIlana mora nastaviti pravo, da je to oduvek bili planirano, dok sam ja tvrdio da ne mora i da bi to bilo ogromno traćenje prostornog potencijala za proširenje koji će nam kasnije trebati. Sad je ispalo da ipak ne mora i da bar kroz Mitićevu rupu ide tačno tamo gde sam je odmah ucrtao i bio žestoko napadnut zbog toga. Međutim to i dalje ne znači ništa ako nova trasa te linije ne nastavi pravo i na parking, pa i on ostane slobodan. Jer je tek ovako postala zaista krivudava i nepravilna, a oblik prostora na Slaviji totalno haotičan.

Vrh